Gombaházi Zengő, a zenemanó és az óvodások találkozása a muzsikával

A Pozsonyi úton, a Gyöngyvirág óvodában az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Hangszervilág-sorozatának előadásában az óvodás gyerekek Bergerné Szőnyi Anna meséjén keresztül Gombaházi Zengő manóval kalandozhattak Varázslatos Hangszerországban, ahol ebben a hónapban a vonóshangszerek mutatkoztak be, Bergerné Szőnyi Anna és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vonósai közreműködésével.
2021.10.21. 12:03 |

A kicsik érdekes programmal gazdagodtak, és biztos, hogy már tudják, és nem felejtik el: a zene szép, a zenét jó hallgatni, játszani.    

A gyerekcsoportok jöttek, a hatalmas szőnyegre lecsücsültek, az öt zenész is helyet foglalt a hangszereikkel, és a házigazda Bergerné Szőnyi Anna belekezdett mondandójába. Mert a zene megismertetését, szeretetét nem lehet elég korán kezdeni.

- Kodály Zoltán azt mondta, hogy a gyerek születése előtt 9 hónappal, amikor a jövendő gyermek az anyja pocakjában van, érdemes elkezdeni a zenére nevelést. Én is ezt vallom, ha nem is olyan korán, mint azt Kodály mondta, de már az óvodásokkal igyekszünk megismertetni a hangszereket. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészei bemutatják a hangszereiket, és igyekeznek meggyőzni az apróságokat, hogy amint kicsit nagyobbak lesznek, iratkozzanak be a zeneiskolába, és vegyenek részt a zenei képzésben, hiszen sokkal gazdagabbá válnak azáltal, ha ismerik, művelik életünk csodáját, a muzsikát. A hangszerek bemutatását beleszőjük a mesébe. De a lényeg: a kicsiket rendre magával ragadja a zene, amit kiegészítünk közös énekléssel - mondta.

- A zenészek fontos feladatuknak tekintik, hogy minél több helyen népszerűsítsék a hivatásukat, minél több emberrel kedveltessék meg a zenét. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar különböző programokba vonja be az óvodásokat, az iskolásokat – mondta Kozáriné Szabó Szilvia.

Anna, a házigazda kedves történetbe vonta be azonnal a gyerekeket. Akik vevők voltak erre, aktívan énekeltek, ha kellett, eljátszották a dalokat, lelkesen válaszoltak a kérdésekre. A zenészek színesen meséltek a hangszerükről, bemutatták azok alkotó részeit, izgalmas, meseszerű hangokat kicsalva azokból.

A kicsik érdekes programmal gazdagodtak, és biztos, hogy már tudják, és nem felejtik el: a zene szép, a zenét jó hallgatni, játszani.    

Kultúra

 1. Négy szerda, 2-2 jazz-koncert Székesfehérváron

  Székesfehérvár híres arról, hogy itt a jazz műfajának van hagyománya és értő közönsége is. Számukra minden bizonnyal jó hír, hogy a karácsonyt megelőző négy hétben minden szerda estére egy-egy kiváló muzsikusokból álló zenekar érkezik a városba, hogy koncertet adjon. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületébe és az Öreghegyi Közösségi Házba várják a jazzkedvelőket a programokra, amelyek minden alkalommal 18 órakor kezdődnek.

  2021.12.01.
 2. PartiTúra, avagy Száncsengő, száncsengő zeng és bong a dal...

  Miután Mikulás ünnepének reggelén már minden gyermek kibontotta a cipőcskéibe rejtett ajándékokat és egyre halkul a "Ho-ho-ho" és távolodik a rénszarvasok lépteinek hangja az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a Vörösmarty Színházba hívja a fiatalokat.

  2021.11.30.
 3. Ha december akkor Diótörő - öt alkalommal játsszák a családi balettet

  A Székesfehérvári Balett Színház 2018-ban mutatta be a Diótörő című, kétfelvonásos, családi balettjét. Egerházi Attila rendező-koreográfus célja az volt, hogy a város és a megye színházat, táncot szerető közönségének saját Diótörője legyen. A teljes társulatot felvonultató előadást idén öt alkalommal láthatja a Vörösmarty Színház közönsége.

  2021.11.30.
 4. Minden, ami otthon - lakberendezési kiállítás Székesfehérváron

  Bútor, lakberendezés, otthon, design – ezekkel a hívószakkal hívja a látogatókat a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ legújabb kiállítására. A Fürdő sori központi épületben öt tehetséges tervező-alkotó – Kövi Tímea, Lengyel Zsuzsa, Szabó Anikó, Varjas Judit és Zelenai Eszter – mutatja be munkáit: különleges, egyedi bútorok, lakás textilek, lámpák, ékszerek, kerámiák láthatók a tárlaton.

  2021.11.30.

advent

Eseménynaptár

2021. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka