Ingatlanpiac 2017 - sok száz új építésű lakás és ház készül el idén Fehérváron

Az ingatlanpiac szempontjából 2017 az áttörés éve lehet, ugyanis több ezer új építésű lakás kerül majd a piacra országszerte. Becslések szerint Székesfehérváron idén 500 és 1000 új építésű lakás készül el, de „ebben az évben várhatóan az új építésű családi házak lesznek nagyon népszerűek, és ha ésszerű ára lesz az új építésű lakásoknak, akkor azok is eladhatóak lesznek.” - mondta Czigola Emil a Fehérvári Ingatlan Plusz iroda tulajdonosa.
2017.01.04. 07:01 |
Az Otthontérkép elemzője Mester Nándor a minap az M1-en nyilatkozta, hogy a piacon megjelenő új lakások száma eltörpül a valós igényekhez képest. Mint mondta, az Otthontérkép mérései szerint az új és a használt lakások árai is 2015-ben kezdtek el először emelkedni: ez a drágulás 2016 első négy hónapjában is folytatódott, nyár közepén a folyamat lelassult, majd a lakásárak év végén ismét emelkedtek. A Fehérvári Ingatlan Plusz tulajdonosát Czigola Emilt és ingatlan referensét Németh Richárdot kérdeztük arról, hogy mi várható 2017-ben a fehérvári lakáspiacon.

Emelkedik-e tovább a panellakások ára?

Azt tapasztaljuk, hogy a panelárak beálltak, és szerintünk nem várható nagy emelkedés. A kereslet is csökkent a tavalyi év végéhez képest. 2016-ban nagyon sokan befektetési céllal vásároltak lakást vagy lakásokat. Kereslet továbbra is van, de közel sem akkora, mint az elmúlt másfél évben.
Családi házak esetében hogyan alakulhat idén a fehérvári ingatlanpiac?

A vevők többsége az új építésű, újszerű házakat keresi. Fehérváron belül tapasztalataink szerint az Öreghegy, az író utcák, a Ráchegy és a Felsőváros nagyon népszerű, és a családi házak közül a nappali és három vagy négy szoba nagyságúakat keresik leginkább. A lakások esetében pedig sokan keresik az új építésű, 75-100 négyzetméter közötti ingatlanokat. Úgy látjuk, hogy ebben az évben várhatóan az új építésű családi házak lesznek nagyon népszerűek, és ha ésszerű ára lesz az új építésű lakásoknak, akkor azok is eladhatóak lesznek. Telek nélkül egyébként egy új, 130 négyzetméteres házat 26-30 millió forintból lehet kihozni kulcsrakészen átlagosan 185 ezer forintos négyzetméterárral számolva, aminél esetenként még lejjebb is lehet menni.
Megmozgatja-e a piacot az a sok társasház építés, amit városszerte láthatunk?

Sok új, több lakásos társasház épül Fehérváron, és óvatos becslések szerint 500 és 1000 között lesz a 2017-ben elkészülő új lakások száma, de ennyi lakásra a jelenlegi áron szerintem nincs kereslet. Árulunk mi is többféle új építésű lakást, de majdnam olyan magas az áruk, mint egy családi házé. Példaként említhető, hogy egy 70-80 négyzetméteres új vagy újszerű, belvárosi lakás 38-40 millió forintba kerül, ugyanakkor egy új építésű ikerháznak az Öreghegyen 42-43 millió forint az ára. Sokan, akik lakásba költöznének, inkább ez utóbbi megoldást választják.

Jellemző, hogy a CSOK-ot igénybe vevő vásárlók egyre többen vannak?

Nagyon sok az érdeklődés a három gyermekes családok részéről a CSOK igénybevételéhez megfelelő ingatlanokra, és - ha nem is minden esetben -, de az esetek többségében igénybe tudják venni az állami támogatást,valamint a hitellehetőséget is.

Viszonylag magasak a fehérvári ingatlanárak, hasonlóak az albérletek árai is?


Néhány éve még egy kétszobás panelt 60-70 ezer forint között lehetett bérbeadni, most 70 és 100 ezer között van egy ilyen lakás bérleti díja állapottól és felszereltségtől függően. Hasonló nagyságú téglalakást pedig 100-120 ezer forint körül lehet bérelni. A bérleti díjak nagyon magasak, és szerintem kénytelenek lesznek engedni a tulajdonosok, mert egy panellakást, rezsivel együtt 120-130 ezer forintért nem lehet bérbeadni.

A finanszírozás terén az ingatlanos hogy látja, megfelelő konstrukciókkal vannak jelen a bankok a piacon?

Vannak jó hitelkonstrukciók, és aki ingatlant akar venni, annak most érdemes használnia a bankokat és az általuk nyújtott konstrukciókat.

A város környékén melyek a legnépszerűbb települések?

Sokan eladták a panellakást tavaly, aránylag magas áron, ki tudták használni a lehetőséget, és kiköltöztek az agglomerációba családi házba. Míg két éve nyolc millió forint volt egy átlagos panellakás, most ugyanez 12-13 millió forint, és ezt a nagy ugrást sokan kihasználták a váltáshoz. A legnépszerűbb Úrhida, Sárszentmihály, Pákozd, Zámoly, de Kisfaludra is nagy a kereslet, és úgy érezzük, hogy továbbra is felkapottak a Velencei-tavi ingatlanok, bár ezek nem elérhetőek egy panellakás árából.

Interjú

 1. Világhírű magyar innováció - történelmet írt a Bogányi-zongora

  2017. október 19-én a Hotel Magyar Király kupolatermében A zongorista címmel lép fel Székesfehérváron Bogányi Gergely zongoraművész, a világhírű Bogányi – zongora atyja.  A Kossuth-díjas művész, aki Szaúd-Arábiából érkezett Fehérvárra, hogy népszerűsítse a koncertet, elmondta, hogy történelmi pillanatokat élt át Közel-Keleten, hiszen az országban elsőként adhatott klasszikus zongorakoncertet.

  2017.04.25.
 2. Akaratunk gyógyereje - Eszterhai Katalin, az ég felé törekvő

  Nemrégiben Székesfehérváron is bemutatták Eszterhai Katalint "Akaratunk gyógyereje" című kötetét, amelynek alapgondolata, hogy meggyógyulsz, ha magad is akarod. A könyv arra összpontosít, amit Hippokratész hirdetett, hogy az ételed legyen a gyógyszered.

  2017.04.20.
 3. Stabil munkahely, emelkedő bérek - új távlatok a Magyar Honvédségben

  Az elmúlt huszonhat év legnagyobb honvédelmi és haderő-fejlesztési programjának elindítását jelentette be a közelmúltban dr. Simicskó István honvédelmi miniszter. A haderő társadalmi kapcsolatainak szorosabbra fonása, illetve a tervezett technikai fejlesztések mellett folytatódik a katonák ütemezett illetményemelése is. Ennek kapcsán próbáltunk annak utánajárni, mennyire lehet vonzó a katonai pálya a munkát keresőknek.

  2017.04.18.
 4. Ötvennégy hazafutás három év alatt

  Fejér megye hatvanöt kastéllyal büszkélkedhet. Barkóczy Gábor is csak néhány éve jött rá, hogy – ahogy ő fogalmaz – egy „kis Loire-völgyében” élünk. Barkóczy Gábor 2014-ben kezdett el futni, és akkor eldöntötte, hogy valamennyi Fejér megyei kastélytól hazafut. Jól áll, ötvennégyet már „kipipált”.

  2017.04.06.

Bolondballagás jelentkezés

Óvodai beiratkozás

Eseménynaptár

2017. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Tavaszköszöntő

Webkamera

360 Fehérvár

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek