Meet the Scientist - izgalmas előadás és különleges kísérletek a Tópartiban

  A Meet the Scientist program keretében hallhattak érdekes előadást a fehérvári diákok a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában. A programsorozatot 2010-ben közösen indította el a Magyar Innovációs Szövetség, a Magyar Fulbright Bizottság és az USA Nagykövetsége. Célja a műszaki és természettudományok népszerűsítése a magyar középiskolások körében.
2016.11.23. 15:10 |
 A Meet the Scientist program keretében hallhattak érdekes előadást a fehérvári diákok a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában. A programsorozatot 2010-ben közösen indította el a Magyar Innovációs Szövetség, a Magyar Fulbright Bizottság és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége. Célja a műszaki és természettudományok népszerűsítése a magyar középiskolások körében.
A Meet the Scientist programot a Magyar Innovációs Szövetség, a Magyar Fulbright Egyesület és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége indította el. A program meghirdetésére 2010. szeptember 24-én, az I. Magyar Nemzeti Fulbright Napon került sor, a Magyar Tudományos Akadémián. Célja a műszaki és természettudományok, illetve az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítése, magyar középiskolások körében. Minden találkozón korábbi Fulbright-ösztöndíjasok tartanak félórás előadást kutatási területükről és látványos kísérleteket is bemutatnak. Eddig 64 iskolába jutott el a program. 2016 őszén négy középiskolába látogattak el, ezek közül az első vidéki állomás volt a Tóparti.
A rendezvényen részt vett Molnár Tamás civil és ifjúsági tanácsnok is, aki elmondta, hogy a város minden olyan kezdeményezésnek örül, ami a diákok természettudományos oktatásának színesebbé és tartalmasabbá válását és az ilyen irányú pályaválasztást elősegíti. A külföldi tanulmányi ösztöndíjakról elmondta, hogy a 21. században fontos lehetőségei a továbbtanulásnak, és a fehérvári külföldön tanuló diákok visszatérve a város gazdaságában, tudományos életében kiemelt szerepet tölthetnek be.
Minden találkozón korábbi Fulbright-ösztöndíjasok tartanak félórás előadást kutatási területükről és látványos kísérleteket is bemutatnak. A fehérvári program alkalmából  Dr. Abou Abdo Tamás, az Országos Atomenergia Hivatal nukleáris biztonsági felügyelője, volt Fulbright-ösztöndíjas tartott előadást „Passzívházak” címmel. A résztvevők választ kaphattak arra, hogy miért építsünk energiatakarékos házakat a világban, az EU-ban, valamint Magyarországon, és arra is, hogy milyen az épületburok hőszigetelése és a passzívházak ablakai és tájolása.
Ezek után különleges kísérleteket is láthattak a diákok a Szertár Science Show bemutatóján, ahol Zsíros László Róbertnek köszönhetően gyakorlati példákon keresztül nevethettek a résztvevők, azon, hogy az agyunk hogy hagyja magát megvezetni. Legyen szó logikai kihívásokról, fizikai problémák megoldásáról vagy az ízek csábításáról, nem biztos, hogy jó, ha az eszünkre hallgatunk. 
A Szertárban nem csak tudományos jelenségekkel kísérleteznek, hanem azzal is, hogy milyen módszerekkel lehet a természettudományos, műszaki és matematikai világ bonyolult és nehezen érthető rendszeréből az érdekes vonatkozásokat lepárolni és minél szélesebb közönség számára elérhetővé tenni.