Szoboráldás és egyházi események - augusztus 14-én érkezik a missziós kereszt

Augusztus 17-én 15. alkalommal adják át a Szent István Emlékérmet és Díjat, az idei díjazott Ribi Péter, a Fehérvár Travel Kft. ügyvezetője lesz. Augusztus 14-én Fehérvárra érkezik a missziós kereszt, ünnepélyes fogadására a Szent Imre templomban kerül sor. A Püspöki Palota udvarán a megyéspüspök megáldotta Szent István és Szent Imre szobrait is.
2018.08.10. 10:58 |
Spányi Antal megyés püspök a Szent István Érdemérem és Díj Kuratóriumának elnöke pénteken, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az idén Ribi Péter, a Fehérvár Travel Kft. ügyvezetője, a A Fehérvár Travel Közhasznú Alapítvány a Rászorulókér alapítója kapja a Szent István Emlékérmet és Díjat.

A Fehérvár Travel Közhasznú Alapítvány a Rászorulókért 2007 decemberében alakult meg a Fehérvár Travel Kft. támogatásainak és karitatív tevékenységeinek koordinálására. Az alapítvány kuratóriuma negyedévenként ír ki pályázatot, és általában 12-15 millió forintot osztanak szét az igénylők között. Az alapítvány egyéb tevékenységei között szerepel a Szent Kristóf Ház felépítésének és a fogyatékkal élők lakóotthonának támogatása, az idősek otthonában élők látogatása, valamint nappali klub létrehozása autizmussal élő fiatalok számára. Tíz év alatt több mint kétezer pályázót támogattak 410 millió forint értékben, a fogyatékkal élők nappali intézményének megépítését 138 millió forinttal segítették.

A Püspöki Palotában Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató beszámolt arról is, hogy augusztus 14-én, Székesfehérvár fogadalmi szentmiséjének ünnepére érkezik a városba a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje.

A három méter magas, bronzborításokkal díszített tölgyfakereszt Ozsvári Csaba ötvösművész alkotása. A keresztet 2017 novemberében, a magyar püspökök vatikáni ad limina látogatásán megáldotta Ferenc pápa. Növényi ornamentikája a magyar honfoglalás kori ötvösség motívumait idézi. A feszület középpontjában ezüst tokban egy Szent Kereszt-ereklye van elhelyezve, a levéldíszek fordulataiban pedig tizenkilenc magyar szent – mások mellett Szent István, Szent László, Szent Imre, Szent Gellért –, illetve boldog ereklyéi találhatók.

A kereszt ünnepélyes fogadására augusztus 14-én a Szent Imre templomban 10 óra 30-kor kerül sor. Augusztus 14-én 12 órától 15 óráig szentségimádással, 15 órakor a Kongresszusról való tájékoztatással folytatódik a lelki felkészülés. 17 óra 15-kor központi imaórát tartanak, majd 18 órakor a Magyar Szent Család ereklyéinek jelenlétében a Fogadalmi szentmisével köszöntik a keresztet. Augusztus 15-én délelőtt az ünnepi szentmisék keretében állítják központba a kereszt üzenetét. 12 és 17 óra között katekézisre és szentségimádásra várják a híveket. A Missziós Kereszt záróeseménye este 6 órakor püspöki szentmise keretében történik.

Daru segítségével emelték le a Szent István király székesegyház homlokzatáról Huber János Pál 1773-ban készült Szent István és Szent Imre szobrait. Új otthonuk a Püspöki Palota kertje lett, ahol pénteken Spányi Antal püspök áldotta meg az eredeti, renovált alkotásokat.

A közel 250 éves szobrokról másolatot is készítettek a restaurátorművészek. Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója elmondta, hogy a bazilika homlokzatának harmadik királyalakját, a II. világháborúban elpusztult Szent László szobrot 1960-ban Antal Károly szobrászművész pótolta, ezért arról nem készült másolat.

Közélet

 1. Augusztus 24-ig lehet pályázni a pécsi kollégiumi férőhelyekre

  Három fehérvári fiatal elhelyezését biztosítja Székesfehérvár Önkormányzata Pécsen. A férőhelyekre pályázhatnak azok a fehérvári lakosok, akik valamely pécsi felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatói, és kollégiumi felvételi kérelmüket elutasították.

  2018.08.21.
 2. Székesfehérvár ad otthont a Katolikus Társadalmi Napoknak

  Idén Székesfehérvár ad otthont a Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) programjainak szeptember 7. és 9. között. A rendezvény alapgondolatát a szervezők így határozták meg – Van célunk! Van jövőnk! –, amely kifejezi, hogy a kereszténység a társadalom jövőjét meghatározó, mozgató erő.

  2018.08.21.
 3. Nézze meg a Székesfehérvári Királyi Napok legszebb pillanatait

  A Székesfehérvári Királyi Napok tíz napja alatt rengeteg csodálatos programban lehetett részünk Fehérváron. Látványos volt a megnyitó, a Musica Sacrán teltház előtt csendült fel Rossini Kis miséje, a Koronázási Szertartásjátékra pedig szinte lehetetlen volt már jegyet szerezni az utolsó napokban. A Zichy színpadon a néptáncosok és a könnyűzenei koncertek ezreket vonzottak a Belvárosba.

  2018.08.21.
 4. Fehérvári joggal Szent István ünnepén - városi kitüntetéseket adtak át az ünnepi közgyűlésen

  Ünnepi közgyűlést színhelye volt a Szent István tér augusztus 20-án. Az ünnepségen Cser-Palkovics András polgármester emlékezett a "fehérvári jogra", majd a város fejlődéséről szólva kiemelte, hogy a múlt és a jövő együtt teszi erősebbé Fehérvárt. Az ünnepi közgyűlésen átadták az idei Székesfehérvár Díszpolgára és a Pro Civitate díjakat, valamint a Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára címet is. 

  2018.08.20.

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek