Sportbemutatóval és gálaesttel ünnepelte katonáit Fehérvár

A Helyőrségi Zenekar Korzó-toborzójával, a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj tisztjelöltjeinek katonai sportbemutatójával, majd gálaesttel ünnepelte Székesfehérvár a Magyar Honvédelem napját. A Vörösmarty Színházban rendezett „Fehérvár köszönti katonáit” esten átadták a Gyuricza Béla emlékgyűrűt és a Székesfehérvár Önkormányzata által alapított Sipos Gyula díjat is, ez utóbbi elismerést posztumusz ítélték oda Jobbágy Antalnak.
2018.05.17. 19:19 |

Több éves hagyomány Székesfehérváron, hogy a Magyar Honvédelem Napja alkalmából a fehérvári és más helyőrségekben szolgáló katonák kitelepülnek a Belvárosba, ahol különböző programokat, bemutatókat tartanak.

A „Fehérvár katonái” rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a honvédek mindennapi feladataiba, felkeltse a katonai pálya iránti érdeklődést, és támogassa az ifjúság hazafias nevelését.

A Fehérvár katonái rendezvényen Mihócza Zoltán vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke kiemelte, hogy Fehérvár nem csak koronázóváros, hanem katonaváros is.

„Ebben a helyőrségben mindig szolgált katona, jelenleg az Összhaderőnemi Parancsnokság és két alárendelt alakulat katonái szolgálnak városunkban. Megtiszteltetés itt szolgálni, jó katonának lenni Székesfehérváron.” - fogalmazott ünnepi beszédében Mihócza Zoltán vezérőrnagy.
A térzenés megnyitót követően dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte az ünnepség résztvevőit. „Ez a város több mint ezer éves történelme alatt nem maradhatott volna fenn, nem őrizhette volna meg hagyományait és értékeit, ha nem lettek volna minden korban azok a a katonaemberek, akik a biztonságot garantálták ennek a városnak és az itt élő polgároknak, néha itt Fehérváron, néha pedig egészen távol.” - emelte ki köszöntőjében Székesfehérvár polgármestere, aki annak fontosságáról is szólt, hogy minden évben legyen egy nap, amikor a katonák bemutathatják tudásukat, a város lakói pedig megköszönhetik áldozatvállalásukat, aminek köszönhetően biztonságban élhetünk.

A programot Korzó-toborzóval a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar nyitotta, majd bemutatót tartottak a helyőrség alakulatainak katonái. Ez után a Jövő katonái néven az MH Ludovika Zászlóalj tisztjelöltjeinek katonai sportbemutatója következett.

Este „Fehérvár köszönti katonáit” címmel rendeztek gálaestet a Vörösmarty Színházban a Magyar Honvédelem Napja alkalmából.

Székesfehérvár önkormányzata a több mint 20 éves hagyományokhoz híven, a Magyar Honvédelem napjához kötődően a „Fehérvár köszönti katonáit” gálaesttel köszönte meg a helyőrségben szolgáló katonák áldozatos munkáját. A gála a Kákics együttes „Feltettem magamban, hazámat szolgálom…” című műsorával kezdődött, majd felcsendült a Kuruc Díszinduló is, amelyet a tavalyi évben az Összhaderőnemi Parancsnokság 10 éves fennállása alkalmából, Huszár János altábornagy felkérésére Ruff Tamás őrnagy, a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar karmestere komponált, és amelyet az ÖHP indulójának tekintenek. A műsort Matuz János rendezte, közreműködött az Alba Regia Táncegyüttes és a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar. 

Ezt követően díjak átadása következett. Elsőként a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Országos Szövetsége által alapított díjat, a Dr. Gyuricza Béla vezérezredes emlékére alapított Gyuricza Béla emlékgyűrűt adták át Husonyicza Gábornak, a kazincbarcikai Vajányi Lajos Bajtársi Egyesület elnökének és Bernáth István Jánosnénak, a HTBK táborfalvai elnökének.

Ezt követően Székesfehérvár Önkormányzatának díját, a Sipos Gyula díjat adták át posztumusz Jobbágy Antalnak, aki a vietnámi békefenntartó misszió tagjaként 1974. júliusától a háború befejezéséig, 1975. áprilisáig Saigonban is szolgált.

Jobbágy Antal aktív és nyugállományú katonai pályafutása, a honvédség és a társadalmi szervezetek képviseletében a katonai hagyományápolás, a kegyeleti tevékenység és a sport érdekében végzett értékmegőrző és értékteremtő munkájának, valamint Székesfehérvár katonai szellemiségének megtartása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként posztumusz kapta az elismerést. A katona 1962-ben került Székesfehérvárra, az akkori 43. Önálló Híradó Ezredhez; alapító tagja volt az 5. Hadsereg Parancsnokság szervezetének, és megalapítója a 43-as Baráti Körnek, alapítója és megyei titkára volt a Szondi Sportegyesület tenisz-szakosztályának. Az elismerést Jobbágy Antal özvegye vette át Székesfehérvár polgármesterétől.

A gálán Cser-Palkovics András polgármester a katonacsaládok fontos szerepét emelte ki: „Ez a 170 év a nemzet történelmében nagyon sok fordulópontot, nehéz időszakot tartogatott: az otthon maradottakra legalább akkora figyelmet kell fordítanunk, amikor emlékezünk, mint azokra, akik mentek és tették a dolgukat. Adott esetben életüket, egészségüket nemcsak kockára éve, hanem el is veszítve.” – fogalmazott, köszönetét fejezve ki a város katonáinak. 

Közélet

 1. A börgöndi horgászparadicsomban fogadták a testvérvárosok delegációit

  Székesfehérvár hat testvérvárosából érkezett delegáció az idei Királyi Napokra. Szombaton a börgöndi Sándor horgászparadicsomban a város polgármestere Cser-Palkovics András, Róth Péter alpolgármester és Dr. Dienesné Fluck Györgyi  önkormányzati képviselő fogadta a testvérvárosainkból érkezett vendégeket.

  2018.08.18.
 2. Korszakalkotó polgármesterre emlékeztek - felavatták Csitáry G. Emil domborművét

  Székesfehérvár legnagyobbat alkotó polgármestere volt Csitáry G. Emil, aki a két világháború közötti időszakban nemcsak utakat, iskolákat épített, hanem visszaadta város büszkeségét is történelmi múltjára, hagyományaira. Emléktábláját - Pintér Balázs alkotását - szombaton avatták fel egykori otthona, a Fő utca 2. számú ház falán.

  2018.08.18.
 3. Ribi Péter vette át az idei Szent István Emlékérmet és Díjat

  Tizenötödik alkalommal adták át a Szent István Emlékérmet és Díjat, az idei díjazott Ribi Péter, a Fehérvár Travel Kft. ügyvezetője volt. A magánszemélyek által, 2004-ben alapított díjat minden esztendőben olyan személynek ítélik oda, akinek munkásságához, emberi hozzáállásához mindenkor Szent István király öröksége szolgált iránymutatásul.

  2018.08.17.
 4. Királyszobor - felavatták Horváth János egész alakos alkotását Kisfaludon

  A Szabadművelődés Háza kezdeményezésére, Székesfehérvár Közgyűlésének támogatásával pénteken ünnepélyes keretek között avatták fel Horváth János Királyszobor című egész alakos faszobrát a Kisfaludi Közösségi Ház előtti téren. Az avatáson közreműködött Pitti Katalin operaénekes, Liszt Ferenc-díjas Érdemes Művész, a Magyar Érdemrend Középkereszt kitüntetettje és Hegedűs Valér, zongoraművész is.

  2018.08.17.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek