Szakmák Éjszakája - interaktív programok a fiatalok jövőképéért

Országszerte több mint négyezer programon vehettek részt az érdeklődők a pénteki Szakmák Éjszakáján. Az országos programsorozathoz a Székesfehérvári Szakképzési Centrum tíz intézménye is csatlakozott. Az ingyenes programok során az érdeklődők a legkülönbözőbb szakmákkal ismerkedhettek meg.
2016.04.15. 18:36 |
Országszerte több mint négyezer programon vehettek részt az érdeklődők a pénteki Szakmák Éjszakáján. Az országos programsorozathoz a Székesfehérvári Szakképzési Centrum tíz intézménye is csatlakozott. Az ingyenes programok során az érdeklődők a legkülönbözőbb szakmákkal ismerkedhettek meg, például számítógépeket szerelhettek össze, programozhattak, autóállapot-felmérést végezhettek el, ezen kívül volt vállalkozási tanácsadás és motoros bemutató is.
KÉPGALÉRIA a Szakmák Éjszakájáról
Testközelbe került a hivatás és a szakma: a Szakmák Éjszakája elnevezésű sorozat az ország több mint háromszáz helyszínén kínált érdekességekben és hasznos ismeretekben gazdag programokat minden korosztály számára. A Székesfehérvári Szakképzési Centrumnak köszönhetően városunk is csatlakozott az országos rendezvényhez, melynek keretében számos érdekességgel és színes programelemmel várták az érdeklődőket.
Az esemény megnyitóján Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere örömét fejezte ki, hogy a Székesfehérvári Szakképzési Centrum csatlakozott a Szakképzés Éjszakájához. „Bízom benne, hogy az intézmények által kínált több mint száz program rengeteg érdekességet tartogat a fiataloknak! Ebből is látható, hogy milyen széleskörű az a szakképzési lehetőség – minden szakmacsoport tekintetében –, amely rendelkezésre áll Székesfehérváron. Tudjuk és tapasztaljuk, hogy a cégek folyamatosan jelzik, hogy nagyon sok szakmacsoportban komoly munkaerőhiány tapasztalható. Ezért is fontos, hogy minden lehetőséget megragadjunk annak érdekében, hogy felhívjuk ezekre a képzésekre a figyelmet. Kívánom, hogy minél több fiatal látogasson el ezekbe az intézményekbe, s találja meg a számára legkedvezőbb programot!” – mondta Mészáros Attila, aki reményét fejezte ki, hogy a továbbtanulás előtt álló diákok közül többen is a Székesfehérvári Szakképzési Centrum valamelyik iskolájában folytatják tanulmányaikat.
Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója kiemelt jelentőségűnek nevezte a péntek esti eseményt. „Nagy öröm számomra, hogy sok fiatal felnőtt érdeklődött a meghirdetett programok iránt! Úgy gondolom, hogy a rendhagyó időponttal még inkább fel tudjuk hívni a figyelmet a szakképzés fontosságára. A 2015/16-os tanév valóban fordulatot hozott a szakképzésben. A szakképzési centrumok létrehozásával átalakult a szakképzési rendszer irányítása, emellett a képzési szerkezet átalakítása is folyamatban van. A mai estével szeretnénk megmutatni a diákoknak, hogy a szakképzés mennyi érdekességet tartogat a számukra. A szakképzés és a szakmunka hatalmas átalakuláson ment keresztül, így a mai estével fel tudjuk hívni minden érdeklődő figyelmét arra, hogy egy autószerelőre és egy irodavezetőre is merőben más feladatok várnak, mint korábban.” – mondta Kulcsár Szilvia, aki köszönetét fejezte ki a diákoknak, a kollégáknak, valamint a vállalatoknak, hogy segédkeztek a székesfehérvári programok megszervezésében.
A programon résztvevő több száz tanuló egy éjszaka alatt végigjárhatta a székesfehérvári szakképző iskolákat, emellett a velük együttműködő sikercégek máskor rejtett világába is bepillantást nyerhetett. Az országos rendezvénysorozatban a Székesfehérvári Szakképzési Centrum tíz intézménye vett részt. Az érdeklődő általános iskoláskorú gyerekek, fiatalok és felnőttek az Árpád Szakképzőben, a Bugát Pál Középiskolában, a Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolában, a Hunyadi Mátyás Középiskolában, az I. István Középiskolában, a Jáky József Középiskolában, a Perczel Mór Szakképző Iskolában, a Széchenyi István Műszaki Szakközépiskolában, a Váci Mihály Ipari Szakképző Iskolában és a Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskolában is megtalálhatták a számukra legmegfelelőbb programelemet. A résztvevőket az ökológiai-lábnyom kiszámításától, a csótányboncoláson keresztül, egészen a robotok programozásáig több interaktív, gyakorlatias foglalkozás és bemutató is várta.
A többórás program során a szervezők a felfedezés és az új ismeretek megszerzésének örömével lepték meg fiatalokat. A diákoknak lehetőségük nyílt betekinteni a szakképzés „kevésbé látható világba”. Az eseményen résztvevők azoknak az embereknek a munkájáról kaphattak minden részletre kiterjedő bemutatókkal színesített ízelítőt, illetve információt, akik nélkül nem lenne teljes és működőképes az életünk. Ezen az éjszakán a tanulók nemcsak megismerhették ezt a különleges világot, hanem ki is próbálhatták magukat, hogyan állnának helyt az életükben.
„Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg!” – szólt a Szakmák Éjszakája mottója. Ennek köszönhetően a szervezők nemcsak beszéltek a szakmáról, hanem egy olyan kalandos utazást biztosítottak az érdeklődőknek, melynek során többek között a programozói és a menedzseri munkabeosztást is kipróbálhatták a diákok. Az élménydús eseményeken kívül a Szakmák Éjszakája székesfehérvári programjai jóval többet is kínáltak a fiataloknak: a szervezők szándéka szerint a jövőkép, valamint a lehetséges életút kialakításában is segíteni akarták elsősorban a pályaválasztás előtt álló, 7. és 8. osztályos diákokat. Rajtuk kívül a rendezvény a középiskolások és a felnőttek számára is páratlan élményt nyújtott.

Gazdaság

 1. 268 milliós fejlesztés a Karsai Alba Kft-nél

  Több mint százmillió forint vissza nem térítendő támogatást ad a kormány a nagyvállalati beruházási támogatás keretében a Karsai Alba Kft. 286 millió forintos kapacitásbővítő fejlesztéséhez. A 100 százalékban magyar tulajdonú Karsai Alba Kft. 170 dolgozót foglalkoztat.

  2017.05.27.
 2. Több mint egymilliárdból fejleszt fedélzeti eszközöket autókba az Albacomp

  Az Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft. 1 milliárd forint összköltséget meghaladó innovációs fejlesztés keretében gépjárművekbe utólag beszerelhető eCall fedélzeti eszközt és kommunikációs rendszert fejleszt, amihez 678,85 millió forint uniós támogatást nyert a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban.

  2017.05.26.
 3. Székesfehérvár igényeihez illeszkedő kutatások a Corvinuson

  Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében nyert el 327 millió forint értékű támogatást a Corvinus Egyetem székesfehérvári Campusa. A 2020-ig tartó projekt fókuszpontjában az üzleti, a közszolgáltató és a társadalmi hálózatok állnak. A programban részt vevő kutatók olyan alkalmazott kutatásokat végeznek majd, amelyek szorosan illeszkednek Székesfehérvár igényeihez.

  2017.05.23.
 4. Ötlet, forrás, innováció - komplex segítség a vállalkozásoknak

  A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség, több mint 12 éve vesz részt a helyi és a régióban működő vállalkozások életében, amelyek innovatív fejlesztési elképzelésekkel, termékekkel és szolgáltatásokkal kívánják piaci pozíciójukat erősíteni, bővíteni.

  2017.05.22.
 1. Kihelyezett igazgatói értekezlet a Szent István Szakképző Iskolában

  Kihelyezett igazgatói értekezletet rendezett a Földművelésügyi Minisztérium kedden, Székesfehérváron, a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolában. A szakmai napon a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara dunántúli szervezeteinek vezetői és oktatási intézmények igazgatói találkoztak. A résztvevők a konferencia mellett az intézmény tangazdaságába is ellátogattak.

  2017.05.16.
 2. Az "Év Gyára 2016" címet kapott a fehérvári Adu Alba Kft.

  A díj kitüntetettje a 3 milliárd forint alattiban a csomagolóanyag-gyártó székesfehérvári Adu Alba Kft. lett. 10 milliárd forint feletti éves nettó árbevétel kategóriában az ipari automatizálással foglalkozó Aventics Hungary Kft., a 3-10 milliárd forint közöttiben pedig a lakástextilgyártással foglalkozó Naturtex Kft.

  2017.05.15.
 3. Idén is Fehérváron rendezte gazdakonferenciáját a Hungrana

  A 104 éves múlttal rendelkező, szabadegyházi telephelyű kukorica feldolgozó vállalat idén is megrendezte a hagyományos Hungrana Gazdakonferenciát, amelynek helyszíne ebben az esztendőben is a székesfehérvári MKOSZ Csarnok volt. A rangos szakmai előadókat felvonultató szerdai szakmai esemény tematikája az áramlás, a fejlődés és a megújulás témái köré épült és nagy érdeklődés övezte a szakma részéről.

  2017.05.10.
 4. Ön választ, mi segítünk – a Jancsárkert nyerte el a támogatást

  A Tesco Magyarország idén is meghirdette az „Ön választ, mi segítünk” című, civil szervezeteket segítő programját. A fehérvári régióban a második fordulóba három civil szervezet jutott be, közülük a legtöbb szavazatot a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület kapta a vásárlóktól. Az egyesület a támogatásból szervezi meg a május 27-i Egészségpiacot.

  2017.05.05.

Játékfesztivál

Könyvhét

Eseménynaptár

2017. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera

360 Fehérvár

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek