KÉPES program - új udvart építenek idén a Szeder utcai bölcsődében

2013-ban hívták életre helyi cégek és Székesfehérvár Önkormányzata a KÉPES Programot, ami azóta is sikeresen működik. A példaértékű összefogás célkitűzéseként 2016-ban elkezdődik a városi fenntartásban lévő bölcsődék felújítása. Elsőként Fehérvár egyik legnagyobb, több mint száz gyermeket ellátó bölcsődéje újul meg a Szeder utcában.
2016.03.21. 15:31 |
2013-ban hívták életre helyi cégek és Székesfehérvár Önkormányzata a KÉPES Programot, ami azóta is sikeresen működik. A példaértékű összefogás célkitűzéseként 2016-ban elkezdődik a városi fenntartásban lévő bölcsődék felújítása. Elsőként Fehérvár egyik legnagyobb, több mint száz gyermeket ellátó bölcsődéje újul meg a Szeder utcában.

A KÉPES program folytatásáról sajtótájékoztatón számoltak be a résztvevő vállalatok, vállalkozások a Novotel Hotelben.
A KÉPES, azaz a Közösségi Értékteremtő Program – Együtt Székesfehérvárért! elnevezésű kezdeményezés célja, hogy a vállalati szféra és az önkormányzat összefogásában olyan megoldásra váró feladatok valósuljanak meg, melyek maradandó értéket teremtenek a helyi közösség számára.

Az első három éves ciklus konkrét célkitűzése az önkormányzati fenntartású óvodáinak vizesblokk-felújítása volt. A program keretében 8 óvoda 43 vizesblokkja újult meg, melyeket mintegy ezerötszáz kisgyermek használ örömmel.
A program új irányvonaláról és egyben a 2016-os év konkrét céljairól sajtótájékoztató keretében számoltak be a program résztvevői. A város életében először indul bölcsődei program, melynek konkrét célja a székesfehérvári, önkormányzati fenntartásban lévő bölcsődék szükség szerinti felújítása. A város ezen intézményeiben több olyan munka is esedékes, mely felújítások idáig nem kerülhettek kivitelezésre – a program résztvevői ezen felújítások megvalósítását, a bölcsődei környezet komfortosabbá és élhetőbbé tételét tűzték ki most célul. Ilyen célra 2020-ig nem várható Európai Uniós pályázati kiírás megjelenése.

2016-ban a Szeder utcai 7. számú bölcsőde (108 férőhelyes bölcsőde 8 csoporttal) újul és szépül meg, ahol a programban résztvevő cégeknek és az Önkormányzatnak köszönhetően egy közel 40.000.000 forintos beruházás valósul meg. A felújítás többek között érinti a bölcsőde udvarának akadálymentesítését, a sok helyen üveggel szennyezett talaj teljes cseréjét és a befüvesítését, a kiszáradt, beteg növények, fatuskók és balesetveszélyes aknák, betonelemek eltávolítását, illetve szárazságtűrő, egészséges növények telepítését. Kicserélik továbbá az udvari játékokat, az elavult nyílászárókat, kiépítenek egy motorozó-pályát, és felújítják a teraszárnyékoló rendszer felújítását és az elavult nyílászárók cseréjét.

A felújítási munkálatokat az előző évekhez hasonlóan a Városgondnokság szakemberei végzik, előreláthatólag a tavaszi és nyári hónapokban, a bölcsőde működésének lehető legkisebb mértékű zavarása mellett. A munkálatok előreláthatóan három és fél – négy hónapot vesznek igénybe.
„Büszkék vagyunk rá, hogy nemcsak életre hívtuk a KÉPES programot, hanem immár több esztendeje példaértékűen, sikeresen működik ez a kezdeményezés Székesfehérváron. A csatlakozó cégek számára fontos, hogy az általuk teremtett munkahelyeken és a befizetett helyi adón túl is részesei legyenek a város életének, és támogassák a fehérvári gyermekek mindennapjainak komfortosabbá tételét. Önkormányzatunk örömmel vállal ebben partnerséget - így tényleg egyedülálló közösségi értékteremtés valósul meg. Köszönöm minden vállalatnak, aki részt vállal a programban.” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András polgármester. Elmondta: a város életében különösen fontos intézmények a nagyszámú munkavállalót foglalkoztató bölcsődék, hiszen a dolgozó szülők szeretik itt biztonságban tudni legféltettebb kincseiket, a gyermekeiket. Példaértékű, ha az egyes cégek maguk támogatnak karitatív célokat, a KÉPES programban résztvevő vállalkozások azonban szeretnének részesei lenni az összefogásnak, és közösen sorakoznak fel egy nemes cél mögé. A program külön értékes azért is, mert négyéves fennállásának köszönhetően immár hagyománynak tekinthető. – emelte ki a város vezetője.
A köszönet hangján szólt a sajtótájékoztatón Kertész Gabriella, a 7. számú bölcsőde vezetője. Elmondta: intézményük udvarán a fű már kikopott, a talaj sáros, vagy éppen porosodik, és visszatérően okoz kellemetlenségeket a gyerekeknek. Korábban igyekeztek önerőből, szülői összefogással elvégezni a felújítást, ám a próbálkozások kudarcba fulladtak. A KÉPES program által az udvar minden igényt kielégítő gyermekkert lesz, ahol egészséges körülmények között, hosszabb időt tölthetnek a kicsikkel.

A három évvel ezelőtti, kezdeti 10 szervezettel indult KÉPES csapat mára már 26 székesfehérvári érdekeltségű vállalatra, vállalkozásra bővült, akik az együttműködés aktív támogatói. A résztvevő vállalatok több mint 14 millió forinttal támogatják a bölcsőde felújítását. Székesfehérvár önkormányzata ezt az összeget megduplázza és a Városgondnokság által elvégzett kivitelezés során a munkadíjat is az önkormányzat finanszírozza.
Az anyagi támogatás mellett a program kiemelt eleme a szemléletformálás és az önkéntesség kultúrájának továbbfejlesztése, így a szokásokhoz híven az idei évben is megszervezésre kerül egy önkéntes nap az érintett bölcsődében, amelyen a vállalatok önkéntesei mellett az óvodai munkaközösségek, a gyerekek és a szülők is részt vesznek a tervek szerint. Az önkéntes napon olyan munkák megvalósítására kerül sor, melyek hozzájárulnak a bölcsődei környezet szebbé, rendezettebbé tételéhez.

A KÉPES program eddig is jelentős többlet értéket hozott létre az elmúlt években, hiszen az összefogás gondolatteremtő erejének köszönhetően az önkormányzat olyan munkák megvalósítását is megfinanszírozta, amelyek nem voltak napirenden.

2016-ban egy újabb jelentős együttműködés született. Az idei évben a programhoz csatlakozott Masterplast NyRt. a KÉPES program által létrejövő kapcsolatoknak köszönhetően egy közel 4.000.000 forint értékű termék adománnyal vállalta a székesfehérvári Felsővárosi Óvoda Ybl Miklós Lakótelepi Tagóvodája tetőszerkezetének szigetelését.
 

Városfejlesztés

 1. Három fehérvári iskolát is érint a hatszázmilliós intézményfelújítás

  Három fehérvári iskolában kezdődik felújítás jövő tavasszal. A Székesfehérvári Tankerületi Központ mintegy 600 millió forintot fordíthat a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnáziumra, ahol az épület és az udvar felújítása mellett kórus- és tánctermet is kialakítanak, a Munkácsyban Mihály Általános Iskolában a tornatermet és az udvart újítják fel, a Vasvári Pál Általános Iskolában pedig a tornaterem újul meg.

  2017.09.22.
 2. Folytatódik a Salétrom utcai sétány építése – az iskola előtti tér is megújul

  Még a héten elkezdődnek a munkálatok a Salétrom utcában, ahol 60 millió forintos beruházással újul meg a régi burkolat és a közvilágítás, mintegy 6500 négyzetméternyi felületen. A felújítást követően a teljes Salétrom utca egy egységes sétány képét nyújtja majd új pihenőpadokkal. 

  2017.09.19.
 3. Teljessé vált a haemodinamikai részleg fejlesztése a Szent György Kórházban

  Szívkatéterezésre és pacemaker beültetésre az úgynevezett haemodinamikai laborokban van lehetőség, amelyek már az ország több pontján működnek, így Székesfehérváron a Szent György Kórházban is, ahol évente 3000 vizsgálatot, beavatkozást hajtanak végre. A legújabb fejlesztésnek köszönhetően a Hotel épület IV. szintjén található haemodinamikai osztály fektető részleggel bővült, modern műszaki berendezésekkel és infrastruktúrával, így teljessé vált a tavaly megkezdett beruházás.

  2017.09.18.
 4. Kezdődik az Országzászló tér felújítása - igazi közösségi tér lesz

  Hosszú hónapok előkészítő munkája után kezdődik az Országzászló tér felújítása, mely a Fehérvár egyik kiemelt közterülete. A téren ülőkövek, padok, megnövekedett növényállomány lesz. A gránitburkolat egységes lesz a Fő utca burkolatával, de építenek díszfolyókát is a helyén maradó Virágóra és a megépülő Országzászló emlékmű környezetében.

  2017.09.18.
 1. Csatornák a város szélén - a jó közmű észrevétlen

  A Fehérváron összegyűlt csapadékvizet két vízfolyás, a Jancsár csatorna és a Varga csatorna vezeti ki a városból és mindkettő a Gaja patakba torkollik. Tavaly óta több olyan beruházás is történt, mely biztonságosabbá és könnyebben fenntarthatóbbá tette a fehérvári vízelvezetést. Az egyik legfontosabb dolog azonban, hogy a klímaváltozás okozta nagy intenzitású esők miatti visszaduzzadások jóval kisebb eséllyel fordulhatnak elő.

  2017.09.13.
 2. Szakaszosan építik a víziközműveket a Ligetsoron - decembertől lesz járható

  A Mészöly Géza utcától már a csapadékcsatornát építik, a szállodától pedig a szennyvíz- és az ivóvízvezeték cseréjét végzik a Ligetsoron. Az út a tervek szerint decemberre lesz járható. 

  2017.09.12.
 3. Teljes felújítás és kazáncsere kezdődik a szedreskerti fűtőműben

  Kezdődik a felújítás a Szedreskerti lakónegyen fűtőművében, ahol jelenleg három 4.7MW-os régi kazán található. Ezek helyett három új 5 MW-os szerkezetet építenek be, zajszigetelik az épületet és a homlokzat is megújul. A felújítás első ütemének munkái a napokban kezdődneTeljesen k és január végéig tartanak majd.

  2017.09.12.
 4. Elkezdődött a felújítás a Sárkeresztúri, a Balatoni és a Kőrösi úton

  A hónap eleji munkaterület-átadást követően most már a forgalomkorlátozással járó helyszíni munkálatok kezdődnek három területen is. Félpályás útlezárásra kell számítani két héten át a Sárkeresztúri út, a Balatoni út, valamint a Kőrösi és utak egy szakaszán. 

  2017.09.11.

Eseménynaptár

2017. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Fehérvár Hangja

Webkamera


Fényfestés

360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek