Egyedülálló produkció lesz az Õrzők - a Táncházban próbálták az ünnepi műsort

A város minden évben egyedülálló programmal tiszteleg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt: a Belvárosban utcaszínházi formában, fehérvári fiatalok előadásában elevenednek meg a március 15-i események. Hétfőn a Táncházban tartották az „Õrzők” című előadás sajtónyilvános összpróbáját, melyet március 15-én mutatnak be.
2017.03.13. 13:51 |
A város minden évben egyedülálló programmal tiszteleg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt: a Belvárosban utcaszínházi formában, fehérvári fiatalok előadásában elevenednek meg a március 15-i események. Hétfőn a Táncházban tartották az „Õrzők” című előadás sajtónyilvános összpróbáját, melyet március 15-én mutatnak be.
KÉPGALÉRIA az Õrzők című darab sajtónyilvános próbájáról
A Belvárosban 2017-ben is utcaszínházi formában elevenednek meg az 1848-as forradalom eseményei. Az „Õrzők” című produkcióban a fehérvári közönség által már ismert középiskolás diákszínjátszók és a Bory Jenő Általános Iskola diákjai vesznek részt. A 40 perces előadás arra épül, hogyan hagyományozódik át generációról generációra a mindenki által ismert történelmi esemény, és hogyan őrződhet meg a forradalom ethosza. Az „Õrzők” egyik fontos szereplőgárdája ezért egy iskolai osztály, amely egy iskolai történelemórán a tanár irányítása alatt ismerkedik az 1848. március 15-i eseményekkel.
A Táncházban tartott hétfői összpróbán a darab rendezője, dr. Matuz János elmondta, hogy március 15-e a magyar történelem egyik legkülönlegesebb napja, ezért ennek a napnak a tisztaságát, erejét és lelkesedését kívánják bemutatni szóval, tánccal, zenével. Véleménye szerint az előzetes elképzeléseket tökéletesen sikerült megvalósítani, hiszen ilyen szintű produkcióra még nem volt példa a városban. Dr. Matuz János emellett azt is kiemelte, hogy a 40 perces darabban több érdekes dramaturgiai fogást is láthatnak a nézők.
Az előadást dr. Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendása írta és rendezi, zenei vezetője Cserta Gábor, koreográfusa Majoros Róbert, az általános iskolásokat Horváthné Puru Olga vezeti. Az előadás fontos résztvevője az 50 fős kórus, amely az énekek mellett a görög drámák kórusainak mintájára is megszólal majd. A produkcióban közreműködnek az Alba Regia Táncegyüttes fiatal táncosai is, akik a népi és világi vonásokat ötvöző zenére mutatják be koreográfiájukat. A 40 perces műsort a Városház téren felállított színpadon március 15-én délelőtt 10.15-kor és délután 16 órakor is megtekintheti a közönség.

Kultúra

 1. Az utolsó esti beszélgetés következik A DÖNTÉS kiállításon

  A héten zárul a Szent István Király Múzeum A DÖNTÉS című kiállításához kapcsolódó esti beszélgetések sorozata a Csók István Képtárban. Az utolsó alkalommal, április 25-én, kedden 18 órakor kezdődik a beszélgetés, amelynek vendége Bereczky Zoltán református lelkész, tanár, Takaró Mihály irodalomtörténész és Tóth Norbert, A DÖNTÉS című kiállítás kurátora lesz.

  2017.04.24.
 2. Hermann Napok - koncertek és zeneiskolai meghallgatások lesznek a héten

  Koncertek lesznek héten az iskola dísztermében, ahol bemutatkoznak a művésztanárok és a növendékek, valamint hangversenyt ad a Musica Bella Vonószenekar. A Kodály-est pénteken lesz, ahol hangszeres és kamaraművek várják a zenekedvelőket. Játékos hangszerbemutató előadásokat, valamint alkalmassági meghallgatásokat is szerveznek kisiskolásoknak és óvodásoknak.

  2017.04.24.
 3. Floralia - hétvégén tavaszköszöntő ünnep lesz Gorsiumban

  Kétnapos tavaszköszöntő ünnep lesz hétvégén az újjáépült Gorsium Régészeti Parkban: színházi előadás, római kori esküvő, gladiátorjáték, császári bevonulás, ókori témájú játékok és foglalkozások, kézműves vásár, gladiátorok és légiós katonák csatái színesítik az egész napos programokat.

  2017.04.24.
 4. Folklórprogrammal zárult a X. Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozó

  Vasárnap az énekkarok folklórhangversenyét hallhatta a közönség a Best Western Lakeside Hotel MKOSZ Edzőcsarnokában, ahol általános iskolások számára rendezett néptánc találkozó is szerepelt a programban. A néptánccsoportok közül a Kodályból a Bátorkák és a Botladozók, a Vörösmarty Mihály Általános Iskolából a Csombor csoport, az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskolából a Gabonca, míg a Csitáry Emil Művészeti Műhelyből a Szamóca csoport lépett fel.

  2017.04.23.

Tavaszköszöntő

Eseménynaptár

2017. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Kiállítás