Koncertekkel és kiállításokkal ünnepli Székesfehérvár a reformáció 500. évfordulóját

  1517. október 31-én Luther Márton kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára és ezzel kezdetét vette a reformáció, amelynek 2017-ben ünnepeljük az 500. évfordulóját. Az alkalom méltó megünneplésére készül Székesfehérvár is. Az önkormányzati programok gerincét egy januártól novemberig tartó programsorozat alkotja irodalmi estekkel, koncertekkel, kiállításokkal és könyvbemutatókkal.
2017.01.09. 12:01 |
1517. október 31-én Luther Márton kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára és ezzel kezdetét vette a reformáció, amelynek 2017-ben ünnepeljük az 500. évfordulóját. Az alkalom méltó megünneplésére készül Székesfehérvár is. Az önkormányzati programok gerincét egy januártól novemberig tartó programsorozat alkotja irodalmi estekkel, koncertekkel, kiállításokkal és könyvbemutatókkal.
"A város is nagyon fontosnak tartja, hogy megemlékezések legyenek a reformáció születésének 500. évfordulója alkalmából, ezért hozta létre 2016-ban a Reformáció Emlékévét előkészítő bizottságot, ami összeállította a programok tervezetét és összehangolja azokat a gyülekezet és a Reformáció Emlékbizottság terveivel." - hangsúlyozta a Reformáció Emlékévét előkészítő bizottság elnöke, Kovács Béla Sándor önkormányzati képviselő, aki kiemelte, hogy az önkormányzat 10 millió forintot biztosít arra, hogy méltó módon emlékezhessünk meg az évfordulóról.
"Az önkormányzati programok gerincét egy januártól novemberig tartó programsorozat alkotja, ami ünnepélyes megnyitóval kezdődik a Városháza Dísztermében és az Alba Regia Sportcsarnokban zárul majd. Közben pedig irodalmi estek, koncertek, kiállítások, könyvbemutatók lesznek." - mondta  Kovács Béla Sándor, kiemelve, hogy a reformáció nem pusztán vallási esemény volt, hanem a világ és Magyarország életében átfogó és előremutató változásokat indított el.
A bizottság tervei szerint február 20-án és március 20-án irodalmi estek lesznek a Királykút Emlékházban, illetve a református gyülekezeti központban, április 7-én a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban rendezik meg a "Tiszta forrás" kiállítást, április 9-én a Honvéd Fúvószenekar lép fel a Budai úti református templomban, júniusban fáklyás felvonulás lesz a Jávor Ottó téren, augusztus 14-én felállítják a Belvárosban az "Óriás könyvet", szeptemberben pedig egyháztörténeti kiállítás nyílik majd a Szent István Király Múzeumban.

Kultúra

 1. Az utolsó esti beszélgetés következik A DÖNTÉS kiállításon

  A héten zárul a Szent István Király Múzeum A DÖNTÉS című kiállításához kapcsolódó esti beszélgetések sorozata a Csók István Képtárban. Az utolsó alkalommal, április 25-én, kedden 18 órakor kezdődik a beszélgetés, amelynek vendége Bereczky Zoltán református lelkész, tanár, Takaró Mihály irodalomtörténész és Tóth Norbert, A DÖNTÉS című kiállítás kurátora lesz.

  2017.04.24.
 2. Hermann Napok - koncertek és zeneiskolai meghallgatások lesznek a héten

  Koncertek lesznek héten az iskola dísztermében, ahol bemutatkoznak a művésztanárok és a növendékek, valamint hangversenyt ad a Musica Bella Vonószenekar. A Kodály-est pénteken lesz, ahol hangszeres és kamaraművek várják a zenekedvelőket. Játékos hangszerbemutató előadásokat, valamint alkalmassági meghallgatásokat is szerveznek kisiskolásoknak és óvodásoknak.

  2017.04.24.
 3. Floralia - hétvégén tavaszköszöntő ünnep lesz Gorsiumban

  Kétnapos tavaszköszöntő ünnep lesz hétvégén az újjáépült Gorsium Régészeti Parkban: színházi előadás, római kori esküvő, gladiátorjáték, császári bevonulás, ókori témájú játékok és foglalkozások, kézműves vásár, gladiátorok és légiós katonák csatái színesítik az egész napos programokat.

  2017.04.24.
 4. Folklórprogrammal zárult a X. Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozó

  Vasárnap az énekkarok folklórhangversenyét hallhatta a közönség a Best Western Lakeside Hotel MKOSZ Edzőcsarnokában, ahol általános iskolások számára rendezett néptánc találkozó is szerepelt a programban. A néptánccsoportok közül a Kodályból a Bátorkák és a Botladozók, a Vörösmarty Mihály Általános Iskolából a Csombor csoport, az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskolából a Gabonca, míg a Csitáry Emil Művészeti Műhelyből a Szamóca csoport lépett fel.

  2017.04.23.

Tavaszköszöntő

Eseménynaptár

2017. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Kiállítás