Indulhat az építkezés Sóstón

A pénteki közgyűlés egyik legfontosabb döntése a Sóstói Stadion kivitelezőjének kiválasztása volt. A munkálatok legfeljebb 14 hónapon át zajlanak, az új stadion így a tervezett határidőre, 2017-2018 fordulójára felépülhet. A sportlétesítmény állami forrásból, egy városrészi rehabilitációs program keretében létesül, hiszen párhuzamosan folyik a Sóstó Természetvédelmi Terület fejlesztése és több, a sóstói városrészt érintő beruházás.
2016.11.11. 10:44 |
A pénteki közgyűlés egyik legfontosabb döntése a Sóstói Stadion kivitelezőjének kiválasztása volt. A munkálatok legfeljebb 14 hónapon át zajlanak, az új stadion így a tervezett határidőre, 2017-2018 fordulójára felépülhet. A sportlétesítmény állami forrásból, egy városrészi rehabilitációs program keretében létesül, hiszen párhuzamosan folyik a Sóstó Természetvédelmi Terület fejlesztése és több, a sóstói városrészt érintő beruházás.
Az országban mindössze néhány város – köztük Székesfehérvár – rendelkezik majd olyan, a nemzetközi szabványoknak is megfelelő sportlétesítménnyel, amelynek építése a pénteki döntést követően megkezdődhet Sóstón. Az új létesítmény komoly városfejlesztési lehetőségeket rejt, a nemzetközi és hazai mérkőzések mellett szabadtéri kulturális rendezvényekre és egyéb közösségi célokra is használni fogják a jövőben a stadiont. Ahogy a multifunkcionális csarnok előkészületeit folyamatos érdeklődés övezi, úgy a másik fehérvári sportközponttal, a Sóstói Stadionnal kapcsolatos döntések is a széles nyilvánosság bevonásával zajlanak.

A Sóstói Stadion tervei 2014-15-ben készültek, a beruházás azonban már az UEFA által időközben megszigorított, és a 4-es kategóriájú stadionokra vonatkozó bővített szabályrendszeréhez illeszkedve valósul majd meg. A tervezési időszakhoz képest az építőipari anyagok világpiaci árai is emelkedtek (pl. az acél esetében ez 25 %-os drágulást jelent), valamint szerencsére az építőiparban is egyre több a megrendelés, aminek a munkaerő biztosítása szab csak gátat. A kivitelezés így 12,9 milliárd forintból valósul meg, melynek költségei tervezéssel, műszaki ellenőrzéssel, területvásárlással és a környezet rendezésével együtt 14,3 milliárd forintot tesznek ki. A Sóstói Stadion – a stadionra és a környezetére fordított költségeket is beleszámítva – 3200 euro/szék összegből épül meg. A beruházást teljesen állami forrásból kívánja a város megvalósítani.
Kétfordulós, előminősítéses közbeszerzési eljárás keretében dőlt el a nagyberuházás folytatásának kérdése, melyet pénteken zárt le Székesfehérvár Közgyűlése. A képviselőtestület kiválasztotta a Sóstói Stadion kivitelezőjét, akinek a vállalás szerint 14 hónap áll rendelkezésére a megépítésre, így 2017-2018 fordulójára elkészülhet a létesítmény.

Székesfehérvár Közgyűlése november 11-én döntött a nyertes kivitelezőről. A konzorcium a szerződéskötést követően átveszi a munkaterületet és megkezdi a beruházást. Tavaszra elkészülnek a külső vízellátás és csatornázás közművei, valamint a kilátó. Ezt követően a mélyalapozás és a lelátó vasbeton szerkezete következik, nyár végére pedig már a lelátó lefedése és a homlokzati üvegszerkezetek is helyükre kerülnek. Még a tél beállta előtt leterítik a gyepszőnyeget és sor kerül a lelátó székeinek beszerelésére. Az utolsó ütemben a belső munkák szerepelnek, ezek az esetleges kemény tél ellenére is ütemezetten végezhetőek majd.

A stadion építése egy városrészi rehabilitáció keretében valósul meg. Ennek részeként utak és járdák újulnak meg, parkolók épülnek Sóstó városrészben, sőt Székesfehérvár Önkormányzata a tervekbe belevetette olyan környező területek megvásárlását is, amelyek átalakításával mind környezetvédelmi, mind városképi szempontból jelentős előrelépést lehet tenni. A stadionberuházással párhuzamosan zajlik a Sóstó Természetvédelmi Terület megmentését jelentő fejlesztés is. A lőszermentesítés megtörtént, jelenleg a mederkotrásra, a vízpótlás biztosítására, valamint a tanösvény felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárás van folyamatban, amely várhatóan még idén lezárul.

Városfejlesztés

  1. 64 új kórterem a kórházban

    Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása. A 112 ágyas, 64 kórtermes új kórházi épület a belgyógyászaton kívül a tüdőgyógyászati osztálynak ad majd otthont, de itt kezelik majd a rákos és fertőzéses megbetegedéssel küzdő betegeket is. Az új kórházi épület, a teljes berendezéssel együtt nyáron állhat a fehérvári egészségügy szolgálatába.

    2024.04.23.
  2. Fejlesztések Csalán

    A Depónia Nonprofit Kft. csalai központjában két fontos beruházás is elkészült: egy megújult, 21. századi lakossági fogadóteret alakítottak ki, valamint a hulladékkezelő központ belső útját is felújították. A fejlesztésekrő tartott tájékoztatón elhangzott, hogy már nem csak érkezik, hanem távozik is a hulladék Csaláról, ami más helyeken kerül újrahasznosításra.

    2024.04.22.
  3. Turbósítás, kétsávosítás

    A város saját költségén indította el az Új Csóri úti körforgalom nagyobb áteresztő képességének érdekében egy engedélyes terv elkészítését. A körforgalom kapacitásbővítésével kapcsolatos engedélyezési tervdokumentáció a Magyar Közút Nonprofit Zrt-vel egyeztetve készült a sok közlekedési problémát okozó csomópont fejlesztéséről, melynek döntéselőkészítő anyagának kivonatát az alábbiakban olvashatják.

    2024.04.21.
  4. Győzelem az új arénában

    A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken. Több ok miatt is nagyon különleges az új épület. Egyrészt mert Fehérvár összes szeretett sportágának helyet tud biztosítani, de koncerteknek, vásároknak, konferenciáknak és egyéb kulturális rendezvényeknek is otthont adhat.Magyarország - Norvégia 2-1 (1-0, 1-1, 0-0)

    2024.04.19.