Kincsek és titkok - január 15-ig még látható a Szent István Király Múzeumban

A Kincsek és titkok elnevezésű tárlaton az érdeklődők a nagyszentmiklósi aranylelet, a bécsi szablya és a prágai Szent István-kard hű másolatait is megtekinthetik 2017. január 15-ig.
2017.01.12. 07:50 |
A Kincsek és titkok elnevezésű tárlaton az érdeklődők a nagyszentmiklósi aranylelet, a bécsi szablya és a prágai Szent István-kard hű másolatait is megtekinthetik 2017. január 15-ig, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.
A nagyszentmiklósi aranykincs 1799-ben árokásás közben került elő Nagyszentmiklós határában: a felbecsülhetetlen értékű kincset jelenleg a bécsi Kunsthistorisches Museumban őrzik, azonban a szegedi Móra Ferenc Múzeum tulajdonában lévő hű másolatokat most a székesfehérvári nagyközönség is megcsodálhatja. A kincs előkerülése óta eltelt 200 évben a tárgyak eredete heves viták tárgyát képezte, amelyet a sok elmélet is bizonyít. Az elmúlt két évszázadban három népcsoporthoz is kötötték a leletegyüttest: a 8. századi avarokhoz, a 9. századi dunai bolgárokhoz, illetve a honfoglaló magyarokhoz. A ma elfogadott tudományos elmélet szerint a kincsegyüttes az avar fejedelmi kincstár része lehetett.

A kiállításra ellátogatóknak különleges élményt biztosít a prágai Szent István-kard hű másolata is, amelyet első királyunk, Szent István tulajdonaként tartanak számon. A kardot a feltételezések szerint Gizella királyné hozhatta magával hozománya részeként. A fegyver soha nem került földbe, az Árpádok királyi kincstárában, a bazilika alapítása után Fehérváron őrizték. A kard külföldre kerüléséről két kutatást tartanak számon. Az egyik elmélet szerint 1270-ben, IV. Béla halála után lánya, az új királlyal, V. Istvánnal szemben álló Anna vitte magával a kincstár több darabjával együtt vejéhez, II. Ottokárhoz Prágába. Egy másik feltételezés szerint a kardot 1353-ban Nagy Lajos küldte más Szent István ereklyékkel együtt IV. (Luxemburgi) Károly német-római császár és cseh király prágai udvarába ajándékként. Ezt követően prágai Szent Vid székesegyház tulajdonába került, ahol ereklyeként őrzik – hű másolata a Szent István Király Múzeum tulajdonát képezi.

A kétnyelvű (magyar és angol) tárlaton a látogatók a fentieken túl néhány eredeti lelettel is illusztrálva, interaktív eszközökkel nyerhetnek betekintést az avarok és a honfoglaló magyarok történetének, viseletének, ötvösművészetének kérdéseibe is.

Kultúra

 1. Szentmise és hagyományőrző est a csángó magyarokért Székesfehérváron

  Székesfehérvár meghívására hatodik alkalommal érkeztek Csángóföldről vendégek a moldvai Pusztinából, Lészpedről és Csík faluból. A mintegy harminc vendég, gyerekek és kísérőik a Velencei-tavi Gyermek- és Ifjúsági Táborban nyaraltak, meglátogatták a Bregyó Sportcentrumban zajló Napraforgó Városi Napközis Tábort, szombaton a csángó magyarokért mondott szentmisén vettek részt a ciszter templomban, majd este, a Városházán emlékezetes hagyományőrző esttel ajándékozták meg a székesfehérvári közönséget.

  2017.07.22.
 2. Óriásbábok és hagyományőrzők vonultak fel a nándorfehérvári diadal évfordulóján

  Szombaton ismét megjelentek az óriásbábok a színház előtt, hogy hagyományőrzőkkel közösen népszerűsítsék a Koronázási Ünnepi Játékokat. Ezúttal Könyves Kálmán, Álmos herceg, II. (Vak) Béla és II. István alakjaival találkozhattak az érdeklődők. A bábokat kikiáltó mutatta be és a menettel tartottak a felvonulás elmaradhatatlan kísérői a Sub Rosa régizene együttes, a Bandiera zászlóforgató csoport is. A hagyományőrzők közül a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje tartott bemutatókat.

  2017.07.22.
 3. Augusztus 20-ig lehet szavazni a Kaszás Attila díjra

  A Vörösmarty Színház művésze, Krisztik Csaba is szerepel a Kaszás Attila-díj jelöltjei között. A szakma által választott három színész közül a közönség dönti el, hogy ki kapja az elismerést. A díjra a magyar nyelven játszó, állandó társulattal rendelkező színházak saját társulatuk egy-egy tagját javasolhatták.

  2017.07.22.
 4. Hétfőn kezdődik az Országos Bútorfestő Hét Fehérváron

  Idén is folytatják a tizenegy éve elkezdett hagyományt a Mesterségek Házában, ahol a magyarországi tájegységek stílusát mutatják be az Országos Bútorfestő Héten. A július 24-től kezdődő tábor résztvevői megismerkedhetnek a hartai bútorfestészet motívumaival, festészetével és technikai fogásaival is.

  2017.07.22.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2017. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Székesfehérvár Topotéka

Kiállítás