Közös munkareggeli a szoros kapcsolatok megőrzéséért

 Közös munkareggelire invitálta Vargha Tamás országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium Parlamenti Államtitkára vasárnap délelőtt Moldován Józsefet, az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselőjét. A mintegy bő félórás beszélgetés alkalmával a fennálló kapcsolatokról és a jövőbeli tervekről is szó esett. Az eseménynek a székesfehérvári Szent Gellért Hotel étterme adott otthont.
2014.09.21. 11:44 |
Közös munkareggelire invitálta Vargha Tamás országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium Parlamenti Államtitkára vasárnap délelőtt Moldován Józsefet, az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselőjét. A mintegy bő félórás beszélgetés alkalmával a fennálló kapcsolatokról és a jövőbeli tervekről is szó esett. Az eseménynek a székesfehérvári Szent Gellért Hotel étterme adott otthont.
 
 A vasárnapi közös munkareggelinek több lényeges előzménye is volt ez elmúlt időszakban. Ezek közül elsőként kiemelendő a Szent István szobor Gyergyószentmiklóson történt felavatása, amelyen Deák Lajosné és Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselők is részt vettek. Szeptember 3-án, a Székesfehérváron található Királysor és a Géza utca kereszteződésénél arra a 159, a második világháborúban elesett fehérvári katonára emlékeztek, akik Gyergyószentmiklós határában vesztették életüket 1944. szeptember 7-én.
 A székesfehérvári Lecsófesztiválra idén is visszatérő vendégként érkeztek testvér-, illetve partner városok. A jubileumi, X. Lecsófőző Vigasságra a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) kapcsolatának köszönhetően a Hargita megyei Csíkszeredából és Gyergyószentmiklósról is érkeztek vendégek. A fentebb említett események jóvoltából Moldován József, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője is Székesfehérvárra látogatott a napokban. Moldován József Borszéken született, a közgazdasági egyetemet Marosvásárhelyen végezte el. Politikai pályafutása alatt többek között államtitkárként is dolgozott a román kormányban. Távközlési államtitkárként az elszigetelt települések telefonhálózatának kiépítését szorgalmazta, és megakadályozta a vidéki postahivatalok bezárását Székelyföldön. Mandátuma alatt Romániában először adtak ki magyar személyiségeknek emléket állító bélyegeket.
 A Szent Gellért Hotel éttermében tartott közös reggelin Vargha Tamás, országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium Parlamenti Államtitkára fogadta Moldován Józsefet. „Bár egy formális országhatár elválaszt minket, az a legfontosabb, hogy két magyar ember találkozhat, és beszélgethet egymással közös dolgukról. Néhány héttel ezelőtt emlékeztünk meg a 70 évvel ezelőtt a hazájukért Gyergyószentmiklóson elhunyt magyar katonákra, akiknek az emlékét a gyergyói magyarok őrizték meg. A reggeli során beszélgettünk az előttünk álló választásokról, barátságokról és kapcsolatokról is” – mondta Vargha Tamás, aki azt is kiemelte, hogy az ilyen találkozások révén valódi emberi és erős gazdasági kapcsolatok alakulhatnak ki.
 Moldován József szerint ez a találkozás is jól bizonyítja, hogy a meglévő szoros kapcsolatot a jövőben is meg kell őrizni. „Nekünk, az erdélyi magyarok számára nagyon fontosak a magyarországi kapcsolatok, hiszen ezek révén tudunk olyan kommunikációt tartani, amelyet másképp nem lehetne helyettesíteni. A 70 évvel ezelőtt elhunyt magyar katonák emléke nekünk a mai napig olyan értéket ad, amely okán minden évben teljes odaadással gondolunk rájuk. Az emlékezés azt bizonyítja, hogy vannak közös értékeink, és ezeket a szálakat nem szabad megszakítani” – közölte Moldován József, aki a szombaton megrendezett Lecsófesztiválon is tiszteletét tette.

Közélet

 1. Közös séta a mellrák ellen október 7-én Székesfehérváron

  Az idei esztendőben is közös sétával hívják fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelem támogatására és a szűrővizsgálatok fontosságára október 7-én. A szombat délelőtti esemény 11 órakor kezdődik az Országalmánál a séta végén pedig a Városház téren felállított sátrakban szakemberek adnak tanácsot a mellrákkal és a mell önvizsgálatával kapcsolatban.

  2017.09.26.
 2. A Várkörút legyen Várkörút – a Központi Címregiszterről tanácskoztak

  A Központi Címregiszterrel kapcsolatban nyújtottak iránymutatást a Belügyminisztérium munkatársai azon a konferencián, amelyre a Városháza Dísztermében került sor. A rendezvényen Székesfehérvár polgármestere azzal a kéréssel fordult az illetékesekhez, hogy legyenek figyelemmel a kialakult helyi szokásokra és gyakorlatra. Konkrét példaként említette a Várkörút elnevezést is, amelyet több mint száz éve egybeírva ismernek a fehérváriak és szeretnék továbbra is így használni.

  2017.09.26.
 3. Testnevelő tanárok és kilencedikesek tanulták az újraélesztést az I. Istvánban

  Az újraélesztés technikáját sajátíthatták el kedden délután a kilencedikesek és a város testnevelő tanárai az I. István Szakgimnáziumban, ahol a "TEVAgy a Hős!" program keretében Klupács Péter mentő-technikus tanította a diákokhoz saját nyelvükön szólva az újraélesztést és beszélt arról a bátorságról, ami ahhoz kell, hogy földön fekvő embertársainkon merjünk és tudjunk is segíteni. 

  2017.09.25.
 4. Jó tanuló, jó sportoló - október 20-ig lehet pályázni

  A Fejér Megyei Diáksport Egyesület idén is meghirdeti a Fejér megye jó tanuló, jó sportoló versenyt. A pályázatot kizárólag postai úton, október 20-ig történő beérkezéssel fogadja el az egyesület a 8000 Székesfehérvár, Petőfi utca 5. II. emelet címen. A pályázathoz szükséges valamennyi dokumentum az egyesület internetes oldaláról tölthető le.

  2017.09.25.

Eseménynaptár

2017. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Fehérvár Hangja

Webkamera


Fényfestés

360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek