Ismét Nyitott Tornatermek várják a fehérváriakat - újra lesz értorna

 Újraindult szeptembertől a díjmentesen igénybe vehető Nyitott Tornatermek programsorozat Székesfehérváron. Az egészségükért aktívan tevő, mozogni vágyó résztvevőket 19 helyszínen 22 féle sportolási lehetőséggel várják. Heti egy alkalommal, szerdánként 16.00 és 16.45 óra között speciális foglalkozást, értornát tartanak a Deák Ferenc Vendéglátóipari Szakképző Iskola tornatermében, ahol a mai volt az első foglalkozá.
A Nyitott Tornatermek részletes programja a cikkben!
2014.09.03. 16:19 |
Újraindult szeptembertől a díjmentesen igénybe vehető Nyitott Tornatermek programsorozat Székesfehérváron. Az egészségükért aktívan tevő, mozogni vágyó résztvevőket 19 helyszínen 22 féle sportolási lehetőséggel várják.

Heti egy alkalommal, szerdánként 16.00 és 16.45 óra között speciális foglalkozást, értornát tartanak a Deák Ferenc Vendéglátóipari Szakképző Iskola tornatermében, ahol a mai első foglalkozás alkalmával sajtótájékoztatót tartott Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, Magony Tamás, a Polgármesteri Hivatal Civil, Ifjúsági és Sportirodájának munkatársa, illetve Dr. Mikola József főorvos, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház érsebésze.
„Az ingyenes Nyitott Tornatermek program 2004-ben indult Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával. Kezdeményezésünk – amely a város Egészségfejlesztési Tervének részét képezi – országos tekintetben is egyedülálló és példaértékű. Igen nagy iránta az érdeklődés, az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének számos tagja keresett meg minket azzal, hogy saját városában szeretne hasonló programot indítani. Az általános kondíció- és egészségjavító, minden korosztálynak szóló sportolási lehetőségek mellett speciális foglalkozásokat is tartunk rehabilitációs céllal például a cukorbetegek, a szívbetegek és az érproblémákkal küzdők számára.” – számolt be a sajtótájékoztatón Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok.
 
A Nyitott Tornatermek program keretében szeptembertől 19 helyszínen 22 sportolási lehetőséggel várják a mozogni vágyókat az óvodásoktól a nyugdíjas korúakig. Hetente átlagosan négyezren veszik igénybe az ingyenes sportolási lehetőségeket. – tájékoztatott Magony Tamás, a Civil, Ifjúsági és Sportiroda munkatársa. A foglalkozásokat minden helyszínen az adott sportág szakmai vezetői felügyelik és irányítják. Mindenki saját felelősségére vehet részt az órákon tiszta talpú sportcipőben és kényelmes sportruházatban. Előzetes bejelentkezésre nincs szükség, a résztvevők érkezési sorrendben kapcsolódhatnak be a foglalkozásokba. Fontos továbbá, hogy a női torna és a gyógytorna résztvevői saját polifoam matracot, a pingpong és tollaslabda résztvevői pedig ütőket vigyenek magukkal, a többi foglalkozáshoz a szervezők biztosítják a felszereléseket.
 
A program keretében először 2013 februárjában szerveztek értornát, amely iránt igen nagy az érdeklődés, a részvevők száma ma már 30-60 között mozog. Az értornát heti egy alkalommal, szerdánként 16.00 és 16.45 óra között tartják a Deák Ferenc Vendéglátóipari Szakképző Iskola tornatermében. A speciális mozgásforma elsajátításához szakképzett gyógytornásza ad útmutatást, és szakorvosi felügyeletet is biztosítanak az érbetegségben szenvedők számára. „Hazánkban a második leggyakoribb halálok a szív- és érrendszer betegsége. A felfedezett elváltozások kezelésében - a gyógyszeres terápia és szükség esetén az operáció mellett – nagyon fontos a speciális mozgás. Sajnos úgy tapasztaljuk, hogy a betegek ennek nem mindig tulajdonítanak nagy jelentőséget. Az értornát éppen azért indítottuk el, hogy tudatosítsuk a mozgás fontosságát, hiszen így az érintettek jelentősen hozzájárulnak állapotuk javításához. Szeretettel várjuk a foglalkozásokra a már operált pácienseket is, akiknél az utókezelés részét képezi a mozgás.” – nyilatkozta a sajtótájékoztatón Dr. Mikola József érsebész. A Szent György Egyetemi Oktató Kórház főorvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy az értornán megtanult speciális mozgásokat a betegek otthon, rendszeresen művelhetik, így mindennapjaik részét képezi a sportolás. Szavai szerint azonban nagyon fontos a megelőzés, az érrendszer állapotának szűrése, hiszen ha ez időben megtörténik, a műtét is elkerülhető. Az esetleges operációt követő utógondozásban azonban nagy jelentősége van a mozgásnak.


HÉTFÕ

17.00-17.45 OVIS - TORNA (5-6-7 éves ÓVODÁSOKNAK ajánlott, nemre való tekintet nélkül) (Általánosan átmozgató TORNA) István Király Általános Iskola ½ tornatermében (Székesfehérvár, Kelemen Béla utca 30/a.)
 
17.00-17.45 NYUGDÍJASOK GYÓGYTORNÁJA (MOZGÁSTERÁPIÁS GYÓGYTORNA ) megelőzés jelleggel.
István Király Általános Iskola ½ tornatermében (Székesfehérvár, Kelemen Béla utca 30/a.)
 
17.00-17.45 NYUGDÍJASOK GYÓGYTORNÁJA (MOZGÁSTERÁPIÁS GYÓGYTORNA ) megelőzés jelleggel.
Széna Téri Általános Iskola tornatermében: (Szfvár, Széna tér 10.) Bejárat az iskola főbejáratán!
 
17.00-17.45 GYÓGYTORNA NYUGDÍJASOKNAK (MOZGÁSTERÁPIÁS GYÓGYTORNA ) megelőzés jelleggel. Kossuth Lajos Általános Iskola (kis) tornatermében: (Szfvár, Pozsonyi út 99.) Bejárat az iskola főbejáratán!
 
17.00-19.00 TOLLASLABDÁZÁS 4 pályán, egész teremben (6 éves kortól ajánlott, nemre való tekintet nélkül) Árpád Szakképző Iskola tornatermében Bejárat: az iskola főbejáratán (Székesfehérvár, Seregélyesi út 88.-90.)
 
17.00-19.00 FLOORBALL Csak is szigorított játékszabályok betartásával! (pályára kapukat, ütőket és labdát biztosítunk) Munkácsy Mihály Általános Iskola tornatermében (Székesfehérvár, Munkácsy Mihály utca 10.)
 
17.30-18.15 NÕI KONDI TORNA (Általánosan átmozgató TORNA)
Zentai Utcai Általános Iskola tornatermében: (Szfvár, Zentai utca 8.) Bejárat az iskola főbejáratán
 
18.15-19.00 GYÓGYTORNA NYUGDÍJASOKNAK (MOZGÁSTERÁPIÁS GYÓGYTORNA ) megelőzés jelleggel. Zentai Utcai Általános Iskola tornatermében: (Szfvár, Zentai utca 8.) Bejárat az iskola főbejáratán
 
18.30-20.00 RÖPLABDA (13 évesektől ajánlott, nemre való tekintet nélkül)
Bugát Pál Tagintézmény tornatermében, egész teremben (Székesfehérvár, Gyümölcs utca 15. )
 
18.45-19.45 ZENÉS GIMNASZTIKA ÉS NÕI KONDI TORNA (Általánosan átmozgató TORNA)
Széna téri Általános Iskola tornatermében (Székesfehérvár, Széna tér 10.)
 
19.15-20.15 NÕI KONDI TORNA (Általánosan átmozgató TORNA)
István Király Általános Iskola tornatermében (Székesfehérvár, Kelemen Béla utca 30/a.)

 
KEDD
 
16.30-17.30 REHABILITÁCIÓS TORNA Szív és érrendszeri betegek részére, preventív jelleggel is (orvosi felügyelettel)! A rehabilitációs tornába újonnan bekapcsolódni kívánók keddenként 15.30-tól jelentkezhetnek a helyszínen! Deák Ferenc Szakképző Iskola tornatermében (Székesfehérvár, Károly János utca 32.)
 
17.00-17.45 MOZGÁSTERÁPIÁS GYÓGYTORNA a cardiovasculáris megbetegedések megelőzése érdekében. Táncsics Mihály Általános Iskola tornatermében (Székesfehérvár, Batthyány utca 1.)
 
17.00-17.45 CUKORBETEGEK GYÓGYTORNÁJA (gyógytornász által vezetett egészségjavító gyógytorna)
Hunyadi Mátyás Tagintézmény tornatermében (Bejárat: Székesfehérvár, Várkörút 35. felöli főbejáratán )
 
17.00-18.00 MOZGÁSTERÁPIÁS GYÓGYTORNA a cardiovasculáris megbetegedések megelőzése érdekében. Vizivárosi Általános Iskola tornatermében (Székesfehérvár, Budai út 90.)
 
17.30-18.30 REHABILITÁCIÓS TORNA Szív és érrendszeri betegek részére, preventív jelleggel is (orvosi felügyelettel)! Deák Ferenc Szakképző Iskola tornatermében (Székesfehérvár, Károly János utca 32.)
 
17.45-18.30 NÕI KONDICIONÁLÓ TORNA ZENÉRE
Táncsics Mihály Általános Iskola tornatermében (Székesfehérvár, Batthyány utca 1.)
 
18.30-19.30 ALAKFORMÁLÓ NÕI KONDI TORNA ÉS ZENÉS GIMNASZTIKA (Általánosan átmozgató TORNA) Kossuth L. Ált. Isk. (nagy) tornatermében: (Szfvár, Pozsonyi út 99.) Bejárat az udvar felöl a tornatermi oldalsó ajtón
 
18.30-19.30 ALAKFORMÁLÓ NÕI KONDI TORNA ÉS ZENÉS GIMNASZTIKA (Általánosan átmozgató TORNA) Feketehegy - Szárazréti Közösségi Ház emeleti nagytermében (Székesfehérvár, Régi Csóri út 13..)
 
19.00-21.00 TOLLASLABDÁZÁS 4 pályán, egész teremben (6 éves kortól ajánlott, nemre való tekintet nélkül) Vasvári Pál Általános Iskola tornatermében (Székesfehérvár, György Oszkár tér 3.)
 
19.15-20.45 TOLLASLABDÁZÁS 3 pályán, egész teremben (6 éves kortól ajánlott, nemre való tekintet nélkül) István Király Általános Iskola tornatermében (Székesfehérvár, Kelemen Béla utca 30/a.)
 
20.00-21.30 TOLLASLABDÁZÁS 4 pályán, egész teremben (6 éves kortól ajánlott, nemre való tekintet nélkül)Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai tornatermében (Székesfehérvár, Sziget utca 1.)

 
SZERDA
 
16.00-16.45 ÉR TORNA Rehabilitációs torna az ér betegek részére, preventív jelleggel is (orvosi felügyelettel)! Az ÉRTORNÁN résztvevők jelentkezése a helyszínen a szakmai felelősnél !! (sportöltözetben lehet csak tornázni ) zni!) Deák Ferenc Szakképző Iskola tornatermében (Székesfehérvár, Károly János utca 32.)
 
17.00-17.45 OVIS - TORNA (5-6-7 éves ÓVODÁSOKNAK ajánlott, nemre való tekintet nélkül) (Általánosan átmozgató TORNA) István Király Általános Iskola ½ tornatermében (Székesfehérvár, Kelemen Béla utca 30/a.)
 
17.00-17.45 NYUGDÍJASOK GYÓGYTORNÁJA (MOZGÁSTERÁPIÁS GYÓGYTORNA ) megelőzés jelleggel.
István Király Általános Iskola ½ tornatermében (Székesfehérvár, Kelemen Béla utca 30/a.)
 
17.00-19.00 FLOORBALL - Csak is szigorított játékszabályok betartásával! (pályára kapukat, ütőket és labdát biztosítunk) Munkácsy Mihály Általános Iskola tornatermében (Székesfehérvár, Munkácsy Mihály utca 10.)
 
17.00-19.00 TOLLASLABDÁZÁS 4 pályán, egész teremben (6 éves kortól ajánlott, nemre való tekintet nélkül) Árpád Szakképző Iskola tornatermében Bejárat: az iskola főbejáratán (Székesfehérvár, Seregélyesi út 88.-90.)
 
18.30-19.15 GYÓGYTORNA NYUGDÍJASOKNAK (MOZGÁSTERÁPIÁS GYÓGYTORNA ) megelőzés jelleggel. Zentai Utcai Általános Iskola tornatermében: (Szfvár, Zentai utca 8.) Bejárat az iskola főbejáratán
 
18.45-19.45 ZENÉS GIMNASZTIKA ÉS NÕI KONDI TORNA (Általánosan átmozgató TORNA)
Széna téri Általános Iskola tornatermében (Székesfehérvár, Széna tér 10.)
 
19.15-20.00 NÕI KONDI TORNA (Általánosan átmozgató TORNA)
Zentai Utcai Általános Iskola tornatermében: (Szfvár, Zentai utca 8.) Bejárat az iskola főbejáratán

 
CSÜTÖRTÖK

16.15-17.00 LÁNYOK ZENÉS KONDI TORNÁJA (Csak a 7-16 éves lányok részére ajánlott)
István Király Általános Iskola tükrös termében (Székesfehérvár, Kelemen Béla utca 30/a.)
 
16.30-17.30 REHABILITÁCIÓS TORNA Szív és érrendszeri betegek részére, preventív jelleggel is (orvosi felügyelettel)! A rehabilitációs tornába újonnan bekapcsolódni kívánók keddenként 15.30-tól jelentkezhetnek a helyszínen! Deák Ferenc Szakképző Iskola tornatermében (Székesfehérvár, Károly János utca 32.)
 
16.45-17.30 NYUGDÍJASOK GYÓGYTORNÁJA (MOZGÁSTERÁPIÁS GYÓGYTORNA ) megelőzés jelleggel.
Széna Téri Általános Iskola tornatermében: (Szfvár, Széna tér 10.) Bejárat az iskola főbejáratán!
 
17.00-17.45 MOZGÁSTERÁPIÁS GYÓGYTORNA a cardiovasculáris megbetegedések megelőzése érdekében. Táncsics Mihály Általános Iskola tornatermében (Székesfehérvár, Batthyány utca 1.)
 
17.00-18.00 MOZGÁSTERÁPIÁS GYÓGYTORNA a cardiovasculáris megbetegedések megelőzése érdekében. Vizivárosi Általános Iskola tornatermében (Székesfehérvár, Budai út 90.)
 
17.30-18.30 REHABILITÁCIÓS TORNA Szív és érrendszeri betegek részére, preventív jelleggel is (orvosi felügyelettel)! A rehabilitációs tornába újonnan bekapcsolódni kívánók keddenként 15.30-tól jelentkezhetnek a helyszínen! Deák Ferenc Szakképző Iskola tornatermében (Székesfehérvár, Károly János utca 32.)
 
17.45-18.30 MOZGÁSTERÁPIÁS GYÓGYTORNA a cardiovasculáris megbetegedések megelőzése érdekében. Táncsics Mihály Általános Iskola tornatermében (Székesfehérvár, Batthyány utca 1.)
 
18.00-18.45 GYÓGYTORNA NYUGDÍJASOKNAK (MOZGÁSTERÁPIÁS GYÓGYTORNA ) megelőzés jelleggel. Kossuth Lajos Általános Iskola (kis) tornatermében: (Szfvár, Pozsonyi út 99.) Bejárat az iskola főbejáratán!
 
18.30-19.15. NÕI KONDICIONÁLÓ TORNA ZENÉRE
Táncsics Mihály Általános Iskola tornatermében (Székesfehérvár, Batthyány utca 1.)
 
18.30-19.30 ALAKFORMÁLÓ NÕI KONDI TORNA ÉS ZENÉS GIMNASZTIKA (Általánosan átmozgató TORNA) Kossuth L. Ált. Isk. (nagy) tornatermében: (Szfvár, Pozsonyi út 99.) Bejárat az udvar felöl a tornatermi oldalsó ajtón
 
18.30-20.00 RÖPLABDA (13 évesektől ajánlott, nemre való tekintet nélkül)
Bugát Pál Tagintézmény tornatermében, egész teremben (Székesfehérvár, Gyümölcs utca 15. )
 
19.15-20.15 NÕI KONDI TORNA (Általánosan átmozgató TORNA)
István Király Általános Iskola tornatermében (Székesfehérvár, Kelemen Béla utca 30/a.)

  
PÉNTEK

17.15-18.15 ALAKFORMÁLÓ NÕI KONDI TORNA ÉS ZENÉS GIMNASZTIKA (Általánosan átmozgató TORNA) Feketehegy - Szárazréti Közösségi Ház emeleti nagytermében (Székesfehérvár, Régi Csóri út 13..)
 
18.00-20.00 TEKÉZÉS 4 pályán, az egész tekecsarnokban (10 éves kortól ajánlott, nemre való tekintet nélkül) (a helyszínen felvett tiszta talpú sportcipőben lehet csak tekézni !)
KÖFÉM S.C. TEKECSARNOKA (Székesfehérvár, Titeli utca felöli tekecsarnok főbejáratán)
 
18.30-20.00 TOLLASLABDÁZÁS 3 pályán, egész teremben (6 éves kortól ajánlott, nemre való tekintet nélkül) Kossuth L. Ált. Isk. (nagy) tornatermében: (Szfvár, Pozsonyi út 99.) Bejárat az udvar felöl a tornatermi oldalsó bejáraton
 
18.30-21.30 TOLLASLABDÁZÁS 4 pályán, egész teremben (6 éves kortól ajánlott, nemre való tekintet nélkül) Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai tornatermében (Székesfehérvár, Sziget utca 1.)
 
19.00-21.00 TOLLASLABDÁZÁS 4 pályán, egész teremben (6 éves kortól ajánlott, nemre való tekintet nélkül) Vasvári Pál Általános Iskola tornatermében (Székesfehérvár, György Oszkár tér 3.)
 
20.00-21.45 ASZTALITENISZ 12 asztalon, egész teremben (8 éves kortól ajánlott, nemre való tekintet nélkül) Németh László Általános Iskola tornatermében (Székesfehérvár, Salétrom utca 4-6.) Bejárat a főbejáraton

  
SZOMBAT

09.00-12.00 TEREMLABDARÚGÁS (7 éves kortól, fiúknak ajánlott) tiszta talpú sportcipőben lehet csak focizni! Kossuth L. Ált. Isk. (nagy) tornatermében: (Szfvár, Pozsonyi út 99.) Bejárat az udvar felöl a tornatermi oldalsó ajtón
 
09.00-12.00 TEREMLABDARÚGÁS (14 éves kortól, fiúknak ajánlott) tiszta talpú sportcipőben lehet csak focizni! Vörösmarty Mihály Szakközépiskola tornatermében (Székesfehérvár, Balatoni út 143.) Bejárat az udvar felöl!
 
09.30-10.30 ALAKFORMÁLÓ NÕI KONDI TORNA ÉS ZENÉS GIMNASZTIKA (Általánosan átmozgató TORNA) István Király Általános Iskola tornatermében (Székesfehérvár, Kelemen B. út 30/a) Bejárat az iskola főbejáratán! 

 
VASÁRNAP
 
09.00-12.00 KOSÁRLABDÁZÁS (10 éves kortól ajánlott) nemre való tekintet nélkül, tiszta talpú cipőben lehet csak kosarazni! Ezredéves Általános Iskola tornatermében (Székesfehérvár, Havranek J. út 4.) a Móri út felöli tornatermi bejáraton)
 
14.00-17.00 TEREMLABDARÚGÁS (7 éves kortól fiúknak ajánlott) tiszta talpú sportcipőben lehet csak focizni! (Bejárat: a sportpályák felől, a tornaterem hátsó bejáratán !) Árpád Szakképző Iskola tornatermében (Székesfehérvár, Seregélyesi út 88.-90.)
 
Jelentkezés, érkezési sorrendben a megadott helyszíneken a meghatározott időben, a helyszínen felvett tiszta talpú sportcipő vagy tornacipő, sportöltözet és a megfelelő saját sporteszköz (saját polifomot, asztalitenisz ütőt, tollaslabdaütőt a résztvevőknek kell maguknak biztosítaniuk)! Minden résztvevő a saját felelősségére vesz részt a sportolási lehetőségeken!