Sikeresen mutatkozott be a Kodály Zoltán Lánykar a Neerpelti Kórusfesztiválon

Belgiumban járt a fehérvári Kodály Zoltán Lánykar az elmúlt napokban, április 27-e és május 2-a között rendezték meg a neerpelti nemzetközi kórusfesztivált. Idén már 66. alkalommal érkeztek a világ számos pontjáról kórusok a belgiumi kisvárosba.
2018.05.03. 07:46 |
A nagy hagyományokkal rendelkező neves fesztiválon számos kategóriában mérhették össze tudásukat a versenyre jelentkezők. A fehérvári lánykar azokkal a kórusokkal versenyzett együtt, akiknek szakmai felkészültségüket bizonyítandó egy kortárs zeneszerző művét kellett bemutatniuk kötelező darabként.
A Kodály Zoltán Lánykar műsorát néptánccal színesített népdalcsokorral nyitotta, majd két Kodály Zoltán mű következett: a Nagyszalontai köszöntő és a Zöld erdőben című kórusművek. Ezt követően Orlando di Lasso Csalogány, Kocsár Miklós Salve regina és Karai József Sárközi karikázó című darabjai csendültek fel a műsort záró kötelező mű, Sebastiaan Van Steenberge For the fallen című kórusműve mellett.
A kategóriában nagyszerű énekegyüttesek mutatkoztak be. A Finnországból érkezett Sibelius Kórus mellett kivételes művészi élménnyel ajándékozta meg a közönséget a belga Villanella Ifjúsági Kórus és az olasz Igo Gruden Lánykar. A rendkívüli zenei teljesítményeket nyújtó énekkarok között a Kodály Zoltán Lánykar második helyezést ért el.
A fehérvári gyerekek számos élménnyel gazdagodtak az út során. Április 26-a reggelén indultak busszal Belgiumba, az első éjszakát Heidelbergben töltötték, másnap délután érkeztek meg Neerpeltbe, a fesztivál helyszínére, előtte azonban megálltak egy rövid belvárosi séta erejéig Aachen városában. Megcsodálták a reneszánsz városházát és a szomszédságában álló dómot. Megtekintették az épületegyüttest a legősibb, Nagy Károly által épített Oktogonjával, valamint az 1367-ben felépült Magyarok Kápolnájával. Idegenvezetővel látogatták meg a dóm kincstárát, ahol a gyönyörű Anjou-kori magyar királyság kincseivel és számos karoling kori kódexszel, ötvösremekkel, kegytárggyal ismerkedtek meg.
A szombati nap a verseny jegyében telt. A lányok délelőtt a szálláson próbálták el a versenyprogramot, majd a Neerpelt belvárosában álló Szent Miklós templomban vette kezdetét az E kategória kórusversenye. A nap látványos eseménye volt a vendég énekkarok énekszóval, zászlókkal színesített felvonulása. Ez idő alatt a város polgármestere köszöntötte a kórusvezetőket, az állófogadáson a lánykar karnagya, Feke Mariann tanárnő is részt vett. A városi sportcsarnokban került sor arra az eredményhirdetésre, amelyre az aznap fellépő kórusok voltak hivatalosak. Látványos showműsor keretében osztották ki a minősítéseket. Az eseménydús napot a zsűritagok és a karnagyok személyes találkozója zárta. Az ünnepi fogadás során a zsűri tagjai megosztották szakmai észrevételeiket a kórusok vezetőivel.
Vasárnap Antwerpen belvárosában megcsodálták a reneszánsz városházát az előtte álló Balbo szoborral, a főteret övező csodálatos céhházakat és a város jelképének számító Miasszonyunk Katedrálist. Délután két programon is részt vettk Neerpeltben: a kórustagoknak és vezetőiknek a vendéglátók workshopokat szerveztek; a lánykarosok a hangképzés különféle technikáival ismerkedhettek meg. Este a közeli Achelbe utaztak, ahol a vacsora után a lengyel és a spanyol kórussal közösen búcsúkoncertet adtak. A lánykar utazását Székesfehérvár Önkormányzata, a Tankerületi Központ, a Kodály Iskola alapítványa és az Eurowind Kft. támogatta.

Kultúra

 1. Július utolsó hétvégéjén lesz az Országjáró Dalosok Találkozója

  Július 27-28-án, pénteken és szombaton lesz az Országjáró Dalosok Találkozója (44. Országos Dalos Találkozó) A Szabadművelődés Házában. A rendezvény továbbra is méltó folytatása a 25 éven át Székesfehérváron megrendezett Fehérvári Dalostalálkozónak. (FDT) A Találkozóra szívesen várják a versmegzenésítőket és a nem magyar nyelven éneklő dalosokat is. Nevezési díj nincs. Jelentkezni az odt2006@tvn.hu e -mail címen lehet.

  2018.07.20.
 2. Kiállítással és katonazenével folytatódik az Emlékparki Nyár

  Az VI. Emlékparki Nyár kulturális programsorozat eddigi, sikeres rendezvényei folytatásaként pénteken, újabb programokkal várnak minden érdeklődőt a pákozdi Katonai Emlékparkban. Július 20-án 18 órakor kezdődik Danka Attila, grafikusművész kiállításának megnyitója, amelyet 19 órakor a Kaposvár Helyőrségi Zenekar koncertje követ. A belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2018.07.20.
 3. Harmonia Albensis - Miklósa Erika és Karosi Bálint közös hangversenye Fehérváron

  Két világhírű művész adott közös hangversenyt a Harmonia Albensis koncertsorozat keretén belül csütörtökön este a Ciszterci templomban. Miklósa Erika és Karosi Bálint közös hangversenye a nyár egyik zenei-kulturális fénypontja volt Fehérváron.

  2018.07.20.
 4. Alba Regia Feszt nemzetközi sztárokkal Székesfehérváron

  Hazánk legjobb jazz, funk és blues zenészei koncerteznek Székesfehérvár belvárosában július 30-tól augusztus 1-ig. A Syrius Legacy, Váczi Eszter, a Malafede Trio By Federico Malaman, az Alessio Menconi Trio valamint Little G. Weevil is fellépnek idén az Alba Regia Feszten.

  2018.07.19.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

Székesfehérvár Topotéka