Duális képzés - a Hanon Systems-szel kötött együttműködést az Alba Regia Műszaki Kar

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara tavaly szeptembertől indította el mérnökinformatikus alapszakon a duális képzést, amelynek keretében elméleti képzésükkel párhuzamosan a szerződött vállalatok valamelyikénél gyakorlati oktatáson vesznek részt és ösztöndíjat is kapnak a hallgatók.
2016.12.12. 10:01 |
Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara tavaly szeptembertől indította el mérnökinformatikus alapszakon a duális képzést, amelynek keretében elméleti képzésükkel párhuzamosan a szerződött vállalatok valamelyikénél gyakorlati oktatáson vesznek részt és ösztöndíjat is kapnak a hallgatók.

2017-es tanévre is készülve immár több mint 150 olyan férőhely van, amit az egyetem gazdasági partnerei kínálnak a diákok számára sikeres felvétel esetén. Tavaly szeptemberben mind az öt műszaki alapképzési szakon indult duális képzés Székesfehérváron, amihez mintegy 60 hallgató csatlakozott. A partner cégek az Óbudai Egyetemmel, a Corvinus-szal és a Kodolányival közösen, Fehérváron összesen 215 hallgatónak biztosítanak lehetőséget a duális képzési formában 2017 szeptemberétől.

A megállapodást Karikó Zsolt, a Hanon Systems Hungary Kft. ügyvezető igazgatója és dr. habil. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának dékánja írták alá az egyetemen, ahol ott volt Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere is.
Jól jelzi a mostani megállapodás is, hogy az az elképzelés, amit korábban elindítottunk megvalósulni látszik és egyre többen többen felismerik azt, hogy komoly egyetemi partner kell ahhoz, hogy a műszaki képzések területén előre tudjunk lépni." - fogalmazott Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere a stratégiai megállapodás kapcsán. Mint mondta a helyi gazdaság nagyon jó évet zár 2016-ban és küzd a munkaerő hiánnyal, ez útóbbi téma pedig minden gazdasági szereplővel való beszélgetés alkalmával előkerül. A magyar gazdaság egésze szempontjából is az az egyik legfontosabb, hogy hogyan és milyen módon tudunk a következő években is hasonlóan jó évet zárni, amiben a legnagyobb kihívás a munkaerő kérdése - emelte ki. Erre nincs csodaszer, sok területen kell előre lépni: nyilván az egyik legfontosabb a béremelés kérdése, de a lakhatás és az oktatás is ugyanilyen fontos.

Az Alba Regia Műszaki Kar a magyar felsőoktatás egészét illetően egyedi, annyi tudomány területen képez mérnököket, ami magabiztosságot ad a karnak – mondta Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának dékánja. A Hanon Systems Hungary Kft-vel eddig is voltak hosszas megbeszéléseink a közös munkáról és az oktatásról. Székesfehérváron és környékén a felsőoktatás további megerősítése azért is fontos, mert a jövő szakembereit helyben kell képezni.

Karikó Zsolt a Hanon Systems Hungary Kft ügyvezetője arról beszélt, hogy 15 évvel ezelőtt döntött úgy az akkori Visteon, hogy kutatás-fejlesztést hozott Fehérvárra. Akkor a műszaki egyetemmel kötöttünk megállapodást, amivel az volt a célunk, hogy próbáljuk átadni azt a tudást és tapasztalatot, amit az életbe kikerülve tudnak hasznosítani a hallgatók. Fontosnak tartja, hogy a felsőoktatásból ne kerüljön ki olyan mérnökpalánta, aki nem tapasztalta meg a gyártás során a gyakorlati munkát. Az ipar óriási változás előtt áll, és az elkövetkezendő években nagyon fontos, hogy az egyetemen is elsajátíthassák a hallgatók az Ipar 4.0-hoz szükséges tudást.

Az Ipar 4.0 koncepció hajtómotorja a gazdaság és a társadalom egyre gyorsuló digitalizálódása. Ennek alapját digitális hálózatba kapcsolt intelligens rendszerek alkotják, amelyek segítségével túlnyomórészt önszerveződő gyártás válik lehetségessé: az emberek, a gépek, a berendezések, a logisztika és a termékek kölcsönösen kommunikálnak egymással. Az Ipar 4.0 fő célkitűzései közé tartozik a rugalmas egyedi gyártás gazdaságossá tétele, az erőforrások hatékony felhasználása, az ergonomikus gyártás, valamint az ügyfelek és üzleti partnerek dinamikus bevonása az értékteremtési láncba.

Gazdaság

  1. Jubileum a Densoban

    Jubileumi ünnepségen köszöntötte a duális képzésben résztvevő partnereket, diákokat, oktatókat a Denso. A vállalat 2013-ban indította el első duális osztályát, melynek idén ünneplik a kerek évfordulóját. Az eseményen Szincsák Attila, a Denso Gyártó Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, valamint dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötték a megjelenteket.

    2024.04.26.
  2. Újabb Daniella telephely

    Második telephelyét nyitotta meg Székesfehérváron a több mint 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkező Daniella Villamosság. A piacvezető, debreceni székhelyű családi vállalkozás új egységében az ipari partnerek körében felmerülő villamossági igények teljeskörű kiszolgálására törekszik.

    2024.04.24.
  3. Lányok napja 2024

    Idén székesfehérvári helyszínként a Hydro és az Óbudai Egyetem csatlakozott a Lányok Napja országos programsorozathoz. A tudomány, technológia, mérnöki és matematika területekhez közelálló szakmákat népszerűsítő pályaorientációs nap eseményeire a diáklányokat várják április 25-én, csütörtökön.

    2024.04.23.
  4. Nitrogénüzem a Harmannál

    Nagyértékű beruházás keretében épített nitrogénüzemet a Messer Hungarogáz az elektronikai gyártással foglalkozó Harman Becker Gépkocsirendszer Gyártó Kft. székesfehérvári gyárának területén. A cél az autóipari elektronikai gyártó nitrogénigényének közvetlen, helyszíni kiszolgálása egy új, energiahatékonyságot növelő technológiai megoldással. 

    2024.04.18.