Öntő-olvasztár és hengerész képzés indul Székesfehérváron

Modern alumíniumipari ismeretek megszerzésére kapnak lehetőséget azok a diákok, akik a huszonöt év után újraéledő öntő-olvasztár és hengerész képzésbe bekapcsolódnak. A hiánypótló OKJ-s oktatási program első tanévét péntek délután nyitották meg a Magyar Alumíniumipari Múzeumban. 
2017.09.29. 22:01 |

Hiánypótló OKJ-s képzés indul el Székesfehérváron, annak az együttműködésnek köszönhetően, amely hat évvel ezelőtt, 2011. szeptemberében kezdődött az akkor még Alcoa-Köfém Kft., ma már Arconic-Köfém Kft. Hengermű-Öntöde üzletága és a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Váci Mihály Ipari Szakképző Iskola és Kollégium között. A programot az Alcoa Alapítvány az elmúlt hat évben összesen 117.000 USD-ral támogatta. Az évek során 176 tanuló kapott iskolai igazolást a tanfolyam elvégzéséről, amelyet a részben a szakképző iskola tanárai, részben pedig az Arconic-Köfém Kft. szakemberei vezettek. 

A szakkör kétféle, OKJ-s bizonyítványt adó öntő-olvasztár, illetve hengerész képzéssé fejlődött. Az elméleti képzéseknek az Alumíniumipari Múzeum, míg a gyakorlati óráknak az Arconic-Köfém Kft. Hengermű-Öntöde üzletága biztosít helyet. Az első évfolyam diákjai a Hengermű-Öntöde dolgozói közül kerültek ki. Az első tanév megnyitója péntek délután az Alumíniumipari Múzeumban volt, melyen Katus István, az Arconic-Köfém Kft. vezérigazgatója köszöntötte a résztvevőket. Felidézte azt az 1941. június 25-én létrejött megállapodást, amelynek köszönhetően létrejöttek a mai Arconic-Köfém Kft. alapjai. Beszélt az 1984-ig tartó folyamatos fejlesztésekről és az Alcoa belépéséről. „1993 óta folyamatosan fejlődik ez a vállalat és olyan technológiákat tudunk alkalmazni, amelyek versenyképesek a nyugat-európai piacon. Az Arconic-Köfém Kft. a régió egyik legnagyobb foglalkoztatója, több mint 20 éve az ország 50 legnagyobb vállalatának egyike is. Manapság sok szó esik az élethosszig tartó tanulás fontosságáról, hogy kollégáink a legfejlettebb technológiák alkalmazására legyenek képesek. Ezért bekapcsolódtunk a duális képzésbe és most elindítjuk a saját OKJ-s képzésünket is. A jövőt már nem a betanított munka, hanem az egyre magasabb hozzáadott értéket képviselő szakmunka jelenti.

A szakképzés átalakítása az elmúlt években azt a célt szolgálta, hogy közelebb hozza az oktatást a gazdasági szereplőkhöz, az iparhoz, és sokkal gyakorlat-orientáltabb legyen a képzés - mondta Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere. "A városnak nincs már fenntartói szerepe, de igyekszünk mindenben támogatni az intézményeket Fehérváron. Öröm, hogy az Arconic és a Váci Szakképző együttműködésének köszönhetően elindulhat az öntő-olvasztár, illetve a hengerész képzés, ami az ipar által igényelt szakemberek oktatását teszi lehetővé. Székesfehérváron egyre inkább a magasabb hozzáadott értéket képviselő munkaerőre van szüksége a gazdaságnak, és jelenleg a város ipari parkjaiban mintegy kétezer betöltetlen álláshely várja a szakembereket.” -emelte ki.

A Székesfehérvári SZC Váci Mihály Ipari Szakképző Iskolája és Kollégiuma képviseletében Vörös Zsuzsa igazgatóhelyettes beszélt, kiemelve az iskola és a vállalat együttműködését, amely az intézmény első Alcoa-pályázata óta tart. „Ezért is fontos számunkra, hogy most az iskolai kereteket túllépve a vállalatnál közösen folytathatjuk a képzést. Új ismeretek elsajátításában, régi ismereteik elmélyítésében és a szakmai vizsgákra felkészülésben is segíteni szeretnénk minden résztvevőt.” 

Gazdaság

 1. Kézápoló és műkörömépítő OKJ-s képzés indult Székesfehérváron

  Fehérváron elsőként, 14 fővel indít OKJ-s képzést Stefán Ágnes, aki 2005-óta van jelen a körmös szakmában. Egy nagy álma valósult meg, hogy egy olyan saját szalont nyitott, ahol a szolgáltatásokon kívül oktatás is elérhető.

  2017.10.20.
 2. Állásbörze Fehérváron - délután ötig várják az érdeklődőket

  Idén már második alkalommal rendezett állásbörzét a Fejér Megyei Hírlap, melynek egyik legfontosabb célja az volt, hogy közelebb hozza egymáshoz a munkaadókat és az álláskeresőket, megoldást kínáljon a foglalkoztatóknál jelentkező munkaerőhiányra. Tegnap a Felsőoktatási Expót rendezték az ARÉV Sportcsarnokban, kedden pedig számos cég 1500-nál is több álláshelyet kínált ugyanitt.

  2017.10.17.
 3. Felsőoktatási expo - piacképes tudást adnak a fehérvári egyetemek

  Idén már harmadik alkalommal rendezik meg Székesfehérváron az Alba Regia Felsőoktatási Expo-t, melyen a középiskolás diákok és szüleik a Székesfehérváron elérhető egyetemi képzésekről, azon belül is hangsúlyosan a duális képzés nyújtotta lehetőségekről kaphatnak tájékoztatást. Az Alba Regia Sportcsarnokban nem csak az egyetemek, hanem a duális képzésben résztvevő cégek is ott voltak. 

  2017.10.16.
 4. Öreghegyi ikerház is kapható egy nagyobb lakás áráért Fehérváron

  Tovább tart az ingatlanárak emelkedése, attól függetlenül, hogy volt egy kisebb megtorpanás a piacon. Az eladók lassan, de folyamatosan tornásszák fel az árakat, a vevők, akiknek pedig muszáj vennie valamit kénytelenek megfizetni a feltornászott árakat – mondta Czigola Emil az egyik fehérvári ingatlaniroda vezetője.

  2017.10.16.
 1. Új, automatizált gyártósort avattak a székesfehérvári Garzon Bútornál

  Automatizált gyártósort avattak szerdán a székesfehérvári Garzon Bútor Zrt.-nél; a két ütemben megvalósított 770 millió forintos beruházáshoz mintegy 350 millió forintos, vissza nem térítendő állami támogatást kapott a cég. Két Ginop-pályázatból komplett új technológiát telepítettek a már meglévő üzemcsarnokukba. Beszereztek két szabászgépet, két élzáró gépet, illetve fúró-megmunkáló gépeket.

  2017.10.11.
 2. Felsőoktatási Roadshow – a duális képzésről is hallhattak a széchenyis diákok

  A Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjaihoz érkezett el hétfőn a Felsőoktatási Roadshow. A rendezvényen a középiskolások megtudhatták, hogy milyen alapképzéseket kínál a városban az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, vagy a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa. A diákok a két egyetem egy-egy hallgatójától hallhattak beszámolót arról, hogy milyen lehetőségeket kínál a duális képzés. Október 16-án hétfőn 13 órától Felsőoktatási Expo-t is lesz majd az Alba Regia Sportcsarnokban.

  2017.10.09.
 3. A Videoton a legértékesebb a teljesen magyar tulajdonú vállalatok között

  A száz legjobb, száz százalékban magyar tulajdonban lévő vállalatot listázza októberi számában a Forbes magazin, melynek felmérése szerint a Videoton a legértékesebb a teljesen magyar tulajdonú vállalatok között. A székesfehérvári vállalatcsoport egyben az ország tizenharmadik legnagyobb munkaadója.

  2017.10.08.
 4. Tóth Tamás esperes szentelte fel az Otti Manufaktúra bemutatótermét

  Szombaton délután hivatalosan is megnyitották és szentelték fel az Otti Manufactura Kft. bemutatótermét a Sárkeresztúri úton. A belsőépítészekből, művészekből, családtagokból és építőipari szakemberekből alakult hét éves fehérvári cég több száz sikeres munkát tudhat magáénak.

  2017.10.07.

seuso kiállítás

Eseménynaptár

2017. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Év honlapja

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek