Gördeszka, népzene és rengeteg fiatal a 13. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság megnyitóján

A Kárpát-medence minden tájáról érkezett magyar gyerekekkel telt meg a Városháza Díszterme péntek este - hétvégén Székesfehérváron tartják a 13. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság döntőjét. A két napos verseny megnyitóján a szavak mellett tánccal, zenével és gördeszkával is köszöntötték a fiatalokat.
2017.11.10. 22:18 |

Zoltán atya, a gördeszkás pap, az-az Lendvai Zoltán János plébános minden bizonnyal az első ember, aki gördeszkázott a Városháza Dísztermében.

Közel 250 fiatal négy sportágban és egy történelem-irodalom témakörű szellemi vetélkedőn méri össze tudását a következő két napban Székesfehérváron. A 13. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság döntőjére Erdélyből, Felvidékről, Délvidékről és Kárpátaljáról érkeztek csapatok. A versenyzőket és kísérőiket pénteken este köszöntötték a Városháza Dísztermében.

Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte, három fontos dologban fognak a fiatalok vetélkedni a következő két napban, és ez a három dolog egyben a közös nemzeti jövőépítés alapja is. A sportban - ami a test edzettségét adja, és ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy utána lelki, szellemi kérdésekkel tudjunk foglalkozni. A történelemben - a múlt ismerete nélkül nem tudjuk ezt az építkezést, a nemzetépítést közösen elvégezni. A harmadik pedig a magyar nyelv, és "a Kárpát-medence jövője magyar nyelven íródik." - idézte Orbán Viktor miniszterelnök szavait Vargha Tamás.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester is köszöntötte a versenyzőket és kísérőiket "a nemzet történelmi bölcsőjében", Székesfehérváron. Reményét fejezte ki, hogy a versenyek közben, között rengeteg barátság is születik, és ezek a barátságok, kapcsolatok a technikai vívmányok, a közösségi oldalak segítségével haza is elkíséri a fiatalokat. Arra biztatta a diákokat, hogy készítsenek "fotókat, szelfiket és látszódjon rajta, hogy ti itt vagytok, valahonnan Kárpát-medencéből, erre ti büszkék vagytok, és hitet tesztek amellett, hogy ezt a nyelvet, ezt a kultúrát, ezt a történelmet és ezt a sportéletet folytatni fogjátok."

Zárszavában Kű Lajos felidézte az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság több mint 10 éves történetét, mint mondta a "határok fölötti nemzetegyesítés" volt a céljuk kezdettől, a sport segítségével. A megnyitón a TáncolKodó együttes tánccal a Kákics együttes zenével köszöntötte a vendégeket, Lendvai Zoltán, rédicsi plébános pedig nem csak szavakkal, gördeszkatudásával is elkápráztatta a fiatalokat. Az estét Tolcsvay Béla dalai zárták.

Szombaton a Szent István-székesegyházban ökumenikus imádsággal, majd a Nemzeti Emlékhelyen koszorúzással kezdik a napot a résztvevők, ezt követően zajlanak a sportmérkőzések. A kézilabda meccseket a Tóvárosi Általános Iskolában, a sakkot és az asztaliteniszt a Németh László Általános Iskolában, a birkózást a Honvéd Szondi SE csarnokában rendezik, az irodalmi és történelmi vetélkedők pedig négyfős csapatokban zajlanak a Fehérvári Civil Központban. Az ünnepélyes záró rendezvényt és a díjátadót vasárnap tartják a Tóvárosi iskolában.

Sport

 1. Macedón válogatottat igazolt a Videoton

  Boban Nikolov a fehérváriak harmadik téli igazolása. A huszonhárom éves középpályás hazájából, a Vardar Szkopje együtteséből igazolt a piros-kékekhez. Tujvel és Huszti után Nikolov a harmadik érkező. A Videoton egyébként továbbra is Spanyolországban edzőtáborozik, ahol szombaton játsza le első felkészülési mérkőzését.

  2018.01.19.
 2. Országos mászóverseny lesz hétvégén az István Király Általános Iskolában

  Hétvégén látványos, izgalmas programot ígér a 4. Rotpunkt Nehézségi Falmászó Verseny. Az István Király Általános Iskolába várnak minden érdeklődőt, akik szívesen megnézik az ország legjobb pókembereit. A döntők 18 órakor kezdődnek, a belépés ingyenes. 

  2018.01.19.
 3. Országos döntőben a Tóvárosi Általános Iskola

  A Játékos Sorváltó Verseny megyei fordulóját rendezték múlt szombaton a fehérvári Tóvárosi iskolában. Négy csapat mérte össze erejét, ügyességét négy versenyszámban. A győztes a házigazda intézmény csapata lett és bejutott az országos fináléba.

  2018.01.18.
 4. Körmenden nyert az Európa-kupában az Alba

  A FIBA Europe Cup második csoportkörében a Körmend az Albát fogadta. A héten mindkét oldalon volt egy-egy új szerzemény, a MTE-hez Kevin Dillard, míg a Fehérvárhoz Sir’Dominic Pointer érkezett - egyikük sem lépett pályára. A harmadik negyed végére eldöntötte a meccset az Alba, első idegenbeli győzelmét szerezve a második csoportkörben.

  2018.01.17.

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak