Segítség a devizahiteleseknek – aktuális problémákról volt szó

A MOST Cselekvők Egyesülete továbbra is várja a bajba került hiteleseket, hogy segítséget nyújtson. Működésük elmúlt néhány évében több mint másfélezer ügyfélnek adtak már tanácsot és sok száz elindított ügyük több mint a fele pozitív véget ért a bíróságon. Keddi sajtótájékoztatójukon elhangzott, hogy jelenleg is hét olyan eljárás zajlik az Európai Bíróságon, amelyek a magyar devizahitelek fontosabb részleteit tisztázhatják.
2017.11.21. 11:58 |

A devizahiteles ügyek aktuális változásairól szóló tájékoztatón részt vett Székesfehérvár alpolgármestere, Róth Péter is, aki elmondta, sok kezdeményezés történt annak érdekében, hogy kimentsék a családokat a devizahitel problémáiból. Ezek közül számos sikeres akció volt, de előfordultak olyan jó szándékú kezdeményezések is, amelyekkel kevés eredményt értek el. „Még mindig van feladat, hiszen több ezer család van nehéz helyzetben a devizahitelezés gyakorlata miatt. Ez a folyamat még nem zárult le, ezért minél hamarabb el kell érni, hogy múlt időben beszélhessünk róla.” – fogalmazott Róth Péter alpolgármester. Hozzátette, hogy úgy kell megoldani ezeket a problémákat, hogy a nemzetgazdaság ne sérüljön: mindez közös felelőssége a törvényhozóknak és a bankoknak. „A legfontosabb, hogy az emberek érezzék, nincsenek egyedül. A problémájukra van megoldás és ebben segít évek óta a MOST Cselekvők Egyesülete is, amiért köszönet illeti őket.” –  fogalmazott Székesfehérvár alpolgármestere.Törteli Zoltán, a MOST Cselekvők Egyesületének elnöke szerint az egyik legfontosabb üzenet, hogy nem kell szégyenkeznie senkinek azért, mert ebbe a helyzetbe került. Fontos, hogy az ügyfeleket ne gátolja semmi sem abban, hogy merjenek lépni a saját ügyükben és segítséget kérjenek, hiszen csak abban az esetben nem tudnak segíteni, ha valaki otthon marad. Törteli Zoltán szólt a meghosszabbított moratóriumról is, amely a törvény szerint december 1-től március 1-ig tartana, de idén is sikerült egy olyan szabálymódosítást létrehozni a jogalkotóknak, hogy már november 15-én elindult és április 30-ig fog tartani a kilakoltatási tilalom. Az egyesület elnöke szerint mindez azért is fontos, mert jelenleg is hét olyan eljárás zajlik az Európai Bíróságon, amelyek a magyar devizahitelek fontosabb részleteit tisztázhatják.

A hitelkárosultak segítséget kaphatnak a Most Cselekvők Egyesületétől, amelyet az interneten a http://mostweb.hu/  címen érhetnek el. Telefonon a +36203514031-os számon, e-mailben pedig az tortelizoltan0@gmail.com címen vehetik fel a kapcsolatot a szakemberekkel.

Törteli Zoltán felidézte, hogy szeptember végén a magyar jelzáloghitelesek számára is érdekes ítéletet hozott az Európai Bíróság egy román ügyben, az ítélet azért is fontos, mert minden tagállamot kötelez. A testület ezúttal sem mondta ki, hogy a devizaárfolyam-kockázat áthárítása miatt semmis lenne a hitelszerződés, viszont felhívta a figyelmet a világos és érthető tájékoztatásra. „Nem csak simán tájékoztatási kötelezettsége van a szolgáltatónak, az Európai Bíróság ki merte mondani, hogy a fogyasztó mindig hátrányos helyzetben van a szolgáltatóval szemben, hiszen a bank jóval jártasabb abban a témakörben, mint az ügyfél, így még nagyobb a felelőssége a pénzintézeteknek. Az ítélet kimondja, úgy kell tájékoztatni az ügyfelet, hogy megértse és megfelelő döntést tudjon hozni." - emelte ki. 

A MOST Cselekvők Egyesületének elnöke elmondta, hogy az Európai Bíróságon 18-22 hónapig tart egy hivatalos eljárás, a magyar beadványok most elérték a 20 hónapot, így remélhetőleg legkésőbb február-márciusra megszületnek az ítéletek. Törteli Zoltán felidézte azt a Kúriának azt a nyilatkozatát is, hogy ha az Európai Bíróság az ügyfelek javára hoz döntést, akkor azonnal intézkednek ebben az ügyben. Törteli Zoltán beszámolt azokról a pozitív tapasztalatokról is, hogy a bankok kezdenek rájönni, jobb egyezségre jutni az ügyféllel, mint 3-4 évig pereskedni.

Gazdaság

 1. Csúcstechnológia a Széchenyiben - 3D laboratóriumban tanulhatnak a diákok

  3D kreatív laboratóriumot avattak csütörtökön a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskolában. Az iskola tanulói a laborban megismerkedhetnek azzal a technológiával, amivel háromdimenziós tárgyakat alkothatnak digitális modellekből. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum minden tagintézményébe szeretne valami újdonságot vinni, az Árpádban például intelligens épületrendszerek programozására szolgáló labort alakítottak ki.

  2017.12.14.
 2. Új terápiás központját avatta fel a Zsolt utcában a Mentaház

  Mentaház Plusz Terápia Központ néven új magán-egészségügyi centrumot avattak kedden a Zsolt utcában. A Székesfehérváron már 5 esztendeje jelenlévő Mentaház Magánorvosi Központ az új helyszínen elsősorban a gyermekeknek, gyermekes családoknak szóló rendelésre várja pácienseit, valamint egy speciális fejlesztőközpontot is átadtak.

  2017.12.12.
 3. Öt és fél milliárdból épít új komplexumot a Videoton EAS Kft. Székesfehérváron

  Öt és fél milliárd forintból egy új komplexumot épít a Videoton EAS Kft. A húszezer négyzetméteres csarnoknak, ahol a gyártóterület mellett, korszerű raktár és irodák is épülnek kedden rakták le az alapkövét a Videotonban. A beruházást teljesen saját erőből valósítja meg a cég. A Videoton egyébként 2018-ban, több mint 12 milliárdnyi beruházást hajt végre Székesfehérváron.

  2017.12.12.
 4. Meghaladhatja a 170 milliárdot a Videoton idei konszolidált árbevétele

  Várhatóan meghaladja a 170 milliárd forintot a Videoton Holding Zrt. 2017-es konszolidált árbevétele - jelentette be a vállalatcsoport elnök-vezérigazgatója a cég pénteki székesfehérvári évzáró rendezvényén, ahol az is elhangzott: 2018-ban 12 milliárd forint értékű beruházást hajt végre a vállalat.

  2017.12.11.
 1. Az atomenergia hazai szerepéről adott elő Prof. Dr. Aszódi Attila Székesfehérváron

  A villamosenergia-ellátás általános kérdéseiről és a következő évtizedek meghatározó energiaügyi beruházásáról, a Paksra tervezett új atomerőmű blokkokról tartott előadást az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület meghívására Prof. Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár, a Budapesti Műszaki Egyetem professzora kedden, Székesfehérváron, a Városházán.

  2017.11.28.
 2. Már az V. ütemet fejlesztik az Alba Ipari Zónában

  Az Alba Ipari Zóna még 1993-ban alakult 101 millió forintos törzstőkével, melynek az Aranybulla mezőgazdasági Zrt a tulajdonosa. 1997-ben nyerték el az ipari park címet 62 hektárra, 2012-ben 82 hektárra, jelenleg pedig több mint 180 hektáros a terület. A IV. ütem fejlesztéseit a város polgármesterével közösen nézték meg 

  2017.11.28.
 3. A reáltudományokat népszerűsítik - az Emerson is csatlakozott a STEM-hez

  Az Emerson Process Management Magyarország Kft. hétfői rendezvényén számoltak be arról, hogy a cég is csatlakozott a STEM programhoz. A STEM gyakorlatilag a reáltudományok többségének újabb keletű gyűjtőneve, amely a technológiai forradalom terén fontos tudományokra utal. A  programnyitón Bagoly Csaba ügyvezető igazgató elmondta azt is, nagy öröm számukra, hogy tehetséges, nyitott, értelmes, okos fiatal szakemberek vannak náluk a duális képzés keretében.

  2017.11.27.
 4. Újabb mérföldkő a szakképzés fejlesztésében – korszerű tanműhely a Vörösmartyban

  Nagyszabású eszközfejlesztés után átadták ma a felújított épületgépészeti tanműhelyt a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnáziumában és Szakközépiskolájában. A beruházás az iskolával szorosan együttműködő és az eszközöket gyártó Pakola Trade Kft-nek köszönhetően valósult meg. Az új eszközöket az iskola valamennyi évfolyamán, sőt a felnőttképzésben is használják majd.

  2017.11.24.

Adventi programok

Eseménynaptár

2017. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek