Pandémia, bor, borklub és az emberi közösségek találkozása

A pandémia, az ország bezárásának másfél esztendeje sok mindent hazavágott Magyarországon. Is. Sajnos a zárás világjelenség volt, miként a személyes tragédiák sokasága, szeretteink, barátaink elvesztése egyaránt, de bezártak a többi mellett a szállodák, a sportcentrumok, koncertek, meccsek maradtak el, és hosszasan lehetne sorolni még a problémákat.
2021.10.24. 10:10 |
Pandémia, bor, borklub és az emberi közösségek találkozása

A székesfehérvári Borklub esetében is ez történt. A havi rendszerességgel megrendezett kóstoló estek elmaradtak, amelyeken a megye borászai váltva mutathatták volna meg magukat.

Az októberi találkozón a Vabrik pincészet volt a vendég, és Nagy László Róbert sajtjait ízlelhették meg a tagok a borok fogyasztása közben.

- Mint nagyon sok vendéglátó intézménynek a gasztro és HORECA vonalon, nekünk is be kellett zárnunk, mert be kellett minden szabályt tartanunk. A legnehezebb az volt, hogy nem volt személyes kapcsolatunk a borklub tagjaival, pedig a bor személyhez, társasághoz és beszélgetéshez kötött finomság, ritkán történik meg, hogy valaki elővesz egy palackbort, és azt egyedül megissza. A klubnak éppen az a lényege, hogy a baráti közösséget alkotva fogyasszuk a borokat. Ez nem valósulhatott meg, de jó érzés volt a számomra, hogy nagyon sok borbarát ember keresett meg, és nálunk, a pincében vásárolta meg a kedvelt borait, és azt otthon családi körben, vagy barátokkal fogyasztották el szűk körben - mondta Pánczél József, a Borklub vezetője.

- Mit tapasztalt, a megye borászatának sokat ártott a pandémia?

- Mindenki a saját bőrén tapasztalta meg, hogy ez mennyire volt ez nehéz, vagy könnyebb időszak. Az, aki nem szállított be nagy áruházi láncokba, azokat alighanem nagyon megviselte ez a sok hónap, de ez csak a magánvéleményem, tehát nem biztos, hogy mérvadó. Aki a szállodáknak, éttermeknek szállított, az még nehezebb helyzetben volt, hiszen ezen intézmények zárva tartottak. Ráadásul a szőlőnek nem mondhattuk, hogy idén ne teremjél, ugyanúgy nevelni, gondozni kellett a gyümölcsöt, mint a jobb időkben, és ez falta a költségeket, bevétel meg nem nagyon volt. Reméljük, jobb idők jönnek, aki szőlőt művel és bort készít, az úgy vélem, mindig bízik a jövőben.

- Kitüntetett borbírálóként alighanem hiányoztak a versenyek, a bírálatok, a vaktesztek…

- De még mennyire! Most voltunk nemrég az Élelmiszeripari kiállításon, és olyan borbíráló barátokkal, ismerősökkel futhattam össze, akikkel két éve nem találkoztunk, volt is öröm. Reméljük, hogy nem kell újra ilyen hosszú időt megélnünk az újabb összejövetelig.

A Borklub tehát működik a tiltások feloldása, tehát a nyár eleje óta. Sokan jönnek a rendezvényekre, tényleg nagyon hiányzott már a közösség, a körösen megbeszélt, értékelt borok fogyasztása.

Reméljük, ez a folyamat nem áll meg, nem gáncsolja el a közös akaratot a pandémia újabb hulláma…!