Információs napot tartott az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara

Duális Információs Napot tartott az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara a Városháza Dísztermében, ahol jobban megismerhették egymást a 2017. évi duális képzések céges partnerei és az intézménybe jelentkező diákok. A duális képzésben résztvevő leendő hallgatók azzal az előnnyel kezdhetnek majd a munkaerőpiacon, hogy az egyetem elvégzésekor már három és fél év munkatapasztalatot tudhatnak magukénak, így szakmailag már nem számítanak majd pályakezdőnek.
2017.04.27. 10:32 |
Duális információs napra várta csütörtökön délelőtt a továbbtanulás előtt álló diákokat az Óbudai Egyetem Alba Regia Kara a Városháza Dísztermében. 2017 szeptemberétől az Alba Regia Műszaki Karon földmérő és földrendező mérnök, gépészmérnök, mérnök informatikus, műszaki menedzser, villamosmérnök szakokra jelentkezhetnek a diákok duális képzésben. 2017-ben már több mint 150 duális férőhelye van az egyetemnek, amit a gazdasági partnerekkel együtt kínálnak a diákok számára sikeres felvétel esetén.

Székesfehérvár Önkormányzata nevében dr. Cser-Palkovics András köszöntötte a tanulókat és a cégek képviselőit a csütörtöki duális információs napon. Beszédében hangsúlyozta, hogy a duális képzés kiemelt lehetőséget jelent a felsőoktatás fejlesztésére és a munkaerőhiány megoldására. Mint mondta, amikor belépett Magyarországra a duális képzés, akkor Székesfehérvár egyből felismerte a rendszerben rejlő lehetőségeket. A hallgatók számára előnyt jelent, hogy a város számos olyan partnerrel rendelkezik, melyek a legfontosabb ipari központtá teszik Székesfehérvárt. Az elmúlt időszakban elsősorban nem technológiai, hanem a kvalifikált munkaerőhiányból adódó kihívásokkal kellett szembenéznie a városnak. Dr. Cser-Palkovics András óriási lehetőségnek tartja, hogy a diákok az egyetemi tanulmányaik alatt megszerezhetik azt a gyakorlati képzettséget, melynek köszönhetően elsajátíthatják a 21. század technológiai kihívásait. A város polgármestere úgy fogalmazott, hogy a duális képzés hatalmas jelentőséggel bír Székesfehérvár fejlődése és jövője szempontjából.

Szigeti Ádám, az Óbudai Egyetem kancellárja örömét fejezte ki, hogy a két éve elindult duális képzés hatalmas fejlődésen ment keresztül. Mint mondta, Székesfehérvár a kezdetek óta kiemelt szerepet tölt be ebben a képzési formában. Kiemelkedőnek nevezte azt az eredményt, melyet a város hallgatói és vállalati létszámban produkált az elmúlt két évben. Szigeti Ádám szerint a város, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara és a vállalatok is garanciát biztosítanak arra, hogy a tanulóknak minden lehetőséget megadjanak a gyakorlatorientált képzésben.
Dr. habil. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának dékánja óriási lehetőségnek nevezte, hogy a fiatalok 18-19 évesen olyan műszaki karrier előtt állnak, amely elvezeti őket az iparban dolgozó mérnöki léthez. A duális képzésnek köszönhetően a tanulókat a diákéletből a vállalati kultúra világába és a mérnöki valóságba tudják átvezetni. Györök György véleménye szerint ez egy olyan lehetőség, mellyel vétek nem élni.

Prof. Dr. Rudnay János, a Duális Képzési Tanács elnöke köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy napjainkban már nem elég az a tudás, amelyet az egyetemen megszereznek a hallgatók. Több évtizedes tapasztalata alapján hangsúlyozta, hogy a cégeknek manapság a szakképzett munkaerő jelenti a legfontosabb kritériumot. Rudnay János ezért nevezte nagyon fontosnak a duális képzési rendszer elindítását, melynek köszönhetően jó elméleti és gyakorlati tudással tudják felvértezni a fiatalokat.

Ezt követően Pogátsnik Mónika dékáni hivatalvezető adott tájékoztatást a duális képzési formáról. Ennek keretében a hallgatók tanulmányaik során egyidejűleg lesznek az egyetem nappali tagozatos hallgatói, és a gyakorlati oktatást nyújtó vállalat hallgatói munkaszerződés keretében foglalkoztatott gyakornokai. A naprakész szakmai gyakorlati ismeretek elsajátítása mellett a legújabb technológiákat ismerhetik meg a fiatalok az adott cégnél, ahol a képzés teljes időtartamára fizetést is kapnak. A duális képzés négy időszakra osztható, ősszel és tavasszal a normál egyetemi képzéssel együtt telik a két szorgalmi időszak, illetve van egy 8 és egy 16 hetes gyakorlati periódus. A juttatást a teljes évre megkapják a fiatalok.
A fiatalok többségében május 31-ig jelentkezhetnek a cégek és a szervezetek saját oldalain keresztül, melyek az alábbi linken érhetőek el: http://amk.uni-obuda.hu/index.php/hu/felvetelizoknek/246-dualis-kepzes. A kiválasztási eljárást minden gazdasági társaság a saját szempontrendszere alapján bonyolítja le június végéig, az eredményről legkésőbb július első hetében értesítik a jelentkezőket. A bevezetőket követően a cégek képviselői adtak tájékoztatást csütörtökön délelőtt a Városháza Dísztermében az Alba Regia Műszaki Karra jelentkezőknek a duális szakmai gyakorlati helyekről.

Gazdaság

 1. Székesfehérvári startup sikere a Design Terminálon

  A fehérvári Konnektor Iroda alapítója, Szabó Dávid tavaly indított egy startup vállalkozást a szintén fehérvári Bíró Zsolttal közösen és máris sikerült bekerülniük a Design Terminal mentoring programjába. A 4 hónapos program alatt sokat tanultak és dolgoztak, a Demo Dayen átvehették "A legtöbbet fejlődött csapat" díját is.

  2019.02.07.
 2. Székesfehérváron ismertették az OECD friss országtanulmányát

  Székesfehérváron ismertette az OECD legfrissebb országtanulmányát Álvaro Pereira, a szervezet országtanulmányi részlegének igazgatója. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet friss elemzése kiegyensúlyozottnak és erőteljesnek nevezi a gazdasági növekedést, köszönhetően a bérnövekedés által hajtott erős belföldi keresletnek, illetve a kiemelkedő beruházási aktivitásnak.

  2019.01.31.
 3. Húszmilliárd forintos helyiadó-bevétel a város gazdaságának köszönhetően

  A fehérvári gazdaság teljesítménye 2018-ban rekordösszegű helyi adóbevételt tett lehetővé, melyért köszönet illeti a vállalkozásokat, vállalatokat és Fehérvár valamennyi munkavállalóját. A Közgyűlés többségi döntése alapján ezért 2019-ben sem kell a székesfehérvári magánszemélyeknek helyi adót fizetniük.

  2019.01.30.
 4. 200 új munkatársat vesznek fel - 35 milliárd forintos beruházás az Alcoa Wheels-nél

  A jelenlegi 35 milliárd forintból megvalósuló beruházás a székesfehérvári régió legnagyobb ipari beruházása, melynek eredményeként a világ egyik legmodernebb keréktermék gyára épül a városban. Az Alcoa cégcsoport 2016-os kettéválását követően a Székesfehérváron tevékenységét Arconic-Köfém néven folytató nagyvállalat idei fejlesztési terveiről Katus István országigazgatóval készült beszélgetés.

  2019.01.25.
 1. Fiatalok jelentkezését várják a WorldSkills-re - 60 országból érkeznek

  A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara várja azoknak a fiatal szakembereknek, szakközépiskolásoknak, végzős szakiskolai tanulóknak, technikusoknak, főiskolai és egyetemi hallgatóknak a jelentkezését, akik szívesen megmérettetnék tudásukat szakmájukban a fiatal szakemberek bajnokságán, a WorldSkills Kazan 2019 versenyen.

  2019.01.16.
 2. Újabb támogatás a Vasvárinak - több mint 5 millió forint a műszaki pályaorientációra

  Idén is 5 millió 600 ezer forinttal támogatja az Arconic Alapítvány a Vasvári Pál Gimnáziumot a STEM program keretében, amelynek célja, hogy a természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé irányítsa a diákok érdeklődését. A tanulók betekintést kaphatnak az adott terület tevékenységeibe, hétköznapjaiba is.

  2019.01.15.
 3. Felnőttképzési tanfolyam is indult az Alba Innovár Digitális Élményközpontban

  Az intelligens gyártási technológiák kezelését, menedzselését tanuló húsz résztvevő az Arconic Európai Keréktermék Kft. dolgozója és egy 320 órás tanfolyamon vesznek részt az egyedülálló digitális műhelyben. A 320 órás digitálisszakember-képzési program elvégzésével a résztvevők intelligens gyártási technológiák kezelésére, menedzselésére lesznek képesek.

  2019.01.15.
 4. Gyakorlati bemutatóval színesített szakmai nap lesz a Vörösmarty Szakközépben

  A Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskolában január 11-én 9 órától kerül sor a hagyományos „Vörösmartys Szakmai Napra”. A rendezvényen a legújabb technikai, technológiai újdonságokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők.

  2019.01.10.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek