Álomvilág az Árpád fürdőben - képgaléria Bakos Ildikó kiállításáról

 Múlt héten nyílt meg a világszinten ismertnek számító szobrásznőnek, Bakos Ildikónak a kiállítása. A tárlatnak a Kossuth utcában már évek óta kihasználatlanul álló szecessziós stílusú épület, az Árpád Fürdő ad helyet.  A kiállítás minden eleme az emberi test körül mozog. Ezért a művésznő két modell testének a lenyomatát használta alapul az alkotásokhoz.
2004.05.11. 19:12 |

 Múlt héten nyílt meg a világszinten ismertnek számító szobrásznőnek, Bakos Ildikónak a kiállítása. A tárlatnak a Kossuth utcában már évek óta kihasználatlanul álló szecessziós stílusú épület, az Árpád Fürdő ad helyet.  A kiállítás minden eleme az emberi test körül mozog. Ezért a művésznő két modell testének a lenyomatát használta alapul az alkotásokhoz. (tekintse meg képgalériánkat)

 Az első benyomásom, mikor besétáltam a már jól ismert kapun az Árpád Fürdőbe, hogy úristen, mennyire szét van esve az épület… Én talán még a gyermekkoromban jártam ott, akkor sem sokszor. De a fürdő állapotát feledtetni tudta az első terem, ahová beléptem. Itt voltak eredetileg a kabinok, amik talán az egész fürdőből a legjobb állapotban vannak. A kabinokhoz vezető rövid folyóson függött három színes gipsz alak. Valahogy nekem, ahogyan ezek a függő alakok illeszkedtek a régi stílusú épülethez, olyan érzés fogott el, mintha ez az egész egy álom volna. Mindenkinek volt már biztosan olyan álma, hogy egy régi épületben sétálgat egyedül és különböző színes alakokat, formákat lát. Az álom-hatást segítette még talán az is, hogy mindenfelől csilingelő hangokat hallottam. A kitárt ajtajú kabinok között találtam egyet, amelyben egy szentkép lógott a falon. Alatta gyertyák. Nem tudtam igazándiból eldönteni: ez is a kiállítás része, vagy a régmúltból maradt ott?
 Talán nem is tévedtem túl nagyot, mert amikor beléptem a meleg és hideg vizes medencéknek helyt adó terembe kiderült, hogy az „álom terem”-ben járok. itt az egyik medence alján, egy drótágyon egy fehér gipsznő szobor feküdt egymagában. A medence túloldalán pedig különböző álomképeket vetítettek a falra, és a benne elhelyezkedő kompozícióra.
 A következő teremben viszont már úgy éreztem magam, mintha a jövő kor régésze lennék, és a mai korról találnék kőlenyomatokat, mert itt különböző kőtáblákba nyomott alakokat láttam, ugyanúgy, mint annak idején a piramisokat... De ezeken a táblákon a motívumok sokkal inkább a mai kor emberét ábrázolták.
 És újra egy álomvilág következett. Az elmúlás víziója a nagymedence helyén egy fekete tó volt, melyen kis csónakon fehér női alakok úsztak. Úgy érzetem, mint amikor látni a letűnt korokról készült festményeket, ahogyan a halottak lelkét egy csónakban útjukra engedték.
 A kiállításnak ez jó záró momentuma, hiszen én is éreztem, ahogy a lelkem szabadon lebeg egy nyugodt álomban. Rossz volt felébredni és kilépni újra a hétköznapokba. A Kossuth utca rohanó tömegébe…

Kultúra

 1. Családi nap lesz október 26-án Feketehegy-Szárazréten

  A Székesfehérvári Család és Gyermekjóléti Központ Segítő Fehérvár Programja keretében október 26-án, pénteken családi délutánt szervez a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban. A Tök-Ősz nap keretében a közös tökfaragás mellett a szervezők változatos zenei programokkal és kiállítás megnyitóval várják 14 órától az érdeklődőket. 

  2018.10.20.
 2. Eredeti fotók eredeti méretben, személyes sorsokkal és történetekkel

  1956-os, részben még ismeretlen fotókból nyílt kiállítás a Fejér Megyei Levéltárban. A hat gyűjteményből összeállított válogatásban Székesfehérváron és Martonvásárhelyen készült fotók is szerepelnek. A november 9-ig látogatható időszaki kiállításon többek között először láthatja a közönség az osztrák Franz Fink hivatásos fotóriporter 23 darabból álló képsorozatát. 

  2018.10.19.
 3. Diótörő - családi balett decemberben két felvonásban Székesfehérváron

  Mitől ünnep az ünnep? Mi hoz színeket, meleget a szürke és hideg hétköznapokba? Erre a kérdésre keresi és találja meg a választ a Székesfehérvári Balett Színház új produkciója, a Diótörő című családi balett, amelyet Csajkovszkij muzsikájával, de a balett klasszikus verziójától eltérő módon állít színpadra Egerházi Attila Harangozó-díjas koreográfus, az intézmény igazgatója. 

  2018.10.19.
 4. A Chicago-ra nem kell várni - egyedi kreatív az autóbuszpályaudvar mellett

  Egyedi köztéri kreatív reklámot talált ki a Vörösmarty Színház a Chicago című produkcióhoz Fehérvár legforgalmasabb pontján. Az autóbuszpályaudvar melletti megállóban láthatják a járókelők a Chicago című darab reklámját "A Chicago-ra nem kell várni" felirattal, középne a két főszereplő: Kiss Diána és Varga Gabriella.

  2018.10.18.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka