Kettős jubileummal emlékeztek Steiner Fülöpre, az Egyházmegye egykori püspökére

 A Székes- fehérvári Egyházmegye méltóképpen ápolja korábbi püspökeinek emlékét. Pénteken Steiner Fülöp püspöki székfoglalásának 125., halálának 115. évfordulójára rendeztek emlékkonferenciát a Szent István Művelődési Házban. Az Egyházmegye egykori püspökének munkásságának jelentőségét az egyház, a sajtó és a politika vonatkozásában is felelevenítették a konferencia előadói.
2015.10.02. 12:03 |
A Székesfehérvári Egyházmegye méltóképpen ápolja korábbi püspökeinek emlékét. Pénteken Steiner Fülöp püspöki székfoglalásának 125., halálának 115. évfordulójára rendeztek emlékkonferenciát a Szent István Művelődési Házban. Az Egyházmegye egykori püspökének munkásságának jelentőségét az egyház, a sajtó és a politika vonatkozásában is felelevenítették a konferencia előadói.
KÉPGALÉRIA az Emlékkonferenciáról
 A Székesfehérvári Egyházmegye egykori püspökére, Steiner Fülöpre emlékeztek pénteken a Szent István Király Múzeumban. Tízéves tisztsége idején rendszeressé tette a papi lelkigyakorlatokat, tehetséges papnövendékei közül feltűnően sokat juttatott külföldi egyetemre, de a helyi szeminárium életét is megkülönböztetett figyelemmel kísérte. A nép hitéletének elmélyítése érdekében szorgalmazta a világos, közérthető, dogmatikus szentbeszédek tartását. Működése idején vált általánossá a májusi és októberi litániák tartása. Fellendítette a szentségi életet is az Oltáregylet segítségével.
 Az eseményen elsőként Spányi Antal megyés püspök köszöntötte a megjelenteket. „A Székesfehérvári Egyházmegye rendszeresen megemlékezik tudományos konferenciákkal és szentmisékkel egykori püspökeiről. Sok esetben a különböző szaktudományok képviselői döbbentenek rá minket, hogy Székesfehérvár milyen értékes embereket rejt magában. Komoly kötelességünk, hogy ezeknek az embereknek méltóképpen ápoljuk az emlékét. Az elmúlt esztendőben Pauer Jánosra, míg idén szintén a kettős jubileum okán, közvetlen utódjára, Steiner Fülöpre emlékezünk. Püspöki székét 125 éve foglalta el, s alig pár hete, augusztus 11-én emlékeztünk halálának 115. évfordulójára. Steiner Fülöp alkotásaival nap, mint nap találkozhatunk. Az ő idején nyerte el mai, végleges formáját a püspöki kápolna, ő készítette el a püspöki palota díszkapuját, amelyet minden Székesfehérvárra látogató megtekinthet.” – mondta Spányi Antal, aki szerint Steiner Fülöp roppant modern gondolkodású ember volt, aki felismerte a tömegekhez szólás fontosságát, a hívek aktivitásának szerepét. Munkásságával előkészítette a talajt második utódjának, Prohászka Ottokárnak, akinek jelentőségét nem vitatta soha senki.
 Sarbak Gábor, irodalomtörténész, a Szent István Társulat elnöke a konferencia megnyitóján kiemelte, hogy hatalmas megtiszteltetést jelent számukra, hogy a társulat volt alelnöke előtt tiszteleghetnek. Mint azt Sarbak Gábor elmondta, Steiner Fülöp 1886 és 1890 között töltötte be a Szent István Társulat alelnöki tisztségét. A napi ügyek intézése mellett az ő nevéhez fűződik a tudományos és irodalmi osztály megszervezése a Szent István Társulat keretein belül. 1886-ben a Katolikus Szemle című folyóirat elindításában is hatalmas szerepet játszott, amely a neves külföldi folyóiratok méltó magyar megfelelője. Sarbak Gábor hangsúlyozta, hogy Steiner szerint a közjogi világnak a katolikus tanokat, a keresztény igazságokat kell terjeszteni eszélyességgel és keresztény erénnyel.
 A kétórás konferencián Kanász Viktor, Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatója Steiner Fülöp és a bécsi Frintaneum kapcsolatáról, Klestenitz Tibor, a Magyar Tudományos Akadémia BTK, tudományos munkatársa Steiner és a sajtó viszonyáról, míg Györgyi Csaba, Budapest Főváros Levéltár levéltárosa Steiner Fülöp püspök és az egyházpolitika 1890-1895 közötti kötelékéről tartott előadást.

Közélet

 1. Püspöki mise lesz a Bazilikában Szent István király ünnepén

  Vasárnap, Szent István király ünnepén, 10.30 órakor Székesfehérvár papságával koncelebrált püspöki mise lesz a Székesegyházban. Augusztus 20-án emlékezünk arra a napra, amikor 1083-ban László király a királysírból a Székesfehérvári Bazilika oltárára emeltette az államalapító uralkodó testét a szentté avatás szertartásához. A szentmise után Spányi Antal megyéspüspök megáldja az új kenyeret, amely a családi jólét és a jövő jelképe, majd Isten áldását kéri valamennyi magyar család kenyerére és életére.

  2017.08.17.
 2. Püspöki szentmisével ünnepelte Székesfehérvár Nagyboldogasszony napját

  Nagyboldogasszony-napi szentmisét celebrált a Székesegyházban Spányi Antal püspök kedden. Nagyboldogasszony a legrégibb Mária ünnepünk. Államalapító uralkodónk erre a napra hívta össze Székesfehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénykezést. Az „Égbe felvett Szűz Mária” a Székesfehérvári Egyházmegye védőszentje is.

  2017.08.15.
 3. Erdélytől Bécsig hirdeti Szent István városát, Székesfehérvárt

  A Szent István dekorációval ellátott Bombardier Traxx mozdony a következő évben az ország villamosított vasútvonalain fog döntően személyszállító vonatokat húzni, de a nemzetközi forgalomban a Budapest - Brassó és Budapest - Bécs között is jár majd. A „fehérvári” mozdony a következő egy évben körülbelül 240 ezer kilométert fog futni.

  2017.08.15.
 4. Fogadalmi szentmise és az országfelajánlás megújítása a Bazilikában

  Hétfőn, a Szent Istváni-i országfelajánlás napján, a Székesegyházban tartották a Székesfehérvári Egyházmegye hagyományos fogadalmi ünnepét. A szertartás előtt a Püspöki Palotából körmenetben vitték a Magyar Szent Család (Szent István király, Boldog Gizella és Szent Imre herceg) ereklyéit és az üldözött iraki keresztények ajándék templomkeresztjét a Bazilikába, ahol ezt követően központi imaórát tartottak, majd a szentmisében Spányi Antal megyés püspök megújította hazánk felajánlását Szűz Máriának, ahogyan azt Szent István király tette, 1038-ban, a halálát megelőző napon.

  2017.08.14.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2017. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek