Fehérvár Szalon 2014


 A kétévente rendezett  Fehérvár Szalon kiállítás idén már a tizenegyedik alkalom, hogy bemutatkoznak a fehérvári kötődésű alkotók. Bárki adhatott be festményt, plasztikát, iparművészeti tárgyat, fotót, melyet független, szigorú zsűri válogatott. A korábban változó helyszíneken megrendezett tárlatokat már harmadik alkalommal a Kossuth utca és a Táncsics utca sarkán álló Sberbank reprezentatív galériája fogadta be.
2014.10.09. 19:28 |
 A kétévente rendezett  Fehérvár Szalon kiállítás idén már a tizenegyedik alkalom, hogy bemutatkoznak a fehérvári kötődésű alkotók. Bárki adhatott be festményt, plasztikát, iparművészeti tárgyat, fotót, melyet független, szigorú zsűri válogatott. A korábban változó helyszíneken megrendezett tárlatokat már harmadik alkalommal a Kossuth utca és a Táncsics utca sarkán álló Sberbank reprezentatív galériája fogadta be.
A beküldési határidőre 63 alkotó 198 műve érkezett be, ebből a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft által kijelölt zsűri: Szanyi Péter szobrász, Vasas Edit művészeti főtanácsadó és Kádár János Miklós festőművész összesen 40 művész, 63 művét javasolta kiállításra. Idén a városi önkormányzata mellett négy fehérvári vállalkozás és szervezet ajánlott fel díjat.
A 2014-es Fehérvár Szalon díjazottjai:
 
Székesfehérvár Önkormányzatának díját Szegedi Csaba festőművész kapta a Flatiron bdg. 2010. című sorozatáért. A New York-i vasalóházat ábrázoló sorozathoz korábbi amerikai ösztöndíja alatt gyűjtött motívumot és saját készítésű fotókat használt fel.
 
A Kirst Optika díját Koppány Attila festőművész kapta. Koppány Attila vászonra nyomtatott elektrográfiái az idei nyáron, a II. Székesfehérvári Művésztelepen készült alkotásai, melyeknek címe Fohász, Menekülő, Nyomoruság.
 
A Videoton Dolgozókért Alapítvány díját Józsa - Ilyés Attila Sic transit gloria mundi című iparművészeti alkotásáért kapta. Az 1959-ben Brassóban született alkotót régen foglalkoztatja a gondolat, hogy az óra szerkezetét is fából készítse el.1998-ban már egy ezzel kapcsolatos szabadalmát is bejegyezték és 1999-ben bemutatta egyik első munkáját az Iparművészeti Múzeumban.
 
A Videoton Holding Zrt díját Pácser László belsőépítész és festőművész kapta. Kiállított festményeinek címe: Jel-árnyék és Térfalak. Az 1971-ben Székesfehérváron született alkotó általános iskolai tanulmányai után művészeti középiskolában, majd a Magyar Iparművészeti Főiskolán tanult.
 
Az Alpha-Vet Kft díját Szabó Noémi festőművész kapta. Az alkotó 2003-ban végzett a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában, majd 2008-ban a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Díjazott alkotásának, festményének címe Csak egy tánc volt.

Kultúra

 1. Arany János emlékév - megtelt a Királykút Emlékház a Toldi estéjének előadásán

  A Frissítő Forrás/Megújulás Éve 2017, a Vörösmarty Társaság és A Szabadművelődés Háza közös rendezésében Arany János: Toldi estéje című klasszikus elbeszélő költeményét adta elő Sudár Annamária és Heinczinger Miklós, a Misztrál együttes tagja, hétfőn este a Királykút Emlékházban. A rendezvény egyben tisztelgés volt a szerző, Arany János születésének 200. évfordulója előtt. Bevezetőt mondott Bakonyi István, irodalomtörténész.

  2017.09.25.
 2. Időutazás a Topotékával – feltöltötték a "Székesfehérvár anno..." fotóit is

  Hétfőtől a "Székesfehérvár anno..." című kiadvány valamennyi fotója elérhető a Városi Levéltár és Kutatóintézet szekesfehervar.topoteka.hu oldalán. A kereső segítségével lehetőség van a képek közötti célirányos keresésre. A Topotéka virtuális gyűjteményben fényképek, dokumentumok, hangfelvételek és más archív anyagok találhatóak szakszerűen rendezett és könnyen kezelhető rendszerben.

  2017.09.25.
 3. A Vörösmarty Színház művészeit köszöntöttek a Városházán

  A Vörösmarty Színház három színművészét köszöntötték hétfőn délelőtt a Városházán: Váradi Eszter Sára idén már a 20. évadot kezdte meg Székesfehérváron, Krisztik Csaba vehette át nemrégiben a Kaszás Attila-díjat, Nagy Péter pedig a Vidéki Színházak Fesztiválján nyert díjat az Apák és fiúk című darabban nyújtott alakításáért.

  2017.09.25.
 4. Döntőjéhez érkezett a III. Béla király és kora nyugdíjasok vetélkedősorozata

  Az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület januárban – csatlakozva az Árpád-ház programhoz – III. Béla király és kora címmel szellemi vetélkedőt hirdetett valamennyi klubja részére. A versengésre 17 csapat nevezett és a májusi elődöntő során alakult ki a legjobb 6 csapat mezőnye. A nyilvános döntő szeptember 27-én, 9 órakor lesz a Hiemer-ház báltermében.

  2017.09.25.

Eseménynaptár

2017. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Fehérvár Hangja

Székesfehérvár Topotéka