Szakmák Éjszakája - interaktív programok a fiatalok jövőképéért

Országszerte több mint négyezer programon vehettek részt az érdeklődők a pénteki Szakmák Éjszakáján. Az országos programsorozathoz a Székesfehérvári Szakképzési Centrum tíz intézménye is csatlakozott. Az ingyenes programok során az érdeklődők a legkülönbözőbb szakmákkal ismerkedhettek meg.
2016.04.15. 18:36 |
Országszerte több mint négyezer programon vehettek részt az érdeklődők a pénteki Szakmák Éjszakáján. Az országos programsorozathoz a Székesfehérvári Szakképzési Centrum tíz intézménye is csatlakozott. Az ingyenes programok során az érdeklődők a legkülönbözőbb szakmákkal ismerkedhettek meg, például számítógépeket szerelhettek össze, programozhattak, autóállapot-felmérést végezhettek el, ezen kívül volt vállalkozási tanácsadás és motoros bemutató is.
KÉPGALÉRIA a Szakmák Éjszakájáról
Testközelbe került a hivatás és a szakma: a Szakmák Éjszakája elnevezésű sorozat az ország több mint háromszáz helyszínén kínált érdekességekben és hasznos ismeretekben gazdag programokat minden korosztály számára. A Székesfehérvári Szakképzési Centrumnak köszönhetően városunk is csatlakozott az országos rendezvényhez, melynek keretében számos érdekességgel és színes programelemmel várták az érdeklődőket.
Az esemény megnyitóján Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere örömét fejezte ki, hogy a Székesfehérvári Szakképzési Centrum csatlakozott a Szakképzés Éjszakájához. „Bízom benne, hogy az intézmények által kínált több mint száz program rengeteg érdekességet tartogat a fiataloknak! Ebből is látható, hogy milyen széleskörű az a szakképzési lehetőség – minden szakmacsoport tekintetében –, amely rendelkezésre áll Székesfehérváron. Tudjuk és tapasztaljuk, hogy a cégek folyamatosan jelzik, hogy nagyon sok szakmacsoportban komoly munkaerőhiány tapasztalható. Ezért is fontos, hogy minden lehetőséget megragadjunk annak érdekében, hogy felhívjuk ezekre a képzésekre a figyelmet. Kívánom, hogy minél több fiatal látogasson el ezekbe az intézményekbe, s találja meg a számára legkedvezőbb programot!” – mondta Mészáros Attila, aki reményét fejezte ki, hogy a továbbtanulás előtt álló diákok közül többen is a Székesfehérvári Szakképzési Centrum valamelyik iskolájában folytatják tanulmányaikat.
Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója kiemelt jelentőségűnek nevezte a péntek esti eseményt. „Nagy öröm számomra, hogy sok fiatal felnőtt érdeklődött a meghirdetett programok iránt! Úgy gondolom, hogy a rendhagyó időponttal még inkább fel tudjuk hívni a figyelmet a szakképzés fontosságára. A 2015/16-os tanév valóban fordulatot hozott a szakképzésben. A szakképzési centrumok létrehozásával átalakult a szakképzési rendszer irányítása, emellett a képzési szerkezet átalakítása is folyamatban van. A mai estével szeretnénk megmutatni a diákoknak, hogy a szakképzés mennyi érdekességet tartogat a számukra. A szakképzés és a szakmunka hatalmas átalakuláson ment keresztül, így a mai estével fel tudjuk hívni minden érdeklődő figyelmét arra, hogy egy autószerelőre és egy irodavezetőre is merőben más feladatok várnak, mint korábban.” – mondta Kulcsár Szilvia, aki köszönetét fejezte ki a diákoknak, a kollégáknak, valamint a vállalatoknak, hogy segédkeztek a székesfehérvári programok megszervezésében.
A programon résztvevő több száz tanuló egy éjszaka alatt végigjárhatta a székesfehérvári szakképző iskolákat, emellett a velük együttműködő sikercégek máskor rejtett világába is bepillantást nyerhetett. Az országos rendezvénysorozatban a Székesfehérvári Szakképzési Centrum tíz intézménye vett részt. Az érdeklődő általános iskoláskorú gyerekek, fiatalok és felnőttek az Árpád Szakképzőben, a Bugát Pál Középiskolában, a Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolában, a Hunyadi Mátyás Középiskolában, az I. István Középiskolában, a Jáky József Középiskolában, a Perczel Mór Szakképző Iskolában, a Széchenyi István Műszaki Szakközépiskolában, a Váci Mihály Ipari Szakképző Iskolában és a Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskolában is megtalálhatták a számukra legmegfelelőbb programelemet. A résztvevőket az ökológiai-lábnyom kiszámításától, a csótányboncoláson keresztül, egészen a robotok programozásáig több interaktív, gyakorlatias foglalkozás és bemutató is várta.
A többórás program során a szervezők a felfedezés és az új ismeretek megszerzésének örömével lepték meg fiatalokat. A diákoknak lehetőségük nyílt betekinteni a szakképzés „kevésbé látható világba”. Az eseményen résztvevők azoknak az embereknek a munkájáról kaphattak minden részletre kiterjedő bemutatókkal színesített ízelítőt, illetve információt, akik nélkül nem lenne teljes és működőképes az életünk. Ezen az éjszakán a tanulók nemcsak megismerhették ezt a különleges világot, hanem ki is próbálhatták magukat, hogyan állnának helyt az életükben.
„Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg!” – szólt a Szakmák Éjszakája mottója. Ennek köszönhetően a szervezők nemcsak beszéltek a szakmáról, hanem egy olyan kalandos utazást biztosítottak az érdeklődőknek, melynek során többek között a programozói és a menedzseri munkabeosztást is kipróbálhatták a diákok. Az élménydús eseményeken kívül a Szakmák Éjszakája székesfehérvári programjai jóval többet is kínáltak a fiataloknak: a szervezők szándéka szerint a jövőkép, valamint a lehetséges életút kialakításában is segíteni akarták elsősorban a pályaválasztás előtt álló, 7. és 8. osztályos diákokat. Rajtuk kívül a rendezvény a középiskolások és a felnőttek számára is páratlan élményt nyújtott.

Gazdaság

  1. Nitrogénüzem a Harmannál

    Nagyértékű beruházás keretében épített nitrogénüzemet a Messer Hungarogáz az elektronikai gyártással foglalkozó Harman Becker Gépkocsirendszer Gyártó Kft. székesfehérvári gyárának területén. A cél az autóipari elektronikai gyártó nitrogénigényének közvetlen, helyszíni kiszolgálása egy új, energiahatékonyságot növelő technológiai megoldással. 

    2024.04.18.
  2. Alba Regia Állásbörze

    Harmadik alkalommal rendezték meg az Alba Regia Állásbörzét a Sóstói Stadionban pénteken. Többek között iparvállalatok, kereskedelmi szolgáltatók és közlekedési társaságok jelentek meg a seregszemlén, de voltak munkaerő-közvetítők is. A kiállítás iránt már a nyitáskor nagy volt az érdeklődés.

    2024.04.12.
  3. A magyar gazdaság helyzete, kilátásai

    A magyar gazdaság helyzete, kilátásai és a VOSZ programja volt napirenden a szövetség Fehérváron tartott vállalkozói fórumán. Az aktív szerepvállalás a fenntartható gazdaság kialakításában, a növekedés beindítása, a vállalkozói aktivitás fokozása és egy korszerű, hatékony vállalkozásfejlesztési rendszer kialakítása a legfontosabb feladat - hangzott el a fórumon, ahol vállalkozóktól azt kérték, nyissák meg a cégeiket a fiatalok előtt a duális képzés terén.

    2024.04.12.
  4. Fejlesztett az Alba-Kor Kft.

    Átadták az Alba Ipari Zónában az Alba-Kor Kft új felületkezelő üzemcsarnokát. A felületkezeléssel foglalkozó fehérvári Alba-Kor Kft. 722,86 millió forint összköltségvetésű fejlesztésének megvalósításával erősíteni tudja Magyarország zöldgazdaságát, az ipar környezettudatosabbá zöldebbé válását és egyedülálló technológiájával növeli a piaci részesedését.

    2024.04.11.