Nyílt napra várták a továbbtanulás előtt álló diákokat a Geoinformatikai Intézetben

2017 szeptemberétől az Alba Regia Műszaki Karon mérnök informatikus asszisztens, földmérő és földrendező mérnök, gépészmérnök, informatikus, műszaki menedzser, villamosmérnök, mechatronikai mérnök szakokra jelentkezhetnek a diákok. 2017-ben már több mint 150 duális férőhelye van az egyetemnek, amit a gazdasági partnerekkel együtt kínálnak a diákok számára.
2017.01.16. 11:55 |
2017 szeptemberétől az Alba Regia Műszaki Karon mérnök informatikus asszisztens, földmérő és földrendező mérnök, gépészmérnök, informatikus, műszaki menedzser, villamosmérnök, mechatronikai mérnök szakokra jelentkezhetnek a diákok. 2017-ben már több mint 150 duális férőhelye van az egyetemnek, amit a gazdasági partnerekkel együtt kínálnak a diákok számára.
A Geoinformatikai Intézet nyílt napjára várták a diákokat hétfőn az az Óbudai Egyetem Alba Regia Karának Pirosalma utcai épületbe. A GEO-ba jelentkezők számára újdonságot jelent a 2017-es jelentkezésnél, hogy bővült a felvételi tárgyak választéka. Az egyik felvételi tárgy az informatika, vagy matematika, míg a másik felvételi tárgy az eddig is választhatókon kívül lehet az úgynevezett szakmai előkészítő tárgy, vagy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy. A földmérési, térinformatikai szakközépiskolákból jelentkezők számára ez a tárgy a „földmérés ismeretek”, amely tárgyból ebben a tanévben először a szakközépiskolások érettségi vizsgát is tesznek. Akik a korábbi években érettségiztek, ők is jelentkezhetnek érettségi vizsgára „földmérés ismeretek” tárgyból. Az egyetem megfontolásra ajánlja a többletpontok szerzése érdekében, hogy a diákok emelt szintű érettségi vizsgát is tehetnek „földmérés ismeretek” tárgyból.
A hétfői nyílt napon elsőként Dr. Seebauer Márta, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar oktatási dékánhelyettese köszöntötte a résztvevőket, aki örömét fejezte ki, hogy a továbbtanulás előtt álló hallgatók jelentős létszámban jelentek meg az intézmény második nyílt napján. Beszédében arra kérte a fiatalokat, hogy felelősségteljesen döntsenek a továbbtanulásnál, mert az életre szóló választással a karrierjüket alapozhatják meg. Az intézmény oktatási dékánhelyettese kiemelte: az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar egy hallgatóbarát iskola, ahol legfőbb céljuknak tekintik, hogy megtartsák a hallgatókat.
Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere elmondta: az alapítás óta az intézmény folyamatosan bővül és növekszik, hiszen a tavalyi felvételi időszakban kevés olyan egyetemi kar volt, amely több mint 33 százalékkal tudott bővülni. "Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar ilyen volt, köszönhető ez annak a megállapodási rendszernek, amely az itt működő ipari vállalatok, az egyetem és a város között létrejött. A duális képzés rendkívül fontos ezen az egyetemen, jó példa erre, hogy valamennyi alapszak elérhető duális képzésben. Most szeptembertől több mint 150 duális hely áll majd rendelkezésre a hallgatók számára, ami országos szinten is egyedülálló és példaértékű.” – mondta Mészáros Attila, aki végül arra is felhívta a diákok figyelmét, hogy a város számos olyan programot biztosít a hallgatóknak, melyekkel kellemesen tölthetik el szabadidejüket. Ehhez kapcsolódóan 2016 októberében először rendezték meg a Székesfehérvári Felsőoktatási Gólyabált, emellett szeptemberre elkészül az Egyetemi Klub is.
 
Ezt követően Pogátsnik Monika dékáni hivatalvezető adott tájékoztatást a duális képzési formáról. 2017. szeptemberben alapképzésen (BSc): mérnökinformatikus alapszakon, villamosmérnök alapszakon, a gépészmérnök alapszakon, a műszaki menedzser alapszakon, mesterképzésen (MSc) mechatronikai mérnök mesterszakon indul duális képzés az Óbudai egyetem Alba Regia Műszaki Karán. A duális képzési forma keretében a hallgatók tanulmányaik során egyidejűleg lesznek az egyetem nappali tagozatos hallgatói, és a gyakorlati oktatást nyújtó vállalat hallgatói munkaszerződés keretében foglalkoztatott gyakornokai. A naprakész szakmai gyakorlati ismeretek elsajátítása mellett a legújabb technológiákat ismerhetik meg a fiatalok az adott cégnél, ahol képzés teljes időtartamára fizetést is kapnak.
A nyílt napon résztvevő tanulók a duális képzéssel kapcsolatban is értékes információkhoz juthattak a Leica Geosystems – mint az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar leendő stratégiai partnere a duális képzésben – és a Sapa Profiles Kft. képviselőinek jóvoltából. Végül Dr. Engler Péter, a Geoinformatikai intézet igazgatóhelyettese a földmérő és földrendező mérnök alapszakról, majd az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar hallgatói adtak szaktájékoztatókat a gépészmérnök, villamosmérnök, mérnökinformatikus, műszaki menedzser szakokról.

Gazdaság

 1. „Modern Vállalkozások Programja" - digitális workshop a Gazdaság Házában

  „Modern Vállalkozások Programja” címmel digitális workshopot rendeztek szerdán, Székesfehérváron, a Gazdaság Házában, ahol a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében a kis- és közepes vállalkozások képviselőit tájékoztatták az online tér nyújtotta innovatív lehetőségekről. A projekt fő célkitűzése a hazai vállalkozások versenyképességének növelése a digitális felzárkóztatás által.

  2017.07.19.
 2. Ingatlanpiac - tudta, hogy mennyibe kerülnek a fehérvári lakások és házak?

  Emelkedés 2016-ban, majd hullámzás 2017-ben. Lehetséges, hogy ez a hullámzás a tartós árnövekedés végét jelenti, de az sem kizárt, hogy csak egy ideiglenes állapota a piacnak - mondta a fehérvári árakról az ingatlannet.hu elemzője. Május során egy családi házhoz jutás átlagosan 256.174 Ft-ba került négyzetméterenként. A paneloknak idén májusban közel 267 ezer forint volt az átlag négyzetméter ára.

  2017.07.16.
 3. Huszonöt határon túli hallgató vesz részt a Kandó Kálmán Nyári Egyetemen

  Az Óbudai Egyetemen az idei évben 28. alkalommal rendezik meg a Kandó Kálmán Nyári Egyetemet a határon túli magyar mérnökhallgatók számára. A rendezvény legfontosabb célja, hogy a nyári egyetemre érkező 25 hallgató - akik Felvidékről, Erdélyből, Délvidékről és Kárpátaljáról érkeztek - elsajátítsa a szakmai magyar szókincset és segítsék elhelyezkedésüket a magyar munkaerőpiacon.

  2017.07.10.
 4. Egyedülálló fórum a fehérvári gazdaság érdekében

  Néhány év kihagyás után újraszerveződött a Gazdasági – Önkormányzati Párbeszéd Tanács, mely eredetileg még 2003-ban alakult. A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségének javaslata alapján, az országban egyedülálló módon működő fórum újraindításának első találkozója a Városházán volt. A tanács tagjai egyeztettek az újbóli működésének részleteiről, valamint a helyi adókról és a város idei költségvetéséről volt szó.

  2017.07.07.
 1. Doing Business – Fehérváron a legkedvezőbb az üzleti környezet

  Új jelentést készített a Világbank, a szervezet Magyarország, Bulgária és Románia néhány városában vizsgálta meg a vállalkozás indításának feltételeit és javaslatokat is megfogalmaztak. A jelentés öt területen - a vállalkozás indítása, az építési engedélyek ügyintézése, az elektromos áramhoz való hozzáférés, az ingatlan nyilvántartásba vétele és a szerződések érvényesítése - nyújt referenciaértéket Budapestet, Debrecent, Győrt, Miskolcot, Pécset, Szegedet és Székesfehérvárt illetően, az értékelésből kiemelkedik városunk.

  2017.06.27.
 2. Új épületgépészeti áruházat adott át a húszéves Hollander-2000 Kft

  Átadta új épületgépészeti áruházát és bemutatótermét az 1997-ben alapított, idén huszadik születésnapját ünneplő Hollander-2000 Kft. A Károly János, majd a Tátra utcai székhelyét is kinövő székesfehérvári vállalkozás a Mártírok útján épített új otthont magának, amelyet hétfőn ünnepélyes keretek között avattak fel.

  2017.06.26.
 3. Tudnivalók a nyári gyakorlatról - kötelező a pénzbeli juttatás

  Javában tart már a szakközépiskolai és szakgimnáziumi tanulók nyári gyakorlata. Az általános szabályok ugyan nem változtak, a tanulók pénzbeli juttatása azonban emelkedett. Az összefüggő nyári gyakorlat időtartamára minden esetben pénzbeli juttatást is kell biztosítani a nappali munkarendben tanulóknak.

  2017.06.26.
 4. Középiskolások körében népszerűsíti a műszaki pályát az Arconic

  A Hotel Magyar Királyban rendezték meg kedden az Arconic(OK)osan szakmai versenyt, amelynek célja, hogy segítsen a régióban tanuló középiskolásoknak és egyetemistáknak a pályaválasztásban és a jövőjüket érintő döntéseik meghozatalában. Az idén öt székesfehérvári középiskola vett részt a megmérettetésen, a feladatok között fémekkel kapcsolatos kvíz és fémszerkezetek építése is szerepelt.

  2017.06.13.

Királyi Napok

Musica Sacra

Eseménynaptár

2017. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Webkamera

360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek