Önarcképekkel, parafrázisokkal és tortával ünnepelt a Székesfehérvári Művészek Társasága

Pénteken három csoportos tárlat nyílt meg a városban a 25 éves Székesfehérvári Művészek Társaságát ünnepelve, így a résztvevők akár átsétálhattak az egyik rendezvényről a másikra. A Külvilág – szabadtéri elektrografikai kiállítás Városház téri megnyitója után az Új Magyar Képtárban nyílt meg az Átiratok című válogatás, majd a program az Önarcképekkel zárult, amely október 6-ig látható a Pelikán Galériában. A tárlatnyitón gazdára talált "A kiérlelt stílusért" és "A szárnyaló gondolatért" díj is
2017.09.08. 20:15 |

A 25 éves jubileumát ünneplő Székesfehérvári Művészek Társaságában ma nyolcan vannak az alapító tagok közül: Bauer István, Bukovácz Lajos, Ecsedi Mária, Hegedűs 2 László, Jónás Attila, Pinke Miklós, Végvári Beatrix és az ala­pításkor megválasztott és azóta többször újraválasztott elnök, Ujházi Péter. Ma több mint negyven rendes és két tiszteletbeli tagot számlálnak a helyi művészek.

Az Önarcképek című kiállítás megnyitóján Németh Gábor író a „szelfi” mibenlétéről beszélt a közönségnek. „Azt az ént keresem, akit a legszebbnek látok, ez vagy sikerül, vagy nem – általában nem – ahogy egykori igazgatóm mondta: pedig bennem fiú, megvolt a kölcsönös jóindulat. A direkt ronda, mint a szépség rafinált opciója. Önkioltó gomb. Két dolog zavarja a tiszta önképet, ha Nárcisz belesír, vagy beleköp a vízbe. Önkioltáskor beállítjuk a játékelefántot, a tényfékező gépet a megfelelő helyre tesszük és igyekszünk visszarohanni a képbe. Hála Istennek, nem mindig sikerül..” – fogalmazott a megnyitón felolvasott írásában Németh Gábor.
A megnyitó gondolatokat követően a jubileum alkalmából a kiállító művészek számára alapított díjakat adta át Cser-Palkovics András polgármester, a felállított kategóriák Jónás Attila kurátor leleményességét dicsérik. A kiérlelt stílusért díjat Korompai Péter , A kiérlelt koloritért díjat Büki Zsuzsanna, A kísérletező stílusért díjat Burián Norbert, A szárnyaló gondolatért díjat pedig Falvay Miklós és Miklós János érdemelte ki. Az Önarckép tárlat megnyitása után fogadást rendeztek a vendégeknek, látogatóknak, amelyről a születésnapi torta sem hiányozhatott. A tárlatnyitón részt vett Brájar Éva alpolgármester és Székesfehérvár korábbi polgármestere, Balsay István is. 

A Társaság által felajánlott művekből szeptember 16-án, szombaton 16 órakor jótékonysági árverést tartanak a Fehérvári Heti Betevő javára a Galériában.  

A kiállításon szereplő Bauer István, Bukovácz Lajos, Burián Norbert, Büki Zsuzsanna, Falvay Miklós, Haraszti Zsolt, Hegedűs 2 László, Jónás Attila, Keller Petra, Kohut Mihály, Koppány Attila, Miklós János, Mosberger Róbert, Paczona Márta, Pácser László, Pálné Hencz Teréz, Pinke Miklós, Revák István, Revák Katalin, Szegedi Csaba, Szentes Ottokár, Szolnoki Szabolcs, Tóth Adrien, Ujházi Péter és Varga Gábor Farkas műveit október 6-ig, keddtől péntekig 10–18 óráig láthatja a közönség a Pelikán Galériában.

Kultúra

 1. Farsangi opera-parádé Miklósa Erikával a Szent István Művelődési Házban

  Szállj dallam szállj címmel farsangi opera-parádét láthat a közönség február 11-én vasárnap 19 órától a Szent István Művelődési Házban. A Vox Mirabilis Kamarakórus vendége lesz Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, Zemlényi Eszter énekművész és Kéry Tamás zongoraművész is.

  2018.01.19.
 2. Szívderítő és gondolatébresztő meséket küldtek a diákok a Tollpihe pályázatra

  Tizenharmadik alkalommal hirdette meg a Tollpihe Meseíró Pályázatot a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület, a Székesfehérvári Táncsics Mihály Általános Iskola és a Fehérvári Médiacentrum. A beérkezett 41 mesét írókból álló zsűri értékelte Kálnay Adél, Sohonyai Edit és Adorján Viktor részvételével. A 3-4., valamint az 5-8. évfolyamosok versenyének eredményhirdetése pénteken volt a Városháza Dísztermében.

  2018.01.19.
 3. A magyar kultúra napja - Himnuszünnep a Belvárosban

  Hétfőn, A Magyar Kultúra Napján 13 órától. Az Igézőnél a magyar líra gyöngyszemei, köztük a legszebb himnuszaink lesznek hallhatóak egy utcai performance keretében, a Líra utca pedig versajándékokkal készül. Az Új Magyar Képtárban délután az irodalomtörténet iránt érdeklődőknek tart előadást dr. Szörényi László, a Rendház homlokzatán pedig ünnepi fényfestéssel tisztelegnek nemzeti Himnuszunk előtt egészen estig. 

  2018.01.19.
 4. A magyar kultúra napja - programok Székesfehérváron

  A Pelikán Galériában pénteken este nyílik Jónás Attila kiállítása, a Kisfaludi Közösségi Házban a Gorsium Művészeti Szakgimnázium fotókiállítása nyílik ugyancsak pénteken, az Örghegyi Közösségi Házban pedig Hobo Pilinszky-estje várja a fehérváriakat.

  2018.01.19.

Eseménynaptár

2018. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka