Közös munkareggeli a szoros kapcsolatok megőrzéséért

 Közös munkareggelire invitálta Vargha Tamás országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium Parlamenti Államtitkára vasárnap délelőtt Moldován Józsefet, az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselőjét. A mintegy bő félórás beszélgetés alkalmával a fennálló kapcsolatokról és a jövőbeli tervekről is szó esett. Az eseménynek a székesfehérvári Szent Gellért Hotel étterme adott otthont.
2014.09.21. 11:44 |
Közös munkareggelire invitálta Vargha Tamás országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium Parlamenti Államtitkára vasárnap délelőtt Moldován Józsefet, az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselőjét. A mintegy bő félórás beszélgetés alkalmával a fennálló kapcsolatokról és a jövőbeli tervekről is szó esett. Az eseménynek a székesfehérvári Szent Gellért Hotel étterme adott otthont.
 
 A vasárnapi közös munkareggelinek több lényeges előzménye is volt ez elmúlt időszakban. Ezek közül elsőként kiemelendő a Szent István szobor Gyergyószentmiklóson történt felavatása, amelyen Deák Lajosné és Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselők is részt vettek. Szeptember 3-án, a Székesfehérváron található Királysor és a Géza utca kereszteződésénél arra a 159, a második világháborúban elesett fehérvári katonára emlékeztek, akik Gyergyószentmiklós határában vesztették életüket 1944. szeptember 7-én.
 A székesfehérvári Lecsófesztiválra idén is visszatérő vendégként érkeztek testvér-, illetve partner városok. A jubileumi, X. Lecsófőző Vigasságra a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) kapcsolatának köszönhetően a Hargita megyei Csíkszeredából és Gyergyószentmiklósról is érkeztek vendégek. A fentebb említett események jóvoltából Moldován József, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője is Székesfehérvárra látogatott a napokban. Moldován József Borszéken született, a közgazdasági egyetemet Marosvásárhelyen végezte el. Politikai pályafutása alatt többek között államtitkárként is dolgozott a román kormányban. Távközlési államtitkárként az elszigetelt települések telefonhálózatának kiépítését szorgalmazta, és megakadályozta a vidéki postahivatalok bezárását Székelyföldön. Mandátuma alatt Romániában először adtak ki magyar személyiségeknek emléket állító bélyegeket.
 A Szent Gellért Hotel éttermében tartott közös reggelin Vargha Tamás, országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium Parlamenti Államtitkára fogadta Moldován Józsefet. „Bár egy formális országhatár elválaszt minket, az a legfontosabb, hogy két magyar ember találkozhat, és beszélgethet egymással közös dolgukról. Néhány héttel ezelőtt emlékeztünk meg a 70 évvel ezelőtt a hazájukért Gyergyószentmiklóson elhunyt magyar katonákra, akiknek az emlékét a gyergyói magyarok őrizték meg. A reggeli során beszélgettünk az előttünk álló választásokról, barátságokról és kapcsolatokról is” – mondta Vargha Tamás, aki azt is kiemelte, hogy az ilyen találkozások révén valódi emberi és erős gazdasági kapcsolatok alakulhatnak ki.
 Moldován József szerint ez a találkozás is jól bizonyítja, hogy a meglévő szoros kapcsolatot a jövőben is meg kell őrizni. „Nekünk, az erdélyi magyarok számára nagyon fontosak a magyarországi kapcsolatok, hiszen ezek révén tudunk olyan kommunikációt tartani, amelyet másképp nem lehetne helyettesíteni. A 70 évvel ezelőtt elhunyt magyar katonák emléke nekünk a mai napig olyan értéket ad, amely okán minden évben teljes odaadással gondolunk rájuk. Az emlékezés azt bizonyítja, hogy vannak közös értékeink, és ezeket a szálakat nem szabad megszakítani” – közölte Moldován József, aki a szombaton megrendezett Lecsófesztiválon is tiszteletét tette.

Közélet

 1. A szent hitével, a katona bátorságával – megemlékezés Szent László királyról

  A 2017-es Szent László Emlékév legfontosabb napján, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága, valamint Székesfehérvár és Fejér Megye Önkormányzata közösen tisztelgett az uralkodó emléke előtt. A történelmi zászlók bevonulása után megemlékező beszédek hangzottak el, majd katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzták Schwalm László húsz esztendővel ezelőtt Székesfehérvárnak adományozott, a Lovagkirályt ábrázoló Prohászka ligeti mellszobrát.

  2017.06.27.
 2. Újabb véradásokat tartanak a Fehér Palotában

  Folytatja a véradó akciók sorozatát a Fehér Palota Üzletközpont a nyár folyamán is. A következő hetekben két alkalommal várják az önkénteseket minden vércsoportból. Június 30-án és július 7-én, pénteki napokon 14 és 18 óra között lesz lehetőség véradásra a Palota út 6. szám alatti épület emeletén.

  2017.06.27.
 3. Szerdán avatják újra a „69-es előre!” I. világháborús emlékművet

  A „69-es előre!” I. világháborús emlékmű újraavatási ünnepségét szerdán rendezik. A felújított, Bory Jenő által készített szobornál Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, honvédelmi miniszterhelyettes és Cser-Palkovics András polgármester mond beszédet. Az emlékművet az 1918. évi montellói csata évfordulójára készítették 1931-ben, a 69-es Hindenburg gyalogezred hősi halottainak emlékére.

  2017.06.26.
 4. Lehet még jelentkezni - egy hét és kezdődik a Bregyóban a Napraforgó tábor

  Július 3-tól hat héten át fogadja a tábor a táborozókat, szombat és vasárnap kivételével a Napraforgó Városi Napközis Tábor. A Bregyóban július 3 és augusztus 11 között hat turnusban, hétköznapokon 08.00-tól 16.00-ig várják a gyerekeket. Velencén pedig négy héten keresztül szórakozhatnak a táborozók.

  2017.06.26.

Eseménynaptár

2017. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Webkamera

ide kerül a webkamera élő képe

360 Fehérvár

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek