Szakmák Éjszakája - interaktív programok a fiatalok jövőképéért

Országszerte több mint négyezer programon vehettek részt az érdeklődők a pénteki Szakmák Éjszakáján. Az országos programsorozathoz a Székesfehérvári Szakképzési Centrum tíz intézménye is csatlakozott. Az ingyenes programok során az érdeklődők a legkülönbözőbb szakmákkal ismerkedhettek meg.
2016.04.15. 18:36 |
Országszerte több mint négyezer programon vehettek részt az érdeklődők a pénteki Szakmák Éjszakáján. Az országos programsorozathoz a Székesfehérvári Szakképzési Centrum tíz intézménye is csatlakozott. Az ingyenes programok során az érdeklődők a legkülönbözőbb szakmákkal ismerkedhettek meg, például számítógépeket szerelhettek össze, programozhattak, autóállapot-felmérést végezhettek el, ezen kívül volt vállalkozási tanácsadás és motoros bemutató is.
KÉPGALÉRIA a Szakmák Éjszakájáról
Testközelbe került a hivatás és a szakma: a Szakmák Éjszakája elnevezésű sorozat az ország több mint háromszáz helyszínén kínált érdekességekben és hasznos ismeretekben gazdag programokat minden korosztály számára. A Székesfehérvári Szakképzési Centrumnak köszönhetően városunk is csatlakozott az országos rendezvényhez, melynek keretében számos érdekességgel és színes programelemmel várták az érdeklődőket.
Az esemény megnyitóján Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere örömét fejezte ki, hogy a Székesfehérvári Szakképzési Centrum csatlakozott a Szakképzés Éjszakájához. „Bízom benne, hogy az intézmények által kínált több mint száz program rengeteg érdekességet tartogat a fiataloknak! Ebből is látható, hogy milyen széleskörű az a szakképzési lehetőség – minden szakmacsoport tekintetében –, amely rendelkezésre áll Székesfehérváron. Tudjuk és tapasztaljuk, hogy a cégek folyamatosan jelzik, hogy nagyon sok szakmacsoportban komoly munkaerőhiány tapasztalható. Ezért is fontos, hogy minden lehetőséget megragadjunk annak érdekében, hogy felhívjuk ezekre a képzésekre a figyelmet. Kívánom, hogy minél több fiatal látogasson el ezekbe az intézményekbe, s találja meg a számára legkedvezőbb programot!” – mondta Mészáros Attila, aki reményét fejezte ki, hogy a továbbtanulás előtt álló diákok közül többen is a Székesfehérvári Szakképzési Centrum valamelyik iskolájában folytatják tanulmányaikat.
Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója kiemelt jelentőségűnek nevezte a péntek esti eseményt. „Nagy öröm számomra, hogy sok fiatal felnőtt érdeklődött a meghirdetett programok iránt! Úgy gondolom, hogy a rendhagyó időponttal még inkább fel tudjuk hívni a figyelmet a szakképzés fontosságára. A 2015/16-os tanév valóban fordulatot hozott a szakképzésben. A szakképzési centrumok létrehozásával átalakult a szakképzési rendszer irányítása, emellett a képzési szerkezet átalakítása is folyamatban van. A mai estével szeretnénk megmutatni a diákoknak, hogy a szakképzés mennyi érdekességet tartogat a számukra. A szakképzés és a szakmunka hatalmas átalakuláson ment keresztül, így a mai estével fel tudjuk hívni minden érdeklődő figyelmét arra, hogy egy autószerelőre és egy irodavezetőre is merőben más feladatok várnak, mint korábban.” – mondta Kulcsár Szilvia, aki köszönetét fejezte ki a diákoknak, a kollégáknak, valamint a vállalatoknak, hogy segédkeztek a székesfehérvári programok megszervezésében.
A programon résztvevő több száz tanuló egy éjszaka alatt végigjárhatta a székesfehérvári szakképző iskolákat, emellett a velük együttműködő sikercégek máskor rejtett világába is bepillantást nyerhetett. Az országos rendezvénysorozatban a Székesfehérvári Szakképzési Centrum tíz intézménye vett részt. Az érdeklődő általános iskoláskorú gyerekek, fiatalok és felnőttek az Árpád Szakképzőben, a Bugát Pál Középiskolában, a Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolában, a Hunyadi Mátyás Középiskolában, az I. István Középiskolában, a Jáky József Középiskolában, a Perczel Mór Szakképző Iskolában, a Széchenyi István Műszaki Szakközépiskolában, a Váci Mihály Ipari Szakképző Iskolában és a Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskolában is megtalálhatták a számukra legmegfelelőbb programelemet. A résztvevőket az ökológiai-lábnyom kiszámításától, a csótányboncoláson keresztül, egészen a robotok programozásáig több interaktív, gyakorlatias foglalkozás és bemutató is várta.
A többórás program során a szervezők a felfedezés és az új ismeretek megszerzésének örömével lepték meg fiatalokat. A diákoknak lehetőségük nyílt betekinteni a szakképzés „kevésbé látható világba”. Az eseményen résztvevők azoknak az embereknek a munkájáról kaphattak minden részletre kiterjedő bemutatókkal színesített ízelítőt, illetve információt, akik nélkül nem lenne teljes és működőképes az életünk. Ezen az éjszakán a tanulók nemcsak megismerhették ezt a különleges világot, hanem ki is próbálhatták magukat, hogyan állnának helyt az életükben.
„Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg!” – szólt a Szakmák Éjszakája mottója. Ennek köszönhetően a szervezők nemcsak beszéltek a szakmáról, hanem egy olyan kalandos utazást biztosítottak az érdeklődőknek, melynek során többek között a programozói és a menedzseri munkabeosztást is kipróbálhatták a diákok. Az élménydús eseményeken kívül a Szakmák Éjszakája székesfehérvári programjai jóval többet is kínáltak a fiataloknak: a szervezők szándéka szerint a jövőkép, valamint a lehetséges életút kialakításában is segíteni akarták elsősorban a pályaválasztás előtt álló, 7. és 8. osztályos diákokat. Rajtuk kívül a rendezvény a középiskolások és a felnőttek számára is páratlan élményt nyújtott.

Gazdaság

 1. Vállalkozz Magyarország! – képzési és üzleti lehetőség fiataloknak

  Vállalkozz Magyarország! mottóval indítanak képzési programot pályakezdő, vagy álláskereső fiatalok számára a Közép-dunántúli régióban. A képzést sikeresen teljesítők akár 3 millió forint támogatást is kaphatnak saját vállalkozásuk elindításához. A jelentkezéseket folyamatosan fogadják a program hivatalos weboldalán.

  2017.08.16.
 2. MFB Pontot nyitottak Fehérváron – cél a kis és közepes vállalkozások segítése

  Csütörtökön nyitották meg az OTP Bank székesfehérvári MFB Pontját az ősz utcai bankfiókban. Az MFB Pontok hálózata azért jött létre, hogy a kis és közepes vállalkozások egyszerű ügyintézés mellett, gyorsan és helyben juthassanak hozzá a fejlődésükhöz szükséges forrásokhoz. A következő hónapokban az OTP még 163 MFB Pontot nyit fiókjaiban.

  2017.08.03.
 3. Több mint 30 ezer ember jár dolgozni Fehérvárra más településről

  Csaknem másfél millió magyar dolgozik a lakóhelyétől eltérő településen a legfrissebb népszámlálási adatok szerint. A statisztikákból kiderül, hogy az ország 174 járásközpontja közül Székesfehérvárra járnak a legtöbben dolgozni, összesen 30 ezer 829 fő. Más településekre – elsősorban Budapestre - a Fehérváron élő foglalkoztatottak 15,2 %-a jár dolgozni, ami 6897 fő munkavállalót jelent.

  2017.08.02.
 4. Nyolc százalékkal nőtt a Videoton cégcsoport árbevétele az első fél évben

  Az idei év első felében mintegy négymilliárd forint értékben indítottak új beruházásokat, amely meghaladja a szokásos szintet. Sinkó Ottó társ-vezérigazgató jövőre nézve pedig biztatónak nevezte, hogy többségében már elnyert, konkrét üzletek miatt ruháznak be. Azelmúlt hónapokban százzal tudták növelni a munkavállalói létszámot a Videoton termelő cégeinél.

  2017.07.26.
 1. Ingatlanpiac - tudta, hogy mennyibe kerülnek a fehérvári lakások és házak?

  Emelkedés 2016-ban, majd hullámzás 2017-ben. Lehetséges, hogy ez a hullámzás a tartós árnövekedés végét jelenti, de az sem kizárt, hogy csak egy ideiglenes állapota a piacnak - mondta a fehérvári árakról az ingatlannet.hu elemzője. Május során egy családi házhoz jutás átlagosan 256.174 Ft-ba került négyzetméterenként. A paneloknak idén májusban közel 267 ezer forint volt az átlag négyzetméter ára.

  2017.07.16.
 2. Huszonöt határon túli hallgató vesz részt a Kandó Kálmán Nyári Egyetemen

  Az Óbudai Egyetemen az idei évben 28. alkalommal rendezik meg a Kandó Kálmán Nyári Egyetemet a határon túli magyar mérnökhallgatók számára. A rendezvény legfontosabb célja, hogy a nyári egyetemre érkező 25 hallgató - akik Felvidékről, Erdélyből, Délvidékről és Kárpátaljáról érkeztek - elsajátítsa a szakmai magyar szókincset és segítsék elhelyezkedésüket a magyar munkaerőpiacon.

  2017.07.10.
 3. Egyedülálló fórum a fehérvári gazdaság érdekében

  Néhány év kihagyás után újraszerveződött a Gazdasági – Önkormányzati Párbeszéd Tanács, mely eredetileg még 2003-ban alakult. A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségének javaslata alapján, az országban egyedülálló módon működő fórum újraindításának első találkozója a Városházán volt. A tanács tagjai egyeztettek az újbóli működésének részleteiről, valamint a helyi adókról és a város idei költségvetéséről volt szó.

  2017.07.07.
 4. Újabb három és fél milliárd forintos fejlesztési forrás érkezik Fejér megyébe

  Fejér megye összesen 64.3 milliárd forintot kap a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP). Ebből a két megyei jogú város közül Székesfehérvárnak 18.6 milliárd, Dunaújvárosnak 9.6 milliárd forint jut, a megye további 106 települése pedig 36.1 milliárd forintot költhet fejlesztésekre. Az eddig odaítélt megyei támogatás összességében már a 21 milliárd forintot is meghaladja, jelentették be pénteken, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és három országgyűlési képviselő részvételével, a Megyeházán tartott sajtótájékoztatón. 

  2017.06.30.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2017. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek