A Honvéd Koronaőrség parancsnokával is beszélgetnek A Döntés kiállítás kapcsán

  Március 14-én kedden 18 órakor tovább folytatódik A Döntés kiállítás kapcsán rendezett beszélgetés- sorozat a Csók István Képtárban. A rendezvény résztvevői ezúttal Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész, grafikusművész, Csepin Péter, a Bakonyi Poroszkálók hagyományőrző kapitánya és Ádám Barnabás ezredes, a Honvéd Koronaőrség Parancsnoka lesznek.
2017.03.13. 08:21 |
 Március 14-én kedden 18 órakor tovább folytatódik A Döntés kiállítás kapcsán rendezett beszélgetés- sorozat a Csók István Képtárban. A rendezvény résztvevői ezúttal Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész, grafikusművész, Csepin Péter, a Bakonyi Poroszkálók hagyományőrző kapitánya és Ádám Barnabás ezredes, a Honvéd Koronaőrség Parancsnoka lesznek.
Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész, grafikusművész, A Nemzet Művésze (Budapest, 1942- ) Tanulmányait a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában, majd a Római Katolikus Hittudományi Akadémián végezte. 1975-től szabadfoglalkozású képzőművész. Salföldön él és alkot. Kezdetben szitanyomatokat készített, majd 1980-tól inkább tojástemperával készült festményeiről lett ismert. Művei témáját a magyar történelemből, vallásból, valamint a hétköznapi életből meríti. Szenvedélyesen kutatja a magyar hadtörténetet, zászlókat, viseleteket rekonstruál, hadtörténeti témájú könyveket illusztrál és hagyományőrző huszárkapitányként tevékenykedik. Tempera képei nem sorolhatók egyetlen festői irányzathoz sem, műveivel karakteres egyéni világot teremt. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Fontosabb díjak, kitüntetések: A Nemzet Művésze díj (2014), Kossuth-díj (2012), A Magyar Köztársaság Kiváló Művésze Díj (1997), Munkácsy Mihály-díj (1988)
 
Csepin Péter, Bakonyi Poroszkálók hagyományőrző kapitánya Várpalotán született. A Katonatiszti Főiskolára járt, beszél törökül, olaszul, spanyolul, franciául, angolul, németül és oroszul. Szabadegyetemi óraadó tanár, író, a Bakonyi Poroszkálók Hagyományörző Sport Egyesületének elnöke, a Honvédelemért bronz fokozatú kitüntetés birtokosa. Öt nagy lovas expedíció vezetője, aki közel 40.000 km-t tett meg eddig lóháton. Körbejárta már az ezeréves határokat, ellovagolt Rodostóba, valamint Kazahsztánba a mintegy 7000 km-es utat lóháton tette meg 200 nap alatt. Könyveiben részletes hadiutazói beszámolókkal szolgál. A „Lakásunk volt paripánknak háta” és “Vetett ágyunk kemény nyeregkápa...” című könyveiben átélheti az olvasó számos úti kalandját.
 
Ádám Barnabás honvéd ezredes, a Honvéd Koronaőrség Parancsnoka A Magyar Honvédség 32. Nemzeti Honvéd Díszegység parancsnoka. Tanulmányait először a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán kezdte felderítő parancsnoki szakon, majd a Lengyel Nemzetvédelmi Egyetemen folytatta Varsóban, ahol okleveles katonai vezetői képesítést szerzett. Szabadidejében szívesen foglalkozik a Szent Korona és őrzésének történelmével, a huszár hagyományőrzéssel, lovaglással, a lókiképzéssel, valamint Magyarország hadtörténetével. Több előadást tartott már a Szent Koronáról és annak történetéről. Korábban Irakot, Afganisztánt, Koszovót is megjárta, 2010-ben a magyar huszárhagyományok ápolásának jegyében Lisszabonból az utat lóháton tette meg.

Kultúra

 1. Testvérvárosi dallamok a Harmonia Albensis zárókoncertjén

  Csütörtökön a Harmonico ConCento énekegyüttes fellépésével zárul a Harmonia Albensis templomi koncertsorozat. A Szent Imre templomban Centóhoz és Ferrarához kötődő zeneszerzők darabjai csendülnek fel az egyházzenei örökségből, vezényel Pier Paolo Scattolin. Jegyeket online, valamint a Vörösmarty Színház jegyirodájában és a Tourinform Irodában lehet vásárolni. 

  2017.07.24.
 2. Újabb nemzetközi sikert ért el a Vox Mirabilis Kamarakórus

  Nyolcadik alkalommal rendezték meg a „The Bridge of Music” Nemzetközi Kórusversenyt és Fesztivált július 21-e és július 22-e között. A székesfehérvári kórus 2016-ban az 1. helyezést hozta el a versenyről, a 2017-es versenyen megvédték a tavalyi győzelmet. Az idei megmérettetésen több, mint 20 kórus indult, többek között Kínából is érkezett énekkar.

  2017.07.24.
 3. Óda a sörhöz – irodalom és sörkóstolás a Fejér Megyei Levéltárban

  A Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára irodalmi sorozatot indít a József Attila Kör és a Szépírók Társasága közreműködésével, amelynek első részében „Az Óda sörhöz” című irodalmi antológiát mutatják be. A csütörtökön, 19 órakor a Fejér Megyei Levéltárban kezdődő esten beszélgetést rendeznek az otthoni sörfőzés rejtelmeiről valamint a sör irodalommal való kapcsolatáról is. Sörkóstolót tart a Balaton17 Brewing Co. kisüzemi sörfőzde.

  2017.07.23.
 4. Szentmise és hagyományőrző est a csángó magyarokért Székesfehérváron

  Székesfehérvár meghívására hatodik alkalommal érkeztek Csángóföldről vendégek a moldvai Pusztinából, Lészpedről és Csík faluból. A mintegy harminc vendég, gyerekek és kísérőik a Velencei-tavi Gyermek- és Ifjúsági Táborban nyaraltak, meglátogatták a Bregyó Sportcentrumban zajló Napraforgó Városi Napközis Tábort, szombaton a csángó magyarokért mondott szentmisén vettek részt a ciszter templomban, majd este, a Városházán emlékezetes hagyományőrző esttel ajándékozták meg a székesfehérvári közönséget.

  2017.07.22.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2017. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Székesfehérvár Topotéka

Kiállítás