Négy éves a Fehérvári Civil Központ

Négy évvel ezelőtt vehették birtokba a nonprofit szervezetek az akkori Technika Házát, amely ma már Fehérvári Civil Központként számos közösségi programnak ad otthont. Az évfordulót az együttműködő partnerekkel, nonprofit szervezetek vezetőivel, munkatársaival ünnepelte csütörtökön délután a Fehérvári Civil Központ Nonprofit Kft..
2015.04.09. 18:49 |
Négy évvel ezelőtt vehették birtokba a nonprofit szervezetek az akkori Technika Házát, amely ma már Fehérvári Civil Központként számos közösségi programnak ad otthont. Az évfordulót az együttműködő partnerekkel, nonprofit szervezetek vezetőivel, munkatársaival ünnepelte csütörtökön délután a Fehérvári Civil Központ Nonprofit Kft..
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének döntése nyomán négy évvel ezelőtt, 2011. április 6-án vehették át a fehérvári civil szervezetek a Technika Háza kulcsait, ekkor nyílt meg hivatalosan is a Fehérvári Civil Központ. Az elmúlt négy évben a fehérvári civil szervezetek nemcsak belakták a Civil Központot, de számos közösségi, társadalmi programnak is otthont adhatott a ház, miközben szolgáltatásaival a lakosság egészének rendelkezésére állt. A szervezetek lehetőségeikhez mérten folyamatosan szépítik, javítják a működés körülményeit és bővül azon vállalkozások, cégek köre is, amelyek nagylelkű adományokkal járulnak hozzá ahhoz, hogy a Fehérvári Civil Központ igazi közösségi térré változhasson.
A Fehérvári Civil Központ Nonprofit Kft. ünnepségén részt vett dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is. Köszöntőjében elmondta: „A Technika Háza Székesfehérvár egyik jellegzetes épülete a Belváros határán. Pontosan ezért tartottuk lényegesnek, hogy olyan közfunkciók kerüljenek ide, melyek a leghatékonyabban szolgálják a város polgárait. Székesfehérvár Önkormányzata számára nagyon fontosak a város civil szervezetei, régóta partnerségben dolgozunk velük, ezért örömmel támogattuk azt a javaslatot, hogy a civileknek saját házuk, bázisuk legyen, így élő, működő kapcsolatot tudnak ápolni a lakossággal. Az elmúlt négy évben megvalósult projektek, különféle civil kezdeményezések és programok mind-mind a döntés helyességét igazolják. A ház ma már a közösségépítés sokoldalú színterévé vált, és mindent megteszünk azért, hogy ez a jövőben is így legyen!

Dr. Cser-Palkovics András köszönetét fejezte ki a Fehérvári Civil Központ vezetőinek, munkatársainak és a szervezeteknek.
Cégünk azzal a szándékkal igyekszik részt venni e létesítmény üzemeltetésében, hogy fenntartson egy olyan központi szolgáltató helyet Székesfehérváron, amely alkalmas arra, hogy a helyi aktivitású társadalmi szervezetek tevékenységét segítse. A civil szervezetek működése önmagában egy nemes cél, átlépni a szervezet határain és tevékenységét szolgáltatás jellegűen kiterjeszteni mások felé, nagyon komoly elhatározás és társadalmi felelősség. Mindehhez felvállalni a projektmenedzsment szakmai feladatait is, az már cégszerű gondolkodást jelent. Ehhez szakmai apparátusra, munkaszervezetekre van szükség, valamint az egyes szervezetek munkájának összehangolására. Ennek segítésére a város egyik legkönnyebben megközelíthető pontján kínált lehetőséget a székesfehérvári önkormányzat azzal, hogy az épület, civil központként történő működtetéséről döntött. Üzemeltetőként több éve igyekszünk e lehetőséget a sokszínű székesfehérvári civil szervezetek tevékenységének központi helyévé tenni, hiszen mindannyiunk közös érdeke, hogy minél több tárgyi és közösségi eredmény jöjjön létre a városban.”- mondta Borján Péter.
A Fehérvári Civil Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette: az egyes szervezeteknek állandó kiadást jelentő bérlemények fenntartása helyett, a közösségi események igényeihez igazodva tudnak biztosítani a 15 fős tárgyalótól kezdve a 250 fős színházteremig többféle helyiséget. Üzemeltetőként abban tudnak segíteni, hogy a rendezvények, közösségi események szakmai részét a civil szervezetek szét tudják választani a technikai előkészületektől, és a hasonló utómunkáktól. Tapasztalataik szerint ez nagy segítség számukra, hiszen sem figyelmüket, sem erőforrásaikat nem vonja el a szakmai munkától.
Domokos Tamás, az Echo Nonprofit Network stratégiai igazgatója előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a civil szervezetek helyzete, jogszabályi környezete és társadalomban betöltött szerepe sokat változott az elmúlt évtizedben. Ma már új technikákat, új eszközöket, irányítási módszereket és új személetet kell elsajátítania a civil szektornak, ha meg akarnak felelni az alapítói céloknak és a társadalmi elvárásoknak. A nonprofit szervezeteknél számos olyan eredmény, innováció, eredeti ötlet, javaslat van, mely megvalósítása túlmutat az egyesületi vagy alapítványi kereteken és sikeres társadalmi vállalkozásokká fejleszthetőek. A Fehérvári Civil Központban ezek az újítások az itt működő szervezetek nyomán koncentráltan vannak jelen, ezért a Civil Központ új programot hirdet, aminek a lényege, hogy a szervezeteket abban segítse, hogy piacképes szolgáltatásokat fejlesszenek ki, társadalmi vállalkozásokat hozzanak létre és az így elért eredményeiket visszaforgatva segítik a nemes alapcélok megvalósulását.
 

Közélet

 1. Székesfehérvár Önkormányzata megakadályozta a lerakóbővítést

  A ma több országos médiafelületen megjelent, egyébként nem az önkormányzat hatáskörébe tartozó szennyvíziszap-lerakás témában Székesfehérvár Önkormányzatának álláspontja az alábbi: Székesfehérvárnak nem érdeke, hogy máshonnan idehozott iszapot rakjanak le és hasznosítsanak városunkban, így ezt a tevékenységet az Önkormányzat nem támogatja.

  2019.06.26.
 2. Repülős emlékmű maradványait találták meg a Vásárhelyi út felújítása közben

  Augusztus végéig újul meg a Vásárhelyi út legrosszabb állapotban lévő szakasza, a beruházás során máris izgalmas történelmi emlékek kerültek felszínre: múlt héten megtalálták egy 1931-ből származó repülős emlékmű maradványait.

  2019.06.26.
 3. A Vízivárosi Nyugdíjas Klub alapításának 25. évfordulóját ünnepelték

  Huszonöt esztendeje működik a nyugdíjas klub Vízivárosban; a negyedszázados fennállását ünneplő szervezet tagjait és vezetőit Fehérvár polgármestere köszöntötte kedden, a Kiskakas Vendéglőben. Az aktív szervezet jelenleg mintegy harminc tagot számlál, akik heti rendszerességgel találkoznak, illetőleg vesznek részt közös programokon. 

  2019.06.25.
 4. Sikeres felnőttképzés az Alba Innovár és az Arconic együttműködésével

  Sikerrel zárult az az országosan egyedülálló, digitális felnőttképzési program, melyet közösen indított az Alba Innovár Digitális Élményközpont, az Arconic és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara. A januárban kezdődött 320 órás tanfolyam eredményeként 11 arconicos dolgozó vette át digitális közép-, illetve emeltszintű diplomáját.

  2019.06.25.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek