Gördeszka, népzene és rengeteg fiatal a 13. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság megnyitóján

A Kárpát-medence minden tájáról érkezett magyar gyerekekkel telt meg a Városháza Díszterme péntek este - hétvégén Székesfehérváron tartják a 13. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság döntőjét. A két napos verseny megnyitóján a szavak mellett tánccal, zenével és gördeszkával is köszöntötték a fiatalokat.
2017.11.10. 22:18 |

Zoltán atya, a gördeszkás pap, az-az Lendvai Zoltán János plébános minden bizonnyal az első ember, aki gördeszkázott a Városháza Dísztermében.

Közel 250 fiatal négy sportágban és egy történelem-irodalom témakörű szellemi vetélkedőn méri össze tudását a következő két napban Székesfehérváron. A 13. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság döntőjére Erdélyből, Felvidékről, Délvidékről és Kárpátaljáról érkeztek csapatok. A versenyzőket és kísérőiket pénteken este köszöntötték a Városháza Dísztermében.

Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte, három fontos dologban fognak a fiatalok vetélkedni a következő két napban, és ez a három dolog egyben a közös nemzeti jövőépítés alapja is. A sportban - ami a test edzettségét adja, és ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy utána lelki, szellemi kérdésekkel tudjunk foglalkozni. A történelemben - a múlt ismerete nélkül nem tudjuk ezt az építkezést, a nemzetépítést közösen elvégezni. A harmadik pedig a magyar nyelv, és "a Kárpát-medence jövője magyar nyelven íródik." - idézte Orbán Viktor miniszterelnök szavait Vargha Tamás.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester is köszöntötte a versenyzőket és kísérőiket "a nemzet történelmi bölcsőjében", Székesfehérváron. Reményét fejezte ki, hogy a versenyek közben, között rengeteg barátság is születik, és ezek a barátságok, kapcsolatok a technikai vívmányok, a közösségi oldalak segítségével haza is elkíséri a fiatalokat. Arra biztatta a diákokat, hogy készítsenek "fotókat, szelfiket és látszódjon rajta, hogy ti itt vagytok, valahonnan Kárpát-medencéből, erre ti büszkék vagytok, és hitet tesztek amellett, hogy ezt a nyelvet, ezt a kultúrát, ezt a történelmet és ezt a sportéletet folytatni fogjátok."

Zárszavában Kű Lajos felidézte az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság több mint 10 éves történetét, mint mondta a "határok fölötti nemzetegyesítés" volt a céljuk kezdettől, a sport segítségével. A megnyitón a TáncolKodó együttes tánccal a Kákics együttes zenével köszöntötte a vendégeket, Lendvai Zoltán, rédicsi plébános pedig nem csak szavakkal, gördeszkatudásával is elkápráztatta a fiatalokat. Az estét Tolcsvay Béla dalai zárták.

Szombaton a Szent István-székesegyházban ökumenikus imádsággal, majd a Nemzeti Emlékhelyen koszorúzással kezdik a napot a résztvevők, ezt követően zajlanak a sportmérkőzések. A kézilabda meccseket a Tóvárosi Általános Iskolában, a sakkot és az asztaliteniszt a Németh László Általános Iskolában, a birkózást a Honvéd Szondi SE csarnokában rendezik, az irodalmi és történelmi vetélkedők pedig négyfős csapatokban zajlanak a Fehérvári Civil Központban. Az ünnepélyes záró rendezvényt és a díjátadót vasárnap tartják a Tóvárosi iskolában.

Sport

 1. A Vasvári csapata nyerte meg a Hortobágyi Ferenc emlékére kiírt városi focitornát

  Csütörtökön, a Sóstói Stadion fedett műfüves csarnokában volt a Hortobágyi Ferenc, testnevelő tanár emlékére rendezett Székesfehérvár városi középiskolás fiú alapfokú kispályás labdarúgó bajnokság négyes döntője, amelyet a Vasvári Pál Gimnázium csapata nyert meg. A tornát hagyományosan Székesfehérvár Önkormányzatának Civil Ifjúsági és Sportirodája és a Középiskolai Szakmai Fórum rendezte meg.

  2018.10.18.
 2. Győztes rajt az Európa-kupában: a hajrában fordított, végül hosszabbításban nyert az Alba

  Végsőkig kiélezett, hosszabbításba torkolló meccset nyert meg Portóban az Alba Fehérvár. A negyedik  negyed vége előtt nem sokkal még hátrányban voltak, a dudaszó előtt ellenben már vezettek a mieink, de egy triplával egyenlített a portigál csapat. A hosszabbításban is maradt izgalom az utolsó pillanatig, végül meglett a győzelem a FIBA-Európa-kupa csoportkörének első meccsén idegenben.

  2018.10.17.
 3. Hétvégén lesz a XV. Fehérvár Böllhoff Kupa Nemzetközi FIDE Sakkverseny

  A Fejér Megyei Sakkszövetség október 20-23-ig, szombattól keddig rendezi meg Székesfehérváron a Novotel szállodában a hagyományos XV. Fehérvár Böllhoff Kupa Nemzetközi FIDE Sakkversenyt Eddig száztizenöten neveztek a versenyre, köztük három nemzetközi nagymester, kilenc nemzetközi mester, egy női nemzetközi mester, két FIDE mester. A megnyitó szombaton reggel 9.45 órakor lesz.

  2018.10.17.
 4. Eredményes hétvégét zártak a Fehérvár Rugby Club utánpótlás csapatai

  Nádasdladányban rendezték a Régiós rögbi utánpótlás bajnokság harmadik fordulóját. A három korosztály számára tartott tornán a Fehérvár Rugby Club két együttese is dobogóra állhatott.

  2018.10.17.

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak