A Honvéd Koronaőrség parancsnokával is beszélgetnek A Döntés kiállítás kapcsán

  Március 14-én kedden 18 órakor tovább folytatódik A Döntés kiállítás kapcsán rendezett beszélgetés- sorozat a Csók István Képtárban. A rendezvény résztvevői ezúttal Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész, grafikusművész, Csepin Péter, a Bakonyi Poroszkálók hagyományőrző kapitánya és Ádám Barnabás ezredes, a Honvéd Koronaőrség Parancsnoka lesznek.
2017.03.13. 08:21 |
 Március 14-én kedden 18 órakor tovább folytatódik A Döntés kiállítás kapcsán rendezett beszélgetés- sorozat a Csók István Képtárban. A rendezvény résztvevői ezúttal Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész, grafikusművész, Csepin Péter, a Bakonyi Poroszkálók hagyományőrző kapitánya és Ádám Barnabás ezredes, a Honvéd Koronaőrség Parancsnoka lesznek.
Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész, grafikusművész, A Nemzet Művésze (Budapest, 1942- ) Tanulmányait a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában, majd a Római Katolikus Hittudományi Akadémián végezte. 1975-től szabadfoglalkozású képzőművész. Salföldön él és alkot. Kezdetben szitanyomatokat készített, majd 1980-tól inkább tojástemperával készült festményeiről lett ismert. Művei témáját a magyar történelemből, vallásból, valamint a hétköznapi életből meríti. Szenvedélyesen kutatja a magyar hadtörténetet, zászlókat, viseleteket rekonstruál, hadtörténeti témájú könyveket illusztrál és hagyományőrző huszárkapitányként tevékenykedik. Tempera képei nem sorolhatók egyetlen festői irányzathoz sem, műveivel karakteres egyéni világot teremt. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Fontosabb díjak, kitüntetések: A Nemzet Művésze díj (2014), Kossuth-díj (2012), A Magyar Köztársaság Kiváló Művésze Díj (1997), Munkácsy Mihály-díj (1988)
 
Csepin Péter, Bakonyi Poroszkálók hagyományőrző kapitánya Várpalotán született. A Katonatiszti Főiskolára járt, beszél törökül, olaszul, spanyolul, franciául, angolul, németül és oroszul. Szabadegyetemi óraadó tanár, író, a Bakonyi Poroszkálók Hagyományörző Sport Egyesületének elnöke, a Honvédelemért bronz fokozatú kitüntetés birtokosa. Öt nagy lovas expedíció vezetője, aki közel 40.000 km-t tett meg eddig lóháton. Körbejárta már az ezeréves határokat, ellovagolt Rodostóba, valamint Kazahsztánba a mintegy 7000 km-es utat lóháton tette meg 200 nap alatt. Könyveiben részletes hadiutazói beszámolókkal szolgál. A „Lakásunk volt paripánknak háta” és “Vetett ágyunk kemény nyeregkápa...” című könyveiben átélheti az olvasó számos úti kalandját.
 
Ádám Barnabás honvéd ezredes, a Honvéd Koronaőrség Parancsnoka A Magyar Honvédség 32. Nemzeti Honvéd Díszegység parancsnoka. Tanulmányait először a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán kezdte felderítő parancsnoki szakon, majd a Lengyel Nemzetvédelmi Egyetemen folytatta Varsóban, ahol okleveles katonai vezetői képesítést szerzett. Szabadidejében szívesen foglalkozik a Szent Korona és őrzésének történelmével, a huszár hagyományőrzéssel, lovaglással, a lókiképzéssel, valamint Magyarország hadtörténetével. Több előadást tartott már a Szent Koronáról és annak történetéről. Korábban Irakot, Afganisztánt, Koszovót is megjárta, 2010-ben a magyar huszárhagyományok ápolásának jegyében Lisszabonból az utat lóháton tette meg.