Hajrágyőzelem Kolozsváron, az Alba megint a végén villant

Negyedik mérkőzését játszotta a FIBA Európa-kupa második csoportkörben az Alba Fehérvár, az ellenfél az itthon kilenc ponttal legyőzött kolozsvári csapat volt, ezúttal idegenben. Végig szoros volt a meccs, egyik csapat sem tudott tízzel elhúzni, de úgy tűnt, a jól triplázó hazaiak nyernek. Ám a végén megint villant az Alba, az utolsó negyedben fordított, és a csoport első idegenbeli győzelmét aratta.
U-BT-Cluj Napoca - Alba Fehérvár 81-86
2017.01.11. 20:53 |
Negyedik mérkőzését játszotta a FIBA Európa-kupa második csoportkörében az Alba Fehérvár, az ellenfél az itthon kilenc ponttal legyőzött kolozsvári csapat volt, ezúttal idegenben. Végig szoros volt a meccs, egyik csapat sem tudott tízzel elhúzni, de úgy tűnt, a jól triplázó hazaiak nyernek. Ám a végén megint villant az Alba, az utolsó negyedben fordított, és a csoport első idegenbeli győzelmét aratta.
 
A sérülésből felépülő hazai ász, Dykes ott volt a pályán, kapott is rögtön egy hatalmas sapkát Keller Ákostól, de az Alba sem jutott dobásig első akciójából. A kintről mindig veszélyes Kolozsvár természetesen triplával nyitotta a pontok sorát, Adamovics talált be, hogy aztán Rasics is ezt tegye. Lórántnak ellenben háromból nem ment be egy sem, szerencsére ő és Keller közelebbről jobban célzott. Barro igazolta, hogy nem csak annak idején, Szolnokon tudott nekünk gondot okozni, hat ponttal volt a meccs elejének legjobbja. Egy eladott labda után sportszerűtlent fújtak Török Roland ellen, ebből két büntetővel és egy mezőnykosárral átvette a vezetést az Alba, és már mindegyik kezdőjátékos szerzett pontot. Taylor az első vendég triplát is elsüllyesztette, de ebben a műfajban azért a Kolozsvár volt jobb. Shepard ziccert hibázott, a negyed pedig egy Barrónak kiosztott nagy blokkal és döntetlennel zárult.
Edwards szép betörésére Pusztozvonov 2+1-gyel válaszolt, a hazaiak pedig védekezésben zónára álltak át. Ezt Markovics azonnal átdobta kintről, mégis Dzunicsnak kellett időt kérnie, mert csapata átengedett két támadólepattanót, és megint triplát kapott. Védekezésben sikerült javítani, a csapatok pedig képtelenek voltak elszakadni egymástól. Shepard zsákolása után a kolozsvári edző kért időt, akinek főleg a lepattanókkal lehetett problémája, abban ugyanis jobb volt az Alba. Nem úgy a triplákban – Rasics ötven százalékosra tornázta fel a hazaiak mutatóját. Ekkor jött Burgess és Taylor, szintén kintről, csak hogy ne érezze biztonságban magát a Kolozsvár… Négy ponttal „elhúzott”, de Burgess technikaijából rosszul jött ki a Fehérvár, folyamatos büntetőzéssel, majd egy triplával megint a Kolozsvár vezetett. Elnézett lepattanóval, eladott labdákkal, lépéshibával nehezítette saját dolgát az Alba a félidő végén, támadóidő végén dobot hármast Rasics, így egy 9-0-ás rohammal, ötpontos előnyben zárta a félidőt a hazai csapat.
Szünet után Edwards duplával kezdett, de a Kolozsvár továbbra is jól játszotta, amit tud: Pusztozvonovot dobatták, ő meg betalált. Mindkét csapat területet védett, a személyi hibákból pedig a mieink jöttek ki rosszabbul, mert Taylor és Edwards is megkapta a harmadikat. Farr megint megmutatta, milyen remek keze van, hármassal egyenlített. Az Alba erőssége a rohanós játék, most ugyan ebbe több hiba csúszott, Lóránt mégis egy gyors támadás végén szerzett vezetést, elérve tizedik pontját. Mint korábban, jól reagált a Kolozsvár, Dykes nagy zsákolása fokozta a hangulatot, az Alba ellen pedig lépéshibákat és technikait is ítéltek hirtelen. Így is vezethetett volna az utolsó szünet előtt a negyedet megnyerő Fehérvár, de Edwards a gyűrűre zsákolta ziccerben Burgess jó indítását. Minimális volt a hátrány, látszott, végig kiélezett lehet a meccs.
Mindkét oldalon behullott egy dobás a záró játékrész első támadásaiból, nálunk Edwards triplája, így megint egyenlő lett. A védekezés intenzitása sem csökkent, lejáró támadóidők kényszerítettek ki rossz dobásokat. Rasicsé ellenben beesett, majd rögtön utána Adamovics is triplával zárt egy lerohanást, így öt perccel a vége előtt, ötpontos hátrányban Dzunicsnak kellett időt kérnie. Tűzbe jött, felállva szurkolt a hazai közönség, az Alba pedig nehezen találta a zóna ellenszerét ekkor. Kijöttek a dobások, tiszta helyzetből is, eladott labdával is segítette ellenfelét az Alba, és úgy érkezett az újabb időkérés, hogy közben nem találtak be Lóránték. Taylor vetett véget a fehérvári kosárcsendnek egy triplával, ekkor rögtön a hazaiak edzője reagált. Két pontra zárkóztunk, Adamovics újabb triplával mutatta, ő bírja a feszültséget… Az utolsó percbe is egyduplányi előnnyel mentek bele a hazaiak, amit Edwards tüntetett el két büntetővel. A Kolozsvár eladta a labdát, James Farr pedig nagy triplával vezetéshez juttatta az Albát, huszonegy másodperccel a vége előtt! Időt kért a Kolozsvár, ami után Rasics három büntetőt harcolt ki. Egyet kihagyott, és kezdődhetett a mi büntetőzésünk… Taylor keze nem remegett, a túloldalon most éejött a hármas, és az Alba megnyerte a meccset, amin a legvégén volt legjobban helyén a fehérvári játékosok szíve.
 
U-BT-Cluj Napoca - Alba Fehérvár 81-86 (21-21, 27-22, 16-20, 17-23)
Alba: Taylor 13/9, Edwards 14/3, Shepard 9, Lóránt 19/3, Keller Á. 4. Csere: Farr 12/6,, Markovics 8/6, Burgess 5/3, Tóth P.