Gördeszka, népzene és rengeteg fiatal a 13. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság megnyitóján

A Kárpát-medence minden tájáról érkezett magyar gyerekekkel telt meg a Városháza Díszterme péntek este - hétvégén Székesfehérváron tartják a 13. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság döntőjét. A két napos verseny megnyitóján a szavak mellett tánccal, zenével és gördeszkával is köszöntötték a fiatalokat.
2017.11.10. 22:18 |

Zoltán atya, a gördeszkás pap, az-az Lendvai Zoltán János plébános minden bizonnyal az első ember, aki gördeszkázott a Városháza Dísztermében.

Közel 250 fiatal négy sportágban és egy történelem-irodalom témakörű szellemi vetélkedőn méri össze tudását a következő két napban Székesfehérváron. A 13. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság döntőjére Erdélyből, Felvidékről, Délvidékről és Kárpátaljáról érkeztek csapatok. A versenyzőket és kísérőiket pénteken este köszöntötték a Városháza Dísztermében.

Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte, három fontos dologban fognak a fiatalok vetélkedni a következő két napban, és ez a három dolog egyben a közös nemzeti jövőépítés alapja is. A sportban - ami a test edzettségét adja, és ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy utána lelki, szellemi kérdésekkel tudjunk foglalkozni. A történelemben - a múlt ismerete nélkül nem tudjuk ezt az építkezést, a nemzetépítést közösen elvégezni. A harmadik pedig a magyar nyelv, és "a Kárpát-medence jövője magyar nyelven íródik." - idézte Orbán Viktor miniszterelnök szavait Vargha Tamás.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester is köszöntötte a versenyzőket és kísérőiket "a nemzet történelmi bölcsőjében", Székesfehérváron. Reményét fejezte ki, hogy a versenyek közben, között rengeteg barátság is születik, és ezek a barátságok, kapcsolatok a technikai vívmányok, a közösségi oldalak segítségével haza is elkíséri a fiatalokat. Arra biztatta a diákokat, hogy készítsenek "fotókat, szelfiket és látszódjon rajta, hogy ti itt vagytok, valahonnan Kárpát-medencéből, erre ti büszkék vagytok, és hitet tesztek amellett, hogy ezt a nyelvet, ezt a kultúrát, ezt a történelmet és ezt a sportéletet folytatni fogjátok."

Zárszavában Kű Lajos felidézte az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság több mint 10 éves történetét, mint mondta a "határok fölötti nemzetegyesítés" volt a céljuk kezdettől, a sport segítségével. A megnyitón a TáncolKodó együttes tánccal a Kákics együttes zenével köszöntötte a vendégeket, Lendvai Zoltán, rédicsi plébános pedig nem csak szavakkal, gördeszkatudásával is elkápráztatta a fiatalokat. Az estét Tolcsvay Béla dalai zárták.

Szombaton a Szent István-székesegyházban ökumenikus imádsággal, majd a Nemzeti Emlékhelyen koszorúzással kezdik a napot a résztvevők, ezt követően zajlanak a sportmérkőzések. A kézilabda meccseket a Tóvárosi Általános Iskolában, a sakkot és az asztaliteniszt a Németh László Általános Iskolában, a birkózást a Honvéd Szondi SE csarnokában rendezik, az irodalmi és történelmi vetélkedők pedig négyfős csapatokban zajlanak a Fehérvári Civil Központban. Az ünnepélyes záró rendezvényt és a díjátadót vasárnap tartják a Tóvárosi iskolában.

Sport

 1. 11. lett a magyar férfi váltó a fehérvári öttusa Európa bajnokságon

  Az öttusa Eb második napja a férfi váltóké volt. Magyar színekben Szép Balázsért és a volános Fröhlich Tamás Bencéért szoríthattunk. A lengyelek visszalépésével végül tizenegy váltó állt rajthoz a férfiaknál, elsőként az uszodában.

  2018.07.18.
 2. Megvan az Alba Fehérvár első légiósa a következő szezonra

  A 22 esztendős amerikai újonc, Kyron Cartwright ellátta kézjegyével az Alba Fehérvár által kínált, a 2018-19-es idényre érvényes megállapodást, ezzel ő lett a fehérvári kosarasok első külföldi igazolása az új szezonra.

  2018.07.18.
 3. A bolgár PFK Ludogorec Razgrad lesz a Vidi ellenfele a BL selejtezőinek 2. körében

  A MOL Vidi FC az F91 Dudelange hazai pályán történt 2-1-es legyőzésével összesítésben 3-2-re felülkerekedett ellenfelén és a Bajnokok Ligája 2. selejtezőkörébe jutott. A következő körben a bolgár PFK Ludogorec Razgrad gárdája lesz a Vidi ellenfele, amely 9-0-s összesítéssel búcsúztatta az észak-ír Crusaders FC-t. Az első meccs lesz idegenben, július 25-én, a második Felcsúton, augusztus 1-jén.

  2018.07.18.
 4. Szerencse is kellett a MOL Vidi továbbjutásához a Dudelange ellen

  A luxemburgi döntetlen után Felcsúton legyőzte a Dudelange-ot a MOL Vidi, ezzel továbbjutott a Bajnokok Ligája második selejtező körébe. Lazovics révén vezettek a fehérváriak, majd a vendégek egyenlítését követően Scsepovics talált be. De nem tudtak dominálni a meccsen a piros-kékek, a legvégén pedig kétszer is hatalmas szerencsével úszták meg a kapott gólt, ami kiesést jelentett volna. Így készülhetnek a Ludogorec elleni folytatásra.

  2018.07.17.

Koronázási szertartásjáték

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak