Öntő-olvasztár és hengerész képzés indul Székesfehérváron

Modern alumíniumipari ismeretek megszerzésére kapnak lehetőséget azok a diákok, akik a huszonöt év után újraéledő öntő-olvasztár és hengerész képzésbe bekapcsolódnak. A hiánypótló OKJ-s oktatási program első tanévét péntek délután nyitották meg a Magyar Alumíniumipari Múzeumban. 
2017.09.29. 22:01 |

Hiánypótló OKJ-s képzés indul el Székesfehérváron, annak az együttműködésnek köszönhetően, amely hat évvel ezelőtt, 2011. szeptemberében kezdődött az akkor még Alcoa-Köfém Kft., ma már Arconic-Köfém Kft. Hengermű-Öntöde üzletága és a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Váci Mihály Ipari Szakképző Iskola és Kollégium között. A programot az Alcoa Alapítvány az elmúlt hat évben összesen 117.000 USD-ral támogatta. Az évek során 176 tanuló kapott iskolai igazolást a tanfolyam elvégzéséről, amelyet a részben a szakképző iskola tanárai, részben pedig az Arconic-Köfém Kft. szakemberei vezettek. 

A szakkör kétféle, OKJ-s bizonyítványt adó öntő-olvasztár, illetve hengerész képzéssé fejlődött. Az elméleti képzéseknek az Alumíniumipari Múzeum, míg a gyakorlati óráknak az Arconic-Köfém Kft. Hengermű-Öntöde üzletága biztosít helyet. Az első évfolyam diákjai a Hengermű-Öntöde dolgozói közül kerültek ki. Az első tanév megnyitója péntek délután az Alumíniumipari Múzeumban volt, melyen Katus István, az Arconic-Köfém Kft. vezérigazgatója köszöntötte a résztvevőket. Felidézte azt az 1941. június 25-én létrejött megállapodást, amelynek köszönhetően létrejöttek a mai Arconic-Köfém Kft. alapjai. Beszélt az 1984-ig tartó folyamatos fejlesztésekről és az Alcoa belépéséről. „1993 óta folyamatosan fejlődik ez a vállalat és olyan technológiákat tudunk alkalmazni, amelyek versenyképesek a nyugat-európai piacon. Az Arconic-Köfém Kft. a régió egyik legnagyobb foglalkoztatója, több mint 20 éve az ország 50 legnagyobb vállalatának egyike is. Manapság sok szó esik az élethosszig tartó tanulás fontosságáról, hogy kollégáink a legfejlettebb technológiák alkalmazására legyenek képesek. Ezért bekapcsolódtunk a duális képzésbe és most elindítjuk a saját OKJ-s képzésünket is. A jövőt már nem a betanított munka, hanem az egyre magasabb hozzáadott értéket képviselő szakmunka jelenti.

A szakképzés átalakítása az elmúlt években azt a célt szolgálta, hogy közelebb hozza az oktatást a gazdasági szereplőkhöz, az iparhoz, és sokkal gyakorlat-orientáltabb legyen a képzés - mondta Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere. "A városnak nincs már fenntartói szerepe, de igyekszünk mindenben támogatni az intézményeket Fehérváron. Öröm, hogy az Arconic és a Váci Szakképző együttműködésének köszönhetően elindulhat az öntő-olvasztár, illetve a hengerész képzés, ami az ipar által igényelt szakemberek oktatását teszi lehetővé. Székesfehérváron egyre inkább a magasabb hozzáadott értéket képviselő munkaerőre van szüksége a gazdaságnak, és jelenleg a város ipari parkjaiban mintegy kétezer betöltetlen álláshely várja a szakembereket.” -emelte ki.

A Székesfehérvári SZC Váci Mihály Ipari Szakképző Iskolája és Kollégiuma képviseletében Vörös Zsuzsa igazgatóhelyettes beszélt, kiemelve az iskola és a vállalat együttműködését, amely az intézmény első Alcoa-pályázata óta tart. „Ezért is fontos számunkra, hogy most az iskolai kereteket túllépve a vállalatnál közösen folytathatjuk a képzést. Új ismeretek elsajátításában, régi ismereteik elmélyítésében és a szakmai vizsgákra felkészülésben is segíteni szeretnénk minden résztvevőt.” 

Gazdaság

 1. Újra szárnyal az Ikarus? - hatszáz buszt készítenek évente

  Megkezdődött a sorozatgyártása azoknak a buszoknak, melyeket a Honvédelmi Minisztérium rendelt meg az Ikarustól. A cégcsoport elnöke szerint készen állnak évi hatszáz busz elkészítésére. A gyárba sokan visszamentek a "hőskorból", a nyugdíjas szakemberek együtt dolgoznak a fiatal generációval. 

  2018.01.18.
 2. A hónap beruházója díjat kapott a fehérvári Hydro Extrusion Hungary Kft.

  A Díj a sikeres vállalkozásokért elismerést az elmúlt év novemberének és decemberének kiemelkedő vállalkozásai vehették át. A hónap beruházói a székesfehérvári Hydro Extrusion Hungary Kft. és az Edelmann Hungary Packaging Zrt. voltak.

  2018.01.13.
 3. Duális képzések, drónok és lego robotok - nyílt nap az OE Alba Regia Műszaki Karon

  A Hallgatói Önkormányzat szervezésében nyílt napra várták a leendő hallgatókat az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. A résztvevők tájékoztatást kaphattak duális képzésekről, az induló szakokról, a juttatásokról, és bemutatták a kar diákéletét is. A tájékoztatón elhangzott, hogy 2018 szeptemberétől 28 fehérvári cégnél 178 gyakorlati hely várja a duális képzésen részt vevő hallgatókat.

  2017.12.18.
 4. Csúcstechnológia a Széchenyiben - 3D laboratóriumban tanulhatnak a diákok

  3D kreatív laboratóriumot avattak csütörtökön a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskolában. Az iskola tanulói a laborban megismerkedhetnek azzal a technológiával, amivel háromdimenziós tárgyakat alkothatnak digitális modellekből. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum minden tagintézményébe szeretne valami újdonságot vinni, az Árpádban például intelligens épületrendszerek programozására szolgáló labort alakítottak ki.

  2017.12.14.
 1. Öt és fél milliárdból épít új komplexumot a Videoton EAS Kft. Székesfehérváron

  Öt és fél milliárd forintból egy új komplexumot épít a Videoton EAS Kft. A húszezer négyzetméteres csarnoknak, ahol a gyártóterület mellett, korszerű raktár és irodák is épülnek kedden rakták le az alapkövét a Videotonban. A beruházást teljesen saját erőből valósítja meg a cég. A Videoton egyébként 2018-ban, több mint 12 milliárdnyi beruházást hajt végre Székesfehérváron.

  2017.12.12.
 2. Meghaladhatja a 170 milliárdot a Videoton idei konszolidált árbevétele

  Várhatóan meghaladja a 170 milliárd forintot a Videoton Holding Zrt. 2017-es konszolidált árbevétele - jelentette be a vállalatcsoport elnök-vezérigazgatója a cég pénteki székesfehérvári évzáró rendezvényén, ahol az is elhangzott: 2018-ban 12 milliárd forint értékű beruházást hajt végre a vállalat.

  2017.12.11.
 3. Egerszegi Zoltán vehette át a Székesfehérvár Gazdaságáért Díjat

  A legnagyobb fehérvári cégek számára szervezett évzáró keretében adták át a Székesfehérvár Gazdaságáért díjat, amelyet az idei évben Egerszegi Zoltánnak, a HTM Szerszámgyártó Zrt. volt vezérigazgatójának ítéltek oda. Polgármesteri elismerő emlékéremben részesült a DENSO Gyártó Magyarország Kft., amely fennállásának 20. évfordulóját ünnepli az idei évben.

  2017.12.04.
 4. Az atomenergia hazai szerepéről adott elő Prof. Dr. Aszódi Attila Székesfehérváron

  A villamosenergia-ellátás általános kérdéseiről és a következő évtizedek meghatározó energiaügyi beruházásáról, a Paksra tervezett új atomerőmű blokkokról tartott előadást az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület meghívására Prof. Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár, a Budapesti Műszaki Egyetem professzora kedden, Székesfehérváron, a Városházán.

  2017.11.28.

Eseménynaptár

2018. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek