P. Maklári Éva lett a Vajda János-díj idei kitüntetettje

A költők és a közönség együtt döntöttek a hatodik alkalommal odaítélt, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület, valamint a Vörösmarty Társaság által 2013-ban megalapított, Fejér megyében élő költők számára adományozható Vajda János-díj idei tulajdonosáról szerdán, a Vörösmarty Teremben. Az elismerésről, amelyet idén P. Maklári Éva kapott, „Babits Mihálynak még húsvét előtt” című verséért voksolás alapján döntöttek egy irodalmi est keretében.
2018.04.11. 21:26 |

Az eseményen résztvevő költők saját versük mellett egy-egy Vajda-verset is felolvastak, tisztelegve a Fejér megyei születésű költő emléke előtt. „Amikor elindítottuk ezt a kezdeményezést, úgy gondoltuk, hogy a fehérvári és fejér megyei költők méltó elismerése lehet, valamint, az is volt a célunk, hogy a költészet népszerűsítését szolgáljuk.” - emelte ki Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke.

Kiélezett verseny volt az idei, mindhárom, a döntőbe jutó költő kiváló verset írt, valamennyien megérdemelték volna a Vajda János-díjat, de döntenünk kellett, amely döntésbe a közönséget is bevontuk.” - fogalmazott Iszkádi Erika, a Gárdonyi Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója.

Mintha Babitsot mostanában egy kicsit háttérbe szorítanánk és talán így van ez a Nyugat első nemzedékének többi képviselőjével is. Babits Mihállyal először középiskolás koromban ismerkedtem meg és közel került hozzám az ő művészete. Ami akkor és most is megfog benne, az a mélységes humánum, ahogy ő a világ dolgaihoz viszonyult. Mostanában olyan viharos, háborúkkal terhelt világban élünk, amikor nagy szükség volna a hangjára, ezért úgy gondoltam, hogy versben megszólítom Babitsot, hogy mondja még egyszer „béke! Béke! béke! béke már! Legyen vége már!” - mondta el a Vajda János-díjas P. Maklári Éva, költő.

P. Maklári Éva: Babits Mihálynak még húsvét előtt

Mester, Te gyászruhás, fátyol-lelkű
álarcos, Próteuszként változó,
puskagolyók ropogása közt békéért
könyörgő, rekedt hangú énekes!
Érzed ott lent, Istent kereső szobrod
alatt, hogy rossz irányba tévedtek
a sorsunk vezérlő csillagjegyek?

Működésre kész újból a „nagy Malom”
gépészei már részegre itták magukat
a hatalom mámorító ízével, és ha
akad egy-két „bátor”, lávaként
fröcskölő nyilak céltáblává merevül,
s önnön fészkének varjúserege is
elégedetten károgja körül.

Meddig tart még e szeszélyes tél?
Meddig óvhatjuk földünkbe gyökeret
vert virágainkat, tavaszi, vizet árasztó
szelet váró dalaikat, múltunk „acél hiteit”?

Te léckatonákkal kerítetted házad,
hogy védd lelked csöndjét, de a
nyereség és veszteség aránya
megszabta hallgatásod mértékét.
A cselekvést a Gazdára bíztad, de
meghagytad nekünk a szó erejét.

Ez a végrendeleted ad bátorságot
kérnünk a harang kondulását,
magtárainkba búzát, poharainkba
bort, hogy kiigyunk belőle a békét,
mielőtt „egy örök cethal szájában
végképp” mi is eltűnünk, és ez a
nehezen közeledő tavasz rügyet
fessen a fákra, szivárvány szívünkbe,
és szórja szét madarak vidám énekét.

Kultúra

 1. Székesfehérvár múltja elevenedik meg a Városházán található fali textilen

  Hamarosan restaurálásra kerül a Városháza egyik különleges értéke, a polgármesteri iroda falán logó mintegy 80 éves gobelin. Pekáry István képzőművész tervei alapján az 1938-as Szent István emlékévre készült, a később a New Yorki-i világkiállítást is megjárt, több mint 6 négyzetméteres szövött kárpit. 

  2018.04.27.
 2. Június 30-ig látható Mátyás halotti pajzsának másolata Fehérváron

  A magyar történelem egyik legismertebb uralkodójára emlékezünk ebben az évben. Szerdán megnyílt a Mátyás király halotti pajzsa című tárlat, ennek kapcsán a pajzs kalandos történetéről is hallhattak előadást az érdeklődők a Szent István Király Múzeumban. A tárlat június 30-ig látogatható.

  2018.04.26.
 3. Emlékhelyek napja - idegenvezetés, koncertek, bemutatók Székesfehérváron

  Május 12-én, az Emlékhelyek napján, Székesfehérvár Nemzeti Emlékhelye is kinyitja kapuját, hogy a történelem szerelmesei felfedezhessék a magyar királyok egykori koronázó templomának titkait, kincseit.

  2018.04.26.
 4. Gálaműsorral készül a Tánc Világnapjára az Alba Regia Táncegyüttes

  Április 28-án, szombaton, a Tánc Világnapján 16 és 19 órakor is bemutatja gálaműsorát az Alba Regia Táncegyüttes a Vörösmarty Színházban, ahol a felnőtt csoport mellett színpadra lép az Alba Regia Táncegyüttes Senior csoportja, valamint az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka- és Csöröge csoportja is, a muzsikát a táncegyüttes kísérője, a Galiba zenekar húzza. 

  2018.04.26.

Sportmajális

Egy százalék

Eseménynaptár

2018. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Székesfehérvár Topotéka