Olvasni jó! - megnyílt a 87. Ünnepi Könyvhét

 Csütörtökön a Vörösmarty Társaság termében nyílt meg a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok. A megnyitó díszvendégei Ambrus Lajos korondi néprajzkutató, író és Falusi Márton költő- szerkesztő voltak és átadták a Vajda János-díjat is Bartal Klára költőnek. 2016-ban a programok középpontjában a mese, az illusztráció, az illusztrátori tevékenység áll, Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke arról beszélgetett a megnyitót követően a díszvendégekkel, milyen tartalmat ad egy rajz a szövegekhez.
2016.06.09. 19:01 |
 Csütörtökön a Vörösmarty Társaság termében nyílt meg a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok. A megnyitó díszvendégei Ambrus Lajos korondi néprajzkutató, író és Falusi Márton költő- szerkesztő voltak és átadták a Vajda János-díjat is Bartal Klára költőnek. 2016-ban a programok középpontjában a mese, az illusztráció, az illusztrátori tevékenység áll, Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke arról beszélgetett a megnyitót követően a díszvendégekkel, milyen tartalmat ad egy rajz a szövegekhez.
KÉPGALÉRIA a nyitóünnepségről
Az a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok.  ünnepélyes megnyitójának a város, Fejér megye és a régió nagy múltú irodalmi és művészetbarát társasága, a Vörösmarty Társaság adott otthont. Köszöntőjében Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, hogy a könyvhét programjaira ellátogató, az új kiadványokat megtekintő, megvásárló emberek számára természetes az olvasás igénye; a cél az, hogy minél több ember olvasson – ami egyre nehezebb az internet, az okostelefonok világában. „Olvasni jó! Példát kell mutatnunk a gyermekeinknek, az unokáinknak, egyrészt azzal, hogy mi olvasunk, másrészt pedig azzal, hogy nekik olvasunk. A terembe lépve a kezembe kaptam A rosszul őrzött homokóra című mesekönyvet, amelyet gyerekek írtak gyerekeknek – ez mindent kifejez, amiről az Ünnepi Könyvhéten beszélni szeretnénk, amivel az embereket meg szeretnénk szólítani.” – fogalmazott Székesfehérvár polgármestere és a Könyvhét rendezvényeire invitált mindenkit, hogy a kiadványokat megtekintve, lapozgatva, az író-olvasó találkozókon és egyéb programokon jó példával járjanak elöl.
A könyvhét székesfehérvári díszvendégei Ambrus Lajos korondi néprajzkutató, író és Falusi Márton költő-szerkesztő voltak. Ambrus Lajos ünnepi gondolatait Babits-idézettel kezdte: „Szállj ki, lelkem, keresd meg hazámat!/ Oly hazáról álmodtam én hajdan,/ mely nem ismert se kardot, se vámot/ s mint maga a lélek, oszthatatlan./ Álmodj, lelkem, álmodjad hazámat,/ mely nem szorul fegyverre, se vértre,/ mert nem holt rög, hanem élő lélek.” – Az irodalom napja a szép könyv napja, a fehérvári napok, a léleknek az ünnepe.” – köszönte meg a város meghívását Ambrus Lajos. Márai Sándor szavait idézve folytatta, miszerint „Az én hazám a magyar nyelv”, majd  Kosztolányi Dezsőt idézte fel: „A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, és az olvasó, aki olvassa.” – ezekkel a gondolatokkal fejezte ki reményét, hogy a következő idők számára is követendő és fontos helyet foglal majd el az olvasás. Az író szülőfalujának ’igazoló okmányát’, egy korondi vázát ajándékozott a polgármesternek.
Falusi Márton ünnepi gondolatait tolmácsolva a könyv szerepéről beszélt. A gondolkodás modellje elvet támadó Gilles Deleuze francia filozófus által használt „szellemi köztársaság” fogalmát bontotta ki.  Lázár Ervin A Masoko Köztársaság című novelláját hozta fel példaként: „Emlékezetes olvasmányélményeink mind-mind hosszan elnyúló városok a Masoko Köztársaságban. Hasonlítanak ugyan a hétköznapi városokhoz, sőt kizárólag az ismerheti föl őket, aki a hétköznapi városokban otthonosan mozog, ám valahogyan igazabbak és szebbek a valóságos helyszíneknél. Ettől pedig valószerűbbek, mint maga a valóság.” A szépirodalom háttérbe szorulásáról beszélve Falusi Márton azt mondta, hogy a szépirodalom minden erre mutató jelenség ellenére nem lehet elavult. „A könyvhét számunkra, akik itt összegyűltünk, afféle családi ünnep. A jó család nem söpri szőnyeg alá a konfliktusokat. Most van alkalmunk arra, hogy a szellemi válságról emelkedett vitákat folytassunk – erre buzdítom mindnyájukat!” – fogalmazott a József Attila-díjas költő.
A nyitóünnepség keretein belül adták át a Vajda János-díjat, amit 2016-ban Bartal Klári kapott. A Fejér megyében élő költők a magyar költészet napján versengtek az elismerésért: a Vörösmarty Társaság és a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület alapította díjat közönségszavazással ítélték oda, immár negyedszer.  A díjat Iszkádi Erika, a Művelődési Ház igazgatója és Bobory Zoltán, a Társaság elnöke adták át. Az ünnepélyes megnyitót az Irodalom és illusztráció című beszélgetés követte: Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke arról beszélgetett a díszvendégekkel, hogy a szerzők milyen jelentőséget tulajdonítanak az illusztrációnak, milyen tartalmat ad egy rajz a szövegekhez. A rendezvényen a Bakony Népzenei Együttes játszott Kneifel György vezetésével. Az Könyvhét nyitóeseményén részt vett Brájer Éva alpolgármester és Földi Zoltán önkormányzati képviselő is.
 
A könyvfesztivál elsősorban a kortárs magyar irodalom ünnepe: a rendezvénysorozat hagyományos programjai a beszélgetések, bemutatók és író-olvasó találkozók, ezenkívül koncertekkel, kiállításokkal, interaktív gyermekműsorokkal, diákszínpadi produkciókkal várják a közönséget. A programok tíz napon át zajlanak Székesfehérváron, a fesztivál középpontjában idén a mese, az illusztráció, az illusztrátori tevékenység áll. A Városház téren péntektől az országos kiadók, a helyi könyvesboltok, a könyvtárak és a Vörösmarty Társaság több mint harminc pavilonban mutatják be az új kiadványokat, író-olvasó találkozókkal és dedikálásokkal egybekötve.  Szombaton a Belvárosba érkeznek Csukás István halhatatlan mesehősei, Süsü, Sebaj Tóbiás, Mirr-Murr, A nagy ho-ho-horgász – Megyeri János szobrászművész alkotásaiban.  A fehérvári Könyvhét sztárvendége, Vujity Tvrtko szombaton délután várja a közönséget, a könyvek szerelmesei találkozhatnak többek között Dragomán Györggyel, Szabó T. Annával, Kálnay Adéllal, Lackfi Jánossal és Gryllus Dániellel. Az illusztrálás jegyében szervezett programok között a vállalkozó szelleműek együtt alkothatnak a Csodaceruza magazin szerkesztőivel, de készíthetnek képregényeket is a Comicsmania és a Zsiger.hu kiadó rajzolóival is. A Könyvhét programjai között mutatják be A rosszul őrzött homokóra és A Tündérszó Meseíró Pályázat díjnyertes művei (2010–2015) című meseantológiát a meseírókkal és az illusztráló gyermekekkel.