Tanbolt a Tini ABC-ből, felújítják a Teleki belső homlokzatát

A tavalyi és az idei évben a fehérvári bölcsődék, óvodák és iskolák felújítására mitegy másfél milliárd forintot költ a város. Székesfehérvár Önkormányzata évek óta egyre többet fordít intézmény-felújításra az Ybl Miklós program keretében: tavaly például mintegy 30 helyszínen dolgoztak a kivitelezők. Jelenleg is zajlik a volt Tini ABC felújítása, ahol fehérvári tanulók dolgoznak tanműhelyi óra keretében. A nyílászárók gyártásán kívül mindent ők csinálnak.
2016.04.05. 11:22 |
A tavalyi és az idei évben a fehérvári bölcsődék, óvodák és iskolák felújítására mitegy másfél milliárd forintot költ a város. Székesfehérvár Önkormányzata évek óta egyre többet fordít intézmény-felújításra az Ybl Miklós program keretében: tavaly például mintegy 30 helyszínen dolgoztak a kivitelezők.

Jelenleg is zajlik a volt Tini ABC felújítása, ahol fehérvári tanulók dolgoznak tanműhelyi óra keretében. A nyílászárók gyártásán kívül mindent ők csinálnak.
Úgy érezzük, hogy csak együttműködésben lehet ezt a stratégiailag is fontos területet fejleszteni, hiszen attól még, hogy megváltozott a fenntartási forma fehérvári iskolákról van szó – emelte ki Cser-Palkovics András. Az önkormányzat jelentős anyagi eszközöket fordít olyan épületekre is, ahol nincs fenntartói szerepe. Mint mondta a tavalyi és az idei évben az intézményekre szánt másfél milliárd forint kifejezetten a felújítási támogatásokat jelenti. „Az egyik legtöbb pénzbe kerülő jelentős felújítás a Teleki Blanka Gimnázium belső homlokzata, ami 220 millió forintból, önkormányzati beruházásban valósul meg. Ez is, mint a felújítások többsége, a helyi gazdaság által befizetett helyi adókból lehetséges. Azt gondolom, hogy tavaly és idén is jelentős összeget fordítottunk az Ybl programon keresztül az intézményekre és ez így lesz a következő években is. Nagyon változó az iskolák óvodák épületeinek állapota, mert vannak régi tégla építésűek és a korukat már meghaladó KLASP rendszerű intézmények is, ahol elengedhetetlen a felújítás.

Cser-Palkovics András polgármester, Török Szabolcs, a KLIK Székesfehérvári Tankerületének igazgatója, Eszéki Ágnes, a Székesfehérvári Intézményi Központ főigazgatója és Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója közös sajtótájékoztatón ismertette a fehérvári intézményfelújításokat.
Az elmúlt években is jellemző volt az az együttműködés, ami a város és a fenntartó között tapasztalható - mondta Török Szabolcs. A KLIK mint fenntartó a napi feladatok finanszírozását látja el az intézményeknek és a bér jellegű kiadások havonta közel 330 millió forintot tesznek ki Fehérváron. Kiemelte, hogy március végére valamennyi kintlévőséget kiegyenlített a fehérvári KLIK. Fontosnak nevezte, hogy digitális írástudás tanítása megkérdőjelezhetetlen feladat, így az idén év elején egy TIOP programnak köszönhetően fehérvári intézmények 156 millió forint értékben informatikai eszközöket szerezhettek be. Összesen 629 számítógép került az intézményekbe, sok más egyéb technikai eszköz mellett. A fenntartáson kívül a KLIK Fehérváron összesen 240 milliós fejlesztést hajtott végre.

A Sziget utcai és a Bory Jenő Általános Iskola tetőfelújítása is befejeződött tavaly, idén újabb KLASP rendszerű iskolák laposteteje kap új szigetelést.
Kulcsár Szilvia a Székesfehérvári Szakképzési Centrum vezetője elmondta, hogy mintegy 200 millió forintot különítettek el idén felújításokra. Fontos feladatnak nevezte ugyanakkor az egyes szakmák megszerettetését és az aprónak tűnő, de komfortfokozatot növelő beruházásokat. Jelenleg a régi tini ABC felújítása nagyon fontos feladat, ami hamarosan visszakapja a régi profilját és újra tanbolt lesz. „A felújítás nagy részét egyébként a diákok végzik tanműhelyi óra keretében. Ez a teljes gépészeti rekonstrukción túl a belső vakolást, burkolást jelenti, mindössze a nyílászárókat készíttették külső vállalkozóval. Ez az a feladat, amivel motiválni lehet a szakma iránt a tanulókat.” - mondta a centrum vezetője. Kiemelte továbbá, hogy nagyon szép eredményeket érnek el a fehérvári tanulók a szakmai versenyeken, mely szintén fontos támogatási feladatokat ró a fenntartóra.

Olyan kisebb munkák is nagyon fontosak, mint például a Kossuth Lajos Általános iskola tornatermében az elválasztó függöny elkészíttetése.
Eszéki Ágnes a Székesfehérvári Intézményfenntartó Központ igazgatója arról beszélt, hogy összesen 27 intézményben van feladata a SZIK-nek a működtetés terén. "Tavaly 99 millió forintot költöttünk kisebb felújításokra, ami biztosította a zökkenőmentes működését. Összesen 25 karbantartó kollégával van kapcsolatunk, akik a napi javításokban segítenek. A megrendelt felújítások között volt parkettafelújítás vagy éppen térelválasztó függöny is. Kiemelte, hogy a Városfejlesztési Kft-vel is van megállapodása a központnak, ami szintén segítik a napi karbantartási feladatokat."

A KÉPES program keretében összesen 8 óvoda 43 vizesblokkja újult meg, melyeket mintegy ezerötszáz kisgyermek használ örömmel a városban.

Városfejlesztés

 1. November végéig kell elkészülnie a Túrózsáki úti szabadidőparknak és sétánynak

  November végéig kell végeznie a nyertes kivitelezőnek a Túrózsáki úti szabadidőpark és sétány kivitelezésével – olvasható a munkára vonatkozó közbeszerzési eljárás ajánlattételi felhívásában. A kivitelezésre július 4-ig tehetnek ajánlatokat a vállalkozók. A szabadidőpark a család minden tagjának ingyenes kikapcsolódási és mozgási lehetőséget biztosít.

  2017.06.28.
 2. Egyedülálló tetőterasszal nyit ősszel az egykori Petőfi Mozi

  Még tavaly tavasszal döntött a város képviselő-testülete a Petőfi Mozi teljes felújításáról. Mostanra elkészült a beruházás és szeptemberben egyetemi klubként nyit a 130 millió forintból felújított épület, melynek jellege megmaradt, azonban a padlásból egy belvárosi tetőteraszt alakítottak ki, ami igazi különlegessége lesz az új helynek.

  2017.06.27.
 3. Elkészült a Móricz Zsigmond utca felújításának első üteme

  Elkészült a Móricz Zsigmond utca burkolat felújítási munkáinak első üteme. A beruházás során az utca két szakaszán, a Széna tér és a „Vadászkürt” között mintegy 945 m2-en, valamint a Vadászkürt - Huba utca köz között 2015 négyzetméteren a meglévő, rossz állapotú burkolatot újították fel a kopóréteg cseréjével. A Városgondnokság „Út 2017-19” néven saját út-, járda- és parkoló-felújítási programot indított, eddig közel 1 milliárd forint értékű munka készült el, illetve valósul meg ősz végéig.

  2017.06.26.
 4. Új járdák a Rákóczi úti négyemeletesek előtt

  Öt járdaszakasz újult meg a Vízivárosban, a Rákóczi út 27-41. szám alatti négyemeletesek előtt. A 15 millió forintos beruházás műszaki átadását pénteken tartották.

  2017.06.23.
 1. A Depónia Kft fejlesztéseiről is szó volt a csalai lakossági fórumon

  Lakossági fórumot tartott kedden Csalán Östör Annamária önkormányzati képviselő. A fórumon jelen volt Bozai István városgondnok és Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője is, aki beszámolt arról, hogy a cég központi telephelye Csala-Pénzverővölgybe költözik és számos fejlesztést is megvalósítanak 2018 végéig. A fórumon szó volt a focipálya és a híd kérdéséről is.

  2017.06.20.
 2. Új és felújított parkolók Palotavárosban

  Palotaváros két pontján is műszaki átadást tartottak hétfőn délelőtt. A Horog utcában 34 új, térkövezett parkolót alakítottak ki, a Kodolányi utca 12. szám előtti szegélyezett, 35 férőhelyes parkolót pedig felújították és a zúzott köves burkolatot térkőre cserélték. A Horog és a Kodolányi utcai beruházások együttes összege meghaladja a 30 millió forintot.

  2017.06.19.
 3. A Szentháromság ünnepén avatták fel a megújult Szent Sebestyén parkot

  A vasárnap délelőtti nagymisét követően felavatták az elmúlt két esztendő során fokozatosan felújított Szent Sebestyén parkot a Felsővárosi templom előtti téren. A tér szimbolikus jelentésű szobrai is megújultak; felújított füves részeivel, bokraival, cserjékkel, az árnyas fák alatti padokkal a park a felsővárosiak igazi közösségi tere lehet.

  2017.06.11.
 4. Vasárnap a szentmisét követőn avatják a Szent Sebestyén parkot

  Minden kedves fehérvárit, különösen a Felsővárosban élőket hívják a Szent Sebestyén-templomba június 11-én, vasárnap , a 10 órakor kezdődő szentmisére, majd azt követően a Szent Sebestyén park ünnepélyes avatására.

  2017.06.09.

Eseménynaptár

2017. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Webkamera

ide kerül a webkamera élő képe

360 Fehérvár

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek