A 48-as fehérvári emlékhelyeken ünnepelt a város diáksága

A fehérvári diákok, a város és a megye közösen emlékezett az 1848/49-es forradalom és szabadságharc fehérvári emlékhelyeinél - többek között a Halesz parkban, a Jubál Károly és a Rónai Jácint emléktáblánál - ahol általános iskolák és középfokú oktatási intézmények diákjai adtak műsort.
2017.03.14. 12:24 |
Fehérvári diákok megemlékezéseivel és koszorúzásokkal kezdődött a március 15-éhez kapcsolódó ünnepségsorozat Székesfehérváron. A város és a megye közösen emlékezett az 1848/49-es forradalom és szabadságharc székesfehérvári emlékhelyeinél - többek között a Halesz parkban, a Jubál Károly és a Rónai Jácint emléktáblánál - ahol általános iskolák és középfokú oktatási intézmények diákjai adtak műsort.
A Halesz parki '48-as emlékműnél a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Széchenyi István Műszaki Szakközépiskolájának diákjai tisztelegtek. Székesfehérvár Önkormányzata nevében Dienesné Fluck Györgyi, a Fejér Megyei Önkormányzat részéről pedig Tanka Csaba alelnök koszorúzott az emlékműnél. A diákok műsorukban felelevenítették, hogy a Halesz ligetben zajlott a szabadságharc utolsó felkelése, amikor mintegy kétezer fehérvári polgár szállt szembe a császári katonasággal 1849 augusztus 10-én. A császári csapatok fegyverrel a kezében fogták el a fehérvári Gáncs Pált, Kutzka Mihályt, Uitz Ignácot, Varga Mihályt, Havelka Ferencet és Hübner Andrást, akik mindannyian városbeli iparosok voltak. Nekik állít emléket a Haleszben a gránitoszlopon álló turulmadár.
Idén már hatodik alkalommal adtak műsort a Vörösmarty Mihály Általános Iskola Farkasvermi úti Tagintézményének diákjai Szárazréten. A megemlékezést az iskola udvarán a 2011 márciusában felavatott Bem József tábornok mellszobra előtt rendezték, ahol koszorút helyezett el Balogh Gergely, a Fejér Megyei Közgyűlés tanácsnoka és Szigli István, a városrész önkormányzati képviselője.
A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjai a Jókai utcában, Jubál Károly emléktáblája előtt elevenítették fel a forradalmi eseményeket. Az esemény helyszínéül szolgáló emléktábla névadójáról, Jubál Károlyról is megemlékeztek, aki Székesfehérváron született és végezte el a 6 osztályos gimnáziumot, majd a Bécsi Műegyetemen szerzett mérnöki diplomát. Később oktató pályán tevékenykedett, részt vállalt a Kossuth-féle Iparegyesület munkájában is. 1848-ban örömmel üdvözölte a márciusi forradalmat, bátran vállalt szerepet az ellenállási mozgalomban. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatát Mészáros Attila alpolgármester képviselte a rendezvényen.
A Vasvári Pál Általános Iskola megemlékezése 10 órakor kezdődött, a Rónai Jácint emléktáblánál megtartott ünnepségen az iskola minden diája részt vett. A diákok műsorának köszönhetően a résztvevők korhű képet kaphattak a kor ifjú gondolkodóinak március 15-i tevékenységéről. Megemlékeztek Rónai Jácintról is, aki Székesfehérváron született és a forradalom kitörése alapjaiban változtatta meg életútját. A szabadságharc alatt számos röplap és plakát jelent meg Rónay aláírásával, amelyek közül csak keveset ismerünk. Ezek közül néhány Székesfehérvárra is került. Így az 1849. június 22-én Győrben nyomtatott "Magyarok" című felhívása, amelyben a nemzeti egység, a szabadság és a függetlenség mellett érvelt az egyházi népszónok. Az ünnepség folytatásaként koszorúzással rótta le tiszteletét a ’48-as hősök előtt Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviseletében Brájer Éva alpolgármester, valamint a Városi Levéltár és Városszépítő Egyesület nevében dr. Csurgai Horváth József.
A Fekete Sas Szálló előtt a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai a szabadság utáni vágy szimbólumává vált napról a történések emberi arcának bemutatásával emlékeztek meg. A történelmi cselekmények színpadszerű, interaktív megjelenítése mellett az ünnepi műsorban szóltak a Fekete Sas Kávézóban lezajlott eseményekről, illetve a Say család korabeli és a századokon átívelő, a gimnáziumhoz kötődő viszonyáról. Az emlékezés koszorúit Wilmek Tibor, a Fejér Megyei Önkormányzat alelnöke és Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere helyezték el. A János vitéz parkban, Petőfi Sándor szobránál a Vasvári Pál Gimnázium szervezésében zajlott ünnepség. A program elején Horváth József igazgatója mondta el ünnepi gondolatait. Az emlékezés koszorúit Tanka Csaba, a Fejér Megyei Önkormányzat alelnöke, Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere, valamint Deák Lajosné, Ráczné Földi Judit és But Sándor önkormányzati képviselők, valamint Horváth József igazgató, a Vasvári diákönkormányzatának képviseletében pedig Nagy Boglárka és Tóth Éva helyezték el. Ezt követően a gimnázium tanulói Petőfi Sándor szobra előtt elevenítették fel névadójuk, Vasvári Pál életén keresztül március 15-e legfontosabb eseményeit. Az intézmény diákjai Nagy Judittal, a Szabad Színház vezetőjével készültek az ünnepre.
A megemlékezések délben a Szabadságharcos úton és a Pelikán Udvarban folytatódtak. Az egykori vendégfogadó és a város első színjátszó helye, a Pelikán Udvar, ahol olyan legendás alakok léptek fel, mint Déryné, Kántorné és Laborfalvi Róza. Ennek emléket is állítottak az épület homlokzatán elhelyezett emléktáblával. Vándorszínész korában játszott itt Petőfi Sándor, akinek alakja a márciusi ifjakkal együtt ma ismét megjelent a Teleki Blanka Gimnázium diákjainak köszönhetően.
A Kodolányi János Főiskola és a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium együtt ünnepelt Március 14-én a szabadságharcosok emlékművénél a Kodolányi volt főépülete előtt. Igazi forradalmi hangulatot teremtettek a tizedikes diákok a színpadon, akik néptánccal, prózával és egyedülálló módon rapzenével is emlékeztek és vontak párhuzamot a 48-as és a mai fiatalok között. A Táncol Kodó Néptáncegyüttes műsora után Wilmek Tibor a Fejér Megyei Önkormányzat alelnöke és Mészáros Attila Székesfehérvár alpolgármester mellett Balogh Gergely megyei képviselő és Kovács Lászlóné a Kodolányi János Gimnázium igazgatója is koszorút helyezett el az emlékműnél.

Közélet

 1. Köszönet a bölcsődei dolgozók munkájáért

  165 éve, hogy megnyitott Magyarország első bölcsődéje, 2010 óta pedig hivatalosan is megünnepeljük a bölcsődék napját, amelyről évről évre megemlékeznek Fehérváron is.  Az idei ünnepségen Székesfehérvár polgármestere mondott köszönetet a bölcsődei dolgozók munkájáért, majd folklórműsort és dél- amerikai táncokat láthattak a vendégek.

  2017.04.24.
 2. Több mint 100 fiatal vesz részt Az ÉN 56-om! vetélkedőn

  A Fiatalok Fehérvárért Egyesület az 56-os emlékbizottság támogatásával az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából indította el Az ÉN 56-om! ifjúsági programsorozatot. A kezdeményezéssel a fiatalokat kívánták még közelebb hozni és megismertetni az 1956-os forradalom és szabadságharc eszméivel és hőseivel. Hétfőn a Városháza Díszterme adott otthont a vetélkedőnek és a Mansfeld konferenciának.

  2017.04.24.
 3. Soros ülését tartotta hétfőn a Városi Idősügyi Tanács

  Aktuális ülését tartotta hétfőn délelőtt a Városházán a Városi Idősügyi Tanács. A résztvevők a nyugdíjas szervezeteknek tavaly nyújtott támogatásokról, a város 2017. évi költségvetéséről, a Kégl György Városi Egészségügyi Programról, illetve a közösségi közlekedés átalakításáról kaptak tájékoztatást.

  2017.04.24.
 4. A Királyok Városából a Hűség Városába - elindult a Visszatolás 2017

  Gyalog indult el Fehérvárról Sopronba a GEO huszonkét hallgatója vasárnap, a selmeci diákhagyományokat ápoló „Visszatolás 2017” elnevezésű akció keretében. A Fehérvári Burschok Baráti Társasága a tervek szerint április 29-én érkezik meg a Hűség Városába egy obeliszket tolva.

  2017.04.23.

Bolondballagás jelentkezés

Óvodai beiratkozás

Eseménynaptár

2017. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Tavaszköszöntő

Webkamera

360 Fehérvár

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek