Bojtárból tündérkirály - fehérvári iskolák diákjai léptek fel a Vörösmarty Színházban

Bojtárból tündérkirály címmel Petőfi Sándor elbeszélő költeményét, a János vitézt mutatták be általános és középiskolák színjátszó csoportjai kedden este a Vörösmarty Színházban. Az iskolák arra kaptak felkérést, hogy nyolc-tíz percbe sűrítve állítsák színre a választott epizódokat. A zsűri a legjobb előadás díját megosztva ítélte oda a Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskolának és a Ciszterci Szent István Gimnáziumnak.
2015.03.17. 21:53 |
Bojtárból tündérkirály címmel Petőfi Sándor elbeszélő költeményét, a János vitézt mutatták be általános és középiskolák színjátszó csoportjai kedden este a Vörösmarty Színházban. Az iskolák arra kaptak felkérést, hogy nyolc-tíz percbe sűrítve állítsák színre a választott epizódokat. A zsűri a legjobb előadás díját megosztva ítélte oda a Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskolának és a Ciszterci Szent István Gimnáziumnak.
KÉPGALÉRIA
A János vitéz a magyar irodalom egyik klasszikusa. Generációk nőnek fel Kukorica Jancsi és Iluska halhatatlan szerelmének történetén. Az elbeszélő költemény nem csak irodalmi, néprajzi vonatkozásban párját ritkító, hanem a gyermekek fantáziavilága által dramatikus formában is életre kelthető remekmű. A János vitéz ezen kívül alkalmas anyag arra is, hogy benne prózai, verses, népzenei, néptánc-elemek találkozzanak. Így az egyes iskolákban magas szinten űzött néptánc, népének, hangszeres zene is dramatikus formába illesztve válhatott a színpadi változat szerves részévé.
A Bojtárból tündérkirály program keretén belül az elbeszélő költemény egyes fejezeteit általános és középiskolák színjátszó csoportjai játszották el a Vörösmarty Színház nagyszínpadán. A résztvevő iskolák között volt az Arany János EGYMI, a Vízivárosi Általános Iskola, a Vasvári Pál Gimnázium, az Árpád Szakképző Iskola és Kollégium, a Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, a Ciszterci Szent István Gimnázium, a Tóparti Gimnázium és Művészeti szakközépiskola, a Fejér Megyei Szabolcs Vezér Gimnázium és a Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskola is.
A zsűriben helyet foglalt dr. Cser-Palkovics András polgármester, Cserhalmi György Kossuth-díjas színművész, dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, Török Szabolcs, Székesfehérvár Tankerületi igazgatója, valamint Földi Zoltán önkormányzati képviselő, a Felsővárosi Általános Iskola igazgatója is. A felnőttek mellett diákzsűri is ítélt a produkciókról. A legjobb János Vitéznek Börcsök Olivért választották, míg Iluskát Komáromi Cecília formálta meg a legemlékezetesebben a zsűri szerint. A legjobb epizódszereplő Detre Soma lett és díjazták az Arany János EGYMI-t is kiemelkedő epizódjáért. A diákzsűri különdíját a a Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola kapta, szintén övék lett a legjobb rendezés díja is. A fődíjat, a legjobb előadás díját megosztva a Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskolának és a Ciszterci Szent István Gimnáziumnak ítélte a zsűri.

Kultúra

 1. Zemlényi Eszter sikere a Virginia Zeani Nemzetközi Énekversenyen

  Zemlényi Eszter az előkelő második helyen végzett a Marosvásárhelyen rendezett három fordulós Virginia Zeani Nemzetközi Énekversenyen. Zemlényi Eszter egyedüliként képviselve Magyarországot, a versenyen és román, osztrák, moldáviai, olasz, német és portugál versenyzőkkel mérte össze tudását, a közönség elismerése mellett a zsűri is magasra értékelte produkcióját.

  2017.06.28.
 2. Folytatódott az előadássorozat Szent László királyról

  Szent László királyunk trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából a Nemzetpolitikai Államtitkárság országos Szent László Emlékévet hirdetett. A Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával előadássorozatot indított a Szent István Művelődési Házban. A sorozat második előadását szombaton tartották.

  2017.06.28.
 3. Királyok a színháznál - a Koronázási Ünnepi Játékokra hangolnak

  A júliusi hétvégék már a Koronázási Ünnepi Játékokra hangolnak: este hatkor minden szombaton megjelennek majd az óriásbábok a Fő utcán, hogy hagyományőrzők kíséretében hívják fel a figyelmet az augusztusi rendezvényekre. Az első szombat más meglepetést is tartogat a Belvárosban sétálóknak, akik a Koronázási Szertartásjátékra szóló belépőjüket is megvásárolhatják a programon.

  2017.06.27.
 4. Népművészeti kiállítást rendeznek Fehérváron a Reformáció Emlékéve jegyében

  „A reformáció történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben” címmel nagyszabású képzőművészeti kiállítás nyílik szombaton, a Székesfehérvári Református Egyházközség Gyülekezeti Központjában. A Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében megvalósuló, a Reformáció Emlékévéhez kapcsolódó tárlaton 34 közép-dunántúli pályázó 87 alkotását állítják ki.

  2017.06.27.

Múzeumok Éjszakája

Székesfehérvár Topotéka

Eseménynaptár

2017. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Kiállítás