Gálával ünnepelte fennállásának 65. évfordulóját a Jáky

Ünnepi gálaműsort rendeztek a Vörösmarty Színházban abból az alkalomból, hogy 65 éve, 1950-ben jött létre a Belvárosi I. István Középiskola Jáky József Tagintézménye. Az eseményen köszöntőt mondott Székesfehérvár polgármestere, majd a gálán az iskola egykori és mai diákjainak verses, zenés szórakoztató műsorát láthatta a közönség.
2015.03.29. 20:15 |
Ünnepi gálaműsort rendeztek a Vörösmarty Színházban abból az alkalomból, hogy 65 éve, 1950-ben jött létre a Belvárosi I. István Középiskola Jáky József Tagintézménye. Az eseményen köszöntőt mondott Székesfehérvár polgármestere, majd a gálán az iskola egykori és mai diákjainak verses, zenés szórakoztató műsorát láthatta a közönség.
KÉPGALÉRIA
"Hatvanöt év nagyon hosszú idő, de pontosan tudjuk, hogy egy iskola nem mehet nyugdíjba, ezért ez a hatvanöt év olyan évforduló, amire illő és érdemes is emlékezni pont azért, hogy a következő hatvanöt évre lehessen majd belőle töltekezni." - mondta ünnepi köszöntőjében Székesfehérvár polgármestere, aki arról is beszélt, hogy a legszebb diákévek azok az esztendők, amelyek minden ember életében meghatározóak. "Biztos vagyok abban, hogy mindenkinek a saját élményei és emlékei nagyban kötődnek ezekhez az esztendőkhöz. Ez akkor van különösen így, ha egy iskolában olyan hangulat, olyan hagyományok vannak és olyan közösségek alakulnak ki, amelyek sokkal többről szólnak, mint pár év az iskolában. Olyan esztendőkről, olyan élményekről, szakmáról és tudásról, amely egy egész életen át végigkíséri az embert." - hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András.
Székesfehérvár polgármestere kiemelte azt is, hogy a Jáky "nemcsak hivatást, hanem egy hivatáshoz kötődő érzelmi viszonyulást is ad, azt, hogy csak alázattal és szerényen lehet építkezni, építeni a világot, egy megyét, vagy egy várost." "Ezt szeretném ennek az iskolának megköszönni, volt és jelenlegi tanárainak különösen, akik ezt a hivatást és ezt a hivatás-szeretetet adták át mindenkinek, aki ehhez az iskolához kötődhetett." - tette hozzá.
„A múlt (...) szerves és elválaszthatatlan része a jelennek, mint ahogy a jelen sem egyéb, mint a jövendő kezdete.” - köszöntötte Wass Albert szavaival a megjelenteket Török Szabolcs, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székesfehérvári Tankerületének igazgatója, aki kiemelte, hogy az iskola nevelőtestülete eddig is bizonyított. "Rájuk van bízva az a jövő, ami a mi közös jövőnk, a városunk és nemzetünk jövője. A múlt kötelez. Az iskola az önök hű vigyázására van bízva, most őszinte büszkeséggel tekinthetünk vissza az elmúlt 65 esztendőre büszkék lehetünk a jelen állapotra, az elért eredményekre, sikerekre egyaránt. Másfelől aggódó figyelemmel kell vigyáznunk arra, hogy a változó idők viszontagságai között megőrizzük mindazt az értéket amit elődeink hagyományoztak ránk." - mondta el Török Szabolcs.
Szabóné Szommer Ildikó tagintézmény-vezető szerint megható érezni a születésnap kapcsán az egymás felé és a Jáky felé áradó szeretetet, amely egyúttal felelősséget is ró az iskolában dolgozókra, hiszen elvárásként fogalmazódik meg, hogy a Jáky olyan legyen, amilyennek egykori diákjai ismerték és szerették. A gálán az iskola egykori és mai diákjainak verses, zenés szórakoztató műsorát láthatta a közönség.

Kultúra

 1. Folklórprogrammal zárult a X. Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozó

  Vasárnap az énekkarok folklórhangversenyét hallhatta a közönség a Best Western Lakeside Hotel MKOSZ Edzőcsarnokában, ahol általános iskolások számára rendezett néptánc találkozó is szerepelt a programban. A néptánccsoportok közül a Kodályból a Bátorkák és a Botladozók, a Vörösmarty Mihály Általános Iskolából a Csombor csoport, az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskolából a Gabonca, míg a Csitáry Emil Művészeti Műhelyből a Szamóca csoport lépett fel.

  2017.04.23.
 2. Emlékülésen idézték meg a 200 éve született Arany János alakját

  Arany János emlékülést rendeztek pénteken a Városháza dísztermében, ahol megidézték a 200 éve született költő, a magyar irodalom egyik legismertebb és legjelentősebb alkotójának alakját. Az ülésen Fűzfa Balázs, Nyilasy Balázs, Lapis Gergely és Sebők Melinda irodalomtörténészek tartottak előadást. A rendezvényen Polgármesteri Elismerő Érmet vehetett át Dr. Dienes Ottó költő, irodalomkritikus, aki több évtizeden keresztül tanított Székesfehérváron.

  2017.04.21.
 3. Május 22-ig látható a Kodály-kiállítás a Szent István Művelődési Házban

  A Szent István Művelődési Ház Szent Cecília termében látható a Kodály Zoltán emlékkiállítás. A tárlaton fényképek, levelek és kották láthatók, amelyek Kodály székesfehérvári látogatásainak emlékei. A kiállítást május 22-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

  2017.04.21.
 4. Szerenáddal és folklórprogrammal folytatódik a kórusfesztivál

  Belvárosi szerenádokkal, több helyszínen rendezett kórushangversenyekkel folytatódik, majd folklórprogrammal és a „Szállj elő zöld ág” néptánctalálkozóval zárul a Fehérvári Ének X. Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozó Székesfehérváron. A csütörtökön kezdődött és egészen vasárnapig tartó rendezvényen kilenc énekkar kétszázötven tagja dalolja be a királyi várost.

  2017.04.21.

Tavaszköszöntő

Eseménynaptár

2017. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Kiállítás