Öntő-olvasztár és hengerész képzés indul Székesfehérváron

Modern alumíniumipari ismeretek megszerzésére kapnak lehetőséget azok a diákok, akik a huszonöt év után újraéledő öntő-olvasztár és hengerész képzésbe bekapcsolódnak. A hiánypótló OKJ-s oktatási program első tanévét péntek délután nyitották meg a Magyar Alumíniumipari Múzeumban. 
2017.09.29. 22:01 |

Hiánypótló OKJ-s képzés indul el Székesfehérváron, annak az együttműködésnek köszönhetően, amely hat évvel ezelőtt, 2011. szeptemberében kezdődött az akkor még Alcoa-Köfém Kft., ma már Arconic-Köfém Kft. Hengermű-Öntöde üzletága és a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Váci Mihály Ipari Szakképző Iskola és Kollégium között. A programot az Alcoa Alapítvány az elmúlt hat évben összesen 117.000 USD-ral támogatta. Az évek során 176 tanuló kapott iskolai igazolást a tanfolyam elvégzéséről, amelyet a részben a szakképző iskola tanárai, részben pedig az Arconic-Köfém Kft. szakemberei vezettek. 

A szakkör kétféle, OKJ-s bizonyítványt adó öntő-olvasztár, illetve hengerész képzéssé fejlődött. Az elméleti képzéseknek az Alumíniumipari Múzeum, míg a gyakorlati óráknak az Arconic-Köfém Kft. Hengermű-Öntöde üzletága biztosít helyet. Az első évfolyam diákjai a Hengermű-Öntöde dolgozói közül kerültek ki. Az első tanév megnyitója péntek délután az Alumíniumipari Múzeumban volt, melyen Katus István, az Arconic-Köfém Kft. vezérigazgatója köszöntötte a résztvevőket. Felidézte azt az 1941. június 25-én létrejött megállapodást, amelynek köszönhetően létrejöttek a mai Arconic-Köfém Kft. alapjai. Beszélt az 1984-ig tartó folyamatos fejlesztésekről és az Alcoa belépéséről. „1993 óta folyamatosan fejlődik ez a vállalat és olyan technológiákat tudunk alkalmazni, amelyek versenyképesek a nyugat-európai piacon. Az Arconic-Köfém Kft. a régió egyik legnagyobb foglalkoztatója, több mint 20 éve az ország 50 legnagyobb vállalatának egyike is. Manapság sok szó esik az élethosszig tartó tanulás fontosságáról, hogy kollégáink a legfejlettebb technológiák alkalmazására legyenek képesek. Ezért bekapcsolódtunk a duális képzésbe és most elindítjuk a saját OKJ-s képzésünket is. A jövőt már nem a betanított munka, hanem az egyre magasabb hozzáadott értéket képviselő szakmunka jelenti.

A szakképzés átalakítása az elmúlt években azt a célt szolgálta, hogy közelebb hozza az oktatást a gazdasági szereplőkhöz, az iparhoz, és sokkal gyakorlat-orientáltabb legyen a képzés - mondta Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere. "A városnak nincs már fenntartói szerepe, de igyekszünk mindenben támogatni az intézményeket Fehérváron. Öröm, hogy az Arconic és a Váci Szakképző együttműködésének köszönhetően elindulhat az öntő-olvasztár, illetve a hengerész képzés, ami az ipar által igényelt szakemberek oktatását teszi lehetővé. Székesfehérváron egyre inkább a magasabb hozzáadott értéket képviselő munkaerőre van szüksége a gazdaságnak, és jelenleg a város ipari parkjaiban mintegy kétezer betöltetlen álláshely várja a szakembereket.” -emelte ki.

A Székesfehérvári SZC Váci Mihály Ipari Szakképző Iskolája és Kollégiuma képviseletében Vörös Zsuzsa igazgatóhelyettes beszélt, kiemelve az iskola és a vállalat együttműködését, amely az intézmény első Alcoa-pályázata óta tart. „Ezért is fontos számunkra, hogy most az iskolai kereteket túllépve a vállalatnál közösen folytathatjuk a képzést. Új ismeretek elsajátításában, régi ismereteik elmélyítésében és a szakmai vizsgákra felkészülésben is segíteni szeretnénk minden résztvevőt.” 

Gazdaság

 1. 700 milliós fejlesztéssel bővített Fehérváron az Ecoroll

  Bővítette termelési kapacitását 702,36 millió forint összköltséggel a papíriparban tevékenykedő Ecoroll Hungária Kft. Székesfehérváron, a Széchényi 2020 program segítségével. A fejlesztéssel új munkahelyek jönnek létreFehérváron. A cégnél 2014-ben 19-en dolgoztak, 2017-ben már 45-en, és a 2018-2020 között a gyártókapacitás növekedése miatt további létszámbővülés várható.

  2018.07.28.
 2. Fejér megyében is gondot jelent a méhpusztulás

  Több mint 300 méhészet jelzett méhpusztulást az elmúlt hetekben, a magyar méhészek mintegy 10-20 százalékát érinti a probléma, az okok azonban egyelőre ismeretlenek - mondta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke.

  2018.07.16.
 3. Megtöbbszörözte árbevételét a székesfehérvári Ikarus Járműtechnika

  A tavalyi 462,4 millió forintos éves árbevételének több mint kétszeresét érte el a székesfehérvári Ikarus Járműtechnika Kft. 2018 első fél évében. Tankó Zoltán a társaság igazgatója elmondta, sorozatgyártásban készítenek speciális távolsági autóbuszokat. A magyar honvédség számára a várakozások szerint év végéig mintegy száz buszt gyártanak, amelyek közül negyvenet már át is adtak.

  2018.07.12.
 4. Toronydaruk szerte a városban - Fehérváron is egyre több az építkezés

  Csúcson vannak az ingatlanárak, és a szakemberek szerint ez nem is változik a következő időszakban. A városban rengeteg az építkezés, sok családi házat és több társasházat is építenek, bár a szakemberhiány óriási a szektorban.

  2018.07.05.
 1. Startup Meetup - negyedszer találkoznak a fehérvári startupperek

  Június 21-én csütörtökön 18 órától Startup Meetup lesz a Vörösmarty téri Konnektor közösségi irodában. Negyedszer találkoznak a fehérvári startupperek és érdeklődők, hogy tapasztalatot cseréljenek, kérdéseikre választ találjanak.

  2018.06.20.
 2. Adózói fórum lesz jövő héten pénteken Székesfehérváron

  A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatósága Adózói fórumot rendez Székesfehérváron, a Mátyás király krt. 4/B épület alagsori tárgyalójában 2018. június 22-én (pénteken) 11 órai kezdettel. Az előadáson tájékoztatót hallhatnak a résztvevők a július elsején induló Online Számla rendszerről, valamint a számlákkal kapcsolatos adatszolgáltatásról. Az előadó Horváth Krisztián, a NAV Közép-dunántúli Tájékoztatási Osztály Tájékoztatási főreferense.

  2018.06.15.
 3. Genius Loci Díjat kapott a tehetségek támogatásáért Simon István egyéni vállalkozó

  A Petőfi Kultúrtanszék tetőteraszán rendeztek kisebb ünnepséget annak apropóján, hogy Simon István egyéni vállalkozó, a tehetségek támogatásáért Génius Lóci díjat kapott. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának duális partnerét az egyetem mellett Székesfehérvár alpolgármestere is köszöntötte.

  2018.06.11.
 4. Bokrétaünnep - jövő tavaszra lesz készen a Campus Sétány első üteme

  A Campus Sétány beruházója, a Lövölde Invest Kft. még tavaly kezdte meg a 25.000 m2 alapterületű, 199 lakást, garázsszinteket, üzleteket, belső kerteket magában foglaló 11 szintes lakóépület felépítését. A műszaki átadás 2019. tavaszán lesz, az első lakók ezt követően költözhetnek be Székesfehérvár egyik legjobb fekvésű területén megépült otthonaikba.

  2018.06.06.

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek