Bojtárból Tündérkirály - fehérvári diákok a Vörösmarty Színház nagyszínpadán

A Bojtárból tündérkirály program keretében Petőfi Sándor elbeszélő költeményét, a János vitézt mutatják be általános és középiskolák színjátszó csoportjai. A díszbemutatóra március 17-én, kedden 18 órakor kerül sor a Vörösmarty Színház nagyszínpadán. A nyár közepe óta tartó alkotói folyamatba - a mentori program részeként - segítők is bekapcsolódtak.
2015.03.12. 15:10 |
A Bojtárból tündérkirály program keretében Petőfi Sándor elbeszélő költeményét, a János vitézt mutatják be általános és középiskolák színjátszó csoportjai. A díszbemutatóra március 17-én, kedden 18 órakor kerül sor a Vörösmarty Színház nagyszínpadán.
Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere felidézte, hogy évekkel ezelőtt már megszólította az iskolákat a Vörösmarty Színház az Ádámok és Évák ünnepe című kezdeményezéssel, amely pozitív fogadtatásra talált. "Ahhoz a kezdeményezéshez képest most továbblépés történt, sokkal komplexebb, fantáziát sokkal inkább igénybe vevő téma az, amit kínálunk a gyerekek számára." - hangsúlyozta Brájer Éva, aki kiemelte, hogy  nemcsak a felnőtt bérletek értékesítése tekintetében ért el sikereket a színház, hanem a diákbérletek is szép eladási számot produkáltak. "Azon túl, hogy ők a jövő színházlátogató nemzedéke, hasznos, ha különböző módokon részesei a színház világának, művészeti munkájának. Erre nagy szükség is van, hiszen a drámapedagógia sok tekintetben hasznos eszköz tud lenni arra, hogy egy közösséget összekovácsoljon." - tette hozzá Székesfehérvár alpolgármestere.

A program részleteit Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere, Török Szabolcs, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székesfehérvári Tankerületének igazgatója és dr. Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa, programgazda sajtótájékoztatón ismertette. 
A János vitéz a magyar irodalom egyik klasszikusa. Generációk nőnek fel Kukorica Jancsi és Iluska halhatatlan szerelmének történetén. Az elbeszélő költemény nem csak irodalmi, néprajzi vonatkozásban párját ritkító, hanem a gyermekek fantáziavilága által dramatikus formában is életre kelthető remekmű. Népmesei és mondakincsünk tárháza, mitikus mese-és hiedelemvilágunk világszínvonalú megnyilvánulása. Kiválóan alkalmas dramatikus anyag arra, hogy általános és középfokú oktatási intézmények alkalmi színjátszó csoportjai színre vigyék az egyes énekeket. A János vitéz ezen kívül alkalmas anyag arra is, hogy benne prózai, verses, népzenei, néptánc-elemek találkozzanak. Így az egyes iskolákban magas szinten űzött néptánc, népének, hangszeres zene is dramatikus formába illesztve válhat a színpadi változat szerves részévé. A Bojtárból tündérkirály program keretén belül az elbeszélő költemény egyes fejezeteit általános és középiskolák színjátszó csoportjai valósítják meg szakemberek mentorálása mellett a székesfehérvári Vörösmarty Színház nagyszínpadán. A résztvevő oktatási intézmények művészeti csoportjai 2015 márciusában egy nagyszabású színházi gálaműsoron mutatják be a választott jelenetek egybefűzése által létrejött produkciót, mely maga Petőfi halhatatlan remekműve: a János vitéz.
A résztvevő iskolák: Arany János EGYMI, Vízivárosi Általános Iskola, Vasvári Pál Gimnázium, Arpád Szakképző Iskola és Kollégium, Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola, Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Ciszterci Szent István Gimnázium, Tóparti Gimnázium és Művészeti szakközépiskola, Fejér Megyei Szabolcs Vezér Gimnázium, Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskola.
Matuz János művészeti intendáns elmondta, hogy  a meghirdetést követően 11 oktatási intézménnyel kezdte meg az együttműködést a Vörösmarty Színház, kiosztották a dramatizálásra kerülő jeleneteket. Az iskolák arra kaptak felkérést, hogy 8 percbe sűrítve állítsák színre a választott epizódokat. Az Ádámok és Évák Ünnepéhez képest ez nehezebb, és több kreativitást igénylő feladat, mert a János vitéz elbeszélő költemény, mely kevés párbeszédet, és sok leíró részt tartalmaz. A nyár közepe óta tartó alkotói folyamatba - a mentori program részeként - segítők is bekapcsolódtak. A zsűriben helyet foglal majd dr. Cser-Palkovics András polgármester, Cserhalmi György Kossuth-díjas színművész, dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, Török Szabolcs, Székesfehérvár Tankerületi igazgatója, valamint Földi Zoltán önkormányzati képviselő, a Felsővárosi Általános Iskola igazgatója is.

Kultúra

 1. Zemlényi Eszter sikere a Virginia Zeani Nemzetközi Énekversenyen

  Zemlényi Eszter az előkelő második helyen végzett a Marosvásárhelyen rendezett három fordulós Virginia Zeani Nemzetközi Énekversenyen. Zemlényi Eszter egyedüliként képviselve Magyarországot, a versenyen és román, osztrák, moldáviai, olasz, német és portugál versenyzőkkel mérte össze tudását, a közönség elismerése mellett a zsűri is magasra értékelte produkcióját.

  2017.06.28.
 2. Folytatódott az előadássorozat Szent László királyról

  Szent László királyunk trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából a Nemzetpolitikai Államtitkárság országos Szent László Emlékévet hirdetett. A Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával előadássorozatot indított a Szent István Művelődési Házban. A sorozat második előadását szombaton tartották.

  2017.06.28.
 3. Királyok a színháznál - a Koronázási Ünnepi Játékokra hangolnak

  A júliusi hétvégék már a Koronázási Ünnepi Játékokra hangolnak: este hatkor minden szombaton megjelennek majd az óriásbábok a Fő utcán, hogy hagyományőrzők kíséretében hívják fel a figyelmet az augusztusi rendezvényekre. Az első szombat más meglepetést is tartogat a Belvárosban sétálóknak, akik a Koronázási Szertartásjátékra szóló belépőjüket is megvásárolhatják a programon.

  2017.06.27.
 4. Népművészeti kiállítást rendeznek Fehérváron a Reformáció Emlékéve jegyében

  „A reformáció történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben” címmel nagyszabású képzőművészeti kiállítás nyílik szombaton, a Székesfehérvári Református Egyházközség Gyülekezeti Központjában. A Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében megvalósuló, a Reformáció Emlékévéhez kapcsolódó tárlaton 34 közép-dunántúli pályázó 87 alkotását állítják ki.

  2017.06.27.

Múzeumok Éjszakája

Székesfehérvár Topotéka

Eseménynaptár

2017. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Kiállítás