Bojtárból tündérkirály - fehérvári iskolák diákjai léptek fel a Vörösmarty Színházban

Bojtárból tündérkirály címmel Petőfi Sándor elbeszélő költeményét, a János vitézt mutatták be általános és középiskolák színjátszó csoportjai kedden este a Vörösmarty Színházban. Az iskolák arra kaptak felkérést, hogy nyolc-tíz percbe sűrítve állítsák színre a választott epizódokat. A zsűri a legjobb előadás díját megosztva ítélte oda a Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskolának és a Ciszterci Szent István Gimnáziumnak.
2015.03.17. 21:53 |
Bojtárból tündérkirály címmel Petőfi Sándor elbeszélő költeményét, a János vitézt mutatták be általános és középiskolák színjátszó csoportjai kedden este a Vörösmarty Színházban. Az iskolák arra kaptak felkérést, hogy nyolc-tíz percbe sűrítve állítsák színre a választott epizódokat. A zsűri a legjobb előadás díját megosztva ítélte oda a Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskolának és a Ciszterci Szent István Gimnáziumnak.
KÉPGALÉRIA
A János vitéz a magyar irodalom egyik klasszikusa. Generációk nőnek fel Kukorica Jancsi és Iluska halhatatlan szerelmének történetén. Az elbeszélő költemény nem csak irodalmi, néprajzi vonatkozásban párját ritkító, hanem a gyermekek fantáziavilága által dramatikus formában is életre kelthető remekmű. A János vitéz ezen kívül alkalmas anyag arra is, hogy benne prózai, verses, népzenei, néptánc-elemek találkozzanak. Így az egyes iskolákban magas szinten űzött néptánc, népének, hangszeres zene is dramatikus formába illesztve válhatott a színpadi változat szerves részévé.
A Bojtárból tündérkirály program keretén belül az elbeszélő költemény egyes fejezeteit általános és középiskolák színjátszó csoportjai játszották el a Vörösmarty Színház nagyszínpadán. A résztvevő iskolák között volt az Arany János EGYMI, a Vízivárosi Általános Iskola, a Vasvári Pál Gimnázium, az Árpád Szakképző Iskola és Kollégium, a Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, a Ciszterci Szent István Gimnázium, a Tóparti Gimnázium és Művészeti szakközépiskola, a Fejér Megyei Szabolcs Vezér Gimnázium és a Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskola is.
A zsűriben helyet foglalt dr. Cser-Palkovics András polgármester, Cserhalmi György Kossuth-díjas színművész, dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, Török Szabolcs, Székesfehérvár Tankerületi igazgatója, valamint Földi Zoltán önkormányzati képviselő, a Felsővárosi Általános Iskola igazgatója is. A felnőttek mellett diákzsűri is ítélt a produkciókról. A legjobb János Vitéznek Börcsök Olivért választották, míg Iluskát Komáromi Cecília formálta meg a legemlékezetesebben a zsűri szerint. A legjobb epizódszereplő Detre Soma lett és díjazták az Arany János EGYMI-t is kiemelkedő epizódjáért. A diákzsűri különdíját a a Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola kapta, szintén övék lett a legjobb rendezés díja is. A fődíjat, a legjobb előadás díját megosztva a Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskolának és a Ciszterci Szent István Gimnáziumnak ítélte a zsűri.

Kultúra

 1. Arany János emlékév - megtelt a Királykút Emlékház a Toldi estéjének előadásán

  A Frissítő Forrás/Megújulás Éve 2017, a Vörösmarty Társaság és A Szabadművelődés Háza közös rendezésében Arany János: Toldi estéje című klasszikus elbeszélő költeményét adta elő Sudár Annamária és Heinczinger Miklós, a Misztrál együttes tagja, hétfőn este a Királykút Emlékházban. A rendezvény egyben tisztelgés volt a szerző, Arany János születésének 200. évfordulója előtt. Bevezetőt mondott Bakonyi István, irodalomtörténész.

  2017.09.25.
 2. Időutazás a Topotékával – feltöltötték a "Székesfehérvár anno..." fotóit is

  Hétfőtől a "Székesfehérvár anno..." című kiadvány valamennyi fotója elérhető a Városi Levéltár és Kutatóintézet szekesfehervar.topoteka.hu oldalán. A kereső segítségével lehetőség van a képek közötti célirányos keresésre. A Topotéka virtuális gyűjteményben fényképek, dokumentumok, hangfelvételek és más archív anyagok találhatóak szakszerűen rendezett és könnyen kezelhető rendszerben.

  2017.09.25.
 3. A Vörösmarty Színház művészeit köszöntöttek a Városházán

  A Vörösmarty Színház három színművészét köszöntötték hétfőn délelőtt a Városházán: Váradi Eszter Sára idén már a 20. évadot kezdte meg Székesfehérváron, Krisztik Csaba vehette át nemrégiben a Kaszás Attila-díjat, Nagy Péter pedig a Vidéki Színházak Fesztiválján nyert díjat az Apák és fiúk című darabban nyújtott alakításáért.

  2017.09.25.
 4. Döntőjéhez érkezett a III. Béla király és kora nyugdíjasok vetélkedősorozata

  Az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület januárban – csatlakozva az Árpád-ház programhoz – III. Béla király és kora címmel szellemi vetélkedőt hirdetett valamennyi klubja részére. A versengésre 17 csapat nevezett és a májusi elődöntő során alakult ki a legjobb 6 csapat mezőnye. A nyilvános döntő szeptember 27-én, 9 órakor lesz a Hiemer-ház báltermében.

  2017.09.25.

Eseménynaptár

2017. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Fehérvár Hangja

Székesfehérvár Topotéka