Koncertekkel és kiállításokkal ünnepli Székesfehérvár a reformáció 500. évfordulóját

  1517. október 31-én Luther Márton kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára és ezzel kezdetét vette a reformáció, amelynek 2017-ben ünnepeljük az 500. évfordulóját. Az alkalom méltó megünneplésére készül Székesfehérvár is. Az önkormányzati programok gerincét egy januártól novemberig tartó programsorozat alkotja irodalmi estekkel, koncertekkel, kiállításokkal és könyvbemutatókkal.
2017.01.09. 12:01 |
1517. október 31-én Luther Márton kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára és ezzel kezdetét vette a reformáció, amelynek 2017-ben ünnepeljük az 500. évfordulóját. Az alkalom méltó megünneplésére készül Székesfehérvár is. Az önkormányzati programok gerincét egy januártól novemberig tartó programsorozat alkotja irodalmi estekkel, koncertekkel, kiállításokkal és könyvbemutatókkal.
"A város is nagyon fontosnak tartja, hogy megemlékezések legyenek a reformáció születésének 500. évfordulója alkalmából, ezért hozta létre 2016-ban a Reformáció Emlékévét előkészítő bizottságot, ami összeállította a programok tervezetét és összehangolja azokat a gyülekezet és a Reformáció Emlékbizottság terveivel." - hangsúlyozta a Reformáció Emlékévét előkészítő bizottság elnöke, Kovács Béla Sándor önkormányzati képviselő, aki kiemelte, hogy az önkormányzat 10 millió forintot biztosít arra, hogy méltó módon emlékezhessünk meg az évfordulóról.
"Az önkormányzati programok gerincét egy januártól novemberig tartó programsorozat alkotja, ami ünnepélyes megnyitóval kezdődik a Városháza Dísztermében és az Alba Regia Sportcsarnokban zárul majd. Közben pedig irodalmi estek, koncertek, kiállítások, könyvbemutatók lesznek." - mondta  Kovács Béla Sándor, kiemelve, hogy a reformáció nem pusztán vallási esemény volt, hanem a világ és Magyarország életében átfogó és előremutató változásokat indított el.
A bizottság tervei szerint február 20-án és március 20-án irodalmi estek lesznek a Királykút Emlékházban, illetve a református gyülekezeti központban, április 7-én a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban rendezik meg a "Tiszta forrás" kiállítást, április 9-én a Honvéd Fúvószenekar lép fel a Budai úti református templomban, júniusban fáklyás felvonulás lesz a Jávor Ottó téren, augusztus 14-én felállítják a Belvárosban az "Óriás könyvet", szeptemberben pedig egyháztörténeti kiállítás nyílik majd a Szent István Király Múzeumban.