Segítség a devizahiteleseknek – aktuális problémákról volt szó

A MOST Cselekvők Egyesülete továbbra is várja a bajba került hiteleseket, hogy segítséget nyújtson. Működésük elmúlt néhány évében több mint másfélezer ügyfélnek adtak már tanácsot és sok száz elindított ügyük több mint a fele pozitív véget ért a bíróságon. Keddi sajtótájékoztatójukon elhangzott, hogy jelenleg is hét olyan eljárás zajlik az Európai Bíróságon, amelyek a magyar devizahitelek fontosabb részleteit tisztázhatják.
2017.11.21. 11:58 |

A devizahiteles ügyek aktuális változásairól szóló tájékoztatón részt vett Székesfehérvár alpolgármestere, Róth Péter is, aki elmondta, sok kezdeményezés történt annak érdekében, hogy kimentsék a családokat a devizahitel problémáiból. Ezek közül számos sikeres akció volt, de előfordultak olyan jó szándékú kezdeményezések is, amelyekkel kevés eredményt értek el. „Még mindig van feladat, hiszen több ezer család van nehéz helyzetben a devizahitelezés gyakorlata miatt. Ez a folyamat még nem zárult le, ezért minél hamarabb el kell érni, hogy múlt időben beszélhessünk róla.” – fogalmazott Róth Péter alpolgármester. Hozzátette, hogy úgy kell megoldani ezeket a problémákat, hogy a nemzetgazdaság ne sérüljön: mindez közös felelőssége a törvényhozóknak és a bankoknak. „A legfontosabb, hogy az emberek érezzék, nincsenek egyedül. A problémájukra van megoldás és ebben segít évek óta a MOST Cselekvők Egyesülete is, amiért köszönet illeti őket.” –  fogalmazott Székesfehérvár alpolgármestere.Törteli Zoltán, a MOST Cselekvők Egyesületének elnöke szerint az egyik legfontosabb üzenet, hogy nem kell szégyenkeznie senkinek azért, mert ebbe a helyzetbe került. Fontos, hogy az ügyfeleket ne gátolja semmi sem abban, hogy merjenek lépni a saját ügyükben és segítséget kérjenek, hiszen csak abban az esetben nem tudnak segíteni, ha valaki otthon marad. Törteli Zoltán szólt a meghosszabbított moratóriumról is, amely a törvény szerint december 1-től március 1-ig tartana, de idén is sikerült egy olyan szabálymódosítást létrehozni a jogalkotóknak, hogy már november 15-én elindult és április 30-ig fog tartani a kilakoltatási tilalom. Az egyesület elnöke szerint mindez azért is fontos, mert jelenleg is hét olyan eljárás zajlik az Európai Bíróságon, amelyek a magyar devizahitelek fontosabb részleteit tisztázhatják.

A hitelkárosultak segítséget kaphatnak a Most Cselekvők Egyesületétől, amelyet az interneten a http://mostweb.hu/  címen érhetnek el. Telefonon a +36203514031-os számon, e-mailben pedig az tortelizoltan0@gmail.com címen vehetik fel a kapcsolatot a szakemberekkel.

Törteli Zoltán felidézte, hogy szeptember végén a magyar jelzáloghitelesek számára is érdekes ítéletet hozott az Európai Bíróság egy román ügyben, az ítélet azért is fontos, mert minden tagállamot kötelez. A testület ezúttal sem mondta ki, hogy a devizaárfolyam-kockázat áthárítása miatt semmis lenne a hitelszerződés, viszont felhívta a figyelmet a világos és érthető tájékoztatásra. „Nem csak simán tájékoztatási kötelezettsége van a szolgáltatónak, az Európai Bíróság ki merte mondani, hogy a fogyasztó mindig hátrányos helyzetben van a szolgáltatóval szemben, hiszen a bank jóval jártasabb abban a témakörben, mint az ügyfél, így még nagyobb a felelőssége a pénzintézeteknek. Az ítélet kimondja, úgy kell tájékoztatni az ügyfelet, hogy megértse és megfelelő döntést tudjon hozni." - emelte ki. 

A MOST Cselekvők Egyesületének elnöke elmondta, hogy az Európai Bíróságon 18-22 hónapig tart egy hivatalos eljárás, a magyar beadványok most elérték a 20 hónapot, így remélhetőleg legkésőbb február-márciusra megszületnek az ítéletek. Törteli Zoltán felidézte azt a Kúriának azt a nyilatkozatát is, hogy ha az Európai Bíróság az ügyfelek javára hoz döntést, akkor azonnal intézkednek ebben az ügyben. Törteli Zoltán beszámolt azokról a pozitív tapasztalatokról is, hogy a bankok kezdenek rájönni, jobb egyezségre jutni az ügyféllel, mint 3-4 évig pereskedni.

Gazdaság

 1. GISopen – geodéták, térinformatikusok országos konferenciája Fehérváron

  „Adatok távolról – geoinformatika közelről” mottóval huszonkettedik alkalommal is Székesfehérváron gyűltek össze a geodézia, a geoinformatika és a térinformatika szakmák képviselői a GIS Open konferenciára, amelyet hétfőn, ünnepélyes keretek közt nyitottak meg az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának Geoinformatikai Intézetében. A konferencia legfontosabb célja, hogy bemutassák a szakmai újdonságokat és konzultációs lehetőséget nyújtsanak a szakembereknek.

  2018.03.12.
 2. Kiszámíthatóság és biztonság – fehérvári nagyvállalatok vezetőivel tárgyalt a külgazdasági és külügyminiszter

  A magyar és a fehérvári gazdaság fejlődési lehetőségeiről, kihívásairól tájékoztatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Székesfehérváron, ahol a fehérvári székhelyű nagyvállalatok vezetőivel is konzultált. A miniszter kiemelte, hogy az elkövetkezendő időszakban elképesztő verseny indul majd a beruházásokért az új ipari korszak miatt, ebben a versenyben Magyarországnak a versenyképesség megtartására és az ország biztonságának megőrzésére kell építenie.

  2018.03.06.
 3. 35 milliárdból épít új gyárat Székesfehérváron az Arconic-Köfém

  Kedden délelőtt rakták le az alapkövét az Arconic-Köfém Kft. új gyárának. A 35 milliárd forintos zöldmezős beruházás eredményeként az Arconic-Köfém székesfehérvári keréktermék-gyártó kapacitása egy új, 17.000 négyzetméteres gyártócsarnokkal bővül. Az új gyár kétszáz munkahelyet jelent Székesfehérváron.

  2018.03.06.
 4. Díjmentes tréning program fehérvári innovatív vállalkozásoknak

  Fiatal vállalkozók, illetve egyetemi kutató-fejlesztő csapatok jelentkezését várja ingyenes tréning és mentorprogramjára a Közép-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség. Az Accelerator projekt keretén belül megvalósuló Alba Accelerator program egyetemi és vállalkozói innovatív ötletek mentorálásában biztosít lehetőséget induló startup vállalkozók és már működő kkv-k vezetői, tulajdonosai részére.

  2018.02.26.
 1. Az Aldi megvásárolta az Alföldi Tej Kokárdás márkáját

  Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. megvásárolta az Alföldi Tej Kft. Kokárdás márkáját, így hazai története során először szerez tulajdonjogot egy magyar brandben - jelentették be pénteken, székesfehérvári sajtótájékoztatójukon. 

  2018.02.16.
 2. Az egyéni vállalkozók is jótékonykodhatnak - ne feledkezzen el az 1 százalékról!

  Az egyéni vállalkozóknak az szja-bevallásukat idén február 26-áig kell összeállítaniuk és eljuttatniuk a NAV-hoz, ám az 1+1 százalékok sorsáról ők is május 22-éig dönthetnek. Bárki, aki személyijövedelemadó-bevallást ad jogosult az adójának 1+1%-áról rendelkezni. Az egyik 1%-ot regisztrált civil szervezetnek, a másik 1%-ot technikai számos bevett egyháznak, illetve a Nemzeti Tehetség Programnak ajánlhatják fel az adózók.

  2018.02.16.
 3. A legmodernebb robottechnológia a Fehérvári felsőoktatásban

  Szeptemberre elkészül és a mechatronika illetve a gépészmérnök hallgatók is használatba vehetik az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán azt a robottechnológiai labor, amit az egyetem Székesfehérvár Önkormányzatának és a Hanon Systems Hungary Kft. támogatásának köszönhetően tud megvalósítani a Fehérvári karon.

  2018.02.12.
 4. Újra szárnyal az Ikarus? - hatszáz buszt készítenek évente

  Megkezdődött a sorozatgyártása azoknak a buszoknak, melyeket a Honvédelmi Minisztérium rendelt meg az Ikarustól. A cégcsoport elnöke szerint készen állnak évi hatszáz busz elkészítésére. A gyárba sokan visszamentek a "hőskorból", a nyugdíjas szakemberek együtt dolgoznak a fiatal generációval. 

  2018.01.18.

Eseménynaptár

2018. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek