Öntő-olvasztár és hengerész képzés indul Székesfehérváron

Modern alumíniumipari ismeretek megszerzésére kapnak lehetőséget azok a diákok, akik a huszonöt év után újraéledő öntő-olvasztár és hengerész képzésbe bekapcsolódnak. A hiánypótló OKJ-s oktatási program első tanévét péntek délután nyitották meg a Magyar Alumíniumipari Múzeumban. 
2017.09.29. 22:01 |

Hiánypótló OKJ-s képzés indul el Székesfehérváron, annak az együttműködésnek köszönhetően, amely hat évvel ezelőtt, 2011. szeptemberében kezdődött az akkor még Alcoa-Köfém Kft., ma már Arconic-Köfém Kft. Hengermű-Öntöde üzletága és a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Váci Mihály Ipari Szakképző Iskola és Kollégium között. A programot az Alcoa Alapítvány az elmúlt hat évben összesen 117.000 USD-ral támogatta. Az évek során 176 tanuló kapott iskolai igazolást a tanfolyam elvégzéséről, amelyet a részben a szakképző iskola tanárai, részben pedig az Arconic-Köfém Kft. szakemberei vezettek. 

A szakkör kétféle, OKJ-s bizonyítványt adó öntő-olvasztár, illetve hengerész képzéssé fejlődött. Az elméleti képzéseknek az Alumíniumipari Múzeum, míg a gyakorlati óráknak az Arconic-Köfém Kft. Hengermű-Öntöde üzletága biztosít helyet. Az első évfolyam diákjai a Hengermű-Öntöde dolgozói közül kerültek ki. Az első tanév megnyitója péntek délután az Alumíniumipari Múzeumban volt, melyen Katus István, az Arconic-Köfém Kft. vezérigazgatója köszöntötte a résztvevőket. Felidézte azt az 1941. június 25-én létrejött megállapodást, amelynek köszönhetően létrejöttek a mai Arconic-Köfém Kft. alapjai. Beszélt az 1984-ig tartó folyamatos fejlesztésekről és az Alcoa belépéséről. „1993 óta folyamatosan fejlődik ez a vállalat és olyan technológiákat tudunk alkalmazni, amelyek versenyképesek a nyugat-európai piacon. Az Arconic-Köfém Kft. a régió egyik legnagyobb foglalkoztatója, több mint 20 éve az ország 50 legnagyobb vállalatának egyike is. Manapság sok szó esik az élethosszig tartó tanulás fontosságáról, hogy kollégáink a legfejlettebb technológiák alkalmazására legyenek képesek. Ezért bekapcsolódtunk a duális képzésbe és most elindítjuk a saját OKJ-s képzésünket is. A jövőt már nem a betanított munka, hanem az egyre magasabb hozzáadott értéket képviselő szakmunka jelenti.

A szakképzés átalakítása az elmúlt években azt a célt szolgálta, hogy közelebb hozza az oktatást a gazdasági szereplőkhöz, az iparhoz, és sokkal gyakorlat-orientáltabb legyen a képzés - mondta Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere. "A városnak nincs már fenntartói szerepe, de igyekszünk mindenben támogatni az intézményeket Fehérváron. Öröm, hogy az Arconic és a Váci Szakképző együttműködésének köszönhetően elindulhat az öntő-olvasztár, illetve a hengerész képzés, ami az ipar által igényelt szakemberek oktatását teszi lehetővé. Székesfehérváron egyre inkább a magasabb hozzáadott értéket képviselő munkaerőre van szüksége a gazdaságnak, és jelenleg a város ipari parkjaiban mintegy kétezer betöltetlen álláshely várja a szakembereket.” -emelte ki.

A Székesfehérvári SZC Váci Mihály Ipari Szakképző Iskolája és Kollégiuma képviseletében Vörös Zsuzsa igazgatóhelyettes beszélt, kiemelve az iskola és a vállalat együttműködését, amely az intézmény első Alcoa-pályázata óta tart. „Ezért is fontos számunkra, hogy most az iskolai kereteket túllépve a vállalatnál közösen folytathatjuk a képzést. Új ismeretek elsajátításában, régi ismereteik elmélyítésében és a szakmai vizsgákra felkészülésben is segíteni szeretnénk minden résztvevőt.” 

Gazdaság

 1. Több ezer álláslehetőséggel várta az érdeklődőket a III. FMH Állásbörze

  Harmadik alkalommal várta állásbörzére a munkaadókat és az álláskeresőket a Fejér Megyei Hírlap hétfőn, Székesfehérváron, az MKOSZ-csarnokban, ahol a magyar tulajdonú kis-, és középvállalatok, valamint a multinacionális nagyvállalatok képviselői ugyanúgy megtalálhatók voltak, mint a fegyveres erők szervei, akik határvadász toborzóval és életpályamodellel csábították az álláskeresőket.

  2018.04.16.
 2. Fehérváron nyitott csúcstechnológiájú haszongépjármű szervizt a Pappas Autó

  A hétvégén ünnepélyesen megnyitották a Pappas Auto Magyarország Kft. Fejér megyei Service-Centerét. Pais József ügyvezető igazgató kiemelte: “A székesfehérvári régió a Pappas Auto vállalati struktúrája tekintetében kulcsfontosságú. Székesfehérvár és környékének gazdasága dinamikusan fejlődik, közlekedési szempontból pedig a város a legjelentősebb útvonalak mentén fekszik."

  2018.04.15.
 3. A Rolls-Royce-nak és a Maseratinek is szállít a fehérvári vállalkozás

  Közép-Európa egyik legmodernebb galvanizáló üzemét adták át szerdán a Székesfehérváron működő GalvanPlastik Kft-nél. Az 1992-ben alakult és műanyag fröccsöntéssel, galvanizálással, valamint alkatrészek és szerszámok tervezésével foglalkozó családi vállalkozás a világban mindenhol ismert nagy autómárkák műszerfalaihoz gyárt speciális alkatrészeket, de háztartási gépekhez is készítenek galvanizált, az-az fémbevonattal ellátott műanyag alkatrészeket. 

  2018.04.04.
 4. Netről indítható fűtés a Széphő Zrt-nél – egyszerűbben jelezhetnek a közös képviselők

  Elindult a Széphő Zrt. internetes felületén keresztül az az igénybejelentő rendszer, amelyen keresztül a leállításra és elindításra vonatkozó kérést közvetíthetik a közös képviselők. A rendszerbe való belépést követően a képviselők csak a saját kezelésükben lévő épületet látják, így igényeiket is csak ezekre a házakra kezdeményezhetik.

  2018.03.30.
 1. Év végére készen lesz az Albacomp utólag beszerelhető automatikus segélyhívója

  A székesfehérvári Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft. uniós támogatással, az év végére fejleszti ki a használt járművekbe utólag beszerelhető automatikus segélyhívó rendszert.

  2018.03.28.
 2. Újra szárnyal az Ikarus – a Városház téren adták át a honvédség számára készített buszokat

  A Városház téren pénteken ünnepélyes keretek között adták át azt a 15 Ikarus buszt, ami a Magyar Honvédség számára készült. A modern, minden igényt kielégítő honvédségi buszok fejlesztési projektje a HM Currus Zrt, az Ikarus Járműtechnika Kft., és a Volvo Bus Corporation közös összefogásával valósult meg.

  2018.03.23.
 3. A gyakorlatorientált mérnökképzést erősíti az E.ON eszközadománya

  Mintegy ötmillió forint értékben kapott olyan villamosenergetikai eszközöket az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.-től az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, amelyek segítségével a villamosmérnök, gépészmérnök és informatikus hallgatók is gyarapíthatják gyakorlati tudásukat. A következő tanév szeptemberétől Székesfehérváron 177 duális gyakornoki hely várja az elsőéves hallgatókat.

  2018.03.22.
 4. Két kategóriában is a legjobbak között Székesfehérvár

  A Financial Times csoporthoz tartozó, befektetői körökben jelentős presztízzsel bíró fDi Magazine ismét összeállította kétévente megjelenő "European Cities and Regions of the Future" mellékletét, melybe Budapest, valamint a közép-magyarországi régió mellett új szereplőként Székesfehérvár, Debrecen és Kecskemét is a befektetők fókuszába került.

  2018.03.19.

Sportmajális

Eseménynaptár

2018. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Egy százalék

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek