KÉPES program - új udvart építenek idén a Szeder utcai bölcsődében

2013-ban hívták életre helyi cégek és Székesfehérvár Önkormányzata a KÉPES Programot, ami azóta is sikeresen működik. A példaértékű összefogás célkitűzéseként 2016-ban elkezdődik a városi fenntartásban lévő bölcsődék felújítása. Elsőként Fehérvár egyik legnagyobb, több mint száz gyermeket ellátó bölcsődéje újul meg a Szeder utcában.
2016.03.21. 15:31 |
2013-ban hívták életre helyi cégek és Székesfehérvár Önkormányzata a KÉPES Programot, ami azóta is sikeresen működik. A példaértékű összefogás célkitűzéseként 2016-ban elkezdődik a városi fenntartásban lévő bölcsődék felújítása. Elsőként Fehérvár egyik legnagyobb, több mint száz gyermeket ellátó bölcsődéje újul meg a Szeder utcában.

A KÉPES program folytatásáról sajtótájékoztatón számoltak be a résztvevő vállalatok, vállalkozások a Novotel Hotelben.
A KÉPES, azaz a Közösségi Értékteremtő Program – Együtt Székesfehérvárért! elnevezésű kezdeményezés célja, hogy a vállalati szféra és az önkormányzat összefogásában olyan megoldásra váró feladatok valósuljanak meg, melyek maradandó értéket teremtenek a helyi közösség számára.

Az első három éves ciklus konkrét célkitűzése az önkormányzati fenntartású óvodáinak vizesblokk-felújítása volt. A program keretében 8 óvoda 43 vizesblokkja újult meg, melyeket mintegy ezerötszáz kisgyermek használ örömmel.
A program új irányvonaláról és egyben a 2016-os év konkrét céljairól sajtótájékoztató keretében számoltak be a program résztvevői. A város életében először indul bölcsődei program, melynek konkrét célja a székesfehérvári, önkormányzati fenntartásban lévő bölcsődék szükség szerinti felújítása. A város ezen intézményeiben több olyan munka is esedékes, mely felújítások idáig nem kerülhettek kivitelezésre – a program résztvevői ezen felújítások megvalósítását, a bölcsődei környezet komfortosabbá és élhetőbbé tételét tűzték ki most célul. Ilyen célra 2020-ig nem várható Európai Uniós pályázati kiírás megjelenése.

2016-ban a Szeder utcai 7. számú bölcsőde (108 férőhelyes bölcsőde 8 csoporttal) újul és szépül meg, ahol a programban résztvevő cégeknek és az Önkormányzatnak köszönhetően egy közel 40.000.000 forintos beruházás valósul meg. A felújítás többek között érinti a bölcsőde udvarának akadálymentesítését, a sok helyen üveggel szennyezett talaj teljes cseréjét és a befüvesítését, a kiszáradt, beteg növények, fatuskók és balesetveszélyes aknák, betonelemek eltávolítását, illetve szárazságtűrő, egészséges növények telepítését. Kicserélik továbbá az udvari játékokat, az elavult nyílászárókat, kiépítenek egy motorozó-pályát, és felújítják a teraszárnyékoló rendszer felújítását és az elavult nyílászárók cseréjét.

A felújítási munkálatokat az előző évekhez hasonlóan a Városgondnokság szakemberei végzik, előreláthatólag a tavaszi és nyári hónapokban, a bölcsőde működésének lehető legkisebb mértékű zavarása mellett. A munkálatok előreláthatóan három és fél – négy hónapot vesznek igénybe.
„Büszkék vagyunk rá, hogy nemcsak életre hívtuk a KÉPES programot, hanem immár több esztendeje példaértékűen, sikeresen működik ez a kezdeményezés Székesfehérváron. A csatlakozó cégek számára fontos, hogy az általuk teremtett munkahelyeken és a befizetett helyi adón túl is részesei legyenek a város életének, és támogassák a fehérvári gyermekek mindennapjainak komfortosabbá tételét. Önkormányzatunk örömmel vállal ebben partnerséget - így tényleg egyedülálló közösségi értékteremtés valósul meg. Köszönöm minden vállalatnak, aki részt vállal a programban.” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András polgármester. Elmondta: a város életében különösen fontos intézmények a nagyszámú munkavállalót foglalkoztató bölcsődék, hiszen a dolgozó szülők szeretik itt biztonságban tudni legféltettebb kincseiket, a gyermekeiket. Példaértékű, ha az egyes cégek maguk támogatnak karitatív célokat, a KÉPES programban résztvevő vállalkozások azonban szeretnének részesei lenni az összefogásnak, és közösen sorakoznak fel egy nemes cél mögé. A program külön értékes azért is, mert négyéves fennállásának köszönhetően immár hagyománynak tekinthető. – emelte ki a város vezetője.
A köszönet hangján szólt a sajtótájékoztatón Kertész Gabriella, a 7. számú bölcsőde vezetője. Elmondta: intézményük udvarán a fű már kikopott, a talaj sáros, vagy éppen porosodik, és visszatérően okoz kellemetlenségeket a gyerekeknek. Korábban igyekeztek önerőből, szülői összefogással elvégezni a felújítást, ám a próbálkozások kudarcba fulladtak. A KÉPES program által az udvar minden igényt kielégítő gyermekkert lesz, ahol egészséges körülmények között, hosszabb időt tölthetnek a kicsikkel.

A három évvel ezelőtti, kezdeti 10 szervezettel indult KÉPES csapat mára már 26 székesfehérvári érdekeltségű vállalatra, vállalkozásra bővült, akik az együttműködés aktív támogatói. A résztvevő vállalatok több mint 14 millió forinttal támogatják a bölcsőde felújítását. Székesfehérvár önkormányzata ezt az összeget megduplázza és a Városgondnokság által elvégzett kivitelezés során a munkadíjat is az önkormányzat finanszírozza.
Az anyagi támogatás mellett a program kiemelt eleme a szemléletformálás és az önkéntesség kultúrájának továbbfejlesztése, így a szokásokhoz híven az idei évben is megszervezésre kerül egy önkéntes nap az érintett bölcsődében, amelyen a vállalatok önkéntesei mellett az óvodai munkaközösségek, a gyerekek és a szülők is részt vesznek a tervek szerint. Az önkéntes napon olyan munkák megvalósítására kerül sor, melyek hozzájárulnak a bölcsődei környezet szebbé, rendezettebbé tételéhez.

A KÉPES program eddig is jelentős többlet értéket hozott létre az elmúlt években, hiszen az összefogás gondolatteremtő erejének köszönhetően az önkormányzat olyan munkák megvalósítását is megfinanszírozta, amelyek nem voltak napirenden.

2016-ban egy újabb jelentős együttműködés született. Az idei évben a programhoz csatlakozott Masterplast NyRt. a KÉPES program által létrejövő kapcsolatoknak köszönhetően egy közel 4.000.000 forint értékű termék adománnyal vállalta a székesfehérvári Felsővárosi Óvoda Ybl Miklós Lakótelepi Tagóvodája tetőszerkezetének szigetelését.
 

Városfejlesztés

  1. Elkészültek a tervek a felújításra

    Elkészült a városi uszoda energetikai felújításának, illetve a szaunarészleg bővítésének a terve, amit a Városfejlesztési Kft. szakemberei terveztek meg az üzemeltető Városgondnokság megrendelésére. Az uszoda 1989-es átadása óta jelentős felújításon még nem esett át. A város üzemeltetési szempontból legdrágább létesítménye évente 850 millió forintból működik, ami jelentősen csökkenne egy átfogó felújítás után.

    2024.04.25.
  2. 64 új kórterem a kórházban

    Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása. A 112 ágyas, 64 kórtermes új kórházi épület a belgyógyászaton kívül a tüdőgyógyászati osztálynak ad majd otthont, de itt kezelik majd a rákos és fertőzéses megbetegedéssel küzdő betegeket is. Az új kórházi épület, a teljes berendezéssel együtt nyáron állhat a fehérvári egészségügy szolgálatába.

    2024.04.23.
  3. Fejlesztések Csalán

    A Depónia Nonprofit Kft. csalai központjában két fontos beruházás is elkészült: egy megújult, 21. századi lakossági fogadóteret alakítottak ki, valamint a hulladékkezelő központ belső útját is felújították. A fejlesztésekrő tartott tájékoztatón elhangzott, hogy már nem csak érkezik, hanem távozik is a hulladék Csaláról, ami más helyeken kerül újrahasznosításra.

    2024.04.22.
  4. Turbósítás, kétsávosítás

    A város saját költségén indította el az Új Csóri úti körforgalom nagyobb áteresztő képességének érdekében egy engedélyes terv elkészítését. A körforgalom kapacitásbővítésével kapcsolatos engedélyezési tervdokumentáció a Magyar Közút Nonprofit Zrt-vel egyeztetve készült a sok közlekedési problémát okozó csomópont fejlesztéséről, melynek döntéselőkészítő anyagának kivonatát az alábbiakban olvashatják.

    2024.04.21.