Hermann 100 - jubileumi koncert lesz november 26-án a Vörösmarty Színházban

Idén ünnepli a Székesfehérvári Hermann László Zeneiskola az alapításának 100. évfordulóját, amelynek tiszteletére többek között november 26-án, kedden iskolatörténeti kiállítással, nosztalgia party-val , majd este a Vörösmarty Színházban egy nagyszabású jubileumi hangversennyel emlékeznek. Az intézmény idén arculatában is megújult és a jubileum tiszteletére egy digitális évkönyvet szeretnének kiadni. Régi fényképek, bizonyítványok digitalizált másolatát a hermannzeneiskola100@gmail.com címen várják.
2013.11.22. 10:41 |
Idén ünnepli a Székesfehérvári Hermann László Zeneiskola az alapításának 100. évfordulóját, amelynek tiszteletére többek között november 26-án, kedden iskolatörténeti kiállítással, nosztalgia party-val , majd este a Vörösmarty Színházban egy nagyszabású jubileumi hangversennyel emlékeznek.
 „A zeneiskola 1913-ban alakult, hogy biztosítsa a városban a zenei utánpótlást, a zenészek nevelését. A központ az első években a Petőfi Sándor utcában volt, majd 1933-ban költözött át a Jókai utcai épületbe. A zeneiskolának az elmúlt száz évben voltak kiemelkedő és hányattatott korszakai. A tanítás 1944-45-ös tanévben például tíz hónapig szünetelt, mert a termekben hadikórház, később pedig átmeneti szállás működött.” - mondta Brájer Éva alpolgármester az intézmény múltjáról. Az intézmény a rendszerváltáskor kapta meg Fehérvár főterén lévő egykori pártbizottsági épületet, és azóta a próbákról kiszűrődő muzsika a belváros szerves részévé vált.
 
Fekete Ferenc, a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója hozzátette, az évfordulóhoz kapcsolódó programok egész tanévet átszövik. Például november 23-án tartják a fuvolások jubileumi találkozóját a Zeneiskolában. December 16-án a hegedűtanszak a Vörösmarty Társaság dísztermében ünnepel. A növendékek és a tanárok december 18-án a Szent István Művelődési Házban Karácsonyi hangversenyt is tartanak.
 
„ A jubileumi ünnepséget november 26-án rendezzük meg, amelynek keretében Iskolatörténeti Kiállítás nyílik az iskola hangverseny termében. 14 órától egy múlt idéző „Nosztalgia Party” keretében a régi és a mostani tanárok találkozhatnak, beszélgethetnek. Az Ünnepi Hangverseny 18 órakor kezdődik a Vörösmarty Színházban. A műsor két felvonásban a város zenetörténetét öleli fel.” - mondta el az igazgató, aki megjegyezte, hogy az eseményekhez kapcsolódva óvodásoknak és iskolásoknak rajzpályázatot hirdettek, amelynek eredményhirdetése december elején lesz. A kisebbek és nagyobbak a képeiken magyar zeneszerzőket és zenei élményeiket örökítették meg. Az intézmény idén arculatában is megújult, új logót kapott, és a jubileum tiszteletére egy digitális évkönyvet szeretnének kiadni. Az ehhez kapcsolódó fényképek, régi bizonyítványok digitalizált másolatát a hermannzeneiskola100@gmail.com-ra várják.
 
Jubileumi programok 2013-ban a Hermann László Zeneiskolában: 
 
2013. november 23.:
16.00 Jubileumi Fúvós Találkozó a Zeneiskolában, volt és jelenlegi növendékek, tanárok részvételével
 
2013. november 26.:
11.00 óra – Iskolatörténeti kiállítás megnyitója a Zeneiskola hangversenytermében
14.00 óra – Múltidéző „Nosztalgia Party” a zeneiskolában, volt és jelenlegi tanárok részvételével.
18.00 óra – Ünnepi hangverseny „Alba Regia zenélő évszázadai” címmel a Vörösmarty Színházban. A kétrészes díszelőadásban fellépnek az iskola növendékei, tanárai és zenekarai. A program szól Székesfehérvárhoz, a 2013-as Emlékévhez, bemutatja a magyar zene és a város történetét. az egyéni produkciók mellett az iskola valamennyi tanszaka, diákja fellép.
 
2013. december 13. – Lucázás a népzenei tanszakkal a Városháza dísztermében
2013. december 16. 18.00 óra – A hegedű tanszak jubileumi hangversenye a Vörösmarty Társaság dísztermében
2013. december 18. 17.00 óra – Hagyományos karácsonyi hangverseny a Szent István Művelődési Házban.
 
Hermann 100 koncert-sorozat 2014-ben, a jubileum jegyében:
 
2014. február 21. – Volt és jelenlegi zongoristák és énekesek hangverseny a Zeneiskolában
2014. február 28. – Hermann László Ifjúsági Vonószenekar hangversenye a Zeneiskolában
2014. március 19. – hagyományos művésztanári hangverseny a Zeneiskolában
2014. április 16. – „Tavaszi zsongás” – a magánének tanszak hangversenye a Zeneiskolában
2014. május – „Régi nagyok” – volt növendékek hangversenye a Városháza dísztermében.
 
Várható továbbá:
Musica Bella zenekar jubileumi hangversenye
A legnépesebb, több mint 200 fős zongora tanszak jubileumi hangversenye