Egyedülálló produkció lesz az Õrzők - a Táncházban próbálták az ünnepi műsort

A város minden évben egyedülálló programmal tiszteleg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt: a Belvárosban utcaszínházi formában, fehérvári fiatalok előadásában elevenednek meg a március 15-i események. Hétfőn a Táncházban tartották az „Õrzők” című előadás sajtónyilvános összpróbáját, melyet március 15-én mutatnak be.
2017.03.13. 13:51 |
A város minden évben egyedülálló programmal tiszteleg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt: a Belvárosban utcaszínházi formában, fehérvári fiatalok előadásában elevenednek meg a március 15-i események. Hétfőn a Táncházban tartották az „Õrzők” című előadás sajtónyilvános összpróbáját, melyet március 15-én mutatnak be.
KÉPGALÉRIA az Õrzők című darab sajtónyilvános próbájáról
A Belvárosban 2017-ben is utcaszínházi formában elevenednek meg az 1848-as forradalom eseményei. Az „Õrzők” című produkcióban a fehérvári közönség által már ismert középiskolás diákszínjátszók és a Bory Jenő Általános Iskola diákjai vesznek részt. A 40 perces előadás arra épül, hogyan hagyományozódik át generációról generációra a mindenki által ismert történelmi esemény, és hogyan őrződhet meg a forradalom ethosza. Az „Õrzők” egyik fontos szereplőgárdája ezért egy iskolai osztály, amely egy iskolai történelemórán a tanár irányítása alatt ismerkedik az 1848. március 15-i eseményekkel.
A Táncházban tartott hétfői összpróbán a darab rendezője, dr. Matuz János elmondta, hogy március 15-e a magyar történelem egyik legkülönlegesebb napja, ezért ennek a napnak a tisztaságát, erejét és lelkesedését kívánják bemutatni szóval, tánccal, zenével. Véleménye szerint az előzetes elképzeléseket tökéletesen sikerült megvalósítani, hiszen ilyen szintű produkcióra még nem volt példa a városban. Dr. Matuz János emellett azt is kiemelte, hogy a 40 perces darabban több érdekes dramaturgiai fogást is láthatnak a nézők.
Az előadást dr. Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendása írta és rendezi, zenei vezetője Cserta Gábor, koreográfusa Majoros Róbert, az általános iskolásokat Horváthné Puru Olga vezeti. Az előadás fontos résztvevője az 50 fős kórus, amely az énekek mellett a görög drámák kórusainak mintájára is megszólal majd. A produkcióban közreműködnek az Alba Regia Táncegyüttes fiatal táncosai is, akik a népi és világi vonásokat ötvöző zenére mutatják be koreográfiájukat. A 40 perces műsort a Városház téren felállított színpadon március 15-én délelőtt 10.15-kor és délután 16 órakor is megtekintheti a közönség.

Kultúra

 1. Nyáresti kórusmuzsika hangjai töltötték be a Liszt Ferenc utcát

  A Vox Mirabilis Kamarakórus szervezésében a soproni Kórus Spontánusz adott koncertet pénteken este a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház díszudvarán. Az emlékév tiszteletére többségében Kodály-műveket adtak elő, de egy-egy darab erejéig a reneszánsz kortól napjainkig felcsendültek kórusművek. A koncertet Kocsis-Holper Zoltán, a Nemzeti Énekkar vezetőkarnagy-helyettese vezényelte.

  2017.07.29.
 2. Pompeji, Aba-Novák, Pinke és Medgyessy a múzeumban

  Gorsium és a székesfehérvári kiállítóhelyek nyáron is várják a látogatókat. A tárlatok között az egyedülálló Pompeji-tárlat és az Aba-Novák-életmű színes válogatása mellett az autizmushoz kapcsolódó művészeti munkákat, a Pinke Miklós alkotói pályáját összefoglaló kiállítást és Medgyessy Ferenc felnőtt grafikáit is a kínálja a Szent István Király Múzeum.

  2017.07.28.
 3. Megkezdődött a VII. Székelyföldi Varga Sándor Verstábor eseménysorozata

  Pénteken hajnalban indultak a fehérvári fiatalok Erdélybe, a július 28 és augusztus 6-a között Csíkszereda, Csíksomlyó és Csíkcsomortán érintésével rendezendő VII. Székelyföldi Varga Sándor Verstáborba. Az útvonalon számos eseménnyel várják az érdeklődőket a szervezők. A Varga Sándor nevét viselő táborban a gondolatgazdag programokon az ősi magyar nyelv, az autentikus népművészet és a kortárs művészet kapcsolódási pontjait ismerhetik meg a résztvevők.

  2017.07.28.
 4. Dubrovnikban rendez a Vörösmarty Színház igazgatója

  Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója G. F. Händel Orlando című operáját rendezi a Dubrovniki Nyári Fesztivál keretében. A premier július 28-án lesz egy különleges helyszínen, Lokrum-szigetén, ahol a szereplőknek szó szerint és átvitt értelemben is egy labirintusban kell megtalálniuk egymást és önmagukat.

  2017.07.28.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2017. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Székesfehérvár Topotéka

Kiállítás