Mert közös a világunk - idén is nagy sikere volt az Integrált Regionális Kulturális Fesztiválnak

 Idén már harmadik alkalommal rendezte meg az Arany János Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény az Integrált Regionális Kulturális Fesztivált Székesfehérváron. A fogyatékos és ép gyermekek, fiatalok művészeti csoportjai közös produkciókban léptek színpadra a Vörösmarty Színházban, melynek zsúfolásig megtelt a nézőtere.
2014.10.28. 04:20 |
 Idén már harmadik alkalommal rendezte meg az Arany János Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény az Integrált Regionális Kulturális Fesztivált Székesfehérváron. A fogyatékos és ép gyermekek, fiatalok művészeti csoportjai közös produkciókban léptek színpadra a Vörösmarty Színházban, melynek zsúfolásig megtelt a nézőtere.
KÉPGLÉRIA
a III. Integrált Regionális Kulturális Fesztiválról
 Az Arany János Általános Iskola, még 2010-ben rendezte meg először a fesztivált, melynek célja, hogy a fogyatékos és ép gyermekek együtt tevékenykedjenek, sportoljanak, szórakozzanak, megismerjék és elfogadják egymás különbségeit. Az idei rendezvény is óriási sikert aratott, hiszen megmozgatta a város, a megye és a régió érintett intézményeit és ráirányította a figyelmet az esélyegyenlőségre, a sérült emberek értékeire, az elfogadásra és befogadásra.
A III. Integrált Regionális Kulturális Fesztiválon fogyatékos és ép gyermekek, fiatalok művészeti csoportjai lépnek fel, - és ami a legfontosabb - közös produkciókban is. Egy olyan fesztiválról van szó, amely mind korosztályban, mind sajátos nevelési igény szerint, mind pedig a művészeti ágak szerint a lehető legszínesebb. Székesfehérvár és a régió számos intézményéből lépnek fel sérült és ép gyermekek, fiatalok az óvodásoktól a főiskolai hallgatókig. A program zárásaként különleges műsorral készülnek az Arany János iskola pedagógusai.
 A Vörösmarty Színházban a fesztivál résztvevőit Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte. Mint mondta a „Mert közös a világunk” mottó mindent elmond, azonban akkor járunk el helyesen, ha ehhez hozzátesszük, hogy „ne csak egy-egy napon, hanem a szürke hétköznapokon is kapja meg az Arany János Iskola annak a támogatásnak a legjavát, amit megérdemel. Az iskola ünnepi évben van, de még rejlik bennem hiányérzet és bízom abban, hogy közös erővel a következő hetekben ezt a hiányérzetet is leküzdhetjük. Szeretnénk, hogy a megfelelő infrastruktúrát ne csak az év egy napján a színházban, hanem a saját intézményükben is élvezhessék a gyerekek.”
Az iskola igazgatónője Bartyik Mihályné köszönetet mondott a színháznak, hogy idén is ott tarthatták a fesztivált, mely megtöltötte a nézőteret. Az est műsorvezetője Varga Livius zenész, életművész, a Quimby alapítója volt. A produkciók mindegyike szívet melengedtető műsor volt mind valamilyen fogyatékosággal élő embernek, mind pedig épnek legyen akár barna vagy fehér.

Kultúra

 1. Zemlényi Eszter sikere a Virginia Zeani Nemzetközi Énekversenyen

  Zemlényi Eszter az előkelő második helyen végzett a Marosvásárhelyen rendezett három fordulós Virginia Zeani Nemzetközi Énekversenyen. Zemlényi Eszter egyedüliként képviselve Magyarországot, a versenyen és román, osztrák, moldáviai, olasz, német és portugál versenyzőkkel mérte össze tudását, a közönség elismerése mellett a zsűri is magasra értékelte produkcióját.

  2017.06.28.
 2. Folytatódott az előadássorozat Szent László királyról

  Szent László királyunk trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából a Nemzetpolitikai Államtitkárság országos Szent László Emlékévet hirdetett. A Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával előadássorozatot indított a Szent István Művelődési Házban. A sorozat második előadását szombaton tartották.

  2017.06.28.
 3. Királyok a színháznál - a Koronázási Ünnepi Játékokra hangolnak

  A júliusi hétvégék már a Koronázási Ünnepi Játékokra hangolnak: este hatkor minden szombaton megjelennek majd az óriásbábok a Fő utcán, hogy hagyományőrzők kíséretében hívják fel a figyelmet az augusztusi rendezvényekre. Az első szombat más meglepetést is tartogat a Belvárosban sétálóknak, akik a Koronázási Szertartásjátékra szóló belépőjüket is megvásárolhatják a programon.

  2017.06.27.
 4. Népművészeti kiállítást rendeznek Fehérváron a Reformáció Emlékéve jegyében

  „A reformáció történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben” címmel nagyszabású képzőművészeti kiállítás nyílik szombaton, a Székesfehérvári Református Egyházközség Gyülekezeti Központjában. A Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében megvalósuló, a Reformáció Emlékévéhez kapcsolódó tárlaton 34 közép-dunántúli pályázó 87 alkotását állítják ki.

  2017.06.27.

Múzeumok Éjszakája

Székesfehérvár Topotéka

Eseménynaptár

2017. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Kiállítás