II. (Vak) Béla életét mutatja be az idei Koronázási Szertartásjáték

Az idei Koronázási Szertartásjáték II. (Vak) Béla életét mutatja be több száz résztvevővel, a fény, a zene, a hang és a kép eszközeivel. Egy olyan uralkodóról szól a történet, aki nem akart király lenni, mégis sikeres uralkodó lett – maga mellett tudva egy erőskezű, a döntésekben nagy szerepet vállaló asszonyt. A főbb szerepekben Száraz Dénest, Závodszky Noémit, Mihályi Győzőt és Blaskó Pétert láthatja a közönség.
2016.08.11. 15:35 |
Az idei Koronázási Szertartásjáték II. (Vak) Béla életét mutatja be több száz résztvevővel, a fény, a zene, a hang és a kép eszközeivel. Egy olyan uralkodóról szól a történet, aki nem akart király lenni, mégis sikeres uralkodó lett – maga mellett tudva egy erőskezű, a döntésekben nagy szerepet vállaló asszonyt. A főbb szerepekben Száraz Dénest, Závodszky Noémit, Mihályi Győzőt és Blaskó Pétert láthatja a közönség.
II. (Vak) Béla királyunk története kisfiúként kezdődik, amikor Könyves Kálmán megvakíttatta. A visszafogott személyiségű uralkodó nem akart trónra kerülni, vaksága ellenére mégis megszilárdította a hatalmat, uralkodása idején gyarapodott az ország területe. A különös élettörténetben nagy szerepet kap felesége, a szerb származású határozott és erőskezű Ilona, aki bosszúból elrendelte a Kálmánhoz hű emberek kivégzését és irányította a tíz évig trónon ülő királyt.
A kétségek, félelmek, bizonytalanság és a magabiztos keménység egyszerre van jelen a színpadi játékban, amely bemutatja a 900 évvel ezelőtti kor kegyetlenségét, a hatalomért folyó harcot egy különleges, tragikus sorsú uralkodó életén keresztül. A címszerepet Száraz Dénes alakítja, aki tavaly Könyves Kálmán testvérét és nagy ellenségét, Álmos herceget játszotta. A további szerepekben Závodszky Noémit, Blaskó Pétert, Mihályi Győzőt, Sághy Tamást és Porogi Ádámot láthatja a közönség, az előadás rendezője dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója.
Az állandóan bővülő grandiózus színpadkép, a látványos jelmezek, a különleges időutazásra invitáló zene és koreográfia, a produkció több száz résztvevője és a történelmi óriásbábok tartalmas és izgalmas szórakozást ígérnek. A nézők idén egy újabb uralkodó történetéhez kerülhetnek közelebb az Árpád-háziak sorából – látva a félelmeit, érzelmeit és motivációit. A Nemzeti Emlékhely színpadán augusztus 13-án, szombaton és 14-én, vasárnap 21.30 órakor mutatják be a Koronázási Szertartásjátékot, az esőnap augusztus 15. Jegyeket interneten a www.koronazas.hu oldalon, vagy személyesen a Városház téri Jegyirodában és a Vörösmarty Színházban lehet még vásárolni.

Kultúra

 1. Arany János emlékév - megtelt a Királykút Emlékház a Toldi estéjének előadásán

  A Frissítő Forrás/Megújulás Éve 2017, a Vörösmarty Társaság és A Szabadművelődés Háza közös rendezésében Arany János: Toldi estéje című klasszikus elbeszélő költeményét adta elő Sudár Annamária és Heinczinger Miklós, a Misztrál együttes tagja, hétfőn este a Királykút Emlékházban. A rendezvény egyben tisztelgés volt a szerző, Arany János születésének 200. évfordulója előtt. Bevezetőt mondott Bakonyi István, irodalomtörténész.

  2017.09.25.
 2. Időutazás a Topotékával – feltöltötték a "Székesfehérvár anno..." fotóit is

  Hétfőtől a "Székesfehérvár anno..." című kiadvány valamennyi fotója elérhető a Városi Levéltár és Kutatóintézet szekesfehervar.topoteka.hu oldalán. A kereső segítségével lehetőség van a képek közötti célirányos keresésre. A Topotéka virtuális gyűjteményben fényképek, dokumentumok, hangfelvételek és más archív anyagok találhatóak szakszerűen rendezett és könnyen kezelhető rendszerben.

  2017.09.25.
 3. A Vörösmarty Színház művészeit köszöntöttek a Városházán

  A Vörösmarty Színház három színművészét köszöntötték hétfőn délelőtt a Városházán: Váradi Eszter Sára idén már a 20. évadot kezdte meg Székesfehérváron, Krisztik Csaba vehette át nemrégiben a Kaszás Attila-díjat, Nagy Péter pedig a Vidéki Színházak Fesztiválján nyert díjat az Apák és fiúk című darabban nyújtott alakításáért.

  2017.09.25.
 4. Döntőjéhez érkezett a III. Béla király és kora nyugdíjasok vetélkedősorozata

  Az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület januárban – csatlakozva az Árpád-ház programhoz – III. Béla király és kora címmel szellemi vetélkedőt hirdetett valamennyi klubja részére. A versengésre 17 csapat nevezett és a májusi elődöntő során alakult ki a legjobb 6 csapat mezőnye. A nyilvános döntő szeptember 27-én, 9 órakor lesz a Hiemer-ház báltermében.

  2017.09.25.

Eseménynaptár

2017. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Fehérvár Hangja

Székesfehérvár Topotéka