Tanbolt a Tini ABC-ből, felújítják a Teleki belső homlokzatát

A tavalyi és az idei évben a fehérvári bölcsődék, óvodák és iskolák felújítására mitegy másfél milliárd forintot költ a város. Székesfehérvár Önkormányzata évek óta egyre többet fordít intézmény-felújításra az Ybl Miklós program keretében: tavaly például mintegy 30 helyszínen dolgoztak a kivitelezők. Jelenleg is zajlik a volt Tini ABC felújítása, ahol fehérvári tanulók dolgoznak tanműhelyi óra keretében. A nyílászárók gyártásán kívül mindent ők csinálnak.
2016.04.05. 11:22 |
A tavalyi és az idei évben a fehérvári bölcsődék, óvodák és iskolák felújítására mitegy másfél milliárd forintot költ a város. Székesfehérvár Önkormányzata évek óta egyre többet fordít intézmény-felújításra az Ybl Miklós program keretében: tavaly például mintegy 30 helyszínen dolgoztak a kivitelezők.

Jelenleg is zajlik a volt Tini ABC felújítása, ahol fehérvári tanulók dolgoznak tanműhelyi óra keretében. A nyílászárók gyártásán kívül mindent ők csinálnak.
Úgy érezzük, hogy csak együttműködésben lehet ezt a stratégiailag is fontos területet fejleszteni, hiszen attól még, hogy megváltozott a fenntartási forma fehérvári iskolákról van szó – emelte ki Cser-Palkovics András. Az önkormányzat jelentős anyagi eszközöket fordít olyan épületekre is, ahol nincs fenntartói szerepe. Mint mondta a tavalyi és az idei évben az intézményekre szánt másfél milliárd forint kifejezetten a felújítási támogatásokat jelenti. „Az egyik legtöbb pénzbe kerülő jelentős felújítás a Teleki Blanka Gimnázium belső homlokzata, ami 220 millió forintból, önkormányzati beruházásban valósul meg. Ez is, mint a felújítások többsége, a helyi gazdaság által befizetett helyi adókból lehetséges. Azt gondolom, hogy tavaly és idén is jelentős összeget fordítottunk az Ybl programon keresztül az intézményekre és ez így lesz a következő években is. Nagyon változó az iskolák óvodák épületeinek állapota, mert vannak régi tégla építésűek és a korukat már meghaladó KLASP rendszerű intézmények is, ahol elengedhetetlen a felújítás.

Cser-Palkovics András polgármester, Török Szabolcs, a KLIK Székesfehérvári Tankerületének igazgatója, Eszéki Ágnes, a Székesfehérvári Intézményi Központ főigazgatója és Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója közös sajtótájékoztatón ismertette a fehérvári intézményfelújításokat.
Az elmúlt években is jellemző volt az az együttműködés, ami a város és a fenntartó között tapasztalható - mondta Török Szabolcs. A KLIK mint fenntartó a napi feladatok finanszírozását látja el az intézményeknek és a bér jellegű kiadások havonta közel 330 millió forintot tesznek ki Fehérváron. Kiemelte, hogy március végére valamennyi kintlévőséget kiegyenlített a fehérvári KLIK. Fontosnak nevezte, hogy digitális írástudás tanítása megkérdőjelezhetetlen feladat, így az idén év elején egy TIOP programnak köszönhetően fehérvári intézmények 156 millió forint értékben informatikai eszközöket szerezhettek be. Összesen 629 számítógép került az intézményekbe, sok más egyéb technikai eszköz mellett. A fenntartáson kívül a KLIK Fehérváron összesen 240 milliós fejlesztést hajtott végre.

A Sziget utcai és a Bory Jenő Általános Iskola tetőfelújítása is befejeződött tavaly, idén újabb KLASP rendszerű iskolák laposteteje kap új szigetelést.
Kulcsár Szilvia a Székesfehérvári Szakképzési Centrum vezetője elmondta, hogy mintegy 200 millió forintot különítettek el idén felújításokra. Fontos feladatnak nevezte ugyanakkor az egyes szakmák megszerettetését és az aprónak tűnő, de komfortfokozatot növelő beruházásokat. Jelenleg a régi tini ABC felújítása nagyon fontos feladat, ami hamarosan visszakapja a régi profilját és újra tanbolt lesz. „A felújítás nagy részét egyébként a diákok végzik tanműhelyi óra keretében. Ez a teljes gépészeti rekonstrukción túl a belső vakolást, burkolást jelenti, mindössze a nyílászárókat készíttették külső vállalkozóval. Ez az a feladat, amivel motiválni lehet a szakma iránt a tanulókat.” - mondta a centrum vezetője. Kiemelte továbbá, hogy nagyon szép eredményeket érnek el a fehérvári tanulók a szakmai versenyeken, mely szintén fontos támogatási feladatokat ró a fenntartóra.

Olyan kisebb munkák is nagyon fontosak, mint például a Kossuth Lajos Általános iskola tornatermében az elválasztó függöny elkészíttetése.
Eszéki Ágnes a Székesfehérvári Intézményfenntartó Központ igazgatója arról beszélt, hogy összesen 27 intézményben van feladata a SZIK-nek a működtetés terén. "Tavaly 99 millió forintot költöttünk kisebb felújításokra, ami biztosította a zökkenőmentes működését. Összesen 25 karbantartó kollégával van kapcsolatunk, akik a napi javításokban segítenek. A megrendelt felújítások között volt parkettafelújítás vagy éppen térelválasztó függöny is. Kiemelte, hogy a Városfejlesztési Kft-vel is van megállapodása a központnak, ami szintén segítik a napi karbantartási feladatokat."

A KÉPES program keretében összesen 8 óvoda 43 vizesblokkja újult meg, melyeket mintegy ezerötszáz kisgyermek használ örömmel a városban.

Városfejlesztés

 1. Három fehérvári iskolát is érint a hatszázmilliós intézményfelújítás

  Három fehérvári iskolában kezdődik felújítás jövő tavasszal. A Székesfehérvári Tankerületi Központ mintegy 600 millió forintot fordíthat a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnáziumra, ahol az épület és az udvar felújítása mellett kórus- és tánctermet is kialakítanak, a Munkácsyban Mihály Általános Iskolában a tornatermet és az udvart újítják fel, a Vasvári Pál Általános Iskolában pedig a tornaterem újul meg.

  2017.09.22.
 2. Folytatódik a Salétrom utcai sétány építése – az iskola előtti tér is megújul

  Még a héten elkezdődnek a munkálatok a Salétrom utcában, ahol 60 millió forintos beruházással újul meg a régi burkolat és a közvilágítás, mintegy 6500 négyzetméternyi felületen. A felújítást követően a teljes Salétrom utca egy egységes sétány képét nyújtja majd új pihenőpadokkal. 

  2017.09.19.
 3. Teljessé vált a haemodinamikai részleg fejlesztése a Szent György Kórházban

  Szívkatéterezésre és pacemaker beültetésre az úgynevezett haemodinamikai laborokban van lehetőség, amelyek már az ország több pontján működnek, így Székesfehérváron a Szent György Kórházban is, ahol évente 3000 vizsgálatot, beavatkozást hajtanak végre. A legújabb fejlesztésnek köszönhetően a Hotel épület IV. szintjén található haemodinamikai osztály fektető részleggel bővült, modern műszaki berendezésekkel és infrastruktúrával, így teljessé vált a tavaly megkezdett beruházás.

  2017.09.18.
 4. Kezdődik az Országzászló tér felújítása - igazi közösségi tér lesz

  Hosszú hónapok előkészítő munkája után kezdődik az Országzászló tér felújítása, mely a Fehérvár egyik kiemelt közterülete. A téren ülőkövek, padok, megnövekedett növényállomány lesz. A gránitburkolat egységes lesz a Fő utca burkolatával, de építenek díszfolyókát is a helyén maradó Virágóra és a megépülő Országzászló emlékmű környezetében.

  2017.09.18.
 1. Csatornák a város szélén - a jó közmű észrevétlen

  A Fehérváron összegyűlt csapadékvizet két vízfolyás, a Jancsár csatorna és a Varga csatorna vezeti ki a városból és mindkettő a Gaja patakba torkollik. Tavaly óta több olyan beruházás is történt, mely biztonságosabbá és könnyebben fenntarthatóbbá tette a fehérvári vízelvezetést. Az egyik legfontosabb dolog azonban, hogy a klímaváltozás okozta nagy intenzitású esők miatti visszaduzzadások jóval kisebb eséllyel fordulhatnak elő.

  2017.09.13.
 2. Szakaszosan építik a víziközműveket a Ligetsoron - decembertől lesz járható

  A Mészöly Géza utcától már a csapadékcsatornát építik, a szállodától pedig a szennyvíz- és az ivóvízvezeték cseréjét végzik a Ligetsoron. Az út a tervek szerint decemberre lesz járható. 

  2017.09.12.
 3. Teljes felújítás és kazáncsere kezdődik a szedreskerti fűtőműben

  Kezdődik a felújítás a Szedreskerti lakónegyen fűtőművében, ahol jelenleg három 4.7MW-os régi kazán található. Ezek helyett három új 5 MW-os szerkezetet építenek be, zajszigetelik az épületet és a homlokzat is megújul. A felújítás első ütemének munkái a napokban kezdődneTeljesen k és január végéig tartanak majd.

  2017.09.12.
 4. Elkezdődött a felújítás a Sárkeresztúri, a Balatoni és a Kőrösi úton

  A hónap eleji munkaterület-átadást követően most már a forgalomkorlátozással járó helyszíni munkálatok kezdődnek három területen is. Félpályás útlezárásra kell számítani két héten át a Sárkeresztúri út, a Balatoni út, valamint a Kőrösi és utak egy szakaszán. 

  2017.09.11.

Eseménynaptár

2017. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Fehérvár Hangja

Webkamera


Fényfestés

360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek