Mert közös a világunk - idén is nagy sikere volt az Integrált Regionális Kulturális Fesztiválnak

 Idén már harmadik alkalommal rendezte meg az Arany János Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény az Integrált Regionális Kulturális Fesztivált Székesfehérváron. A fogyatékos és ép gyermekek, fiatalok művészeti csoportjai közös produkciókban léptek színpadra a Vörösmarty Színházban, melynek zsúfolásig megtelt a nézőtere.
2014.10.28. 04:20 |
 Idén már harmadik alkalommal rendezte meg az Arany János Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény az Integrált Regionális Kulturális Fesztivált Székesfehérváron. A fogyatékos és ép gyermekek, fiatalok művészeti csoportjai közös produkciókban léptek színpadra a Vörösmarty Színházban, melynek zsúfolásig megtelt a nézőtere.
KÉPGLÉRIA
a III. Integrált Regionális Kulturális Fesztiválról
 Az Arany János Általános Iskola, még 2010-ben rendezte meg először a fesztivált, melynek célja, hogy a fogyatékos és ép gyermekek együtt tevékenykedjenek, sportoljanak, szórakozzanak, megismerjék és elfogadják egymás különbségeit. Az idei rendezvény is óriási sikert aratott, hiszen megmozgatta a város, a megye és a régió érintett intézményeit és ráirányította a figyelmet az esélyegyenlőségre, a sérült emberek értékeire, az elfogadásra és befogadásra.
A III. Integrált Regionális Kulturális Fesztiválon fogyatékos és ép gyermekek, fiatalok művészeti csoportjai lépnek fel, - és ami a legfontosabb - közös produkciókban is. Egy olyan fesztiválról van szó, amely mind korosztályban, mind sajátos nevelési igény szerint, mind pedig a művészeti ágak szerint a lehető legszínesebb. Székesfehérvár és a régió számos intézményéből lépnek fel sérült és ép gyermekek, fiatalok az óvodásoktól a főiskolai hallgatókig. A program zárásaként különleges műsorral készülnek az Arany János iskola pedagógusai.
 A Vörösmarty Színházban a fesztivál résztvevőit Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte. Mint mondta a „Mert közös a világunk” mottó mindent elmond, azonban akkor járunk el helyesen, ha ehhez hozzátesszük, hogy „ne csak egy-egy napon, hanem a szürke hétköznapokon is kapja meg az Arany János Iskola annak a támogatásnak a legjavát, amit megérdemel. Az iskola ünnepi évben van, de még rejlik bennem hiányérzet és bízom abban, hogy közös erővel a következő hetekben ezt a hiányérzetet is leküzdhetjük. Szeretnénk, hogy a megfelelő infrastruktúrát ne csak az év egy napján a színházban, hanem a saját intézményükben is élvezhessék a gyerekek.”
Az iskola igazgatónője Bartyik Mihályné köszönetet mondott a színháznak, hogy idén is ott tarthatták a fesztivált, mely megtöltötte a nézőteret. Az est műsorvezetője Varga Livius zenész, életművész, a Quimby alapítója volt. A produkciók mindegyike szívet melengedtető műsor volt mind valamilyen fogyatékosággal élő embernek, mind pedig épnek legyen akár barna vagy fehér.

Kultúra

 1. Arany János emlékév - megtelt a Királykút Emlékház a Toldi estéjének előadásán

  A Frissítő Forrás/Megújulás Éve 2017, a Vörösmarty Társaság és A Szabadművelődés Háza közös rendezésében Arany János: Toldi estéje című klasszikus elbeszélő költeményét adta elő Sudár Annamária és Heinczinger Miklós, a Misztrál együttes tagja, hétfőn este a Királykút Emlékházban. A rendezvény egyben tisztelgés volt a szerző, Arany János születésének 200. évfordulója előtt. Bevezetőt mondott Bakonyi István, irodalomtörténész.

  2017.09.25.
 2. Időutazás a Topotékával – feltöltötték a "Székesfehérvár anno..." fotóit is

  Hétfőtől a "Székesfehérvár anno..." című kiadvány valamennyi fotója elérhető a Városi Levéltár és Kutatóintézet szekesfehervar.topoteka.hu oldalán. A kereső segítségével lehetőség van a képek közötti célirányos keresésre. A Topotéka virtuális gyűjteményben fényképek, dokumentumok, hangfelvételek és más archív anyagok találhatóak szakszerűen rendezett és könnyen kezelhető rendszerben.

  2017.09.25.
 3. A Vörösmarty Színház művészeit köszöntöttek a Városházán

  A Vörösmarty Színház három színművészét köszöntötték hétfőn délelőtt a Városházán: Váradi Eszter Sára idén már a 20. évadot kezdte meg Székesfehérváron, Krisztik Csaba vehette át nemrégiben a Kaszás Attila-díjat, Nagy Péter pedig a Vidéki Színházak Fesztiválján nyert díjat az Apák és fiúk című darabban nyújtott alakításáért.

  2017.09.25.
 4. Döntőjéhez érkezett a III. Béla király és kora nyugdíjasok vetélkedősorozata

  Az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület januárban – csatlakozva az Árpád-ház programhoz – III. Béla király és kora címmel szellemi vetélkedőt hirdetett valamennyi klubja részére. A versengésre 17 csapat nevezett és a májusi elődöntő során alakult ki a legjobb 6 csapat mezőnye. A nyilvános döntő szeptember 27-én, 9 órakor lesz a Hiemer-ház báltermében.

  2017.09.25.

Eseménynaptár

2017. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Fehérvár Hangja

Székesfehérvár Topotéka