Önarcképekkel, parafrázisokkal és tortával ünnepelt a Székesfehérvári Művészek Társasága

Pénteken három csoportos tárlat nyílt meg a városban a 25 éves Székesfehérvári Művészek Társaságát ünnepelve, így a résztvevők akár átsétálhattak az egyik rendezvényről a másikra. A Külvilág – szabadtéri elektrografikai kiállítás Városház téri megnyitója után az Új Magyar Képtárban nyílt meg az Átiratok című válogatás, majd a program az Önarcképekkel zárult, amely október 6-ig látható a Pelikán Galériában. A tárlatnyitón gazdára talált "A kiérlelt stílusért" és "A szárnyaló gondolatért" díj is
2017.09.08. 20:15 |

A 25 éves jubileumát ünneplő Székesfehérvári Művészek Társaságában ma nyolcan vannak az alapító tagok közül: Bauer István, Bukovácz Lajos, Ecsedi Mária, Hegedűs 2 László, Jónás Attila, Pinke Miklós, Végvári Beatrix és az ala­pításkor megválasztott és azóta többször újraválasztott elnök, Ujházi Péter. Ma több mint negyven rendes és két tiszteletbeli tagot számlálnak a helyi művészek.

Az Önarcképek című kiállítás megnyitóján Németh Gábor író a „szelfi” mibenlétéről beszélt a közönségnek. „Azt az ént keresem, akit a legszebbnek látok, ez vagy sikerül, vagy nem – általában nem – ahogy egykori igazgatóm mondta: pedig bennem fiú, megvolt a kölcsönös jóindulat. A direkt ronda, mint a szépség rafinált opciója. Önkioltó gomb. Két dolog zavarja a tiszta önképet, ha Nárcisz belesír, vagy beleköp a vízbe. Önkioltáskor beállítjuk a játékelefántot, a tényfékező gépet a megfelelő helyre tesszük és igyekszünk visszarohanni a képbe. Hála Istennek, nem mindig sikerül..” – fogalmazott a megnyitón felolvasott írásában Németh Gábor.
A megnyitó gondolatokat követően a jubileum alkalmából a kiállító művészek számára alapított díjakat adta át Cser-Palkovics András polgármester, a felállított kategóriák Jónás Attila kurátor leleményességét dicsérik. A kiérlelt stílusért díjat Korompai Péter , A kiérlelt koloritért díjat Büki Zsuzsanna, A kísérletező stílusért díjat Burián Norbert, A szárnyaló gondolatért díjat pedig Falvay Miklós és Miklós János érdemelte ki. Az Önarckép tárlat megnyitása után fogadást rendeztek a vendégeknek, látogatóknak, amelyről a születésnapi torta sem hiányozhatott. A tárlatnyitón részt vett Brájar Éva alpolgármester és Székesfehérvár korábbi polgármestere, Balsay István is. 

A Társaság által felajánlott művekből szeptember 16-án, szombaton 16 órakor jótékonysági árverést tartanak a Fehérvári Heti Betevő javára a Galériában.  

A kiállításon szereplő Bauer István, Bukovácz Lajos, Burián Norbert, Büki Zsuzsanna, Falvay Miklós, Haraszti Zsolt, Hegedűs 2 László, Jónás Attila, Keller Petra, Kohut Mihály, Koppány Attila, Miklós János, Mosberger Róbert, Paczona Márta, Pácser László, Pálné Hencz Teréz, Pinke Miklós, Revák István, Revák Katalin, Szegedi Csaba, Szentes Ottokár, Szolnoki Szabolcs, Tóth Adrien, Ujházi Péter és Varga Gábor Farkas műveit október 6-ig, keddtől péntekig 10–18 óráig láthatja a közönség a Pelikán Galériában.

Kultúra

 1. Egyedülálló CD gyűjteményt kaptak az Operaháztól a város kulturális intézményei

  Az 50+3 lemezt tartalmazó Magyar Opera200 című kiadványt hozta el ajándékba Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója Fehérvárra. A lemezeket a Vörösmarty Mihály Könyvtár és tagkönyvtáraiba és a város zenei intézményeibe juttatja el az Opera. Az Operaház művészei fellépnek majd Fehérváron is, november 23-án hallhatja a közönség Puccini Turandot című operáját a Vörösmarty Színházban. 

  2018.05.24.
 2. Gyermekkórus-fesztivál és néptánctalálkozó lesz Székesfehérváron

  Hétvégén kórusok és táncosok mutatkoznak be Fehérváron: most rendezik a XV. Alba Regia Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivált és a „Szállj elő zöld ág” Néptánc Találkozót. Az ünnepélyes megnyitó pénteken lesz 16.15 órakor a Városház téren, majd a gyermekkarok utcai szerenádokkal kedveskednek a járókelőknek több helyszínen is. 

  2018.05.24.
 3. Bemutatták Szabó Zoltán építészettörténész könyvét a királyi bazilikáról

  A székesfehérvári királyi bazilika építéstörténetéről, az Ecclesia Beatae Mariae Virginis Albaeregalis sorozat keretében megjelent új kötetet mutatták be szerdán a Városháza Dísztermében. Szabó Zoltán építészettörténész műve több téves nézetet módosít, és új, kissé megdöbbentő megvilágításba helyezi a bazilika történetét.

  2018.05.23.
 4. Kerek világ - Soproni Kiss Sándor kiállításának megnyitója Kisfaludon

  Június 1-jén, pénteken 18 órakor lesz Soproni Kiss Sándor, festőművész „Kerek világ” című tárlatának megnyitója a Kisfaludi Közösségi Házban. A június 30-ig látogatható kiállítást Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész nyitja meg, közreműködik Cseke Szabolcs, hangdrum-művész.

  2018.05.23.

Hetedhét Játékfesztivál

Eseménynaptár

2018. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka