Önarcképekkel, parafrázisokkal és tortával ünnepelt a Székesfehérvári Művészek Társasága

Pénteken három csoportos tárlat nyílt meg a városban a 25 éves Székesfehérvári Művészek Társaságát ünnepelve, így a résztvevők akár átsétálhattak az egyik rendezvényről a másikra. A Külvilág – szabadtéri elektrografikai kiállítás Városház téri megnyitója után az Új Magyar Képtárban nyílt meg az Átiratok című válogatás, majd a program az Önarcképekkel zárult, amely október 6-ig látható a Pelikán Galériában. A tárlatnyitón gazdára talált "A kiérlelt stílusért" és "A szárnyaló gondolatért" díj is
2017.09.08. 20:15 |

A 25 éves jubileumát ünneplő Székesfehérvári Művészek Társaságában ma nyolcan vannak az alapító tagok közül: Bauer István, Bukovácz Lajos, Ecsedi Mária, Hegedűs 2 László, Jónás Attila, Pinke Miklós, Végvári Beatrix és az ala­pításkor megválasztott és azóta többször újraválasztott elnök, Ujházi Péter. Ma több mint negyven rendes és két tiszteletbeli tagot számlálnak a helyi művészek.

Az Önarcképek című kiállítás megnyitóján Németh Gábor író a „szelfi” mibenlétéről beszélt a közönségnek. „Azt az ént keresem, akit a legszebbnek látok, ez vagy sikerül, vagy nem – általában nem – ahogy egykori igazgatóm mondta: pedig bennem fiú, megvolt a kölcsönös jóindulat. A direkt ronda, mint a szépség rafinált opciója. Önkioltó gomb. Két dolog zavarja a tiszta önképet, ha Nárcisz belesír, vagy beleköp a vízbe. Önkioltáskor beállítjuk a játékelefántot, a tényfékező gépet a megfelelő helyre tesszük és igyekszünk visszarohanni a képbe. Hála Istennek, nem mindig sikerül..” – fogalmazott a megnyitón felolvasott írásában Németh Gábor.
A megnyitó gondolatokat követően a jubileum alkalmából a kiállító művészek számára alapított díjakat adta át Cser-Palkovics András polgármester, a felállított kategóriák Jónás Attila kurátor leleményességét dicsérik. A kiérlelt stílusért díjat Korompai Péter , A kiérlelt koloritért díjat Büki Zsuzsanna, A kísérletező stílusért díjat Burián Norbert, A szárnyaló gondolatért díjat pedig Falvay Miklós és Miklós János érdemelte ki. Az Önarckép tárlat megnyitása után fogadást rendeztek a vendégeknek, látogatóknak, amelyről a születésnapi torta sem hiányozhatott. A tárlatnyitón részt vett Brájar Éva alpolgármester és Székesfehérvár korábbi polgármestere, Balsay István is. 

A Társaság által felajánlott művekből szeptember 16-án, szombaton 16 órakor jótékonysági árverést tartanak a Fehérvári Heti Betevő javára a Galériában.  

A kiállításon szereplő Bauer István, Bukovácz Lajos, Burián Norbert, Büki Zsuzsanna, Falvay Miklós, Haraszti Zsolt, Hegedűs 2 László, Jónás Attila, Keller Petra, Kohut Mihály, Koppány Attila, Miklós János, Mosberger Róbert, Paczona Márta, Pácser László, Pálné Hencz Teréz, Pinke Miklós, Revák István, Revák Katalin, Szegedi Csaba, Szentes Ottokár, Szolnoki Szabolcs, Tóth Adrien, Ujházi Péter és Varga Gábor Farkas műveit október 6-ig, keddtől péntekig 10–18 óráig láthatja a közönség a Pelikán Galériában.

Kultúra

 1. Arany János emlékév - megtelt a Királykút Emlékház a Toldi estéjének előadásán

  A Frissítő Forrás/Megújulás Éve 2017, a Vörösmarty Társaság és A Szabadművelődés Háza közös rendezésében Arany János: Toldi estéje című klasszikus elbeszélő költeményét adta elő Sudár Annamária és Heinczinger Miklós, a Misztrál együttes tagja, hétfőn este a Királykút Emlékházban. A rendezvény egyben tisztelgés volt a szerző, Arany János születésének 200. évfordulója előtt. Bevezetőt mondott Bakonyi István, irodalomtörténész.

  2017.09.25.
 2. Időutazás a Topotékával – feltöltötték a "Székesfehérvár anno..." fotóit is

  Hétfőtől a "Székesfehérvár anno..." című kiadvány valamennyi fotója elérhető a Városi Levéltár és Kutatóintézet szekesfehervar.topoteka.hu oldalán. A kereső segítségével lehetőség van a képek közötti célirányos keresésre. A Topotéka virtuális gyűjteményben fényképek, dokumentumok, hangfelvételek és más archív anyagok találhatóak szakszerűen rendezett és könnyen kezelhető rendszerben.

  2017.09.25.
 3. A Vörösmarty Színház művészeit köszöntöttek a Városházán

  A Vörösmarty Színház három színművészét köszöntötték hétfőn délelőtt a Városházán: Váradi Eszter Sára idén már a 20. évadot kezdte meg Székesfehérváron, Krisztik Csaba vehette át nemrégiben a Kaszás Attila-díjat, Nagy Péter pedig a Vidéki Színházak Fesztiválján nyert díjat az Apák és fiúk című darabban nyújtott alakításáért.

  2017.09.25.
 4. Döntőjéhez érkezett a III. Béla király és kora nyugdíjasok vetélkedősorozata

  Az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület januárban – csatlakozva az Árpád-ház programhoz – III. Béla király és kora címmel szellemi vetélkedőt hirdetett valamennyi klubja részére. A versengésre 17 csapat nevezett és a májusi elődöntő során alakult ki a legjobb 6 csapat mezőnye. A nyilvános döntő szeptember 27-én, 9 órakor lesz a Hiemer-ház báltermében.

  2017.09.25.

Eseménynaptár

2017. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Fehérvár Hangja

Székesfehérvár Topotéka