68 milliárd Forint - elfogadta a közgyűlés Fehérvár 2017-es költségvetését

Pénteki ülésén elfogadta a város képviselő-testülete Fehérvár 2017-es költségvetését, melynek főösszege soha nem volt még olyan magas mint idén, közel 68 milliárdos főösszeggel számol. A város idei költségvetése szolgálja a város biztonságát, a városban és városért dolgozó munkavállalók megbecsülését és garanciát nyújt a fejlesztések finanszírozására is. A költségvetés vitája előtt nyilatkozat formájában gratulált a testüelt Fa Nándor fantasztikus teljesítményéhez.
2017.02.10. 12:48 |
Pénteki ülésén elfogadta a város képviselő-testülete Fehérvár 2017-es költségvetését, melynek főösszege soha nem volt még olyan magas mint idén, közel 68 milliárdos főösszeggel számol. A város idei költségvetése szolgálja a város biztonságát, a városban és városért dolgozó munkavállalók megbecsülését és garanciát nyújt a fejlesztések finanszírozására is.
Nyilatkozat formájában gratulált a testüelt Fa Nándor fantasztikus teljesítményéhez!

Fehérvár Díszpolgára mostani teljesítményével is megmutatta, hogy példaképként tekinthetünk rá. Fantasztikus, kiemelkedő teljesítményt nyújtott, mind sport, mind pedig emberi oldalról. Ezt a teljesítményt egy nyilatkozat formájában is elismerte a város Közgyűlése. „Várjuk haza és szeretnénk megkérni egy élménybeszámolóra és találkozóra a Belvárosban a Fehérváriakkal.” A napirend után tapssal köszöntötte Fehérvár Díszpolgárát a testület.
A büdzsé vitája előtt a város polgármestere megköszönte a helyi gazdaság szereplőinek és a munkavállalóknak azt az iparűzési adót, amiből a fejlesztések egy jó részét tudja finanszírozni Székesfehérvár. Kiemelte, hogy a város biztonságos működtetése garantált ebben az évben is, majd hozzátette, hogy 2.4 milliárd Forint lett volna idén a hiteltörlesztése Fehérvárnak, ha nem lett volna adósságkonszolidáció. A költségvetés a biztonság mellett mintegy 40 milliárdnyi fejlesztést tartalmaz.
A költségvetés vitájakor Cser-Palkovics András elmondta, hogy jóval nagyobb lakosságszámú városokhoz képest is nagyon erős város Székesfehérvár és ennek megfelelően kell gondolkozni, közép-európai léptékben. "Higyjünk abban, hogy sokkal több van ebben a városban mint, hogy a kötelező feladatait kipipálja a magyar városok szintjén. Merjünk nagyot álmodni, hiszen van lehetőségünk a jövőben gondolkozni. Az élet olyan területeire is van most lehetőségünk forrásokat biztosítani, melyek nem csak a mai, hanem a következő évek Székesfehérvárját is meghatározzák." - hangsúlyozta.
 
Farkas László a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság elnöke elmondta, hogy tíz igen és egy tartózkodás mellett fogadta el a testület a javaslatot. Mint mondta, a rendszerváltás óta nem fordult elő, hogy ekkora lenne a költségvetése Fehérvárnak. Kiemelte, hogy a város ezekkel a forrásokkal nem szorul rá idén sem hitelfelvétere és magánszemélyek továbbra sem fizetnek helyi adót. Hangsúlyozta, hogy évek óta nagyon szigorú, takarékos gazdálkodást folytat a város. „Jó ma fehérvári polgárnak és önkormányzati képviselőnek lenni. Idén már a 27. költségvetési vitában veszek részt, de soha nem töltött még el ekkora örömmel ez, mint most.” - mondta Farkas László.
Horváth Miklósné frakcióvezető arról beszélt, hogy minden területen lényegesen előre tud lépni ebben az évben Fehérvár. A város átgondolt gazdálkodásának köszönhetően biztonságos a költségvetés és jelentős összeg jut béremelésre is. Azt kérte az ellenzéki képviselőktől, hogy támogassák a költségvetést és legyenek bátrak igennel szavazni.
Márton Roland arról beszélt, hogy nem tudják támogatni a költségvetést a baloldali értékek hiánya miatt. Felhívta arra is a figyelmet, hogy magyar rekord a fehérváriak adóerő képessége, így több állami támogatástól is elesik a város. A fejlesztéspolitikával kapcsolatban kiemelte, hogy a város az uniós forrás mellett állami és önerős forrásokból fejleszt és ezek "érkezés" lökésszerűen várható. Mind az EU-s források, mind pedig a Modern Városok Program forrásanak felhasználása terén kihívás lesz építőipari kapacitással elkölteni ennyi pénzt. Kiemelten szerepelnek sport és kultúra támogatások a költségvetésben, amik fontos területek, de bérfejlesztésre, bérlakásépítésre, közösségi közlekedésre, oktatásra és szociális kiadásokra többet kellene költeni – mondta. Beszélt arról is, hogy 3-400 bérlakásra lenne még igény a városban, mellyel ki lehetne elégíteni az igényeket. „Nem baloldali költségvetés, ezért nem tudjuk támogatni, de év közben élni fogunk módosító javaslatokkal” - emelte ki Márton Roland.
Horváth-Tancsa Ágnes kiemelte, hogy a város el tudná tartani magát állami támogatás nélkül is, ha a feltételek olyanok lennének. Az Integrált Települési Program és a Modern Városok Program fejlesztései mellett pozitív iránynak nevezte a Kégl György Városi Egészségügyi Programot, de aggasztónak találja, hogy rendkívül magas az orvosok átlagéletkora. Kevesellte a közbiztonságra fordítandó összeget, mint mondta az emberek „sötétedés után nem mernek egyedül hazamenni.”
Juhász László: „százezer fehérvári százezer-féleképpen állítaná össze a költségvetést.” Kiemelte, hogy komoly mértékű a gazdaság által termel iparűzési adó, továbbá jelentős fejlesztéseket lehet végrehajtani, az adósságkonszolidációnak köszönhetően. Ráczné Földi Judit örömét fejezte ki, hogy stabil lábakon áll a költségvetés, amiért köszönet illeti a helyi vállalkozásokat is, de az „elosztás miatt nem tudom támogatni.” - mondta. Szigli István jelentős fejlődésről és jó feltételek között működő intézményekről beszélt a költségvetési vitában. Kiemelte, hogy az idei büdzsé alkalmas arra, hogy tovább fejlődjön a város – mondta.

A vita mind stílusában, tartalmában méltó volt a városhoz és az itt megszokott politikai kultúrához - mondta a város polgármestere a közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján, melyet Égi Tamás gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterrel közösen tartott.

A város költségvetési helyzete stabil és olyan gazdálkodásra ad lehetőséget, amiben nem csak a napi kötelező feladatokat lehet ellátni, hanem jóval nagyobb célokat is ki lehet tűzni és megvalósítani. Ezek benne vannak az elfogadott költségvetésben. Biztonságról is szól a nagy tartalékokkal rendelkező költségvetés és minden terület plusz forrásokhoz jut 2017-ben és számtalan önként vállalt feladatot finanszíroz Fehérvár költségvetése ebben az évben is.

Komoly béremeléseket tartalmaz mind a hivatal, mind az intézmények, mind az önkormányzati cégek vonatkozásában a büdzsé és szól a fejlesztésekről is. Közel 40 milliárd forintnyi fejlesztés szerepel az elfogadott büdzsében. Ebben 6.5 milliárd forintnyi saját erős fejlesztés szerepel, ami komoly eredmény. Ennek alapja az adósságkonszolidáció, hogy nem hiteltörlesztésre kell költeni milliárdokat, kell hozzá a helyi gazdaság kiemelkedő teljesítménye és a fehérváriak munkája nyomán az iparűzési adó jelentős, 20 százalékos emelkedése.
 
Cser-Palkovics András polgármester megköszönte a több hónapos költségvetés előkészítésben és az egyeztetéseken résztvevők munkáját, melyet Égi Tamás alpolgármester és Mészárosné Jasztrapszky Regina gazdasági igazgató vezetett. Hangsúlyozta, hogy módosító javaslat sem az egyeztetések alatt, sem a költségvetés vitájakor nem érkezett.

Elfogadták a Fehérvári Programszervező Kft és a Városgondnokság üzleti tervét is

Bozai István városgondnok a napirend tárgyalásakor kiemelte, hogy az üzleti terv közel hatszáz dolgozó 10 százalékos béremelését is tartalmazza. "Dolgozóink mintegy kétharmada kimondottan fizikai munkát végez és olyan munkavállalóink vannak, akik többsége hiányszakmában dolgozik és meg kell nagyon becsülni a munkájukat." A fűnyírás intenzitását növelni fogjuk idén, amit szintén tartalmaz az üzleti tervünk: a meglévő állomány túlórában fog dolgozni és a gépparkot is fejlesztjük, alvállalkozót pedig sajnos nem tudunk bevonni. - mondta a városgondnok. További két plusz fűnyírás lesz májusban és júniusban, ami mintegy hatmillió plusz négyzetmétert jelent. Összesen 67 munkaterületen lesz fejlesztése a Városgondnokságnak idén, melyből kiemelkedik a strand fejlesztése: erre 400 millió forintot tartalmaz a költségvetés. Élménymedencék lesznek és csúszdák. Strandi funkció lesz és nem élményfürdő - hangsúlyozta Bozai István. További jelentős tételként emelte ki, hogy temetőfejlesztésre mintegy 100 millió forintot fordítanak a Béla úton, ahol "megtelt" a város legnagyobb temetője.