Koncertekkel és kiállításokkal ünnepli Székesfehérvár a reformáció 500. évfordulóját

  1517. október 31-én Luther Márton kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára és ezzel kezdetét vette a reformáció, amelynek 2017-ben ünnepeljük az 500. évfordulóját. Az alkalom méltó megünneplésére készül Székesfehérvár is. Az önkormányzati programok gerincét egy januártól novemberig tartó programsorozat alkotja irodalmi estekkel, koncertekkel, kiállításokkal és könyvbemutatókkal.
2017.01.09. 12:01 |
1517. október 31-én Luther Márton kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára és ezzel kezdetét vette a reformáció, amelynek 2017-ben ünnepeljük az 500. évfordulóját. Az alkalom méltó megünneplésére készül Székesfehérvár is. Az önkormányzati programok gerincét egy januártól novemberig tartó programsorozat alkotja irodalmi estekkel, koncertekkel, kiállításokkal és könyvbemutatókkal.
"A város is nagyon fontosnak tartja, hogy megemlékezések legyenek a reformáció születésének 500. évfordulója alkalmából, ezért hozta létre 2016-ban a Reformáció Emlékévét előkészítő bizottságot, ami összeállította a programok tervezetét és összehangolja azokat a gyülekezet és a Reformáció Emlékbizottság terveivel." - hangsúlyozta a Reformáció Emlékévét előkészítő bizottság elnöke, Kovács Béla Sándor önkormányzati képviselő, aki kiemelte, hogy az önkormányzat 10 millió forintot biztosít arra, hogy méltó módon emlékezhessünk meg az évfordulóról.
"Az önkormányzati programok gerincét egy januártól novemberig tartó programsorozat alkotja, ami ünnepélyes megnyitóval kezdődik a Városháza Dísztermében és az Alba Regia Sportcsarnokban zárul majd. Közben pedig irodalmi estek, koncertek, kiállítások, könyvbemutatók lesznek." - mondta  Kovács Béla Sándor, kiemelve, hogy a reformáció nem pusztán vallási esemény volt, hanem a világ és Magyarország életében átfogó és előremutató változásokat indított el.
A bizottság tervei szerint február 20-án és március 20-án irodalmi estek lesznek a Királykút Emlékházban, illetve a református gyülekezeti központban, április 7-én a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban rendezik meg a "Tiszta forrás" kiállítást, április 9-én a Honvéd Fúvószenekar lép fel a Budai úti református templomban, júniusban fáklyás felvonulás lesz a Jávor Ottó téren, augusztus 14-én felállítják a Belvárosban az "Óriás könyvet", szeptemberben pedig egyháztörténeti kiállítás nyílik majd a Szent István Király Múzeumban.

Kultúra

 1. Nyáresti kórusmuzsika hangjai töltötték be a Liszt Ferenc utcát

  A Vox Mirabilis Kamarakórus szervezésében a soproni Kórus Spontánusz adott koncertet pénteken este a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház díszudvarán. Az emlékév tiszteletére többségében Kodály-műveket adtak elő, de egy-egy darab erejéig a reneszánsz kortól napjainkig felcsendültek kórusművek. A koncertet Kocsis-Holper Zoltán, a Nemzeti Énekkar vezetőkarnagy-helyettese vezényelte.

  2017.07.29.
 2. Pompeji, Aba-Novák, Pinke és Medgyessy a múzeumban

  Gorsium és a székesfehérvári kiállítóhelyek nyáron is várják a látogatókat. A tárlatok között az egyedülálló Pompeji-tárlat és az Aba-Novák-életmű színes válogatása mellett az autizmushoz kapcsolódó művészeti munkákat, a Pinke Miklós alkotói pályáját összefoglaló kiállítást és Medgyessy Ferenc felnőtt grafikáit is a kínálja a Szent István Király Múzeum.

  2017.07.28.
 3. Megkezdődött a VII. Székelyföldi Varga Sándor Verstábor eseménysorozata

  Pénteken hajnalban indultak a fehérvári fiatalok Erdélybe, a július 28 és augusztus 6-a között Csíkszereda, Csíksomlyó és Csíkcsomortán érintésével rendezendő VII. Székelyföldi Varga Sándor Verstáborba. Az útvonalon számos eseménnyel várják az érdeklődőket a szervezők. A Varga Sándor nevét viselő táborban a gondolatgazdag programokon az ősi magyar nyelv, az autentikus népművészet és a kortárs művészet kapcsolódási pontjait ismerhetik meg a résztvevők.

  2017.07.28.
 4. Dubrovnikban rendez a Vörösmarty Színház igazgatója

  Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója G. F. Händel Orlando című operáját rendezi a Dubrovniki Nyári Fesztivál keretében. A premier július 28-án lesz egy különleges helyszínen, Lokrum-szigetén, ahol a szereplőknek szó szerint és átvitt értelemben is egy labirintusban kell megtalálniuk egymást és önmagukat.

  2017.07.28.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2017. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Székesfehérvár Topotéka

Kiállítás