Segítség a devizahiteleseknek – aktuális problémákról volt szó

A MOST Cselekvők Egyesülete továbbra is várja a bajba került hiteleseket, hogy segítséget nyújtson. Működésük elmúlt néhány évében több mint másfélezer ügyfélnek adtak már tanácsot és sok száz elindított ügyük több mint a fele pozitív véget ért a bíróságon. Keddi sajtótájékoztatójukon elhangzott, hogy jelenleg is hét olyan eljárás zajlik az Európai Bíróságon, amelyek a magyar devizahitelek fontosabb részleteit tisztázhatják.
2017.11.21. 11:58 |

A devizahiteles ügyek aktuális változásairól szóló tájékoztatón részt vett Székesfehérvár alpolgármestere, Róth Péter is, aki elmondta, sok kezdeményezés történt annak érdekében, hogy kimentsék a családokat a devizahitel problémáiból. Ezek közül számos sikeres akció volt, de előfordultak olyan jó szándékú kezdeményezések is, amelyekkel kevés eredményt értek el. „Még mindig van feladat, hiszen több ezer család van nehéz helyzetben a devizahitelezés gyakorlata miatt. Ez a folyamat még nem zárult le, ezért minél hamarabb el kell érni, hogy múlt időben beszélhessünk róla.” – fogalmazott Róth Péter alpolgármester. Hozzátette, hogy úgy kell megoldani ezeket a problémákat, hogy a nemzetgazdaság ne sérüljön: mindez közös felelőssége a törvényhozóknak és a bankoknak. „A legfontosabb, hogy az emberek érezzék, nincsenek egyedül. A problémájukra van megoldás és ebben segít évek óta a MOST Cselekvők Egyesülete is, amiért köszönet illeti őket.” –  fogalmazott Székesfehérvár alpolgármestere.Törteli Zoltán, a MOST Cselekvők Egyesületének elnöke szerint az egyik legfontosabb üzenet, hogy nem kell szégyenkeznie senkinek azért, mert ebbe a helyzetbe került. Fontos, hogy az ügyfeleket ne gátolja semmi sem abban, hogy merjenek lépni a saját ügyükben és segítséget kérjenek, hiszen csak abban az esetben nem tudnak segíteni, ha valaki otthon marad. Törteli Zoltán szólt a meghosszabbított moratóriumról is, amely a törvény szerint december 1-től március 1-ig tartana, de idén is sikerült egy olyan szabálymódosítást létrehozni a jogalkotóknak, hogy már november 15-én elindult és április 30-ig fog tartani a kilakoltatási tilalom. Az egyesület elnöke szerint mindez azért is fontos, mert jelenleg is hét olyan eljárás zajlik az Európai Bíróságon, amelyek a magyar devizahitelek fontosabb részleteit tisztázhatják.

A hitelkárosultak segítséget kaphatnak a Most Cselekvők Egyesületétől, amelyet az interneten a http://mostweb.hu/  címen érhetnek el. Telefonon a +36203514031-os számon, e-mailben pedig az tortelizoltan0@gmail.com címen vehetik fel a kapcsolatot a szakemberekkel.

Törteli Zoltán felidézte, hogy szeptember végén a magyar jelzáloghitelesek számára is érdekes ítéletet hozott az Európai Bíróság egy román ügyben, az ítélet azért is fontos, mert minden tagállamot kötelez. A testület ezúttal sem mondta ki, hogy a devizaárfolyam-kockázat áthárítása miatt semmis lenne a hitelszerződés, viszont felhívta a figyelmet a világos és érthető tájékoztatásra. „Nem csak simán tájékoztatási kötelezettsége van a szolgáltatónak, az Európai Bíróság ki merte mondani, hogy a fogyasztó mindig hátrányos helyzetben van a szolgáltatóval szemben, hiszen a bank jóval jártasabb abban a témakörben, mint az ügyfél, így még nagyobb a felelőssége a pénzintézeteknek. Az ítélet kimondja, úgy kell tájékoztatni az ügyfelet, hogy megértse és megfelelő döntést tudjon hozni." - emelte ki. 

A MOST Cselekvők Egyesületének elnöke elmondta, hogy az Európai Bíróságon 18-22 hónapig tart egy hivatalos eljárás, a magyar beadványok most elérték a 20 hónapot, így remélhetőleg legkésőbb február-márciusra megszületnek az ítéletek. Törteli Zoltán felidézte azt a Kúriának azt a nyilatkozatát is, hogy ha az Európai Bíróság az ügyfelek javára hoz döntést, akkor azonnal intézkednek ebben az ügyben. Törteli Zoltán beszámolt azokról a pozitív tapasztalatokról is, hogy a bankok kezdenek rájönni, jobb egyezségre jutni az ügyféllel, mint 3-4 évig pereskedni.

Gazdaság

 1. Startup Meetup - negyedszer találkoznak a fehérvári startupperek

  Június 21-én csütörtökön 18 órától Startup Meetup lesz a Vörösmarty téri Konnektor közösségi irodában. Negyedszer találkoznak a fehérvári startupperek és érdeklődők, hogy tapasztalatot cseréljenek, kérdéseikre választ találjanak.

  2018.06.20.
 2. Adózói fórum lesz jövő héten pénteken Székesfehérváron

  A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatósága Adózói fórumot rendez Székesfehérváron, a Mátyás király krt. 4/B épület alagsori tárgyalójában 2018. június 22-én (pénteken) 11 órai kezdettel. Az előadáson tájékoztatót hallhatnak a résztvevők a július elsején induló Online Számla rendszerről, valamint a számlákkal kapcsolatos adatszolgáltatásról. Az előadó Horváth Krisztián, a NAV Közép-dunántúli Tájékoztatási Osztály Tájékoztatási főreferense.

  2018.06.15.
 3. Genius Loci Díjat kapott a tehetségek támogatásáért Simon István egyéni vállalkozó

  A Petőfi Kultúrtanszék tetőteraszán rendeztek kisebb ünnepséget annak apropóján, hogy Simon István egyéni vállalkozó, a tehetségek támogatásáért Génius Lóci díjat kapott. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának duális partnerét az egyetem mellett Székesfehérvár alpolgármestere is köszöntötte.

  2018.06.11.
 4. Bokrétaünnep - jövő tavaszra lesz készen a Campus Sétány első üteme

  A Campus Sétány beruházója, a Lövölde Invest Kft. még tavaly kezdte meg a 25.000 m2 alapterületű, 199 lakást, garázsszinteket, üzleteket, belső kerteket magában foglaló 11 szintes lakóépület felépítését. A műszaki átadás 2019. tavaszán lesz, az első lakók ezt követően költözhetnek be Székesfehérvár egyik legjobb fekvésű területén megépült otthonaikba.

  2018.06.06.
 1. Új, 16 millió eurós présgépet avatott a Hydro Székesfehérváron

  Még tavaly szeptemberében jelentette be a Hydro, akkori nevén még Sapa, hogy nagyszabású beruházást valósít meg, amelynek keretében egy új présgép telepítésére, épületbővítésre és megmunkáló kapacitás fejlesztésére kerül sor Székesfehérváron. Az új présüzem a legfejlettebb technológiát jelenti, és új fejezetet nyit a fehérvári cég eddigi magyarországi tevékenységének történetében.

  2018.05.17.
 2. Mintegy 35 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg Fejér megyében 2019 végéig

  Székesfehérvár, a Megyeháza Díszterme volt az első állomása csütörtökön annak az országos rendezvénysorozatnak, amely a TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) projektjeinek eredményes megvalósítását segíti elő. „Helyi igényeken alapuló fejlesztésekről van szó, úgy mint felszíni csapadékvíz-elvezetés, utak, járdák, közterületek felújítása, épületenergetikai beruházások, óvoda, bölcsőde, egészségügyi alapellátás-fejlesztések” - emelte ki a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.

  2018.05.17.
 3. Év Gyára címet kapott az Alba Regia Műszaki Kar stratégiai partnere

  Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának stratégiai partnere, Simon István lett a győztese a 3-10 milliárd forint közötti éves nettó árbevétel kategóriában az Év Gyára 2017 megmérettetésnek. Idén már harmadik alkalommal hirdette meg a GyártásTrend Magazin az Év Gyára versenyt, amelynek versenyidőszaka fél évet ölelt fel.

  2018.05.17.
 4. Ipar 4.0 - fórum az ipari robotika fejlődéséről a Városházán

  Az automatizáció, a digitalizáció meghatározta Ipar 4.0 egyik hatása a munkaerőpiac átrendeződése, amire az önkormányzatnak, a cégeknek, a felsőoktatási intézményeknek, a felnőttoktatási intézményeknek és a szakképző intézményeknek közösen gondolkodva kell felkészülniük – ezzel a céllal rendeztek fórumot hétfőn délelőtt a Városházán.

  2018.05.07.

Múzeumok éjszakája

Eseménynaptár

2018. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Egy százalék

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek