Sikeresen mutatkozott be a Kodály Zoltán Lánykar a Neerpelti Kórusfesztiválon

Belgiumban járt a fehérvári Kodály Zoltán Lánykar az elmúlt napokban, április 27-e és május 2-a között rendezték meg a neerpelti nemzetközi kórusfesztivált. Idén már 66. alkalommal érkeztek a világ számos pontjáról kórusok a belgiumi kisvárosba.
2018.05.03. 07:46 |
A nagy hagyományokkal rendelkező neves fesztiválon számos kategóriában mérhették össze tudásukat a versenyre jelentkezők. A fehérvári lánykar azokkal a kórusokkal versenyzett együtt, akiknek szakmai felkészültségüket bizonyítandó egy kortárs zeneszerző művét kellett bemutatniuk kötelező darabként.
A Kodály Zoltán Lánykar műsorát néptánccal színesített népdalcsokorral nyitotta, majd két Kodály Zoltán mű következett: a Nagyszalontai köszöntő és a Zöld erdőben című kórusművek. Ezt követően Orlando di Lasso Csalogány, Kocsár Miklós Salve regina és Karai József Sárközi karikázó című darabjai csendültek fel a műsort záró kötelező mű, Sebastiaan Van Steenberge For the fallen című kórusműve mellett.
A kategóriában nagyszerű énekegyüttesek mutatkoztak be. A Finnországból érkezett Sibelius Kórus mellett kivételes művészi élménnyel ajándékozta meg a közönséget a belga Villanella Ifjúsági Kórus és az olasz Igo Gruden Lánykar. A rendkívüli zenei teljesítményeket nyújtó énekkarok között a Kodály Zoltán Lánykar második helyezést ért el.
A fehérvári gyerekek számos élménnyel gazdagodtak az út során. Április 26-a reggelén indultak busszal Belgiumba, az első éjszakát Heidelbergben töltötték, másnap délután érkeztek meg Neerpeltbe, a fesztivál helyszínére, előtte azonban megálltak egy rövid belvárosi séta erejéig Aachen városában. Megcsodálták a reneszánsz városházát és a szomszédságában álló dómot. Megtekintették az épületegyüttest a legősibb, Nagy Károly által épített Oktogonjával, valamint az 1367-ben felépült Magyarok Kápolnájával. Idegenvezetővel látogatták meg a dóm kincstárát, ahol a gyönyörű Anjou-kori magyar királyság kincseivel és számos karoling kori kódexszel, ötvösremekkel, kegytárggyal ismerkedtek meg.
A szombati nap a verseny jegyében telt. A lányok délelőtt a szálláson próbálták el a versenyprogramot, majd a Neerpelt belvárosában álló Szent Miklós templomban vette kezdetét az E kategória kórusversenye. A nap látványos eseménye volt a vendég énekkarok énekszóval, zászlókkal színesített felvonulása. Ez idő alatt a város polgármestere köszöntötte a kórusvezetőket, az állófogadáson a lánykar karnagya, Feke Mariann tanárnő is részt vett. A városi sportcsarnokban került sor arra az eredményhirdetésre, amelyre az aznap fellépő kórusok voltak hivatalosak. Látványos showműsor keretében osztották ki a minősítéseket. Az eseménydús napot a zsűritagok és a karnagyok személyes találkozója zárta. Az ünnepi fogadás során a zsűri tagjai megosztották szakmai észrevételeiket a kórusok vezetőivel.
Vasárnap Antwerpen belvárosában megcsodálták a reneszánsz városházát az előtte álló Balbo szoborral, a főteret övező csodálatos céhházakat és a város jelképének számító Miasszonyunk Katedrálist. Délután két programon is részt vettk Neerpeltben: a kórustagoknak és vezetőiknek a vendéglátók workshopokat szerveztek; a lánykarosok a hangképzés különféle technikáival ismerkedhettek meg. Este a közeli Achelbe utaztak, ahol a vacsora után a lengyel és a spanyol kórussal közösen búcsúkoncertet adtak. A lánykar utazását Székesfehérvár Önkormányzata, a Tankerületi Központ, a Kodály Iskola alapítványa és az Eurowind Kft. támogatta.

Kultúra

 1. Külföldi kórusokat köszöntöttek a XV. Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál nyitányán

  Idén 15. alkalommal kezdődött el a Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál Székesfehérváron, a házigazda Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium szervezésében. A nyitóműsorra a Szent István Művelődési Házban került sor, a külföldi vendégkórusok és a vendéglátó kórusok részvételével.

  2018.05.24.
 2. Egyedülálló CD gyűjteményt kaptak az Operaháztól a város kulturális intézményei

  Az 50+3 lemezt tartalmazó Magyar Opera200 című kiadványt hozta el ajándékba Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója Fehérvárra. A lemezeket a Vörösmarty Mihály Könyvtár és tagkönyvtáraiba és a város zenei intézményeibe juttatja el az Opera. Az Operaház művészei fellépnek majd Fehérváron is, november 23-án hallhatja a közönség Puccini Turandot című operáját a Vörösmarty Színházban. 

  2018.05.24.
 3. Gyermekkórus-fesztivál és néptánctalálkozó lesz Székesfehérváron

  Hétvégén kórusok és táncosok mutatkoznak be Fehérváron: most rendezik a XV. Alba Regia Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivált és a „Szállj elő zöld ág” Néptánc Találkozót. Az ünnepélyes megnyitó pénteken lesz 16.15 órakor a Városház téren, majd a gyermekkarok utcai szerenádokkal kedveskednek a járókelőknek több helyszínen is. 

  2018.05.24.
 4. Bemutatták Szabó Zoltán építészettörténész könyvét a királyi bazilikáról

  A székesfehérvári királyi bazilika építéstörténetéről, az Ecclesia Beatae Mariae Virginis Albaeregalis sorozat keretében megjelent új kötetet mutatták be szerdán a Városháza Dísztermében. Szabó Zoltán építészettörténész műve több téves nézetet módosít, és új, kissé megdöbbentő megvilágításba helyezi a bazilika történetét.

  2018.05.23.

Hetedhét Játékfesztivál

Eseménynaptár

2018. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka