Gördeszka, népzene és rengeteg fiatal a 13. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság megnyitóján

A Kárpát-medence minden tájáról érkezett magyar gyerekekkel telt meg a Városháza Díszterme péntek este - hétvégén Székesfehérváron tartják a 13. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság döntőjét. A két napos verseny megnyitóján a szavak mellett tánccal, zenével és gördeszkával is köszöntötték a fiatalokat.
2017.11.10. 22:18 |

Zoltán atya, a gördeszkás pap, az-az Lendvai Zoltán János plébános minden bizonnyal az első ember, aki gördeszkázott a Városháza Dísztermében.

Közel 250 fiatal négy sportágban és egy történelem-irodalom témakörű szellemi vetélkedőn méri össze tudását a következő két napban Székesfehérváron. A 13. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság döntőjére Erdélyből, Felvidékről, Délvidékről és Kárpátaljáról érkeztek csapatok. A versenyzőket és kísérőiket pénteken este köszöntötték a Városháza Dísztermében.

Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte, három fontos dologban fognak a fiatalok vetélkedni a következő két napban, és ez a három dolog egyben a közös nemzeti jövőépítés alapja is. A sportban - ami a test edzettségét adja, és ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy utána lelki, szellemi kérdésekkel tudjunk foglalkozni. A történelemben - a múlt ismerete nélkül nem tudjuk ezt az építkezést, a nemzetépítést közösen elvégezni. A harmadik pedig a magyar nyelv, és "a Kárpát-medence jövője magyar nyelven íródik." - idézte Orbán Viktor miniszterelnök szavait Vargha Tamás.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester is köszöntötte a versenyzőket és kísérőiket "a nemzet történelmi bölcsőjében", Székesfehérváron. Reményét fejezte ki, hogy a versenyek közben, között rengeteg barátság is születik, és ezek a barátságok, kapcsolatok a technikai vívmányok, a közösségi oldalak segítségével haza is elkíséri a fiatalokat. Arra biztatta a diákokat, hogy készítsenek "fotókat, szelfiket és látszódjon rajta, hogy ti itt vagytok, valahonnan Kárpát-medencéből, erre ti büszkék vagytok, és hitet tesztek amellett, hogy ezt a nyelvet, ezt a kultúrát, ezt a történelmet és ezt a sportéletet folytatni fogjátok."

Zárszavában Kű Lajos felidézte az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság több mint 10 éves történetét, mint mondta a "határok fölötti nemzetegyesítés" volt a céljuk kezdettől, a sport segítségével. A megnyitón a TáncolKodó együttes tánccal a Kákics együttes zenével köszöntötte a vendégeket, Lendvai Zoltán, rédicsi plébános pedig nem csak szavakkal, gördeszkatudásával is elkápráztatta a fiatalokat. Az estét Tolcsvay Béla dalai zárták.

Szombaton a Szent István-székesegyházban ökumenikus imádsággal, majd a Nemzeti Emlékhelyen koszorúzással kezdik a napot a résztvevők, ezt követően zajlanak a sportmérkőzések. A kézilabda meccseket a Tóvárosi Általános Iskolában, a sakkot és az asztaliteniszt a Németh László Általános Iskolában, a birkózást a Honvéd Szondi SE csarnokában rendezik, az irodalmi és történelmi vetélkedők pedig négyfős csapatokban zajlanak a Fehérvári Civil Központban. Az ünnepélyes záró rendezvényt és a díjátadót vasárnap tartják a Tóvárosi iskolában.

Sport

 1. Villachban sem fékezett, szétlövésben nyert a Volán

  Fantasztikusan sikerült a Fehérvár AV19 hétvégéje, a bécsi győzelem után Villachban is nyert a Volán! Ismét kevés gól volt a meccsen, a védekezés azonban most már rendre magas színvonalú, és a Villach sem tudott egynél többet ütni Carruthnak. A szétlövésben pedig a rendes játékidőben is betaláló Hári Jánosé lett a győztes gólt.

  2017.11.19.
 2. Magabiztos fehérvári győzelem az újonc otthonában

  34-17-re verte az újonc Vasast az Alba Fehérvár KC a női kézilabda bajnokságban. A fiatal, magyar játékosokkal felálló angyalföldi reményeket már a találkozó elején lehűtötte Deli Rita együttese, amely az első játékrészben mindössze nyolc gólt „engedélyezett” ellenfelének.

  2017.11.19.
 3. Scsepovics-mesterhármas, Vidi-kiütés a debreceni Nagyerdőben

  A listavezető Videoton a Debrecen vendége volt az OTP Bank Liga 16. fordulójában. A fehérváriak az utóbbi szezonokban rendre legyőzték a Lokit, és ezúttal is hamar kétgólos előmnyre tettek szert. Gyorsan szépített a hazai csapat, így nyílt maradt a meccs a második félidőre. Abban egyértelműen a Vidi volt jobb. Scsepovics mesterhármast szerzett, remekül játszot Géresi is, és végül kiütéses fehérvári győzelem született.

  2017.11.18.
 4. Kosárlabda: Pakson is győzött a bajnoki címvédő Alba

  Pakson folytatta jó sorozatát az Alba Fehérvár. A bajnokságban a forduló előtt nyolcadik helyen álló Atomerűmű otthonában zsinórban hatodik tétmérkőzését is megnyerte az ezúttal is jól védekező, és szinte végig vezető Alba Fehérvár.Atomerőmű – Alba Fehérvár 60-67 (12-20, 19-17, 16-16, 13-14)

  2017.11.18.

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak