Az újraélesztés technikáját tanulhatták meg a város testnevelői

Az újraélesztés technikáját sajátíthatták el kedden délután a város testnevelő tanárai, melyet A TEVAgy a Hős! program kitalálói, Klupács Péter és Mészáros Zalán sok éves szakmai tapasztalatukra alapozva dolgoztak ki. Az új módszerrel bárki segíthet a betegen az első kritikus négy percben, ami alatt, ha nem jön segítség, az agykárosodás szinte garantált.
2016.10.25. 16:41 |
Az újraélesztés technikáját sajátíthatták el kedden délután a város testnevelő tanárai, melyet A TEVAgy a Hős! program kitalálói, Klupács Péter és Mészáros Zalán sok éves szakmai tapasztalatukra alapozva dolgoztak ki. Az új módszerrel bárki segíthet a betegen az első kritikus négy percben, ami alatt, ha nem jön segítség, az agykárosodás szinte garantált.
KÉPGALÉRIA a bemutatóról
Magyarországon évente húsz-huszonötezer – azaz naponta hetven ember – veszti életét hirtelen szívhalál következtében. Ez a szám évente egy kisebb városnyi ember eltűnését jelenti. Az áldozatok jelentős része megmenthető lenne, ha környezetükben lenne valaki, aki tudja, mit kell tenni, amíg a mentő megérkezik a helyszínre. A hirtelen szívhalál az iparilag fejlett országokban mindenütt vezeti a halálozási statisztikát. A jól működő egészségügyi rendszerekben ezért már hosszú ideje mindent megtesznek, hogy ennek a következményeit igyekezzenek csökkenteni.
 
Klupács Péter és Mészáros Zalán küldetésként nem kisebb célt tűztek ki, mint hogy Magyarországon mindenkit megtanítsanak újraéleszteni. Hogy a napi hetvenes szám egyszer elérje a nullát! Az elmúlt évek során számos helyen és eseményen bemutatták már az újraélesztés könnyen elsajátítható technikáját, Székesfehérvár Önkormányzatával közösen szervezett elsősegély-nyújtó tanfolyamaikon sokan részt vettek. Emellett egészségügyi szűrőnapokon, valamint iskolai nyílt napok alkalmával is terjesztették az öt lépésből álló, tizenöt perc alatt megtanulható módszert.
Kedden délután a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Jáky József Középiskolájában a „TEVAgy a Hős!” oktatói az újraélesztést tanították a város testnevelőinek. A program kitalálói többéves szakmai tapasztalatukra alapozva dolgozták ki az újraélesztés sajátos módszerét, melynek lényege, hogy a közhiedelemmel ellentétben a segítségnyújtónak nem az az elsődleges feladata, hogy a mentőket értesítse. Az egyedülálló technikát minden testnevelő tanár megismerhette, akik a későbbiekben a prevenciós óra keretében adhatják át tudásukat a tanulóknak.
A keddi bemutató megnyitóján Östör Annamária, Székesfehérvár egészségügyi és sporttanácsnoka mondott köszönetet a megjelent pedagógusoknak, hogy elfogadták a meghívást. „A testnevelő tanárok hagyományos tanévindító értekezletén egyeztettünk arról, hogy a legfontosabb újraélesztési tudnivalókat átadjuk az oktatóknak Klupács Péter és Mészáros Zalán segítségével. Nagyon bízunk abban, hogy a tanárok közvetítésével a diákok is megismerhetik ezeket a hasznos ismereteket. Egy alapos előkészítési munka előzte meg a mai bemutatót. Ehhez kapcsolódóan az Újraélesztés Világnapján, a Székesfehérvári Mentőállomáson az érdeklődők megtanulhatták az újraélesztés gyakorlati alapjait, emellett a felújított Székesfehérvári Mentőállomás egy, az újraélesztést támogató mellkaskompressziós készülékkel gazdagodott az Önkormányzat kétmillió forint összegű támogatásával. A mai bemutatón bárki könnyen megtanulhatja az újraélesztés legfontosabb gyakorlati lépéseit.”– mondta Östör Annamária, aki köszönetét fejezte ki Szűcs Juditnak, az OTP Bank igazgatójának és az Önkéntes Csoport vezetőjének, a Székesfehérvári Szakképzési Centrumnak és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székesfehérvári Tankerületének a támogatásért.
 
„A Székesfehérvári Szakképzési Centrummal karöltve a kezdetektől fogva azon voltunk, hogy az iskolák testnevelő tanárai megismerhessék ezt a nagyszerű és egyszerű újraélesztési folyamatot. Nagyon bízom abban, hogy ennek a bemutatónak, valamint az abból származó ismereteknek, tapasztalatoknak hosszú távon is érezhető hatása lesz városunkban. Szeretném azt hinni, hogy a testnevelő tanárok segítségével Székesfehérvár valamennyi tanulójához eljutnak ezek a roppant fontos ismeretek, amelyek a jövőben készséggé válhatnak!” – zárta gondolatait Török Szabolcs, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székesfehérvári Tankerületének igazgatója.
Az eseményen egy labda és zene segítségével néhány perc alatt bárki megtanulhatta az újraélesztést, melyet öt lépésbe foglaltak össze a szakemberek:

1. Ahhoz, hogy megmentsünk egy életet nincs másra szükség, csak a bátorságunkra. Lépjünk oda a beteghez, és győződjünk meg róla, hogy eszméleténél van-e. Nyomjuk le kétszer a vállát, és szólítsuk meg.

2. Amennyiben nem reagál, így eszméletlen a beteg; szegjük hátra a fejét, készítsünk egy közös csövet.

3. A fülünket tegyük az orrához, és vizsgáljuk a mellkas emelkedését tíz másodpercig. Amennyiben a mellkas nem mozdul, azonnal kezdjük el a szívmasszázst, még mielőtt a mentőt hívnánk!

4. Mivel a halál beálltától számított negyedik percben az összes agysejt elpusztul, a szívmasszázsnak óriási jelentősége van. Helyezzük a mellkas fölé a két tenyerünket. A felső kézzel kulcsoljuk át az alsó kezünket, majd tegyük az illető mellkasára úgy, hogy a tenyerünk éle középre essen. Percenként száz-százhúszszor nyomjuk ütemesen a mellkast.

5. Ezt követően hívjuk a mentőket a 104, vagy a 112-es számon. Fontos, hogy a mentő kihívása után is folyamatosan nyomni kell a mellkast, egészen addig, amíg a segítség megérkezik.
Az esemény az OTP társadalmi felelősségvállalási programja keretében, Székesfehérvár Megyei Jogú Város, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székesfehérvári Tankerülete támogatásával valósult meg.