Elindult a Kégl György Városi Egészségügyi Program

A Kégl György Városi Egészségügyi Program rendszerbe foglalja a prevenció, az egészségügyi alapellátás és a kórháztámogatás feladatait, azok ütemezését és pénzügyi forrásait is. Az idei költségvetés elfogadásával induló program részét képezi a közgyűlés által tavaly decemberben jóváhagyott és ma aláírt megállapodás, melynek értelmében Székesfehérvár Önkormányzata az eddiginél több támogatást biztosít a háziorvosoknak és az ügyeleti ellátásnak.
2017.01.11. 12:20 |
A Kégl György Városi Egészségügyi Program rendszerbe foglalja a prevenció, az egészségügyi alapellátás és a kórháztámogatás feladatait, azok ütemezését és pénzügyi forrásait is. Az idei költségvetés elfogadásával induló program részét képezi a közgyűlés által tavaly decemberben jóváhagyott és ma aláírt megállapodás, melynek értelmében Székesfehérvár Önkormányzata az eddiginél több támogatást biztosít a háziorvosoknak és az ügyeleti ellátásnak.
A Kégl-program négy fő területre bontható. Tartalmazza többek között a Székesfehérváron évek óta sikeresen működő szűrőprogramok rendszerszerű folytatását és kiterjesztését. A város Egészségfejlesztési Tervének 2011-es elfogadása óta minden évben több millió forintot fordítanak a megelőzésre, a vizsgálatok szervezésében és lebonyolításában szorosan együttműködnek a Humán Szolgáltató Intézet és a társhatóságok szakemberei, illetve a kórház szakorvosai és szakdolgozói. Ugyancsak kitér a Kégl-program az alapellátásban dolgozókkal történő stratégiai együttműködésre, illetve az alapellátáshoz tartozó orvosi rendelők állapotfelmérésére és felújítására. Városi és uniós forrásból erre az elkövetkező két-három évben több száz millió forintot  terveznek. Szintén magában foglalja a program a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórháznak nyújtandó közvetlen támogatást működésre és fejlesztésre, a szakorvosjelöltek, valamint rezidensek lakhatására, illetve a szájsebészeti ellátás további biztosítására. Ez utóbbi lépések még inkább erősítik a város azon szándékát, hogy a kormányzattal együtt fejlessze tovább Székesfehérvár egészségügyi ellátását. Mint ismert, tavaly októberben született meg az a kormányhatározat, melynek értelmében a Modern Városok Programban hétmilliárd forint állami forrást biztosítanak a kórház új Belgyógyászati tömbjének megépítésére.

A Kégl György Egészségügyi Programról a város polgármestere Cser-Palkovics András, Varga Mártával a Humán Szolgáltató Intézet vezetőjével és Dr. Wilhelm Róbert gyermekorvossal, az Alba Családorvosi Egyesület vezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatót a Városházán.
Sok területen kell előrelépnünk, ahhoz, hogy egészségesebb társadalmunk legyen – mondta Cse-Palkovics András Fehérvár polgármestere. A város egészségügyi programját Kégl Györgyről neveztük el, aki a csalai uradalom néhai tulajdonosaként elévülhetetlen érdemeket szerzett azzal, hogy jelentős összeggel, mintegy százezer forinttal támogatta a megyei közkórház alapítását Székesfehérváron. Hasonló jellegű az elnevezés és a cél is, mint például az utak felújítására létrehozott Saára Gyula Program, vagy az intézményfelújítások terén az Ybl Miklós Program esetében. A Kégl György Program minden területéről a költségvetés elfogadásakor dönt majd a közgyűlés.
 
Szeretnénk a kórházzal is egy átfogó megállapodást kötni több tízmillió forintos összeggel és még ebben a hónapban eldönteni, hogy mely városi rendelők felújítását tudjuk önkormányzati pénzből, illetve melyeket EU-s forrásból megvalósítani - mondta Fehérvár polgármestere. A program szerves része az alapellátás fejlesztése, amit Fehérvár a Humán Szolgáltató Intézeten keresztül lát el a város, fontos szakmai partnernek tekintve az orvosok Alba Családorvosi Egyesületét. „Szeretném megköszönni valamennyi háziorvosnak és az egészségügyi dolgozóknak azt, amit az alapellátás terén végeznek. Remélem mindig tudunk előre lépni, hogy növeljük az alapellátás színvonalát és az önkormányzat továbbra is mindent megtesz ennek érdekében." A mostani megállapodás nem csak az idei évre szól. Az alapellátás biztosítása és színvonalának emelése érdekében az önkormányzat többletforrást ad a háziorvosoknak, házi gyermekorvosoknak és az ügyeleti ellátásnak.
A praxisok támogatási keretét az eddigi bruttó 150.000 forintról 200.000 forintra emeli a város. Kibővítik a felhasználási célokat, így az összeget prevenciós tevékenységre, eszközbeszerzésre, működésre, szakdolgozói, vagy orvosi továbbképzésre és szakdolgozóknak parkolóbérlet vásárlására lehet költeni. Növelik a kistérségi ügyeletben résztvevők óradíját is. Az orvosoknál két lépcsőben emelnek, idén bruttó 2.500-ről 3000 forintra, míg 2018-tól – a pénzügyi helyzet függvényében – további 500 forinttal. Az asszisztenseknél 900-ról 1.150 forintra módosítják az óradíjat és a gépkocsivezetőknél is terveznek bruttó 150 forintos növelést. Az Önkormányzat három személyautót vásárol idén az ügyeleti ellátáshoz, továbbá a szakma képviselőivel közösen kidolgoznak egy lakhatási támogatási rendszert annak érdekében, hogy Székesfehérváron tartsák, vagy éppen ide csábítsák az orvosokat. A város továbbra is segíti az orvos-szakmai fórumok, különféle prevenciós, egészségmegőrző programok kommunikációját a helyi sajtón keresztül.
 
Wilhelm Róbert gyermekorvos az Alba Családorvos Egyesület elnöke arról is beszélt, hogy évek óta nagyon jó az Alba Családorvos Egyesület kapcsolata a várossal és a rendszeres egyeztetések, beszélgetések során alakult ki a mostani megállapodás. „A város minden lakosának fontos az alapellátás minősége. A napi munkában és a rendeléshez szükséges feltételek biztosításában is nagy segítséget nyújt a mostani megállapodás.” - mondta. Köszönetet mondott az egyesület tagjainak, akik már egy évtizede az alapellátást és az ügyeletet biztosítják a városi és városkörnyéki embereknek.
 
Varga Márta a Humán Szolgáltató Intézet vezetője kiemelte, hogy eddig is nagyon sokat segítettt egymásnak az Alba Családorvosi Egyesület és a Humán Szolgáltató Intézet a védőnők és a gyerekorvosok együttműködése, egészségügyi szűrőnapok szerevezése vagy akár a védőoltások beadása terén is.