Premier fehérvári művészekkel - A Kurázsi mama és gyermekeit mutatták be Veszprémben

Pénteken este mutatták be Veszprémben a Kurázsi mama és gyermekei című tragikomédiát a főszerepben a Jászai Mari-díjas, székesfehérvári kötődésű Börcsök Enikővel, a darabot Funtek Frigyes rendezte. Az előadásban Szabó Miklós Bence és Balogh Mihály, a Szabad Színház tagjai is bemutatkoztak.
2018.02.10. 08:54 |

fotó: Petőfi Színház

Brecht a Kurázsi mama és gyermekei című drámáját mutatta be pénteken este a Petőfi Színház Veszprémben. A makacsul a túlélésért küzdő markotányos nő egy embertelen világban áll helyt – ahol minden érték felborul. Ebből alakul ki az ijesztő parabola, amelynek címszerepében Börcsök Enikőt láthatta a közönség. A Jászai Mari-díjas érdemes művész gimnazistaként egy székesfehérvári amatőr színjátszó körben kezdte a szárnypróbálgatást; művészi pályájának városunkhoz köthető emlékezetes előadása volt az autista gyerekek önéletrajzi írásaiból készített Nemsenkilény című monodráma a Vörösmarty Színházban.

Érdekesség, hogy a Petőfi Színház legújabb előadásában Szabó Miklós Bence és Balogh Mihály, a Szabad Színház tagjai is bemutatkoztak.

A rendező Funtek Frigyes a bemutatóhoz kapcsolódó interjúban azt mondta, a darab nézői nevetni fognak, miközben torokszorító történeteket élnek át, igazi tragikomédia vár rájuk: „Rajongok Brecht munkásságáért, így mindig vágytam rá, hogy színpadra állíthassam egy művét. Most megkaptam ezt a történetet és mellé egy fantasztikus színésznőt (Börcsök Enikő), aki egyedülálló Kurázsi mama lesz. Vannak olyan legendás szerepek, amihez olyan színész kell, akire az emberek bejönnek, és azt mondják, csak ő játszhatja. Remélem, mindenkinek egyértelmű lesz a főszereplő személye.” – fogalmaz.

Kultúra

 1. Várják a jelentkezőket a XI. Wass Albert Maratonra

  A világ magyarságát összekötő szépirodalmi ünnep a Wass Albert Maraton, melyet tizenegyedik alkalommal rendeznek meg február 23-i, pénteki kezdéssel. Hagyományosan saját szervezésű programmal kapcsolódik a kezdeményezéshez a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, ahol lesz megemlékezés, esti mese az íróval és hosszas felolvasás az író és más szellemóriások műveiből. Az intézmény szeretettel várja a jelentkezőket!

  2018.02.20.
 2. Újabb koncert lesz március 10-én a Barokk Fehérvár hangverseny sorozatban

  A barokk Fehérvár címmel indított ingyenes koncertsorozatot az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. A következő koncert a Német korabarokk címmel március 10-én lesz a Szemináriumi Karmelita templomban, ahol Schmelzer, Bertali, Jarzebski, Biber és Händel művei hangzanak el.

  2018.02.20.
 3. Pénteken lesz a Mátyás király-emlékév nyitórendezvénye Székesfehérváron

  Az emlékév nyitó rendezvényén Hunyadi Mátyás születésének 575. évfordulójára emlékezünk. A program keretében „Mátyás származása és uralkodói pályája” címmel Gróf Péter, a visegrádi Mátyás Király Múzeum régészének előadását hallgathatják meg az érdeklődők a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületében február 23-án, pénteken 16.30-kor.

  2018.02.20.
 4. Balsay István egykori polgármester lesz a VárosKép kiállítás vendége

  A rendszerváltás időszakának várostörténetéhez kapcsolódó beszélgetéssel folytatódik szerdán a VárosKép című kiállítás kísérőprogramjai az Országzászló téren. A tárlat kurátorai Balsay István egykori tanácselnököt és polgármestert kérdezik többek között arról, hogyan vált egy erdőmérnökből független tanácselnök, és hogyan zárta le Székesfehérvár a Kádár-korszakot.

  2018.02.20.

Eseménynaptár

2018. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka