Tanbolt a Tini ABC-ből, felújítják a Teleki belső homlokzatát

A tavalyi és az idei évben a fehérvári bölcsődék, óvodák és iskolák felújítására mitegy másfél milliárd forintot költ a város. Székesfehérvár Önkormányzata évek óta egyre többet fordít intézmény-felújításra az Ybl Miklós program keretében: tavaly például mintegy 30 helyszínen dolgoztak a kivitelezők. Jelenleg is zajlik a volt Tini ABC felújítása, ahol fehérvári tanulók dolgoznak tanműhelyi óra keretében. A nyílászárók gyártásán kívül mindent ők csinálnak.
2016.04.05. 11:22 |
A tavalyi és az idei évben a fehérvári bölcsődék, óvodák és iskolák felújítására mitegy másfél milliárd forintot költ a város. Székesfehérvár Önkormányzata évek óta egyre többet fordít intézmény-felújításra az Ybl Miklós program keretében: tavaly például mintegy 30 helyszínen dolgoztak a kivitelezők.

Jelenleg is zajlik a volt Tini ABC felújítása, ahol fehérvári tanulók dolgoznak tanműhelyi óra keretében. A nyílászárók gyártásán kívül mindent ők csinálnak.
Úgy érezzük, hogy csak együttműködésben lehet ezt a stratégiailag is fontos területet fejleszteni, hiszen attól még, hogy megváltozott a fenntartási forma fehérvári iskolákról van szó – emelte ki Cser-Palkovics András. Az önkormányzat jelentős anyagi eszközöket fordít olyan épületekre is, ahol nincs fenntartói szerepe. Mint mondta a tavalyi és az idei évben az intézményekre szánt másfél milliárd forint kifejezetten a felújítási támogatásokat jelenti. „Az egyik legtöbb pénzbe kerülő jelentős felújítás a Teleki Blanka Gimnázium belső homlokzata, ami 220 millió forintból, önkormányzati beruházásban valósul meg. Ez is, mint a felújítások többsége, a helyi gazdaság által befizetett helyi adókból lehetséges. Azt gondolom, hogy tavaly és idén is jelentős összeget fordítottunk az Ybl programon keresztül az intézményekre és ez így lesz a következő években is. Nagyon változó az iskolák óvodák épületeinek állapota, mert vannak régi tégla építésűek és a korukat már meghaladó KLASP rendszerű intézmények is, ahol elengedhetetlen a felújítás.

Cser-Palkovics András polgármester, Török Szabolcs, a KLIK Székesfehérvári Tankerületének igazgatója, Eszéki Ágnes, a Székesfehérvári Intézményi Központ főigazgatója és Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója közös sajtótájékoztatón ismertette a fehérvári intézményfelújításokat.
Az elmúlt években is jellemző volt az az együttműködés, ami a város és a fenntartó között tapasztalható - mondta Török Szabolcs. A KLIK mint fenntartó a napi feladatok finanszírozását látja el az intézményeknek és a bér jellegű kiadások havonta közel 330 millió forintot tesznek ki Fehérváron. Kiemelte, hogy március végére valamennyi kintlévőséget kiegyenlített a fehérvári KLIK. Fontosnak nevezte, hogy digitális írástudás tanítása megkérdőjelezhetetlen feladat, így az idén év elején egy TIOP programnak köszönhetően fehérvári intézmények 156 millió forint értékben informatikai eszközöket szerezhettek be. Összesen 629 számítógép került az intézményekbe, sok más egyéb technikai eszköz mellett. A fenntartáson kívül a KLIK Fehérváron összesen 240 milliós fejlesztést hajtott végre.

A Sziget utcai és a Bory Jenő Általános Iskola tetőfelújítása is befejeződött tavaly, idén újabb KLASP rendszerű iskolák laposteteje kap új szigetelést.
Kulcsár Szilvia a Székesfehérvári Szakképzési Centrum vezetője elmondta, hogy mintegy 200 millió forintot különítettek el idén felújításokra. Fontos feladatnak nevezte ugyanakkor az egyes szakmák megszerettetését és az aprónak tűnő, de komfortfokozatot növelő beruházásokat. Jelenleg a régi tini ABC felújítása nagyon fontos feladat, ami hamarosan visszakapja a régi profilját és újra tanbolt lesz. „A felújítás nagy részét egyébként a diákok végzik tanműhelyi óra keretében. Ez a teljes gépészeti rekonstrukción túl a belső vakolást, burkolást jelenti, mindössze a nyílászárókat készíttették külső vállalkozóval. Ez az a feladat, amivel motiválni lehet a szakma iránt a tanulókat.” - mondta a centrum vezetője. Kiemelte továbbá, hogy nagyon szép eredményeket érnek el a fehérvári tanulók a szakmai versenyeken, mely szintén fontos támogatási feladatokat ró a fenntartóra.

Olyan kisebb munkák is nagyon fontosak, mint például a Kossuth Lajos Általános iskola tornatermében az elválasztó függöny elkészíttetése.
Eszéki Ágnes a Székesfehérvári Intézményfenntartó Központ igazgatója arról beszélt, hogy összesen 27 intézményben van feladata a SZIK-nek a működtetés terén. "Tavaly 99 millió forintot költöttünk kisebb felújításokra, ami biztosította a zökkenőmentes működését. Összesen 25 karbantartó kollégával van kapcsolatunk, akik a napi javításokban segítenek. A megrendelt felújítások között volt parkettafelújítás vagy éppen térelválasztó függöny is. Kiemelte, hogy a Városfejlesztési Kft-vel is van megállapodása a központnak, ami szintén segítik a napi karbantartási feladatokat."

A KÉPES program keretében összesen 8 óvoda 43 vizesblokkja újult meg, melyeket mintegy ezerötszáz kisgyermek használ örömmel a városban.

Városfejlesztés

  1. Elkészültek a tervek a felújításra

    Elkészült a városi uszoda energetikai felújításának, illetve a szaunarészleg bővítésének a terve, amit a Városfejlesztési Kft. szakemberei terveztek meg az üzemeltető Városgondnokság megrendelésére. Az uszoda 1989-es átadása óta jelentős felújításon még nem esett át. A város üzemeltetési szempontból legdrágább létesítménye évente 850 millió forintból működik, ami jelentősen csökkenne egy átfogó felújítás után.

    2024.04.25.
  2. 64 új kórterem a kórházban

    Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása. A 112 ágyas, 64 kórtermes új kórházi épület a belgyógyászaton kívül a tüdőgyógyászati osztálynak ad majd otthont, de itt kezelik majd a rákos és fertőzéses megbetegedéssel küzdő betegeket is. Az új kórházi épület, a teljes berendezéssel együtt nyáron állhat a fehérvári egészségügy szolgálatába.

    2024.04.23.
  3. Fejlesztések Csalán

    A Depónia Nonprofit Kft. csalai központjában két fontos beruházás is elkészült: egy megújult, 21. századi lakossági fogadóteret alakítottak ki, valamint a hulladékkezelő központ belső útját is felújították. A fejlesztésekrő tartott tájékoztatón elhangzott, hogy már nem csak érkezik, hanem távozik is a hulladék Csaláról, ami más helyeken kerül újrahasznosításra.

    2024.04.22.
  4. Turbósítás, kétsávosítás

    A város saját költségén indította el az Új Csóri úti körforgalom nagyobb áteresztő képességének érdekében egy engedélyes terv elkészítését. A körforgalom kapacitásbővítésével kapcsolatos engedélyezési tervdokumentáció a Magyar Közút Nonprofit Zrt-vel egyeztetve készült a sok közlekedési problémát okozó csomópont fejlesztéséről, melynek döntéselőkészítő anyagának kivonatát az alábbiakban olvashatják.

    2024.04.21.