Négy éves a Fehérvári Civil Központ

Négy évvel ezelőtt vehették birtokba a nonprofit szervezetek az akkori Technika Házát, amely ma már Fehérvári Civil Központként számos közösségi programnak ad otthont. Az évfordulót az együttműködő partnerekkel, nonprofit szervezetek vezetőivel, munkatársaival ünnepelte csütörtökön délután a Fehérvári Civil Központ Nonprofit Kft..
2015.04.09. 18:49 |
Négy évvel ezelőtt vehették birtokba a nonprofit szervezetek az akkori Technika Házát, amely ma már Fehérvári Civil Központként számos közösségi programnak ad otthont. Az évfordulót az együttműködő partnerekkel, nonprofit szervezetek vezetőivel, munkatársaival ünnepelte csütörtökön délután a Fehérvári Civil Központ Nonprofit Kft..
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének döntése nyomán négy évvel ezelőtt, 2011. április 6-án vehették át a fehérvári civil szervezetek a Technika Háza kulcsait, ekkor nyílt meg hivatalosan is a Fehérvári Civil Központ. Az elmúlt négy évben a fehérvári civil szervezetek nemcsak belakták a Civil Központot, de számos közösségi, társadalmi programnak is otthont adhatott a ház, miközben szolgáltatásaival a lakosság egészének rendelkezésére állt. A szervezetek lehetőségeikhez mérten folyamatosan szépítik, javítják a működés körülményeit és bővül azon vállalkozások, cégek köre is, amelyek nagylelkű adományokkal járulnak hozzá ahhoz, hogy a Fehérvári Civil Központ igazi közösségi térré változhasson.
A Fehérvári Civil Központ Nonprofit Kft. ünnepségén részt vett dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is. Köszöntőjében elmondta: „A Technika Háza Székesfehérvár egyik jellegzetes épülete a Belváros határán. Pontosan ezért tartottuk lényegesnek, hogy olyan közfunkciók kerüljenek ide, melyek a leghatékonyabban szolgálják a város polgárait. Székesfehérvár Önkormányzata számára nagyon fontosak a város civil szervezetei, régóta partnerségben dolgozunk velük, ezért örömmel támogattuk azt a javaslatot, hogy a civileknek saját házuk, bázisuk legyen, így élő, működő kapcsolatot tudnak ápolni a lakossággal. Az elmúlt négy évben megvalósult projektek, különféle civil kezdeményezések és programok mind-mind a döntés helyességét igazolják. A ház ma már a közösségépítés sokoldalú színterévé vált, és mindent megteszünk azért, hogy ez a jövőben is így legyen!

Dr. Cser-Palkovics András köszönetét fejezte ki a Fehérvári Civil Központ vezetőinek, munkatársainak és a szervezeteknek.
Cégünk azzal a szándékkal igyekszik részt venni e létesítmény üzemeltetésében, hogy fenntartson egy olyan központi szolgáltató helyet Székesfehérváron, amely alkalmas arra, hogy a helyi aktivitású társadalmi szervezetek tevékenységét segítse. A civil szervezetek működése önmagában egy nemes cél, átlépni a szervezet határain és tevékenységét szolgáltatás jellegűen kiterjeszteni mások felé, nagyon komoly elhatározás és társadalmi felelősség. Mindehhez felvállalni a projektmenedzsment szakmai feladatait is, az már cégszerű gondolkodást jelent. Ehhez szakmai apparátusra, munkaszervezetekre van szükség, valamint az egyes szervezetek munkájának összehangolására. Ennek segítésére a város egyik legkönnyebben megközelíthető pontján kínált lehetőséget a székesfehérvári önkormányzat azzal, hogy az épület, civil központként történő működtetéséről döntött. Üzemeltetőként több éve igyekszünk e lehetőséget a sokszínű székesfehérvári civil szervezetek tevékenységének központi helyévé tenni, hiszen mindannyiunk közös érdeke, hogy minél több tárgyi és közösségi eredmény jöjjön létre a városban.”- mondta Borján Péter.
A Fehérvári Civil Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette: az egyes szervezeteknek állandó kiadást jelentő bérlemények fenntartása helyett, a közösségi események igényeihez igazodva tudnak biztosítani a 15 fős tárgyalótól kezdve a 250 fős színházteremig többféle helyiséget. Üzemeltetőként abban tudnak segíteni, hogy a rendezvények, közösségi események szakmai részét a civil szervezetek szét tudják választani a technikai előkészületektől, és a hasonló utómunkáktól. Tapasztalataik szerint ez nagy segítség számukra, hiszen sem figyelmüket, sem erőforrásaikat nem vonja el a szakmai munkától.
Domokos Tamás, az Echo Nonprofit Network stratégiai igazgatója előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a civil szervezetek helyzete, jogszabályi környezete és társadalomban betöltött szerepe sokat változott az elmúlt évtizedben. Ma már új technikákat, új eszközöket, irányítási módszereket és új személetet kell elsajátítania a civil szektornak, ha meg akarnak felelni az alapítói céloknak és a társadalmi elvárásoknak. A nonprofit szervezeteknél számos olyan eredmény, innováció, eredeti ötlet, javaslat van, mely megvalósítása túlmutat az egyesületi vagy alapítványi kereteken és sikeres társadalmi vállalkozásokká fejleszthetőek. A Fehérvári Civil Központban ezek az újítások az itt működő szervezetek nyomán koncentráltan vannak jelen, ezért a Civil Központ új programot hirdet, aminek a lényege, hogy a szervezeteket abban segítse, hogy piacképes szolgáltatásokat fejlesszenek ki, társadalmi vállalkozásokat hozzanak létre és az így elért eredményeiket visszaforgatva segítik a nemes alapcélok megvalósulását.
 

Közélet

 1. Jól tanuló fehérvári fiatalok vehettek át Tóth István és Tóth Terézia Ösztöndíjat

  Székesfehérvár évről évre ösztöndíjjal segíti azokat a jól tanuló fiatalokat, akik szociális helyzetük okán rászorulnak a támogatásra. A Tóth István és Tóth Terézia Ösztöndíjat az idei esztendőben 76 fehérvári általános és középiskolás, valamint a felsőoktatásban tanuló hallgató vehette át húsz intézményből.

  2019.01.15.
 2. Pénteken lesz nyílt nap a BCE Székesfehérvári Campusán

  A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán 2019. január 18-án, pénteken reggel kilenc órától nyílt napot tartanak, ahová az alap- és mesterképzések iránt érdeklődőket egyaránt szeretettel várják. A nyílt napon való részvétel regisztrációhoz kötött!

  2019.01.15.
 3. Vasárnap, Szent Sebestyén napján lesz Székesfehérvár fogadalmi miséje

  Január 20-án, vasárnap, Szent Sebestyén napján lesz Felsőváros búcsúja, amely 1739 óta Székesfehérvár fogadalmi napja. A fogadalmi misét 10 órakor, a felsővárosi Szent Sebestyén-templomban Spányi Antal, megyés püspök celebrálja. A szentmisét követően köszöntők hangzanak el a Felsővárosi Közösségi Házban, a búcsú folytatásaként pedig fánk, tea és forralt bor várja a résztvevőket.

  2019.01.15.
 4. InnoSchool – középiskolás fiatalok vállalkozóvá válását segítik

  A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség részt vesz az InnoSchool nemzetközi projektben melynek célja a közép-európai országokban, köztünk hazánkban is a vállalkozói szellem erősítése és a vállalkozóvá válás segítése a középfokú iskolai tanulmányaikat végző fiatalok körében. 

  2019.01.15.

Eseménynaptár

2019. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek