-
Hogyan (NE)értsük félre egymást!
“Hogyan (NE)értsük félre egymást” címmel szerveznek kötetlen beszélgetős estet az Igézőben május 14-én, kedden 18 órai kezdettel. Neves szakemberekkel találkozhatunk a programon, melyre a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.
2024.05.13. -
Tudom, hogy van jogom
Székesfehérvárra, a Bugát Pál Technikumba érkezett az az országos vándorkiállítást, amelyet az Integrált Jogvédelmi Szolgálat szervezett annak érdekében, hogy a szociális intézményekben élők világát, és az általuk megélt ellátotti jogokat megismerhetővé és megérthetővé tegye. A tárlat május 22-ig látható a Bugát Technikum aulájában.
2024.05.13. -
Elbúcsúztak a GEO-sok
Utolsó közös útjukra indultak az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának végzős diákjai. A valétálók az alma materüktől a selmeci hagyományokhoz hűen, fáklyás felvonulással búcsúztak.
2024.05.13. -
Fél évszázadon át tartó szenvedély
Egy évszázad, 52 év szenvedély. 100. születésnapját ünnepelte a Polski fiat rajongó Fodor Kálmánné családja, volt tanítványai és a polski fiat klub társaságában. Az eseményen Cser-Palkovics András is gratulált és miniszterelnöki emléklapot is átadott.
2024.05.13.
Szent Iván-napi püspöki liturgia és koljivo szentelés lesz a rác utcai templomban
Úgyancsak július 5-én, vasárnap 15 órától látogatható lesz a szerb ortodox templom, (Rác u. 16.) ahol igény szerint tárlatvezetést is tartanak.
A koljivo az újjászületés jelképe. A rituális étel főtt búzából, aszalt gyümölcsökből és mézből van összegyúrva. A búza a megújulás, a továbbélés, a születés szimbóluma. Ezt készítik nemcsak ünnepeiken, de a gyász alkalmával is a szerbek, hiszen a Szentírásból tudjuk, hogy a búzaszem meghal, hogy új életet adjon.
A koljivo készítése
A búzát előző este beáztatjuk, és másnap cukros vízben megfőzzük. Kiterítjük, hogy egy kicsit megszáradjon, utána a dióval együtt húsdarálón ledaráljuk, belekeverjük a cukrot, a mazsolát, és őrölt fahéjjal ízesítjük. Akkor jó, ha legalább egy napot áll, hogy az ízek jól összeérjenek. Hozzávalók: 25 dkg búza, 10-15 dkg dió, 10-15 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, őrölt fahéj, ízlés szerint mazsola.