Rendben találta a Fejérvíz működését a számvevőszéki vizsgálat

Lezárult az önkormányzat többségi tulajdonában lévő, ivóvíz-ellátási és szennyvíz-szolgáltatási közfeladatot ellátó FEJÉRVÍZ Zrt. gazdálkodásának 2011 és 2014 közti időszakra kiterjedő ellenőrzése. "A társaság vagyongazdálkodása összességében megfelelt az előírásoknak, az ellátott közfeladat bevételeinek és ráfordításainak elszámolása, valamint az önköltségszámítás és az árképzés szabályszerű volt."
2017.01.10. 10:02 |
Lezárult a fehérvári önkormányzat többségi tulajdonában lévő, ivóvíz-ellátási és szennyvíz-szolgáltatási közfeladatot ellátó FEJÉRVÍZ Fejér Megyei Önkormányzatok Víz- és Csatornamű Zrt. (FEJÉRVÍZ Zrt.) gazdálkodásának 2011 és 2014 közti időszakra kiterjedő ellenőrzése. Az Állami Számvevőszék megállapította, hogy az önkormányzat közfeladat megszervezéséről szóló döntése, valamint tulajdonosi joggyakorlása szabályszerű volt. A társaság vagyongazdálkodása összességében megfelelt az előírásoknak, kötelezettségállománya nem jelentett veszélyt a működésére, illetve a közfeladat ellátására. A FEJÉRVÍZ Zrt.-nél az ellátott közfeladat bevételeinek és ráfordításainak elszámolása, valamint az önköltségszámítás és az árképzés szabályszerű volt.

A FEJÉRVÍZ Zrt. alaptevékenységének keretein belül 2014-ben 118 településen, önálló városrészen végzett ivóvíz ellátást, 76 lakott településen csatornaszolgáltatást és szennyvíztisztítást; így összesen 300 ezer lakos vízellátását és 260 ezer fő szennyvízelvezetését biztosította. A társaság az ivóvíz- és szennyvíz szolgáltatási közfeladata mellett csapadékvíz-elvezetési, csatornázási, valamint a tevékenységével összefüggő környezetvédelmi feladatok ellátásában is közreműködött. A társaság akkreditált vízvizsgáló laboratóriumában az általa szolgáltatott ivóvizet és tisztított szennyvizet folyamatosan ellenőrizte.
Az Állami Számvevőszék kiemelt célja, hogy a helyi önkormányzatok gazdálkodásában rejlő pénzügyi kockázatok feltárásával, az államháztartáson kívülre nyújtott költségvetési támogatások és ingyenes vagyonjuttatások, valamint az államháztartáson kívül működő feladatellátó rendszerek ellenőrzéseivel hozzájáruljon ahhoz, hogy a közpénzeket az államháztartáson kívül működő szervezetek is átlátható, rendezett módon használják fel. Az ÁSZ ezért ütemezetten végzi az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdálkodó szervezetek ellenőrzését, ennek keretében került sor a FEJÉRVÍZ Zrt. ellenőrzésére is.

A társaság 2014-ben 75,7%-os fő részvényese az önkormányzat volt; mellette a megye 86 települési önkormányzata rendelkezett részesedéssel. Az ellenőrzött időszakban a közfeladat ellátásához szükséges vagyont az önkormányzat a jegyzett tőkével bocsátotta a társaság rendelkezésére. A vagyontárgyak üzemeltetésére a társaság és az önkormányzat üzemeltetési megállapodást kötött.  Az ellenőrzött közfeladatok nettó éves árbevétele az ellenőrzött időszakban az összes árbevétel 92-95%-át tette ki. A saját tőke csökkenését és a hosszú lejáratú kötelezettségek növekedését döntően a 2013-ban önkormányzati tulajdonba került, ugyanakkor vagyonkezelésbe vett önkormányzati ivóvíz rendszer eszközei okozták.

A FEJÉRVÍZ Zrt. által ellátott közfeladat megszervezésére vonatkozó önkormányzati döntés, annak előkészítése és a tulajdonosi joggyakorlás szabályszerű volt. A társaság azonban hiányosságokkal alakította ki szabályozási rendszerét, mivel a Számviteli politika keretében elkészített leltározási szabályzat nem rendelkezett az üzemeltetésre átvett eszközök leltározásáról, és a Számlarend nem tartalmazta teljes körűen a jogszabályban előírtakat. A FEJÉRVÍZ Zrt. vagyongazdálkodása összességében a jogszabályi rendelkezéseknek és előírásoknak megfelelően történt, és a társaság az adatszolgáltatási- és beszámolási kötelezettségeit is megfelelően teljesítette. Az ellátott közfeladat bevételeinek és ráfordításainak elszámolása a közfeladat-ellátás vonatkozásában elkülönítetten történt, és az árképzés is megfelelt az előírásoknak. A FEJÉRVÍZ Zrt. szabályszerűen alakította ki önköltség-számítási szabályzatát, és a közszolgáltatások önköltségét és díjait is megfelelően állapította meg.

Gazdaság

  1. Egyetemi fejlesztések

    Újabb fontos előrelépés történt az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar és a Howmet-Köfém Kft. közötti, többéves szakmai együttműködés terén. Kedden bejelentették, hogy a Howmet Alapítvány 7.353.400 forint támogatást biztosít az egyetem számára a 2023/2024-es tanévre. Elhangzott, hogy a Howmet az elmúlt 8 évben összesen 130 millió forinttal segítette az egyetem fejlesztéseit.

    2024.03.19.
  2. Állásbörze az Óbodain

    Második alkalommal szervezett állásbörzét az Óbudai Egyetem Nonprofit Kft. Székesfehérváron. Az intézmény duális vállalati partnerei közül tucatnyi cég mutatta be gyakorlati képzési kínálatát és álláslehetőségeit. Az egyetemi hallgatók mellett a városban és a térségben élő álláskeresőket is tárt kapukkal várta az Óbudai Egyetem Fehérvári Állásbörzéje.

    2024.03.12.
  3. Előkelő helyen vannak

    A Financial Times Európa leglátványosabban fejlődő vállalatainak TOP 1000-es listáján, a moduláris konténereit közel 30 országba exportáló székesfehérvári Continest Technologies Zrt. az abszolút élmezőnyben, a 18. helyen szerepel.

    2024.03.07.
  4. Adózás 2024

    A legfrissebb adózási változásokról volt szó azon a széleskörű szakmai fórumon, melyet székesfehérvári cégek, vállalkozások számára rendezett a Városházán a PwC Magyarország „Adózás 2024 – Az áfától az idegenrendészetig” címmel. Ez volt az első ilyen alkalom, melyet várhatóan több hasonló követ a jövőben.

    2024.03.07.