-
Negyvenezer befejezett ügy
Megközelítette a 40 ezret a befejezett bírósági ügyek száma 2023-ban a Székesfehérvári Törvényszéken és Fejér vármegye járásbíróságain. A Székesfehérvári Törvényszéken 84 bíró és 244 igazságügyi alkalmazott dolgozik. Kedden tartotta hagyományos évértékelő összbírói értekezletét a Törvényszék.
2024.04.23. -
Általános iskolai beiratkozás
Április 18-án és 19-én (csütörtökön és pénteken) kell beiratkozniuk az általános iskolába azoknak a tanköteles diákoknak, akik szeptemberben kezdik az első osztályt.
2024.04.17. -
Április 1-től lehet napi e-matricát vásárolni - előre is megvehető
2024. április 1-től bevezetésre kerül a napi e-matrica Magyarországon. Az úthasználati jogosultság egy, a vásárló által megjelölt naptári napra lesz érvényes, és a teljes hazai díjköteles úthálózaton használható lesz. Motorokra - a heti (10 napos) és havi e-matricákhoz hasonlóan - kedvezményes áron lehet majd megvásárolni a napi autópálya-matricát.
2024.03.29. -
Nemzetközi konferencia a kastélyban
Az idei év a légierőről szól a Magyar Honvédségnél - jelentette ki a honvédelmi miniszter pénteken, a Fejér vármegyei Fehérvárcsurgón rendezett nemzetközi konferencián. A kétnapos konferenciát a Károlyi József Alapítvány szervezte a francia, a svájci és a holland nagykövetség, az Olasz Kulturális Intézet, az Osztrák Kultúrfórum, a Magyar-Német Intézet, a Mathias Corvinus Collegium Budapest, valamint a Hanns Seidel Alapítvány és a Konrad Adenauer Alapítvány támogatásával.
2024.03.22.
Rendszertelenül eszünk - előzött a leves, a sajt és a tészta
A magyarok harmada bevallottan rendszertelenül eszik, s egyre többen tartják a fő étkezésnek az ebéd helyett a vacsorát. Ez is kiderült a GfK Hungária szerdán napvilágra hozott tanulmányából. A magyarok jövedelmük legnagyobb hányadát élemiszervásárlásra fordítják: 2005-ben ez az arány az egy főre jutó kiadás 22,8 százalékát tette ki. Ezzel indokolta az étkezési szokásokról szóló éves kutatás fontosságát Dörnyei Otília, a GfK munkatársa. A felmérésből kiderül: a többség ugyan naponta háromszor étkezik, de a négyszer, vagy annál gyakrabban étkezők aránya folyamatosan növekszik. Ez a táplálkozáskutató szerint egyértelműen azt jelzi, hogy egyre többen nassolnak.
2007.05.17. 07:56 |
A magyarok harmada bevallottan rendszertelenül eszik, s egyre többen tartják a fő étkezésnek az ebéd helyett a vacsorát. Ez is kiderült a GfK Hungária szerdán napvilágra hozott tanulmányából. A magyarok jövedelmük legnagyobb hányadát élemiszervásárlásra fordítják: 2005-ben ez az arány az egy főre jutó kiadás 22,8 százalékát tette ki. Ezzel indokolta az étkezési szokásokról szóló éves kutatás fontosságát Dörnyei Otília, a GfK munkatársa. A felmérésből kiderül: a többség ugyan naponta háromszor étkezik, de a négyszer, vagy annál gyakrabban étkezők aránya folyamatosan növekszik. Ez a táplálkozáskutató szerint egyértelműen azt jelzi, hogy egyre többen nassolnak.
A fő étkezések közül továbbra is az ebéd az, amelyet a többség nem hagy ki, bár ennek jelentősége 2005-höz képest jelentősen csökkent. Míg két éve a megkérdezettek 72 százaléka ebédelt és 28 százaléka tartotta a vacsorát fő étkezésnek, ez az arány 2007-ben 64, illetve 36 százalékra változott. Ráadásul egyre többen vannak olyanok, akik soha nem reggeliznek.
A tíz legszívesebben és leggyakrabban fogyasztott élelmiszer rangsorában is történt változás. A hagyományos főzött levesek 2005-höz képest kedveltebbek csakúgy, mint a sajtok, tésztafélék és a szalámi vagy a kolbász. A kedveltségi tízes listán az előző mérési időszakhoz képest lejjebb csúsztak a szárnyasok, a burgonya, gyümölcsök és a zöldségek. Ugyanakkor gyümölcsöt, ásványvizet az előzőekhez képest gyakrabban, ám teát, tejet és zöldségeket viszont ritkábban fogyaszt a lakosság. A leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek első három helyezettje változatlanul a fehér kenyér, kávé és a hagyományos főzött levesek.
Fekete Krisztina táplálkozástudományi szakértő szerint a felmérés eredményei azt igazolják, hogy az elmúlt években az egészségtudatos táplálkozás nem fejlődött számottevően az országban. Elmondta: más felmérések alapján feltételezhető, hogy a következő generációk jobban figyelnek arra, hogy hányszor és mit esznek. A fiatalabbak közül például sokan reggeliznek és előnyben részesítik a barna kenyeret a fehérrel szemben. Igaz, mindezt a folyamatot ellensúlyozza a minden korosztályra egyformán ható, csalóka életörömöt sugárzó édesség- és chipsreklámok özöne, amelyek nassolásra csábítanak – tette hozzá a táplálkozástudományi szakértő. AS Network
A fő étkezések közül továbbra is az ebéd az, amelyet a többség nem hagy ki, bár ennek jelentősége 2005-höz képest jelentősen csökkent. Míg két éve a megkérdezettek 72 százaléka ebédelt és 28 százaléka tartotta a vacsorát fő étkezésnek, ez az arány 2007-ben 64, illetve 36 százalékra változott. Ráadásul egyre többen vannak olyanok, akik soha nem reggeliznek.
A tíz legszívesebben és leggyakrabban fogyasztott élelmiszer rangsorában is történt változás. A hagyományos főzött levesek 2005-höz képest kedveltebbek csakúgy, mint a sajtok, tésztafélék és a szalámi vagy a kolbász. A kedveltségi tízes listán az előző mérési időszakhoz képest lejjebb csúsztak a szárnyasok, a burgonya, gyümölcsök és a zöldségek. Ugyanakkor gyümölcsöt, ásványvizet az előzőekhez képest gyakrabban, ám teát, tejet és zöldségeket viszont ritkábban fogyaszt a lakosság. A leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek első három helyezettje változatlanul a fehér kenyér, kávé és a hagyományos főzött levesek.
Fekete Krisztina táplálkozástudományi szakértő szerint a felmérés eredményei azt igazolják, hogy az elmúlt években az egészségtudatos táplálkozás nem fejlődött számottevően az országban. Elmondta: más felmérések alapján feltételezhető, hogy a következő generációk jobban figyelnek arra, hogy hányszor és mit esznek. A fiatalabbak közül például sokan reggeliznek és előnyben részesítik a barna kenyeret a fehérrel szemben. Igaz, mindezt a folyamatot ellensúlyozza a minden korosztályra egyformán ható, csalóka életörömöt sugárzó édesség- és chipsreklámok özöne, amelyek nassolásra csábítanak – tette hozzá a táplálkozástudományi szakértő. AS Network