Hajrágyőzelem Kolozsváron, az Alba megint a végén villant

Negyedik mérkőzését játszotta a FIBA Európa-kupa második csoportkörben az Alba Fehérvár, az ellenfél az itthon kilenc ponttal legyőzött kolozsvári csapat volt, ezúttal idegenben. Végig szoros volt a meccs, egyik csapat sem tudott tízzel elhúzni, de úgy tűnt, a jól triplázó hazaiak nyernek. Ám a végén megint villant az Alba, az utolsó negyedben fordított, és a csoport első idegenbeli győzelmét aratta.
U-BT-Cluj Napoca - Alba Fehérvár 81-86
2017.01.11. 20:53 |
Negyedik mérkőzését játszotta a FIBA Európa-kupa második csoportkörében az Alba Fehérvár, az ellenfél az itthon kilenc ponttal legyőzött kolozsvári csapat volt, ezúttal idegenben. Végig szoros volt a meccs, egyik csapat sem tudott tízzel elhúzni, de úgy tűnt, a jól triplázó hazaiak nyernek. Ám a végén megint villant az Alba, az utolsó negyedben fordított, és a csoport első idegenbeli győzelmét aratta.
 
A sérülésből felépülő hazai ász, Dykes ott volt a pályán, kapott is rögtön egy hatalmas sapkát Keller Ákostól, de az Alba sem jutott dobásig első akciójából. A kintről mindig veszélyes Kolozsvár természetesen triplával nyitotta a pontok sorát, Adamovics talált be, hogy aztán Rasics is ezt tegye. Lórántnak ellenben háromból nem ment be egy sem, szerencsére ő és Keller közelebbről jobban célzott. Barro igazolta, hogy nem csak annak idején, Szolnokon tudott nekünk gondot okozni, hat ponttal volt a meccs elejének legjobbja. Egy eladott labda után sportszerűtlent fújtak Török Roland ellen, ebből két büntetővel és egy mezőnykosárral átvette a vezetést az Alba, és már mindegyik kezdőjátékos szerzett pontot. Taylor az első vendég triplát is elsüllyesztette, de ebben a műfajban azért a Kolozsvár volt jobb. Shepard ziccert hibázott, a negyed pedig egy Barrónak kiosztott nagy blokkal és döntetlennel zárult.
Edwards szép betörésére Pusztozvonov 2+1-gyel válaszolt, a hazaiak pedig védekezésben zónára álltak át. Ezt Markovics azonnal átdobta kintről, mégis Dzunicsnak kellett időt kérnie, mert csapata átengedett két támadólepattanót, és megint triplát kapott. Védekezésben sikerült javítani, a csapatok pedig képtelenek voltak elszakadni egymástól. Shepard zsákolása után a kolozsvári edző kért időt, akinek főleg a lepattanókkal lehetett problémája, abban ugyanis jobb volt az Alba. Nem úgy a triplákban – Rasics ötven százalékosra tornázta fel a hazaiak mutatóját. Ekkor jött Burgess és Taylor, szintén kintről, csak hogy ne érezze biztonságban magát a Kolozsvár… Négy ponttal „elhúzott”, de Burgess technikaijából rosszul jött ki a Fehérvár, folyamatos büntetőzéssel, majd egy triplával megint a Kolozsvár vezetett. Elnézett lepattanóval, eladott labdákkal, lépéshibával nehezítette saját dolgát az Alba a félidő végén, támadóidő végén dobot hármast Rasics, így egy 9-0-ás rohammal, ötpontos előnyben zárta a félidőt a hazai csapat.
Szünet után Edwards duplával kezdett, de a Kolozsvár továbbra is jól játszotta, amit tud: Pusztozvonovot dobatták, ő meg betalált. Mindkét csapat területet védett, a személyi hibákból pedig a mieink jöttek ki rosszabbul, mert Taylor és Edwards is megkapta a harmadikat. Farr megint megmutatta, milyen remek keze van, hármassal egyenlített. Az Alba erőssége a rohanós játék, most ugyan ebbe több hiba csúszott, Lóránt mégis egy gyors támadás végén szerzett vezetést, elérve tizedik pontját. Mint korábban, jól reagált a Kolozsvár, Dykes nagy zsákolása fokozta a hangulatot, az Alba ellen pedig lépéshibákat és technikait is ítéltek hirtelen. Így is vezethetett volna az utolsó szünet előtt a negyedet megnyerő Fehérvár, de Edwards a gyűrűre zsákolta ziccerben Burgess jó indítását. Minimális volt a hátrány, látszott, végig kiélezett lehet a meccs.
Mindkét oldalon behullott egy dobás a záró játékrész első támadásaiból, nálunk Edwards triplája, így megint egyenlő lett. A védekezés intenzitása sem csökkent, lejáró támadóidők kényszerítettek ki rossz dobásokat. Rasicsé ellenben beesett, majd rögtön utána Adamovics is triplával zárt egy lerohanást, így öt perccel a vége előtt, ötpontos hátrányban Dzunicsnak kellett időt kérnie. Tűzbe jött, felállva szurkolt a hazai közönség, az Alba pedig nehezen találta a zóna ellenszerét ekkor. Kijöttek a dobások, tiszta helyzetből is, eladott labdával is segítette ellenfelét az Alba, és úgy érkezett az újabb időkérés, hogy közben nem találtak be Lóránték. Taylor vetett véget a fehérvári kosárcsendnek egy triplával, ekkor rögtön a hazaiak edzője reagált. Két pontra zárkóztunk, Adamovics újabb triplával mutatta, ő bírja a feszültséget… Az utolsó percbe is egyduplányi előnnyel mentek bele a hazaiak, amit Edwards tüntetett el két büntetővel. A Kolozsvár eladta a labdát, James Farr pedig nagy triplával vezetéshez juttatta az Albát, huszonegy másodperccel a vége előtt! Időt kért a Kolozsvár, ami után Rasics három büntetőt harcolt ki. Egyet kihagyott, és kezdődhetett a mi büntetőzésünk… Taylor keze nem remegett, a túloldalon most éejött a hármas, és az Alba megnyerte a meccset, amin a legvégén volt legjobban helyén a fehérvári játékosok szíve.
 
U-BT-Cluj Napoca - Alba Fehérvár 81-86 (21-21, 27-22, 16-20, 17-23)
Alba: Taylor 13/9, Edwards 14/3, Shepard 9, Lóránt 19/3, Keller Á. 4. Csere: Farr 12/6,, Markovics 8/6, Burgess 5/3, Tóth P.

Sport

 1. Indul a kosárszezon, Észtországban az Alba Fehérvár

  A magyar bajnok és kupagyőztes Alba Fehévár szezonnyitó sajtótájékoztatóján elhangzott, a kosarasok nagyon magasra tették a lécet előző idénybeli sikereikkel, de a feltételek adottak hozzá, hogy idén is hasonló célokkal vágjanak neki a hazai sorozatoknak. A Bajnokok Ligájában vasárnap a Kalev Tallin otthonában, jövő kedden pedig a fehérvári visszavágón játszik az Alba.

  2017.09.22.
 2. Szombattól szombatig tartanak az Európai Sporthét székesfehérvári programjai

  Szeptember 23-30-ig, vagyis egy héten keresztül várják a mozogni vágyókat az Európai Sporthét programjai. A rangos eseményhez Székesfehérvár 81 ingyenes programmal csatlakozott, így a legkülönfélébb mozgásformák közül bárki megtalálhatja a kedvére valót. A rendezvénysorozatról sajtótájékoztatón számoltak be, pénteken, a Kossuth Lajos Általános Iskolában.

  2017.09.22.
 3. Kecskeméten szerezte meg első idei győzelmét az Alba Fehérvár KC

  Egy kalkulált és egy váratlan vereség után azzal a céllal utazott az újonc Kecskemét otthonába az Alba Fehérvár KC, hogy harmadik bajnokiján begyűjtse első győzelmét. Deli Rita tanítványai bár vezettek nagyobb különbséggel is, végül négy góllal nyertek Kecskeméten.

  2017.09.20.
 4. Négy Vidi-gól Mohácson - magabiztos továbbjutás a Magyar Kupában

  Könnyed játékkal győzte le a Videoton megyei első osztályú ellenfelét Mohácson. A fehérváriak gyakorlatilag húsz perc alatt eldöntötték a továbbjutás kérdését. Szabó Bence duplázott, megszerezve első góljait a Videotonban. A Vidi a legjobb 64 között folytathatja. Mohácsi TE - Videoton 0-4 (0-3)

  2017.09.20.

Mobilitási Hét

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak