A Psalmus Hungaricustól Háry Jánoson át a Székely fonóig - zárul a Kodály Emlékév

A Székely fonó előadásával zárul december 16-án, szombaton, 18 órai kezdettel a "Székesfehérvár 2017 Kodály Emlékév" nagyszabású rendezvénysorozata a Vörösmarty Színházban. Az Emlékév programjai hatalmas fehérvári összefogással valósultak meg; 14 helyszínen összesen 32 rendezvényen szólaltak meg Kodály-művek, zajlottak előadások, koncertek, konferenciák, a 135 évvel ezelőtt született és 50 esztendeje elhunyt zeneszerző, zenepedagógus és népzenetudós tiszteletére.
2017.12.04. 12:54 |

"Halálának 50. és születésének 135. évfordulója alkalmából Országos Kodály Emlékévet hirdettek. Székesfehérvár Önkormányzata úgy érezte, hogy a Közgyűlés által deklaráltan, városunk is egész éves programsorozatot szentel az Emlékév tiszteletére. Ennek megvalósítása során hihetetlen összefogás mutatkozott Fehérváron; intézmények, civilek, alapítványok, kicsik és nagyok működtek, dolgoztak együtt az Emlékév sikeréért.” - fogalmazott Brájer Éva, alpolgármester, aki Székesfehérvár Önkormányzata nevében megköszönte a széles körű összefogást.

Tisztán emlékszem arra, amikor 1982-ben, a Vörösmarty Színházban Kodály Zoltán születésének 100. évfordulóját ünnepeltük.” - emlékezett ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója, aki hozzátette, reméli, hogy az idei Emlékév eseményei hasonlóan emlékezetesek maradnak minden egyes résztvevő számára. A december 16-i Székely fonó előadásról elmondta, koncertszerű előadásban hallhatják ezt a remekművet, kiváló szereposztásban, kitűnő szólistákkal, így fellép például a debreceni Kodály Kórus, a székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium kórusa, Meláth Andrea és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, Ács János vezényletével, így reméli, hogy az előadás méltó lezárása lesz a Székesfehérvár 2017 Kodály Emlékévnek.

Palócz Réka, a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI igazgatója elmondta; az Emlékév során saját rendezvényeket is szerveztek és mások által megszervezett eseményekbe is bekapcsolódtak. „A zenetanárok és növendékeik is szívesen emlékeznek vissza a Kodály-konferenciára, a Kodály-maratonra és a Gregor József Énekversenyre is” – emelte ki, majd megköszönte a Zenei Nevelésért Alapítvány támogatását.

Kneifel Imre, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI igazgatója örömét fejezte ki, hogy a Székesfehérvár 2017 Kodály Emlékév nagyrendezvényei sok látogatót vonzottak, példaként említette a Háry János előadását, amely Székesfehérváron négy teltházas előadást vonzott és még kettőt Felvidéken, Galántán és Diószegen. Kiemelte, hogy a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium mintegy 500 növendéke - akik heti rendszerességgel adtak elő Kodály-műveket Fehérváron és vidéken - rengeteg értéket kaptak és adtak az Emlékév során.

Hartyányi Judit, a Magyar Kodály Társaság társelnöke köszönetet mondott Székesfehérvár Önkormányzatának a 14 helyszínen – köztük a színházban, templomokban, iskolákban, művelődési házakban, a Városházán, a Nemzeti Emlékhelyen, sportcsarnokokban megvalósult 32 rendezvény támogatásáért. Visszaemlékezett a március 6-án megnyílt kiállításra, melynek anyagát - december 16-ra megjelenő - könyv is őrzi majd, amely Kodály Székesfehérvárhoz fűződő, hosszú időszakot felölelő viszonyáról szól, a 20-as évektől egészen 1966-ig, képi és szöveges emlékekkel, Csitáry-Hock Tamás szerkesztésében. „A Vörösmarty Színházban a Psalmus Hungaricus-szal kezdődött és ugyanott a Székely fonóval zárul a rendezvénysorozat, amelyek szimbolikusan két hatalmas pillérei az életműnek.” – zárta gondolatait Hartyányi Judit.

Kultúra

 1. Miklósa Erika és Karosi Bálint ad közös hangversenyt a Harmonia Albensisen

  Két világhírű művész ad közös hangversenyt a Harmonia Albensis koncertsorozatában: csütörtökön este a Ciszterci templomban Miklósa Erika és Karosi Bálint lépnek fel. A rendezvény műsorában Bach barokk dallamai mellett egy Vivaldi stílusában megírt Karosi-mű csendül majd fel. Jegyek még korlátozott számban kaphatók.

  2018.07.16.
 2. Kiállítással és katonazenekari koncerttel folytatódik az Emlékparki Nyár

  Az VI. Emlékparki Nyár kulturális programsorozat eddigi, sikeres rendezvényei folytatásaként pénteken, újabb programokkal várnak minden érdeklődőt a pákozdi Katonai Emlékparkban. Július 20-án 18 órakor kezdődik Danka Attila, grafikusművész kiállításának megnyitója, amelyet 19 órakor a Kaposvár Helyőrségi Zenekar koncertje követ. A belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2018.07.16.
 3. Július utolsó hétvégéjén lesz az Országjáró Dalosok Találkozója Fehérváron

  Július 27-28-án, pénteken és szombaton lesz az Országjáró Dalosok Találkozója (44. Országos Dalos Találkozó) A Szabadművelődés Házában. A rendezvény továbbra is méltó folytatása a 25 éven át Székesfehérváron megrendezett Fehérvári Dalostalálkozónak. (FDT) A Találkozóra szívesen várják a versmegzenésítőket és a nem magyar nyelven éneklő dalosokat is. Nevezési díj nincs. Jelentkezni az odt2006@tvn.hu e -mail címen lehet.

  2018.07.16.
 4. A város nevezetességei képeslapokon - virtuális séta Fehérváron

  Július 18-án, szerdán 9-11 óráig „A város nevezetességei képeslapokon - virtuális séta Fehérváron” címmel Farkas Edit, Hajdu Hajnalka és Hraskáné Halász Tünde előadására várja az érdeklődőket a Vörösmarty Mihály Könyvtár Helyismereti Csoportja az intézmény Oskola utcai épületébe.

  2018.07.16.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

Székesfehérvár Topotéka