A Psalmus Hungaricustól Háry Jánoson át a Székely fonóig - zárul a Kodály Emlékév

A Székely fonó előadásával zárul december 16-án, szombaton, 18 órai kezdettel a "Székesfehérvár 2017 Kodály Emlékév" nagyszabású rendezvénysorozata a Vörösmarty Színházban. Az Emlékév programjai hatalmas fehérvári összefogással valósultak meg; 14 helyszínen összesen 32 rendezvényen szólaltak meg Kodály-művek, zajlottak előadások, koncertek, konferenciák, a 135 évvel ezelőtt született és 50 esztendeje elhunyt zeneszerző, zenepedagógus és népzenetudós tiszteletére.
2017.12.04. 12:54 |

"Halálának 50. és születésének 135. évfordulója alkalmából Országos Kodály Emlékévet hirdettek. Székesfehérvár Önkormányzata úgy érezte, hogy a Közgyűlés által deklaráltan, városunk is egész éves programsorozatot szentel az Emlékév tiszteletére. Ennek megvalósítása során hihetetlen összefogás mutatkozott Fehérváron; intézmények, civilek, alapítványok, kicsik és nagyok működtek, dolgoztak együtt az Emlékév sikeréért.” - fogalmazott Brájer Éva, alpolgármester, aki Székesfehérvár Önkormányzata nevében megköszönte a széles körű összefogást.

Tisztán emlékszem arra, amikor 1982-ben, a Vörösmarty Színházban Kodály Zoltán születésének 100. évfordulóját ünnepeltük.” - emlékezett ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója, aki hozzátette, reméli, hogy az idei Emlékév eseményei hasonlóan emlékezetesek maradnak minden egyes résztvevő számára. A december 16-i Székely fonó előadásról elmondta, koncertszerű előadásban hallhatják ezt a remekművet, kiváló szereposztásban, kitűnő szólistákkal, így fellép például a debreceni Kodály Kórus, a székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium kórusa, Meláth Andrea és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, Ács János vezényletével, így reméli, hogy az előadás méltó lezárása lesz a Székesfehérvár 2017 Kodály Emlékévnek.

Palócz Réka, a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI igazgatója elmondta; az Emlékév során saját rendezvényeket is szerveztek és mások által megszervezett eseményekbe is bekapcsolódtak. „A zenetanárok és növendékeik is szívesen emlékeznek vissza a Kodály-konferenciára, a Kodály-maratonra és a Gregor József Énekversenyre is” – emelte ki, majd megköszönte a Zenei Nevelésért Alapítvány támogatását.

Kneifel Imre, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI igazgatója örömét fejezte ki, hogy a Székesfehérvár 2017 Kodály Emlékév nagyrendezvényei sok látogatót vonzottak, példaként említette a Háry János előadását, amely Székesfehérváron négy teltházas előadást vonzott és még kettőt Felvidéken, Galántán és Diószegen. Kiemelte, hogy a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium mintegy 500 növendéke - akik heti rendszerességgel adtak elő Kodály-műveket Fehérváron és vidéken - rengeteg értéket kaptak és adtak az Emlékév során.

Hartyányi Judit, a Magyar Kodály Társaság társelnöke köszönetet mondott Székesfehérvár Önkormányzatának a 14 helyszínen – köztük a színházban, templomokban, iskolákban, művelődési házakban, a Városházán, a Nemzeti Emlékhelyen, sportcsarnokokban megvalósult 32 rendezvény támogatásáért. Visszaemlékezett a március 6-án megnyílt kiállításra, melynek anyagát - december 16-ra megjelenő - könyv is őrzi majd, amely Kodály Székesfehérvárhoz fűződő, hosszú időszakot felölelő viszonyáról szól, a 20-as évektől egészen 1966-ig, képi és szöveges emlékekkel, Csitáry-Hock Tamás szerkesztésében. „A Vörösmarty Színházban a Psalmus Hungaricus-szal kezdődött és ugyanott a Székely fonóval zárul a rendezvénysorozat, amelyek szimbolikusan két hatalmas pillérei az életműnek.” – zárta gondolatait Hartyányi Judit.

Kultúra

 1. "Blablabla" - csütörtökön lesz a Székesfehérvári Balett Színház a bemutatkozó estje

  Március 22-én, csütörtökön 19 órakor a Vörösmarty Színházban lesz a Székesfehérvári Balett Színház a bemutatkozó estje. A nemzetközi hírű profi táncosokból álló kortárs balett csoport „Blablabla” című műsorában négy eredeti történetet mesél el a tánc nyelvén, az est vendége az Alba Regia Vonósnégyes és az Alba Regia Táncegyüttes lesz.

  2018.03.17.
 2. Ingyenesen látogathatóak szombaton és vasárnap is a múzeum kiállítóhelyei

  Ideális program az esős borongós hétvégére a fehérvári múzeumok kiállításainak látogatása. Az egész hosszú hétvégén ingyen nézhetjük meg a Szent István Király Múzeum nyitva tartó kiállítóhelyeit. Kilenc helyszínen várják aktuális és állandó tárlatok a közönséget.

  2018.03.17.
 3. A magyar népballada és a Biblia – Faragó Laura kötetét mutatják be Fehérváron

  Március 21-én, szerdán 17 órakor a Vörösmarty Társaság termében mutatják be Faragó Laura, Kossuth,- és Magyar Örökség Díjas énekművész, népdalénekes „A magyar népballada és a Biblia” című új kötetét. A könyvet bemutatja Szakolczay Lajos, Széchenyi-díjas irodalom,- és művészetkritikus, a házigazda Dr. Arató Antal, a Vörösmarty Mihály Könyvtár nyugalmazott igazgatója lesz. Szeretettel várják az érdeklődőket.

  2018.03.17.
 4. Jövő héten szombaton lesz a Lászlóvill Kupa Táncverseny a Köfém Sportcsarnokban

  A versenytánc magyar élmezőnyének részvételével rendezi meg a Laguna Kulturális és TáncSport Egyesület a XVII. Lászlóvill Kupa Táncversenyt, 2018. március 24-én, szombaton 10 órától, a Köfém Sportcsarnokban. Az egész napos versenyen, amelyen székesfehérvári táncospárok is indulnak, várhatóan 300-320 pár vesz részt.

  2018.03.16.

Eseménynaptár

2018. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Székesfehérvár Topotéka