A Honvéd Koronaőrség parancsnokával is beszélgetnek A Döntés kiállítás kapcsán

  Március 14-én kedden 18 órakor tovább folytatódik A Döntés kiállítás kapcsán rendezett beszélgetés- sorozat a Csók István Képtárban. A rendezvény résztvevői ezúttal Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész, grafikusművész, Csepin Péter, a Bakonyi Poroszkálók hagyományőrző kapitánya és Ádám Barnabás ezredes, a Honvéd Koronaőrség Parancsnoka lesznek.
2017.03.13. 08:21 |
 Március 14-én kedden 18 órakor tovább folytatódik A Döntés kiállítás kapcsán rendezett beszélgetés- sorozat a Csók István Képtárban. A rendezvény résztvevői ezúttal Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész, grafikusművész, Csepin Péter, a Bakonyi Poroszkálók hagyományőrző kapitánya és Ádám Barnabás ezredes, a Honvéd Koronaőrség Parancsnoka lesznek.
Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész, grafikusművész, A Nemzet Művésze (Budapest, 1942- ) Tanulmányait a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában, majd a Római Katolikus Hittudományi Akadémián végezte. 1975-től szabadfoglalkozású képzőművész. Salföldön él és alkot. Kezdetben szitanyomatokat készített, majd 1980-tól inkább tojástemperával készült festményeiről lett ismert. Művei témáját a magyar történelemből, vallásból, valamint a hétköznapi életből meríti. Szenvedélyesen kutatja a magyar hadtörténetet, zászlókat, viseleteket rekonstruál, hadtörténeti témájú könyveket illusztrál és hagyományőrző huszárkapitányként tevékenykedik. Tempera képei nem sorolhatók egyetlen festői irányzathoz sem, műveivel karakteres egyéni világot teremt. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Fontosabb díjak, kitüntetések: A Nemzet Művésze díj (2014), Kossuth-díj (2012), A Magyar Köztársaság Kiváló Művésze Díj (1997), Munkácsy Mihály-díj (1988)
 
Csepin Péter, Bakonyi Poroszkálók hagyományőrző kapitánya Várpalotán született. A Katonatiszti Főiskolára járt, beszél törökül, olaszul, spanyolul, franciául, angolul, németül és oroszul. Szabadegyetemi óraadó tanár, író, a Bakonyi Poroszkálók Hagyományörző Sport Egyesületének elnöke, a Honvédelemért bronz fokozatú kitüntetés birtokosa. Öt nagy lovas expedíció vezetője, aki közel 40.000 km-t tett meg eddig lóháton. Körbejárta már az ezeréves határokat, ellovagolt Rodostóba, valamint Kazahsztánba a mintegy 7000 km-es utat lóháton tette meg 200 nap alatt. Könyveiben részletes hadiutazói beszámolókkal szolgál. A „Lakásunk volt paripánknak háta” és “Vetett ágyunk kemény nyeregkápa...” című könyveiben átélheti az olvasó számos úti kalandját.
 
Ádám Barnabás honvéd ezredes, a Honvéd Koronaőrség Parancsnoka A Magyar Honvédség 32. Nemzeti Honvéd Díszegység parancsnoka. Tanulmányait először a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán kezdte felderítő parancsnoki szakon, majd a Lengyel Nemzetvédelmi Egyetemen folytatta Varsóban, ahol okleveles katonai vezetői képesítést szerzett. Szabadidejében szívesen foglalkozik a Szent Korona és őrzésének történelmével, a huszár hagyományőrzéssel, lovaglással, a lókiképzéssel, valamint Magyarország hadtörténetével. Több előadást tartott már a Szent Koronáról és annak történetéről. Korábban Irakot, Afganisztánt, Koszovót is megjárta, 2010-ben a magyar huszárhagyományok ápolásának jegyében Lisszabonból az utat lóháton tette meg.

Kultúra

 1. Nyáresti kórusmuzsika hangjai töltötték be a Liszt Ferenc utcát

  A Vox Mirabilis Kamarakórus szervezésében a soproni Kórus Spontánusz adott koncertet pénteken este a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház díszudvarán. Az emlékév tiszteletére többségében Kodály-műveket adtak elő, de egy-egy darab erejéig a reneszánsz kortól napjainkig felcsendültek kórusművek. A koncertet Kocsis-Holper Zoltán, a Nemzeti Énekkar vezetőkarnagy-helyettese vezényelte.

  2017.07.29.
 2. Pompeji, Aba-Novák, Pinke és Medgyessy a múzeumban

  Gorsium és a székesfehérvári kiállítóhelyek nyáron is várják a látogatókat. A tárlatok között az egyedülálló Pompeji-tárlat és az Aba-Novák-életmű színes válogatása mellett az autizmushoz kapcsolódó művészeti munkákat, a Pinke Miklós alkotói pályáját összefoglaló kiállítást és Medgyessy Ferenc felnőtt grafikáit is a kínálja a Szent István Király Múzeum.

  2017.07.28.
 3. Megkezdődött a VII. Székelyföldi Varga Sándor Verstábor eseménysorozata

  Pénteken hajnalban indultak a fehérvári fiatalok Erdélybe, a július 28 és augusztus 6-a között Csíkszereda, Csíksomlyó és Csíkcsomortán érintésével rendezendő VII. Székelyföldi Varga Sándor Verstáborba. Az útvonalon számos eseménnyel várják az érdeklődőket a szervezők. A Varga Sándor nevét viselő táborban a gondolatgazdag programokon az ősi magyar nyelv, az autentikus népművészet és a kortárs művészet kapcsolódási pontjait ismerhetik meg a résztvevők.

  2017.07.28.
 4. Dubrovnikban rendez a Vörösmarty Színház igazgatója

  Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója G. F. Händel Orlando című operáját rendezi a Dubrovniki Nyári Fesztivál keretében. A premier július 28-án lesz egy különleges helyszínen, Lokrum-szigetén, ahol a szereplőknek szó szerint és átvitt értelemben is egy labirintusban kell megtalálniuk egymást és önmagukat.

  2017.07.28.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2017. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Székesfehérvár Topotéka

Kiállítás