Fehérváron is lesz információs pont autistáknak és családjuknak

Autizmussal élőknek és családjaiknak nyit hat információs központot vidéken, köztük Fehérváron is novemberben az Autisták Országos Szövetsége. A hálózat kialakításával az a cél, hogy az érintett családokhoz legközelebb tudjanak hatékony és összetett segítséget nyújtani.
2016.11.07. 13:52 |
Autizmussal élőknek, családtagjaiknak, szakembereknek, valamint laikus érdeklődőknek nyit hat információs központot vidéken novemberben az Autisták Országos Szövetsége kormányzati támogatással - jelentette be Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár és Kővári Edit, a szervezet elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatójukon.

A Székesfehérváron, Nagykanizsán, Veszprémben, Vésztőn, Szegeden és Salgótarjánban nyíló központok ügyfélszolgálati irodaként és a térségi kapcsolatépítés intézményeként működnek majd, egy-egy helyi civil szervezetre alapozva. Az államtitkár közölte, jövőre 59 millió forinttal támogatják az AOSZ-t, Kővári Edit pedig azt mondta, hogy a szervezet csaknem egy-egymillió forintot biztosít jövőre a helyi intézmények működtetésére; képzésekre, rendezvényekre, szolgáltatásokra pedig további forrásokat ad.
 
Czibere Károly azt hangoztatta, az autizmus nemcsak az érintettek ügye, és a kormányzat azon dolgozik, hogy ne maradjanak magukra nehézségeikkel és kérdéseikkel. Ez utóbbi miatt hiánypótló a mostani szakmai szolgáltatásfejlesztés, amely a családokhoz közel viszi a segítséget - tette hozzá. Az államtitkár a minisztérium kiemelt stratégiai partnerének nevezte a szövetséget, amely az évente növekvő kormányzati támogatást nem magára, hanem mindig újabb fejlesztésekre költi. Azért is példaértékű az alapítvány mostani projektje, mert országos hálózati rendszerben, egységes szakmai elvekkel, ugyanakkor a helyi kezdeményezésekre építve működik.
 
Kővári Edit arról beszélt, a hálózat kialakításával az volt a céljuk, hogy az érintett családokhoz legközelebb tudjanak hatékony és összetett segítséget nyújtani. Az egyes irodákon keresztül szakmailag megalapozott információval, folyamatosan bővülő szolgáltatási körrel, képzésekkel szeretnék ellátni a családokat és a szakembereket. Céljuk az is, hogy a társadalmi szemléletformálásban is komoly szerepük legyen az irodáknak.
 
A legfrissebb kutatások szerint a világon minden 68. ember érintett autizmussal. Az autizmus jogilag fogyatékosságnak számít, számtalan megjelenési formája, spektruma miatt a hivatalos nevezése: autizmus spektrumzavar. Az autista emberek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat. Érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak vagy éppen ellenkezőleg, nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit.

Magyarország

  1. Általános iskolai beiratkozás

    Április 18-án és 19-én (csütörtökön és pénteken) kell beiratkozniuk az általános iskolába azoknak a tanköteles diákoknak, akik szeptemberben kezdik az első osztályt.

    2024.04.17.
  2. Április 1-től lehet napi e-matricát vásárolni - előre is megvehető

    2024. április 1-től bevezetésre kerül a napi e-matrica Magyarországon. Az úthasználati jogosultság egy, a vásárló által megjelölt naptári napra lesz érvényes, és a teljes hazai díjköteles úthálózaton használható lesz. Motorokra - a heti (10 napos) és havi e-matricákhoz hasonlóan - kedvezményes áron lehet majd megvásárolni a napi autópálya-matricát.

    2024.03.29.
  3. Nemzetközi konferencia a kastélyban

    Az idei év a légierőről szól a Magyar Honvédségnél - jelentette ki a honvédelmi miniszter pénteken, a Fejér vármegyei Fehérvárcsurgón rendezett nemzetközi konferencián. A kétnapos konferenciát a Károlyi József Alapítvány szervezte a francia, a svájci és a holland nagykövetség, az Olasz Kulturális Intézet, az Osztrák Kultúrfórum, a Magyar-Német Intézet, a Mathias Corvinus Collegium Budapest, valamint a Hanns Seidel Alapítvány és a Konrad Adenauer Alapítvány támogatásával.

    2024.03.22.
  4. Kitiltották a kamionokat

    Április 2-től 7,5 tonnás súlykorlátozást lép életbe Székesfehérváron Új Csóri út egy szakaszán - közölte az MTI-vel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Székesfehérváron a 801-es főúton, az Új Csóri úton Veszprém irányából a 8202-es Székesfehérvár-Kincsesbánya összekötő úti csomóponttól az Új Csóri úti körforgalomig vezetnek be súlykorlátozást a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei. 

    2024.03.21.