Fejér megyei Prima-díj - hat fehérvári jelölt közül választhatunk

Idén már 11. alkalommal adják át november 26-án Fejér megyében a Prima díjakat a Magyar Király Szállóban. A díj elismeri mindazok munkásságát, akik saját területükön maradandót alkottak. A díj célja, hogy kifejezze: a helyi vállalkozói társadalom felelősséget érez a közösségért, támogatni kívánja a kultúra, a művészetek, a sport, a tudomány és általában a szellemi élet helyi képviselőit.
Szavazni a cikkben lehet a jelöltekre!
2016.10.12. 15:12 |
Idén már 11. alkalommal adják át november 26-án Fejér megyében a Prima díjakat a Magyar Király Szállóban. A díj elismeri mindazok munkásságát, akik saját területükön maradandót alkottak. A díj célja, hogy kifejezze: a helyi vállalkozói társadalom felelősséget érez a közösségért, támogatni kívánja a kultúra, a művészetek, a sport, a tudomány és általában a szellemi élet helyi képviselőit. Az elismerés Demján Sándor révén jött létre még 16 évvel ezelőtt, melyhez három évvel később a VOSZ is csatlakozott. Ugyancsak a gálán nyújtják át a megyei szintű Év Vállalkozója Díjakat.

László István, a VOSZ Fejér Megyei elnöke és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere közösen mutatta be a sajtónak a 2016-as Prima díj Fejér megyei jelöltjeit a Magyar Király Szállóban.
Székesfehérvár polgármester arról is beszélt a díj sajtótájékoztatóján, hogy ez a elismerés is szimbolizálja azt a fontos együttműködést, ami Fehérváron a vállalkozó társadalom és a kulturális élet között van. Akik adják és akik kapják is olyan személyek, akiknek széles a társadalmi elfogadottsága. A város nevében ajánlom a jeles, köztiszteletben álló jelöltek mindegyikét!
 
László István a VOSZ Fejér megyei elnöke fontosnak tartja, hogy megmutassuk a fiataloknak, hogy van egy cél, ami meghatározza az életünket. Gyakorló tanárként sajnos az a tapasztalatom, hogy nehéz kimozdítani a fiatalokat, de remélem sikerül majd. Mint mondta eddig 120 támogatói levelet küldtek ki, amiből eddig 18-ra jeleztek vissza a vállalkozók.

A 2016-as Fejér Megyei Prima díj jelöltek:

Képzőművészet:
Borbély Béla - fotográfus
Eredetileg foglalkozását tekintve mérnök és 1968 óta készít fényképeket: előbb madár- és természetfotós volt, majd az alkalmazott fotográfián kívül az építészet, és a néprajz, valamint az idegenforgalmi-, és turisztikai témák művészi eszközökkel történő megörökítése, valamint a hazai egyházművészeti értékek igényes képi feldolgozása felé fordult. Tíz éve meghatározó találkozása volt Siklósi Gyulával és azóta örökíti meg képeken a középkori építészeti emlékeinket. Több mint húsz fotográfiai díjban és elismerésben részesült.
Oktatás:
Szilner Tibor - táncpedagógus
A két gyermekes édesapa a versenytáncos múlt és a táncművészeti főiskola után, 1995 márciusáben alapította feleségével a Laguna Táncklubot Székesfehérváron. Céljuk volt, hogy minél szélesebb körben megismertessék a standard és a latin-amerikai táncokat és lehetőséget biztosítsanak e táncok elsajátítására minden korosztály számára. Közösségben olyan viselkedésformákat „tanítanak” amik hasznukra válik az életben. Edzési és versenyzési lehetőséget nyújtanak a táncsport iránt érdeklődő gyerekeknek és fiataloknak. Az utánpótlás nevelése mellett pedig nagy hangsúlyt helyez a versenyzők képzésére.
Sport:
Kovács Sarolta – öttusázó
1999-ben a Volán Fehérvár öttusa klubjában ismerkedett meg az öttusával. Legjobb eredménye a 2016-os világbajnokságon született, ahol egyéniben és csapatban is első helyezett volt. Az Európa-bajnokságon túljutott a selejtezőn, de a döntőben nem indult. A Riói olimpián a 17. helyen végzett, de szerepelt Londonban is, illetve céljai között van a tokioi és egy esetleges 2024-es budapesti olimpiai szereplés is. Példaképei Vörös Zsuzsanna és Balczó András olimpiai bajnok öttusázók. A sport mellett fontosnak tartja a tanulást: két és fél éve szerzett közgazdász képesítést és több diplomát is szeretne még.
Művészet:
Hirtling István - színművész
Az 58 éves két gyermekes színész, öt esztendeje játszik a Vörösmarty Színházban. 1982-től a Nemzeti Színházban kezdett el játszani, amelynek 1990-ig tagja. 1990-től egy évig a Madách Színház tagja volt, majd szabadúszóként továbbra is ott játszott. 1992-től a Művész Színház és az abból alakult Thália Társaság tagja, majd alapítója a Kelemen László Színkörnek. Tagja a szolnoki Szigligeti Színháznak, játszott a Dunaújvárosi Bartók Színházban, a Játékszínben, és a Veszprémi Petőfi Színházban. A budapesti Új Színház tagja volt, 2012-ig. Nem csak a színház, hanem az ősei is Fehérvárra hozták, hiszen a dédnagyapja kocsigyártó volt a régi Tolnai utcában.
Tudomány:
Dr. Sárkány Ágnes - főorvos
A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház osztályvezető főorvosa harminc éve dolgozik Fehérváron. Aneszteziológusként kezdett, ma a Sürgősségi osztályt és az Intenzív osztályt vezeti. Fontosnak tartja szakmájában is, hogy a szüleitől kapott értékrendet tudja képviselni. Mint mondja ezt az empátiát és a segíteni akarást a szakmán keresztül tudja átadni a betegeknek. A Fehérváron töltött harminc év alatt a kollégái között is ezt az értékrendet képviselte. A segítőkészség minden percében megmutatkozik.
Építészet:
Kámán Béla – építőmérnök
Egy maghatározó gyermekkori élmény óta tudja, hogy építészettel szeretne foglalkozni. Az egyetem után 1969-ben a FÁÉV-nél kedett, ahol termeléssel foglalkozott. A kilencvenes években azonban önálló vállalkozást alapított. A bíróság épületének rekonstrukciója mellett a Hiemer-ház felújításának műszaki ellenőre volt, de több ipari tervezése, kivitelezése volt.

Szavazás: