A Psalmus Hungaricustól Háry Jánoson át a Székely fonóig - zárul a Kodály Emlékév

A Székely fonó előadásával zárul december 16-án, szombaton, 18 órai kezdettel a "Székesfehérvár 2017 Kodály Emlékév" nagyszabású rendezvénysorozata a Vörösmarty Színházban. Az Emlékév programjai hatalmas fehérvári összefogással valósultak meg; 14 helyszínen összesen 32 rendezvényen szólaltak meg Kodály-művek, zajlottak előadások, koncertek, konferenciák, a 135 évvel ezelőtt született és 50 esztendeje elhunyt zeneszerző, zenepedagógus és népzenetudós tiszteletére.
2017.12.04. 12:54 |

"Halálának 50. és születésének 135. évfordulója alkalmából Országos Kodály Emlékévet hirdettek. Székesfehérvár Önkormányzata úgy érezte, hogy a Közgyűlés által deklaráltan, városunk is egész éves programsorozatot szentel az Emlékév tiszteletére. Ennek megvalósítása során hihetetlen összefogás mutatkozott Fehérváron; intézmények, civilek, alapítványok, kicsik és nagyok működtek, dolgoztak együtt az Emlékév sikeréért.” - fogalmazott Brájer Éva, alpolgármester, aki Székesfehérvár Önkormányzata nevében megköszönte a széles körű összefogást.

Tisztán emlékszem arra, amikor 1982-ben, a Vörösmarty Színházban Kodály Zoltán születésének 100. évfordulóját ünnepeltük.” - emlékezett ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója, aki hozzátette, reméli, hogy az idei Emlékév eseményei hasonlóan emlékezetesek maradnak minden egyes résztvevő számára. A december 16-i Székely fonó előadásról elmondta, koncertszerű előadásban hallhatják ezt a remekművet, kiváló szereposztásban, kitűnő szólistákkal, így fellép például a debreceni Kodály Kórus, a székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium kórusa, Meláth Andrea és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, Ács János vezényletével, így reméli, hogy az előadás méltó lezárása lesz a Székesfehérvár 2017 Kodály Emlékévnek.

Palócz Réka, a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI igazgatója elmondta; az Emlékév során saját rendezvényeket is szerveztek és mások által megszervezett eseményekbe is bekapcsolódtak. „A zenetanárok és növendékeik is szívesen emlékeznek vissza a Kodály-konferenciára, a Kodály-maratonra és a Gregor József Énekversenyre is” – emelte ki, majd megköszönte a Zenei Nevelésért Alapítvány támogatását.

Kneifel Imre, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI igazgatója örömét fejezte ki, hogy a Székesfehérvár 2017 Kodály Emlékév nagyrendezvényei sok látogatót vonzottak, példaként említette a Háry János előadását, amely Székesfehérváron négy teltházas előadást vonzott és még kettőt Felvidéken, Galántán és Diószegen. Kiemelte, hogy a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium mintegy 500 növendéke - akik heti rendszerességgel adtak elő Kodály-műveket Fehérváron és vidéken - rengeteg értéket kaptak és adtak az Emlékév során.

Hartyányi Judit, a Magyar Kodály Társaság társelnöke köszönetet mondott Székesfehérvár Önkormányzatának a 14 helyszínen – köztük a színházban, templomokban, iskolákban, művelődési házakban, a Városházán, a Nemzeti Emlékhelyen, sportcsarnokokban megvalósult 32 rendezvény támogatásáért. Visszaemlékezett a március 6-án megnyílt kiállításra, melynek anyagát - december 16-ra megjelenő - könyv is őrzi majd, amely Kodály Székesfehérvárhoz fűződő, hosszú időszakot felölelő viszonyáról szól, a 20-as évektől egészen 1966-ig, képi és szöveges emlékekkel, Csitáry-Hock Tamás szerkesztésében. „A Vörösmarty Színházban a Psalmus Hungaricus-szal kezdődött és ugyanott a Székely fonóval zárul a rendezvénysorozat, amelyek szimbolikusan két hatalmas pillérei az életműnek.” – zárta gondolatait Hartyányi Judit.

Kultúra

 1. Isten pénze - Dickens szívet melengető meséjét mutatják be

  December 19-én mutatják be a Veszprémi Petőfi Színház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház közös produkcióját, az Isten pénze című musicalt Charles. Dickens Karácsonyi ének című műve nyomán. A darab főhőse egy sivár lelkű, morózus idős milliomos, aki szerint minden ember annyit ér, amennyi pénze van.

  2017.12.16.
 2. A Székely fonóval zárult szombaton este a Kodály-emlékév Fehérváron

  A Székely fonóval zárult szombaton este a Kodály-emlékév székesfehérvári rendezvénysorozata a Vörösmarty Színházban. Az emlékév programjai hatalmas összefogással valósultak meg, a városban 14 helyszínen összesen 32 rendezvényen szólaltak meg Kodály-művek, -feldolgozások, zajlottak előadások az életműről vagy konferenciák, találkozók a zeneszerző, zenepedagógus és népzenetudós tiszteletére. 

  2017.12.16.
 3. Halál Thébában - bemutató volt pénteken este a Vörösmarty Színházban

  Pénteken este mutatták be a Vörösmarty Színházban az Oidipusz-trilógia lenyűgöző kortárs színpadi átiratát, a Halál Thébában című darabot. Jon Fosse, a világhírű norvég drámaíró esszenciává sűrítette a történetet, és mindvégig fenntartja a pattanásig feszülő izgalmat. 

  2017.12.15.
 4. Adventi csángó táncház lesz szombaton a Kákics együttessel

  December 16-án, szombaton adventi csángó táncház lesz a Kákics Együttessel. A Szabadművelődés Házában 17 órától Gáncs Kata vezetésével a gyerekek, 18 órától Nedvig Bendegúzzal a felnőttek tanulhatnak csángó táncokat. A belépő 500 forintba kerül.

  2017.12.15.

Adventi programok

Eseménynaptár

2017. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Székesfehérvár Topotéka