Önarcképekkel, parafrázisokkal és tortával ünnepelt a Székesfehérvári Művészek Társasága

Pénteken három csoportos tárlat nyílt meg a városban a 25 éves Székesfehérvári Művészek Társaságát ünnepelve, így a résztvevők akár átsétálhattak az egyik rendezvényről a másikra. A Külvilág – szabadtéri elektrografikai kiállítás Városház téri megnyitója után az Új Magyar Képtárban nyílt meg az Átiratok című válogatás, majd a program az Önarcképekkel zárult, amely október 6-ig látható a Pelikán Galériában. A tárlatnyitón gazdára talált "A kiérlelt stílusért" és "A szárnyaló gondolatért" díj is
2017.09.08. 20:15 |

A 25 éves jubileumát ünneplő Székesfehérvári Művészek Társaságában ma nyolcan vannak az alapító tagok közül: Bauer István, Bukovácz Lajos, Ecsedi Mária, Hegedűs 2 László, Jónás Attila, Pinke Miklós, Végvári Beatrix és az ala­pításkor megválasztott és azóta többször újraválasztott elnök, Ujházi Péter. Ma több mint negyven rendes és két tiszteletbeli tagot számlálnak a helyi művészek.

Az Önarcképek című kiállítás megnyitóján Németh Gábor író a „szelfi” mibenlétéről beszélt a közönségnek. „Azt az ént keresem, akit a legszebbnek látok, ez vagy sikerül, vagy nem – általában nem – ahogy egykori igazgatóm mondta: pedig bennem fiú, megvolt a kölcsönös jóindulat. A direkt ronda, mint a szépség rafinált opciója. Önkioltó gomb. Két dolog zavarja a tiszta önképet, ha Nárcisz belesír, vagy beleköp a vízbe. Önkioltáskor beállítjuk a játékelefántot, a tényfékező gépet a megfelelő helyre tesszük és igyekszünk visszarohanni a képbe. Hála Istennek, nem mindig sikerül..” – fogalmazott a megnyitón felolvasott írásában Németh Gábor.
A megnyitó gondolatokat követően a jubileum alkalmából a kiállító művészek számára alapított díjakat adta át Cser-Palkovics András polgármester, a felállított kategóriák Jónás Attila kurátor leleményességét dicsérik. A kiérlelt stílusért díjat Korompai Péter , A kiérlelt koloritért díjat Büki Zsuzsanna, A kísérletező stílusért díjat Burián Norbert, A szárnyaló gondolatért díjat pedig Falvay Miklós és Miklós János érdemelte ki. Az Önarckép tárlat megnyitása után fogadást rendeztek a vendégeknek, látogatóknak, amelyről a születésnapi torta sem hiányozhatott. A tárlatnyitón részt vett Brájar Éva alpolgármester és Székesfehérvár korábbi polgármestere, Balsay István is. 

A Társaság által felajánlott művekből szeptember 16-án, szombaton 16 órakor jótékonysági árverést tartanak a Fehérvári Heti Betevő javára a Galériában.  

A kiállításon szereplő Bauer István, Bukovácz Lajos, Burián Norbert, Büki Zsuzsanna, Falvay Miklós, Haraszti Zsolt, Hegedűs 2 László, Jónás Attila, Keller Petra, Kohut Mihály, Koppány Attila, Miklós János, Mosberger Róbert, Paczona Márta, Pácser László, Pálné Hencz Teréz, Pinke Miklós, Revák István, Revák Katalin, Szegedi Csaba, Szentes Ottokár, Szolnoki Szabolcs, Tóth Adrien, Ujházi Péter és Varga Gábor Farkas műveit október 6-ig, keddtől péntekig 10–18 óráig láthatja a közönség a Pelikán Galériában.

Kultúra

 1. Megvan a 25 ezredik látogató – szombaton éjfélig, vasárnap este 10-ig láthatók a kincsek

  A Seuso-kincs kiállítás huszonötezredik látogatóját, Alföldi Zsuzsannát köszöntötték szombaton este a Szent István Király Múzeumban, a fiatal hölgy Szabadbattyánból érkezett. A tárlat vasárnap este 10 óráig látható a Szent István Király Múzeum Fő utca 6. szám alatti épületében.

  2017.11.18.
 2. Dalostalálkozóval ünnepelte 20. születésnapját az Arconic-Köfém Nyugdíjas Klub Férfikórusa

  Dalostalálkozót szervezett megalakulásának 20. évfordulóján az Arconic-Köfém Nyugdíjas Klub Férfikórusa. A rendezvényen fellépett a Hantosi Férfi Kórus, a Baracsi Vegyes Kórus, a Pákozdi Kórus citerazenekarral, a Honvéd Nőszirom Együttes, a Sárosdi Vegyes Kórus, valamint a Köfém Néptánccsoportja és Harmonika Triója is. A Köfém Nyugdíjas Klub férfikórusa két évtizede gazdagítja a város kulturális életét, repertoárjukban népdalok, katonadalok, bordalok, betyárdalok, népi táncdalok szerepelnek.

  2017.11.18.
 3. December 22-ig látható a Pelikán Galériában a hagyományos Téli Tárlat

  Pénteken este megnyílt a Székesfehérvári Művészek Társasága tagjainak hagyományos, csoportos kiállítása a Pelikán Galériában. A Téli Tárlat december 22-ig, keddtől péntekig, 10–18 óráig látható. A kiállítást díjtalanul tekinthetik meg az érdeklődők.

  2017.11.17.
 4. Megnyílt Miklós Árpád kiállítása a Szabadművelődés Házában

  „Fény-Szín-Tér” címmel nyílt meg pénteken A Szabadművelődés Házában Miklós Árpád első kiállítása. A székesfehérvári születésű, művészcsaládban felnőtt alkotó a Tóparti Gimnázium elvégzése után az ELTE-n szerzett diplomát. A rajzolás, a festés szeretete gyermekkorától elkísérte. Az olajfestékkel alkotó Miklós Árpád az utazásai során szerzett tapasztalatait, élményeit vitte vászonra.

  2017.11.17.

Seuso kiállítás

Eseménynaptár

2017. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka