Utcaszínház és József napi vásár is lesz Március 15-én

Szívet, lelket melengető, látványos utcaszínházi produkcióval ünnepli Székesfehérvár az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját az idén. Az Õrzők című darabot délelőtt és délután is láthatják az érdeklődők Március 15-én. A Városház téren egész nap tart a József-napi vásár, a gyerekeket pedig az ünnephez kapcsolódó kreatív foglalkozások várják.
2017.03.13. 07:02 |
 Szívet, lelket melengető, látványos utcaszínházi produkcióval ünnepli Székesfehérvár az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját az idén. Az Õrzők című darabot délelőtt és délután is láthatják az érdeklődők Március 15-én. A Városház téren egész nap tart a József-napi vásár, a gyerekeket pedig az ünnephez kapcsolódó kreatív foglalkozások várják. 
Az Õrzők című darabot Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa rendezi, a szövegkönyvet is ő, valamint a Bory Jenő Általános Iskola tanárnője, Horváthné Puru Olga írta. A tanárnő és ötödikes osztálya szerepel is produkcióban, amelyben a szerzők azt igyekeznek megmutatni a nézőknek, hogyan öröklődik generációról generációra egy, a nemzet történelmét meghatározó esemény emléke: „169 éve mesélik ükapáink dédapáinknak ennek a csodálatos napnak a történetét. Mesélik nagyapáink fiaiknak, és ők is továbbadják unokáiknak, dédunokáiknak. Most ránk esett a sor: mert mind őrzők és tovább hagyományozók vagyunk – önkéntes mesélői a nagy napoknak.” (idézet a műsorból).
A darab keretjátéka egy történelemóra, amelyen a gyerekek éppen 1848. március 15. napjának történéseiről tanulnak. Miközben az ötödikesek „időutaznak”, felidézik a forradalmi napot, a fehérváriak előtt már jól ismert középiskolás diákszínjátszók megelevenítik az eseményeket: megjelennek a színpadon a jól ismert személyek - Petőfi, Jókai, Szendrey Júlia -, de a történelem olyan alakjai is, mint a titkos rendőr vagy az ügyeletes feljelentő.
Az előadás attól is különleges, hogy a prózai részek mellett maghatározó szerepet kap benne a zene és a tánc is. A márciusi ifjak 12 pontját például rapszerű előadásban hallhatja majd a közönség, és a Nemzeti dal is olyan módon hangzik el a Városház téri színpadon, ahogyan sehol másutt. A Bory iskola ötödikesei és a középiskolás diákszínjátszók mellett színre lép darabban az iskola énekkara és az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola ifjúsági csoportja is. A próbák február közepe óta folynak, a szereplők izgatottan és nagyon lelkesen készülnek a bemutatóra, amelyet március 15-én 10.15 perctől láthat majd a közönség a Városház téren (a második előadás 16 órakor lesz). A darab zenei vezetője Cserta Balázs, koreográfusa Majoros Róbert, az alsós betanító tanár Sziklai Szilvia. Az utcaszínházi előadás után a hivatalos megemlékezésen dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke mond beszédet, majd koszorúzás következik a Fekete Sas Szállónál, az Ady Endre utcában.
A Palotavárosban kilenc órától a Huszártáborban öltözet- és felszerelés bemutatókat, lópatkolást láthatnak az érdeklődők, a hagyományos József-napi vásár - őstermelőkkel, kézművesekkel - egész nap tart a Belvárosban. A gyerekeket kreatív foglalkozások várják tíz órától: gyékénykardot, hozzá sodrott övet, kardtartót, de büröktrombitát és csuhédíszes kokárdát is készíthetnek, vagy akár az ólomkatona-öntést is kipróbálhatják a Városház téri játszóházakban.

Kultúra

 1. Testvérvárosi dallamok a Harmonia Albensis zárókoncertjén

  Csütörtökön a Harmonico ConCento énekegyüttes fellépésével zárul a Harmonia Albensis templomi koncertsorozat. A Szent Imre templomban Centóhoz és Ferrarához kötődő zeneszerzők darabjai csendülnek fel az egyházzenei örökségből, vezényel Pier Paolo Scattolin. Jegyeket online, valamint a Vörösmarty Színház jegyirodájában és a Tourinform Irodában lehet vásárolni. 

  2017.07.24.
 2. Újabb nemzetközi sikert ért el a Vox Mirabilis Kamarakórus

  Nyolcadik alkalommal rendezték meg a „The Bridge of Music” Nemzetközi Kórusversenyt és Fesztivált július 21-e és július 22-e között. A székesfehérvári kórus 2016-ban az 1. helyezést hozta el a versenyről, a 2017-es versenyen megvédték a tavalyi győzelmet. Az idei megmérettetésen több, mint 20 kórus indult, többek között Kínából is érkezett énekkar.

  2017.07.24.
 3. Óda a sörhöz – irodalom és sörkóstolás a Fejér Megyei Levéltárban

  A Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára irodalmi sorozatot indít a József Attila Kör és a Szépírók Társasága közreműködésével, amelynek első részében „Az Óda sörhöz” című irodalmi antológiát mutatják be. A csütörtökön, 19 órakor a Fejér Megyei Levéltárban kezdődő esten beszélgetést rendeznek az otthoni sörfőzés rejtelmeiről valamint a sör irodalommal való kapcsolatáról is. Sörkóstolót tart a Balaton17 Brewing Co. kisüzemi sörfőzde.

  2017.07.23.
 4. Szentmise és hagyományőrző est a csángó magyarokért Székesfehérváron

  Székesfehérvár meghívására hatodik alkalommal érkeztek Csángóföldről vendégek a moldvai Pusztinából, Lészpedről és Csík faluból. A mintegy harminc vendég, gyerekek és kísérőik a Velencei-tavi Gyermek- és Ifjúsági Táborban nyaraltak, meglátogatták a Bregyó Sportcentrumban zajló Napraforgó Városi Napközis Tábort, szombaton a csángó magyarokért mondott szentmisén vettek részt a ciszter templomban, majd este, a Városházán emlékezetes hagyományőrző esttel ajándékozták meg a székesfehérvári közönséget.

  2017.07.22.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2017. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Székesfehérvár Topotéka

Kiállítás