Történelmi szezon előtt a Fehérvár Enthroners, szombaton rajt!

Március 24-én, szombaton megkezdi szereplését a HFL-ben, a magyar csúcsligában a Fehérvár Enthroners. A kiadott időponthoz képest egy órával később, 15 órakor kezdődik a mérkőzés. A székesfehérvári amerikai futball-csapat két év alatt jutott fel a legmagasabb osztályba, és idén a magyar élvonal mellett az osztrák divízió IV-ben is megméretteti magát.
2018.03.21. 23:10 |
Többéves projekt eredményeképpen készülhet története legfontosabb, legnagyobb kihívást jelentő szezonjára a Fehérvár Enthroners. Az alapvetően amatőr alapokon álló, de egyre professzionálisabb körülmények között működő amerikai futball-csapatnak köszönhetően a sportág Székesfehérváron eljutott oda, hogy műkedvelő, lelkes fiatalok szabadidős játékából több ezer nézőt vonzó program legyen egy-egy mérkőzés. A korábban Magyarországi Amerikai Futballcsapatok Ligája – MAFL néven futó bajnokságot 2005-ben rendezték meg először, 2012 óta játszanak a legjobb magyar csapatok a Hungarian Football League-ben, és most először lesz székesfehérvári résztvevője a sorozatnak. Ezzel a Bajnokok Városa eddig is színes sportpalettája tovább bővül, a harmad- majd másodosztályban játszott meccsek tapasztalatai alapján igencsak közönségvonzó találkozókkal.
A Fehérvár Enthroners vezetői évek óta arra készültek, hogy itthon a legmagasabb szinten játsszon a csapat. Ennek érdekében a körülményeket folyamatosan javítva alakították ki a Magyarországon egyedülálló infrastruktúrát. A First Field, az első hazai szabványméretű amerikai futball-pálya, a profi felszerelés, a meccsek körítése, a szurkolók kiszolgálása és nem utolsósorban a csapat megerősítése már az előző idényekben az egyik legirigyeltebb együttessé tette az Enthronerst. Ennek jele, hogy több válogatott játékossal is sikerült erősíteni, nem volt ez másképp a legutóbbi holtszezonban sem. Novakov Dávid futó, Péter Csaba és Zilai János linebacker, Szász Csaba DL, Tóth Dávid corner, Hartai Gábor tackle pozícióba érkezett, velük jelentősen erősödött s kétfrontos helytállásra készülő keret. Legalább ilyen fontos, hogy a már bizonyított légiósok, Jebrai Regan és Antonio Roane maradtak Fehérváron. Emellett sikerült két játékost Magyarországra csábítani az amerikai legfelsőbb egyetemi osztályból, az NCAA FBS Division I-ből: Ryan Seaberget a védelembe, Eric Steffest pedig a támadókhoz. Utóbbi egyenesen a BIG Ten egyetemnek számító Wisconsin Badgersből érkezett, ahol csapatkapitánya volt a 2016-os Cotton Bowl győztes együttesnek.
A feltételek tehát minden téren adottak ahhoz, hogy a Pál Tibor Kornél vezette szakmai stáb irányítása alatt az Enthroners folytassa az utóbbi évek fejlődő tendenciáját. Az edzők közé érkezett az amerikai Zach Pierce, ő elsősorban a speciális egységekért felel, és már tavaly bekapcsolódott a munkába a sportág magyarországi történetének ikonikus alakja, a defense-koordinátorként működő Kovács Sándor. Az alaposan megerősített együttesre minden eddiginél keményebb szezon vár, hiszen a HFL-ben sokkal jobb ellenfelekkel találkozik, mint korábban, de a vezetőség még fontosabbnak tekinti, hogy az osztrák divízió IV-ben elérje célját az együttes. Ez pedig a feljutás, évről évre szeretne feljebb lépni a szomszédos ország versenysorozatában az Enthroners. A dupla terhelés nehéz feladat, viszont annál vonzóbb programot biztosít a szurkolóknak. A március 24-i szezonrajttól kezdve hét hazai mérkőzése lesz a csapatnak a HFL-playoffig, amelybe természetesen szintén szeretne bekerülni. Az előrelépést mutatja, hogy a sportág hazai meccseit közvetítő DigiSport csatorna az Enthroners négy meccsét is műsorra tűzi.
A HFL rajtján rögtön a magyarországi amerikai futball legeredményesebb csapata, az ötszörös bajnok, háromszoros ezüstérmes Budapest Wolves érkezik a First Fieldre, március 24-én, szombaton 15 órakor. Igazi értékmérő lesz, hogy a legutóbb 2015-ben döntőző fővárosiak ellen mire lesz képes a Fehérvár Enthroners. A szezon céljairól szólva Pál Tibor Kornél úgy nyilatkozott, tanulóév lesz az idei, amelyben bizonyítaniuk kell rátermettségüket. „Szeretnénk szép bemutatkozó évet a HFL-ben. Újoncok vagyunk, nézzük meg, hol tartunk most. Játsszunk jó és közönségcsalogató meccseket, minél több látványos megmozdulással. A szurkolóink azt kell hogy lássák, hogy felkészültek vagyunk, hogy nincs elveszett labda, drive, vagy szituáció, meghalunk a pályán. Ha ez maradéktalanul megvalósul, elégedett leszek, és ha még néhány győzelemmel is párosul, az már csak hab a tortán. Az osztrák divízió IV-ben azonban nem lehetünk magunkkal szemben ilyen megengedőek: meg kell nyerni a kiírást, és egy osztállyal feljebb lépni, sőt évről évre elvárás ez a gárdától. Persze ez az első évünk ilyesfajta dupla terheléssel, úgyhogy a tapasztalatok alapján kell a jövőbeni célokat, lehetőségeinket, feladatainkat pontosan felmérni és megismerni” - mondta a vezetőedző.

Sport

 1. Most nem volt áramszünet, az Alba FKC játékában sem

  Miután szerdán félbeszakadt, csütörtökön játszották le a női kézilabda-bajnokságban az MTK - Alba Fehérvár KC mérkőzést. A fehérváriak már az első félidőben kialakították azt a hétgólos különbséget, amivel aztán meg is nyerték a meccset, főleg jó védekezésüknek köszönhetően.

  2018.04.26.
 2. Paksra látogat a Videoton szombaton - autóbuszok indulnak a mérkőzésre

  A Videoton FC az OTP Bank Liga 28. fordulójában, április 28-án, szombaton 17 órai kezdettel a Paksi FC otthonában lép pályára. A tabella hatodik helyén álló paksi csapat a legutóbbi fordulóban 2-2-es döntetlent játszott a Ferencváros otthonában, míg a Vidi zsinórban tizedik alkalommal is legyőzte a Debrecent. A Paks még harcban van a dobogóért, hátrányuk mindössze 2 pont a harmadik helyezett Újpesttel szemben. A Videoton FC a mérkőzésre szurkolói buszokat indít.

  2018.04.26.
 3. Félbeszakadt - csütörtökön pótolják az MTK - Alba Fehérvár KC meccset

  Félbeszakadt az MTK - Alba Fehérvár KC női kézilabda bajnoki mérkőzés áramszünet miatt a fehérváriak 6-5-ös vezetésénél. A hibát a szakembereknek nem sikerült elhárítaniuk az Elektromos csarnokban, így mérkőzést április 26-án, csütörtökön újrajátsszák.

  2018.04.25.
 4. Hazai pályán is jól szerepeltek a Delfin SE fiatal úszói

  A Csitáry G. Emil Uszodában rendeztek korosztályos úszóversenyt, amelyen két napon keresztül előbb a 8-11 évesek, majd a 12 évnél idősebbek mutatták meg tudásukat. A székesfehérvári Delfin SE fiataljai több számban is dobogóra állhattak, illetve egyéni csúcsot javítottak.

  2018.04.25.

Sportmajális

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak